Täytä hakemus

Avioeron hinta – miten selvitä taloudellisesti avioeron jälkeen?

Avioero on raskas kokemus henkisesti ja usein myös taloudellisesti. Lähtökohtaisesti avioeron hintaan vaikuttaa kaksi asiaa: käräjäoikeuden käsittelymaksut ja eron riitaisuus. Halvimmillaan avioero saattaa maksaa vain käräjäoikeuden pakollisten käsittelymaksujen verran. Jos ero on riitaisa, voi omaisuudesta mennä osituksessa jopa puolet.

Varsinaisen avioeroprosessin lisäksi erosta aiheutuu todennäköisesti paljon muitakin kuluja. Edessä on muutto ainakin toisella puolisolla. Elämisen kulut kasvavat, kun niitä ei ole enää jakamassa kaksi ihmistä. Henkilökohtaisesta taloudellisesta tilanteesta kannattaa pyrkiä huolehtimaan jo avioliiton aikana. Näin itsellä voi olla hieman rahaa säästössä ylimääräisten kulujen kattamiseen. Lyhytaikaisten, kertaluontoisten kulujen kattamiseen voi myös hakea kilpailutetun lainan.

Avioeron hinta vuonna 2023

Avioeron hinta ei ole kaikille sama. Hinta riippuu käytetyistä asiantuntijoista, omaisuuden määrästä ja siitä, mitä puolisot ovat sopineet keskenään ennen avioeron hakemista.

Avioerohakemuksen hinta

Jokainen joutuu maksamaan käräjäoikeuden pakolliset kulut. Avioeroa haetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe maksaa 210 euroa, toinen vaihe 100 euroa. Pakollisia käräjäoikeuden maksuja tulee maksettavaksi siis yhteensä 310 euroa. Maksu peritään avioeron hakijalta. Tai jos avioeroa haetaan yhdessä, eivätkä he mainitse maksajaa hakemuksessa, maksu voidaan periä kummalta tahansa.

Ositus

Tavallisesti pariskunnalle on kertynyt yhteisen taipaleen aikana paljon yhteisiä tavaroita ja omaisuutta, jotka pitää nyt jakaa. Suurimmat yhteiset omistukset ovat tavallisesti asunto, mökki, auto ja huonekalut. Mitä sopuisammin omaisuuden jakaminen eli ositus saadaan tehtyä, sitä halvemmaksi se tulee.

Osituksen tekemiseen tarvitaan yleensä asianajajaa. Ositussopimus maksaa tavallisesti juristin tekemänä noin 200-3000 euroa, jos kaikki sujuu sopuisasti. Hinta riippuu siitä, käytetäänkö verkkopalvelua vai tuntilaskutteista juristia. Osituksen hinta voi tuntua kalliilta, mutta laadukkaasti tehdystä sopimuksesta voi olla paljon hyötyä myöhemmin. Sen avulla saatetaan välttyä myöhemmiltä omaisuusriidoilta tai ylimääräisiltä veroseuraamuksilta.

Jos puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, omaisuus jaetaan puoliksi. Enemmän omistavan puolison pitää siis antaa omista varoistaan sen verran, että kummallakin puolisolla on omaisuutta yhtä paljon osituksen jälkeen. Räikeimmillään tämä tarkoittaa sitä, että jos toinen puoliso omistaa yksin kaiken, hän joutuu luovuttamaan toiselle puolisolle puolet omaisuudestaan. Tällaiselta tilanteelta voi välttyä tekemällä avioehdon ennen avioeroa.

Veroseuraamukset

Omaisuus vaihtaa usein omistajaa avioeron yhteydessä. Tällöin maksettavaksi voi tulla varainsiirto- tai luovutusvoittoveroja ja joissakin tapauksissa myös lahjavero. Näissäkin asioissa kannattaa kääntyä juristin puoleen jo hyvissä ajoin.

Avioeron hinta 2023

Riitaisa avioero nostaa kustannuksia

Tyypillisesti sopuisakin ositus maksaa yli 1000 euroa. Summa kasvaa huomattavasti, kun avioero on riitaisa. Jos ositusta ei saada tehtyä sovussa, voidaan tarvita ulkopuolista asiantuntijaa, eli pesänjakajaa. Asianajajat veloittavat työstään tavallisesti noin 250 euroa tunnilta. Tästä voi laskeskella, minkä verran riitaisa ero saattaa tulla maksamaan. Usein pesänjakajan käyttäminen vähintään tuplaa kulut, joten osituksesta saattaa tulla kuluja jopa 4000-6000 euroa. Lisäksi ositus vie enemmän aikaa, kun siinä käytetään pesänjakajaa.

Riitely siis nostaa avioeron kustannuksia huomattavasti. Suurimmat riidat tulevat tavallisesti yhteisestä asunnosta sekä lasten huoltajuudesta ja elatusmaksuista. Jos asioista ei saada sovittua pesänjakajankaan avulla, käräjäoikeus päättää kenelle asunto menee ja kumpi saa lasten huoltajuuden. Tämä nostaa kustannuksia entisestään ja asioiden järjestäminen tätä kautta vie tietysti enemmän aikaa.

