Suomalaiset käyttävät keskimäärin 10 000 euroa hääjuhliinsa. Totta kai vaihtelua on paljon ja kulut riippuvat monesta eri asiasta. Osa pariskunnista saa järjestettyä häät muutamilla tuhansilla euroilla, kun taas osan budjetti on useita kymmeniätuhansia euroja.

On siis hyvin yksilöllistä, minkä verran hääjuhlat lopulta maksavat. Siihen vaikuttaa moni eri asia esimerkiksi vieraiden määrä, juhlapaikka ja palkatun henkilökunnan määrä.

Tämän tekstin kirjoittaja itse on ollut sekä pienissä kotihäissä että perinteisissä, isommissa kirkkohäissä. Molemmat juhlat olivat rakkaudentäyteisiä, tunnelmallisia ja niistä jäi mukavat muistot myös vieraiden mieleen.

Näiden kahden juhlan budjetit olivat varmasti todella erikokoiset, mutta silti molemmat häät olivat aivan ihania ja onnistuneita. Kaikkein tärkeintä häiden suunnittelussa onkin, että saatte omannäköiset juhlat sellaisella summalla, jonka pystytte ongelmitta maksamaan.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta edullisin häälaina!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hääbudjetin laatiminen

Hääpäivä on yksi elämän ikimuistoisimmista päivistä. Juhlien suunnitteleminen on tärkeää, jotta päivästä tulisi onnistunut ja juhlabudjetti ei ylittyisi.

Tekemistä voi olla paljon, joten kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Hääparin puvut ja sormukset ovat varmasti yksi tärkeimmistä menoista. Osa haluaa ostaa oman häämekon, joka säilytetään ja sen avulla pääsee helposti taas muistelemaan ihanaa juhlapäivää. Jotkut parit vuokraavat hääpuvut tai ostavat ne käytettynä ja tuunaavat ne omannäköisiksi.

Ruoka ja juoma on yksi hääjuhlien suurimmista menoeristä. Lisäksi voidaan tarvita esimerkiksi astioita, tarjoilijoita, pöytäliinat ja hääkakku.

Ruoka-asioita suunnitellessa kannattaa kysyä tarjous monesta eri paikasta. Itse tekemällä voi säästää ainakin jonkin verran.

Pohtikaa, millaiset tarjoilut haluatte hääjuhlaan. Kenties haluatte kolmen ruokalajin illallisen, tai ehkä ette tarjoa juhlissa ollenkaan lämmintä ruokaa. Alkoholi on tunnetusti melko kallista. Hääpari voi miettiä, haluaako juhliin alkoholitarjoilua vai järjestääkö kenties alkoholittomat juhlat.

Vieraiden määrä vaikuttaa toki budjettiin paljon. Niin ruoan ja juoman määrä kuin juhlatilan kokokin riippuvat pitkälti vieraiden määrästä. Pohtikaa siis, haluatteko järjestää pienet juhlat, joihin tulee ainoastaan läheisimmät ihmiset, vai haluatteko suuret sukuhäät vai ehkä jotain näiden väliltä.

Juhlapaikan vuokra voi olla hinnaltaan melkein mitä tahansa. Lisäksi juhlapaikalle halutaan yleensä myös musiikkia, eikä sitäkään tavallisesti saa ilmaiseksi. Tarvitaan joko livebändi tai kunnon äänentoistolaitteet, joista voidaan soittaa parin haluamaa musiikkia.

hääbudjetin esimerkkilaskelmat

Suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti

Suomalaiset käyttävät hääjuhliin keskimäärin 10 000 euroa. Suurimpia menoeriä ovat hääpaikan vuokra sekä ruoka ja juoma. Vieraiden määrä vaikuttaa paljon juhlien kuluihin. Niin juhlatilan koko kuin ruokien ja juomien määrä riippuvat juhlaseurueen koosta.

Kuluihin vaikuttaa todella paljon myös se, minkä verran asioita tehdään itse vai ostetaanko palveluita muilta. Tuttavapiiristä saattaa löytyä apua juhlien järjestämiseen. Esimerkiksi kauneudenhoito, valokuvaus ja livemusiikki saattaa hoitua lähipiirin avulla, jos läheisistä löytyy näiden alojen osaajia. Toki hääpari ei välttämättä halua, että tärkeä vieras viettää hääjuhlat valokuvaamassa tai esittämässä musiikkia muille, vaan että hänkin saisi nauttia juhlasta. Sen vuoksi nämä palvelut ostetaan usein ulkopuoliselta.

DIY-häät voi saada järjestetty jopa alle 2000 eurolla, jos vieramäärä on pienehkö. Rahaa pystyy säästämään esimerkiksi tekemällä ruoat ja koristeet talkootyönä ja ostamalla hääpuvut käytettynä tai vuokraamalla ne.

Ison panostuksen häät saattavat maksaa esimerkiksi 20 000 euroa vieraiden määrästä riippuen. Hääpuvut ostetaan uutena. Kun häämekon ostaa omaksi, se jää itselle mukavaksi muistoksi. Kauneudenhoidon, livemusiikin ja valokuvauksen hoitavat ammattilaiset. Palvelut maksavat, mutta moni haluaa panostaa niihin, koska kyseessä on tärkeä päivä, jonka halutaan olevan onnistunut ja jolloin halutaan näyttää mahdollisimman hyvältä.

Juhlapaikan vuokra on yksi suurimmista menoeristä. Vuokran hintaan vaikuttaa vieraiden määrä, eli se miten iso juhlatila tarvitaan. Vuokrasta kannattaa varautua pulittamaan ainakin 1000 euroa, jos vieraita on 100 tai enemmän. Myös sijainti vaikuttaa vuokraan. Pääkaupunkiseudulla tilat ovat kalliimpia kuin muualla Suomessa.

Häistä aiheutuu jonkin verran kuluja myös juhlien ja häämatkan jälkeen. Jos sukunimi vaihtuu, pitää kaikki kortit ja henkilöllisyystodistukset päivittää. Tavallisesti passin tai henkilökortin ja ajokortin päivittäminen ovat ne kalleimmat muutokset.

Hääjuhlien kokonaiskustannukset voivat siis olla lähes mitä tahansa 1000 euron ja 20 000 euron väliltä. Hääbudjetti esimerkki auttaa budjetin suunnittelussa.

Tässä esimerkkilaskelmia hääbudjetista erikokoisilla seurueilla:

Montako vierasta
Matalan budjetin DIY-häät
Normaalit häät
Tyylikkäät häät
Hääbudjetti 30 vierasta
1 500 €
3 000 €
4 500 €
Hääbudjetti 50 vierasta
2 500 €
5 000 €
7 500 €
Hääbudjetti 60 vierasta
3 000 €
6 000 €
9 000 €
Hääbudjetti 70 vierasta
3 500 €
7 000 €
10 500 €
Hääbudjetti 80 vierasta
4 000 €
8 000 €
12 000 €
Hääbudjetti 100 vierasta
5 000 €
10 000 €
15 000 €
Hääbudjetti 120 vierasta
6 000 €
12 000 €
18 000 €
Hääbudjetti 150 vierasta
7 500 €
15 000 €
22 500 €

Taulukossa on esimerkkejä häiden kokonaiskustannuksista, eli luvut sisältävät esimerkiksi tilavuokran, juhlavaatteet, esiintyjät, valokuvauksen sekä ruoat ja juomat.

Tarjoilujenkin hinnat vaihtelevat todella paljon. Keskimäärin ruokiin ja juomiin käytetään 30 euroa/vieras.Matalan budjetin DIY-juhlissa ruokia tehdään yleensä paljon itse, joten niihin saattaa kulua paljon vähemmän rahaa.

Kalliimmissa häissä taas rahaa saattaa kulua paljon enemmän, jos vieraille tarjotaan useita ruokalaleja ja juomia.

Kaikissa häissä ei ole alkoholitarjoilua. Ruokajuomat saatetaan tarjota, mutta muut juomat juhlaväki ostaa itse.

Hääbudjetti-laskuri häiden suunnittelun avuksi

Hääbudjetti kannattaa laatia Exceliin. Tästä löydät valmiin hääbudjetti-laskurin Excel-muodossa. Taulukkolaskimen pohjalla voitte helposti suunnitella hääbudjettinne ja seurata toteutuneita kustannuksia. Voitte halutessanne tulostaa taulukon, niin se kulkee koko ajan mukana häitä suunnitellessanne ja toteuttaessanne.

Hääbudjetti-excel-tiedostossa on valmiiksi rivit kaikille hääjuhlista aiheutuville kustannuksille. Siitä löytyy paikat niin erilaisille vaate-, seremonia- ja juhlakustannuksille kuin muillekin mahdollisille kustannuksille. Juhlien suunnitteleminen tämän hääbudjettilaskurin avulla on erittäin helppoa. Budjettipohjassa on sarakkeet sekä arvioiduille että toteutuneille kuluille, joten näette helposti, oletteko pysynyt budjetissa.

Taulukko toimii samalla myös hyvänä muistilistana. Voit helposti tarkistaa, onko kaikki taulukon kohdat täytetty, vai onko jonkun asian hoitaminen unohtunut.

Lataa valmis hääbudjetti-laskuri tästä. (Excel)

Mihin haluat panostaa ja missä säästää

Häistä aiheutuu paljon kaikenlaisia kuluja. Puvut, koristeet, tilojen vuokrat, ruoat, papin palkkio, kiitoskortit… Lista on pitkä. Hääbudjettia suunnitellessa hääparin kannattaa miettiä, mitkä asiat ovat juuri heille tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Rahat kannattaa panostaa niihin juttuihin, jotka ovat parin sydäntä lähellä ja vastaavasti säästöä voi etsiä niistä asioista, jotka ovat heille vähemmän tärkeitä.

Esimerkiksi juhlapaikka voi olla upea kartano, mikä tietysti tulee kalliimmaksi. Tai jos miljöö ei ole parille aivan niin tärkeä, voi juhlat järjestää vaatimattomammassakin ympäristössä. Tällöin voi panostaa enemmän koristeluun ja kukkiin, jotta tilasta saa kauniin.

Some on täynnä toinen toistaan upeampia kuvia hääjuhlista. Niitä selatessa mieleen hiipii tunne, että omiinkin juhliin haluaa kaikkea mahdollista. Miettikää kuitenkin ennen hankintojen tekemistä, onko kyseessä oikeasti tarpeellinen asia.

Hääbudjetti esimerkki

Häiden rahoitus lainalla vai säästöillä?

Häitä kannattaa alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää, jotta kaikki järjestelyt ehditään varmasti tehdä. Kun suunnittelu aloitetaan aikaisessa vaiheessa, ehditte myös säästää hieman rahaa juhlia varten. Hääbudjetti kannattaa ensin laatia, jotta saadaan selville, mikä on parin säästötavoite. Kun laaditte budjetin kuukausittaisista menoistanne, löytyy sieltä todennäköisesti jotain kuluja, joita voisi väliaikaisesti leikata, jotta rahaa saadaan säästöön juhlien järjestämistä varten.

Juhlat voi rahoittaa myös edullisella häälainalla joko kokonaan tai osittain. Olette ehkä saaneet säästettyä sen verran, että pystytte rahoittamaan osan hankinnoista säästöillä. Häiden järjestäminen on kuitenkin sen verran iso urakka, ja kulut eivät kaikilta osin välttämättä ole kovin hyvin ennakoitavissa. Loput menot saa rahoitettua helposti vakuudettomalla lainalla. Vakuudettomaan lainaan ei tarvitse takaajia ja vakuuksia ja lainan hakeminen onnistuu nopeasti netissä.

Vakuudettomia lainoja on monenlaisia. Jos hääjuhlien lopulliset kustannukset ovat hyvin selvillä, voi hakea kertalaina-tyylisen häälainan. Lainasumma maksetaan kerralla, yhdessä erässä tilillesi. Tavallisesti häälainaa haetaan 500015 000 euroa, mutta voit hakea mitä tahansa summaa 500 ja jopa 70 000 euron väliltä.

Jos juhlien kaikki kustannukset eivät ole vielä täysin selvillä, voi joustoluotto olla hyvä vaihtoehto. Joustoluotto on joustavampi ratkaisu. Kun haet luottoa, sinulle myönnetään luottoraja, jonka puitteissa voit tehdä nostoja luottotililtäsi. Saat nostaa käyttöösi rahaa sen verran kuin haluat, silloin kun haluat. Kyseessä on jatkuva luotto, joka palautuu takaisin käyttöösi sitä mukaan, kun olet maksanut sitä takaisin.

Joustoluotto on kätevä apu hääjuhlien järjestämisessä. Sinun ei tarvitse tietää etukäteen tarkasti, minkä verran tarvitset lainaa, vaan voit nostaa lainaa tilillesi vasta sitten, kun kustannukset ovat selvillä.

Häälainat kannattaa kilpailuttaa Nordic Bankin lainavertailupalvelussa. Välitämme lainahakemuksesi yli 30 pankille ja rahoitusyhtiölle, joten itselle edullisimman lainan valitseminen onnistuu helposti.

Usein kysytyt kysymykset hääbudjetista:

Hääparin kannattaa aloittaa häiden suunnittelu keskustelemalla ensin omista haaveista ja toiveista häitä koskien. Tämän keskustelun pohjalta alkaa hahmottua häiden tyyli, koko ja budjetti. Suunnittelussa apuna voi käyttää esimerkiksi leikekirjaa, johon liimataan kuvia omaa silmää miellyttävistä hääpuvuista, kukista, kakusta ja kaikesta muusta häihin liittyvästä.

Usein hääpari maksaa häänsä itse. Toki myös hääparin vanhemmat voivat osallistua kustannuksiin.

50 hengen häiden hinta voi olla noin 2500–7500 euroa. Häiden hinta riippuu paljon siitä, minkä verran asioita tehdään itse ja minkä verran palveluita ostetaan muilta. Myös juhlapaikan sijainti vaikuttaa hintaan, sillä tilavuokrat ovat tavallisesti korkeammat pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

100 hengen häiden hinta voi olla noin 5000–15000 euroa. Häiden hintaan vaikuttaa paljon se, tehdäänkö asioita itse vai ostetaanko palveluita ulkopuolisilta. Juhlapaikan sijaintikin vaikuttaa juhlien hintaan. Tilavuokrat ovat yleensä korkeammat pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

Vuokraamalla, kierrättämällä ja itse tekemällä voi saada järjestettyä edulliset häät. Hääpuvut voi vuokrata tai ne voi ostaa käytettynä ja tuunata. Luonnonkasveja ja oksia voi käyttää koristeina. Myös juhlatilojen, pitopalvelun ja muiden palveluiden kilpailuttaminen on tärkeää.

Suomalaiset käyttävät häihin keskimäärin 10 000 euroa. Budjetti kannattaa laatia sellaiseksi, että pystytte ongelmitta maksamaan häistä aiheutuvat kulut ja saatte järjestettyä haluamanne tyyliset juhlat.

Hääbudjetin tekeminen auttaa hahmottamaan, minkä verran rahaa hääpäivään käytetään. Budjetti auttaa tekemään tärkeitä päätöksiä, kuten valitsemaan sopivan juhlapaikan, ruoat, kukat ja koristeet. Voit hallita juhlapäivän kustannuksia paremmin, sillä voit pitää menoja silmällä ja varmistaa, että pysyt budjetissa.

Hääbudjetissa on tarkoitus huomioida kaikki häistä aiheutuvat kulut. Näitä voivat olla esimerkiksi hääpuvut, valokuvaus, hääpaikan vuokra, ruoat ja juomat. Lisäksi rahaa kuluu usein esimerkiksi äänentoistoon, valokuvaukseen tai videokuvaukseen sekä koristeisiin.

Monet parit säästävät rahaa hääpäivää varten ja maksavat häiden kulut ainakin osittain säästöistä. Lisäksi voi ottaa häälainan, jolla loput kulut maksetaan. Kilpailuta häälaina Nordic Bankissa. Voit saada yhdellä ilmaisella hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia.

Bändien hinnoissa on paljon eroja. Tavallisesti hääbändi maksaa noin 700-5000 euroa. Kokeneemman bändin saa noin 1500 eurolla, valtakunnallisesti tutut artistit tulevat huomattavasti kalliimmaksi.

Hääbudjetin laatiminen kannattaa aloittaa keskustelemalla puolison kanssa hääpäivää koskevista toiveista ja siitä, minkä verran rahaa olette valmiita käyttämään juhliin. Sen jälkeen voitte laatia budjetin, johon listaatte jokaisen menon ja siihen käytettävän rahasumman. Tässä kannattaa käyttää apuna Nordic Bankin hääbudjettitaulukkoa, johon on jo valmiiksi listattu häihin liittyviä kuluja. Jokainen hankinta kirjoitetaan taulukkoon, jotta pystyt seuraamaan toteutuneita kuluja.

Pyri etsimään edullisempi hääpaikka. Kilpailuta pitopalvelu, hääbändi ja muut vastaavat. Sesonkituotteita käyttämällä voi säästää, eli valitse sensongin mukaisia ruokia ja kukkia. Myös itse tekemällä voi säästää rahaa. Esimerkiksi koristeet ja hääkutsut voi tehdä itse sen sijaan, että ostaa ne valmiina.

On tärkeää laatia budjetti ja pyrkiä pysymään siinä. Tee heti aluksi realistinen budjetti ja jätä siihen myös vähän väljää. Eteen saattaa tulla odottamattomia kuluja, joten on hyvä, että niihin on jo varattu rahaa. Valitse ne asiat, joihin haluat panostaa ja ole valmis joustamaan muissa. Vältä turhien ostosten tekemistä. Pidä tarkkaa kirjaa kaikista menoista, jotta pysyt koko ajan selvillä rahanmenosta.

Häämatkan hinta riippuu paljon matkakohteesta ja hotellin tasosta. Lennot ja majoitus voivat maksaa mitä tahansa noin 1500 euron ja 5000 euron väliltä. Lisäksi rahaa kuluu ruokaa, harrastuksiin sekä ostoksiin. Näihin on hyvä varata noin 50-100 euroa matkapäivää kohden.

Hääpaikan vuokra maksaa tavallisesti vähintään 1000 euroa. Vuokran koko riippuu tietysti paljon paikan koosta ja sijainnista. Mitä enemmän vieraita on, sitä suurempi juhlatila tarvitaan. Pääkaupunkiseudulla tilojen vuokrat ovat kalliimpia kuin muualla Suomessa.

Hääpukujen hinnat vaihtelevat suuresti. Hääparin vaatteet voi saada halvimmillaan vain muutamilla satasilla, varsinkin jos on DIY-henkinen ja tykkää tuunata vaatteita itse. Laadukkaiden häämekkojen hinnat vaihtelevat noin 1000 ja 4000 euron välillä. Puvut voi myös vuokrata.

Pidä koko ajan kirjaa menoista, niin huomaat heti, jos budjetti meinaa ylittyä. Näin voit harkita edullisempia vaihtoehtoja ja miettiä, voisiko joitakin kuluja vähentää. Jos budjetti lopulta ylittyy, voit hakea lisäksi pienen lainan tai vaikkapa joustoluoton. Näiden avulla saat loput kulut katettua helposti.

Lue myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.