Avioehto helpottaa omaisuuden jakamista

Harva ajattelee naimisiin mennessään, että erohan tässä tulee. Silti tähänkin vaihtoehtoon on hyvä varautua jo etukäteen. On hyvä, että asioista on sovittu valmiiksi. Silloin erotilanteessa asiat saadaan hoidettua sujuvammin ja asiallisesti. Säästyy aikaa, rahaa ja hermoja, kun asioista ei tarvitse tapella. Raha-asioista puhuminen saattaa tuntua vaikealta. Avioliitto on kuitenkin myös taloudellinen sopimus, joten näistäkin asioista kannattaa käydä keskusteluja.

Omaisuuden ositus on huomattavasti helpompaa, jos puolisoilla on avioehto. Avioehto täytyy tehdä ennen kuin avioerohakemus lähetetään käräjäoikeudelle. Lisäksi avioehto pitää rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastolle, jotta siitä tulee lainvoimainen.

Avioehdon voi tehdä ennen häitä tai häiden jälkeen. Osa pareista tekee avioehdon vasta oltuaan jo vuosia naimisissa. Avioehtosopimuksia on erilaisia. Sopimuksesta räätälöidään sellainen, että se vastaa pariskunnan yksilöllisiä tarpeita. Avioehto voi koskea koko omaisuutta tai vain osaa siitä. Toisinaan vain toinen puolisoista rajaa omaisuuttaan, jolloin kyseessä on yksipuolinen avioehto.

Avioehtosopimuksen hinta on tavallisesti noin 200-500 euroa. Tämä on pieni summa verrattuna siihen, miten paljon rahaa riitelyyn voi mennä sitten, jos pariskunta päätyy avioeroon ja omaisuuden jakamisesta tulee kiistaa.

Avioeroon kustannuksiin kuuluu myös muutto ja uusien huonekalujen hankinta

Avioero vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteen

Elämäntilanteen muutoksiin kannattaa pyrkiä varautumaan jo avioliiton aikana. Eteen saattaa tulla avioero, perheenjäsenen sairastuminen tai mikä tahansa muu hankala tilanne, jolloin omista säästöistä on hyötyä.

Avioliiton aikana hankittu yhteinen omaisuus kannattaa merkitä molempien nimiin. Tällä tavalla omaisuudesta tulee myös lain silmissä yhteistä. Omaa taloudellista tilannetta kannattaa pyrkiä suojaamaan liiton aikana, jotta ei käy niin, että tulet vain kerryttäneeksi puolisosi omaisuutta eikä sinulle jääkään juuri mitään.

Avioeroon voi upota tuhansia euroja. Lisäksi eron jälkeen elämäntilanne näyttää hyvin erilaiselta. Kulut kasvavat, kun kaikki pitää maksaa yksin. Tällaisiin asioihin voi yrittää varautua jo etukäteen kerryttämällä itselle omaisuutta ja säästämällä rahaa. Myös avioehdon tekeminen on järkevää.

Usein elintaso laskee avioeron myötä. Yksin asuminen on kalliimpaa, joten asuinneliöistä pitää todennäköisesti tinkiä. Muutkin arjen kulut nousevat, kun toinen henkilö ei ole jakamassa niitä. Budjetin laatiminen auttaa hahmottamaan, minkä verran rahaa menee mihinkin.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa yli 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Lyhytaikainen laina huonekalujen ja muiden tarpeellisten tavaroiden hankintaan

Usein eron jälkeen on pakko muuttaa. Osa huonekaluista ja muista tavaroista saattaa jäädä ex-puolisolle, joten uuteen kotiin pitää hankkia paljon uutta. Tähän tarkoitukseen voit hakea rahoitusta Nordic Bankista. Vertaile lainat palvelussamme, niin voit säästää huomattavia summia rahaa. On tärkeää vertailla sekä pienet että suuret lainat, sillä eri lainanantajat tarjoavat erilaisia korkoja ja erot voivat olla merkittäviä. Nordic Bankin kautta voit hakea lainaa 500 – 60 000 euroa ilman vakuuksia.

Lainojen vertailu on helppoa. Sinun ei tarvitse lähettää hakemusta erikseen jokaiseen pankkiin tai rahoitusyhtiöön. Täytä vain yksi hakemus Nordic Bankissa, niin saat vertailtua yli 30 pankin ja luotonmyöntäjän lainatarjoukset. Kaikki tarjoukset lähetetään sinulle sähköpostitse. Sen lisäksi voit vertailla niitä kirjautumalla yhteistyökumppaneidemme verkkopalveluihin, jossa tarjoukset järjestyvät automaattisesti koron mukaan.

Kun olet lähettänyt lainahakemuksen, alat saada tarjouksia yleensä muutaman minuutin sisällä. Vertaile tarjouksia rauhassa. Kun olet valinnut edullisimman ja muutenkin sopivimman tarjouksen, allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksilla ja toimita mahdollisesti vaaditut liitteet. Sen jälkeen saat rahat tilillesi jo yhden työpäivän kuluessa.

Voit kilpailuttaa palvelussamme monenlaisia vakuudettomia lainoja. Kulutusluottoa, pikalainaa ja muita kertaluontoisia lyhytaikaisia lainoja voit käyttää yksittäisten hankintojen tekemiseen. Näitä lainoja lyhennetään erissä kuukausittain. Jos haluat joustavamman rahoitusratkaisun, voit hakea joustoluottoa. Joustoluotto toimii samaan tyyliin kuin luottokortti, mutta et saa fyysistä korttia, vaan luottotilin, josta saat nostaa rahaa omalle tilillesi sen verran kuin haluat, silloin kun haluat. Kyseessä on jatkuva laina, eli luotto palautuu jälleen käyttöösi, kun olet maksanut sitä takaisin. Jos sinulle on kertynyt monia osamaksuja ja luottoja, niin yhdistelylainan avulla voit tasapainottaa talouttasi ja säästää lainanhoitokuluissa  tuntuvia summia rahaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Avioero maksaa vähintään käräjäoikeuden pakollisten maksujen verran, eli 310 euroa. Lisäksi rahaa kuluu osituksen tekemiseen ja veroihin. Omaisuuden ositus maksaa tavallisesti noin 200-3000 euroa, mutta jos ero on riitaisa, voivat kulut nousta huomattavasti tätä korkeammaksi.

Lähtökohtaisesti kumpikin puoliso vastaa itse omasta velastaan. Puolisot vastaavat yhdessä velasta, joka on vain toisen puolison nimissä mutta joka on tehty perheen elatusta varten. Yhteisestä avioliiton aikana otetusta velasta puolisot vastaavat yhdessä.

Avioehdossa sovitaan, miten omaisuus jaetaan, kun avioliitto päättyy. Avioehto voi koskea koko omaisuutta tai vain osaa siitä.

Ositus tarkoittaa sitä, että puolisoiden varallisuus jaetaan. Jos avioehtoa ei ole tehty, molempien nimissä oleva omaisuus lasketaan yhteen ja puolitetaan niin, että molemmille tulee tasan saman verran omaisuutta.

Ositusta ei ole pakko tehdä, jos kumpikaan puoliso ei vaadi sitä. Ositus on suoritettava, jos toinen puoliso niin vaatii.

On suositeltavaa tehdä ositus, jotta myöhemmin ei tule epäselvyyksiä. Puolisot eivät esimerkiksi voi myydä ilman puolison lupaa sellaista omaisuutta, jonka ositusta ei ole tehty.

Ositus tehdään, jos ainakin toinen puoliso sitä vaatii. Riitaisassa tilanteessa käräjäoikeus voi määrätä pesänjakajan suorittamaan osituksen.

Ensimmäisessä vaiheessa avioero laitetaan vireille. Sen jälkeen alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Avioeron toisen vaiheen hakemus pitää jättää 6-12 kuukauden kuluttua harkinta-ajan alkamisesta. Avioeron astuminen voimaan kestää keskimäärin 8 kuukautta.

Avioerossa omaisuus jaetaan yleensä puoliksi, jos avioehtoa ei ole tehty avioliiton aikana. Molempien omaisuus lasketaan yhteen ja sitten puolitetaan tasan.

Yleensä kumpikin puoliso vastaa itse omasta velastaan. Yhdessä otetusta velasta vastataan yhdessä. Vain toisen puolison nimissä olevasta velasta vastataan yhdessä, jos velka on tehty perheen elatusta varten.

Jos puolisoilla on avioehto, ositusta ei tehdä, vaan silloin kyseessä on omaisuuden erottelu. Avioehdossa on määritelty, mikä omaisuus jää avio-oikeuden ulkopuolelle.

Avioehtoa ei ole pakko noudattaa. Puolisot voivat jakaa omaisuutensa vapaasti. Jos toinen puoliso kuitenkin haluaa, että avioehtosopimusta noudatetaan, hän voi vedota avioehtosopimukseen.

Avioeroa haetaan kaksivaiheisesti. Avioeron vireille laittaminen maksaa 200 euroa. Tästä alkaa harkinta-aika, jonka jälkeen voi jättää toisen vaiheen hakemuksen. Toinen vaihe maksaa 100 euroa.

Tavallisesti pesänjakajan tekemä ositus maksaa noin 1 500 euroa, mutta kustannukset nousevat, jos ero on riitaisa ja siinä tarvitaan enemmän ulkopuolista asiantuntijaa. Yleensä palkkio jaetaan puoliksi osapuolten kesken. Pienituloiset voivat saada oikeusavustajan oikeusaputoimistosta.

Puolisoiden omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan kahtia. Jos puolisoilla on avioehtosopimus, kumpikin puoliso pitää omissa nimissään olevan omaisuuden.

Avioero on usein raskas prosessi, joka mullistaa elämän ja vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen. Elämäntilanteiden muutoksiin kannattaa pyrkiä valmistautumaan jo etukäteen esimerkiksi säästämällä rahaa ja huolehtimalla siitä, että omaisuutesi on sinun nimissäsi.

Lue myös: