Suomalaiset käyttävät keskimäärin 10 000 euroa hääjuhliinsa. Totta kai vaihtelua on paljon ja kulut riippuvat monesta eri asiasta. Osa pariskunnista saa järjestettyä häät muutamilla tuhansilla euroilla, kun taas osan budjetti on useita kymmeniätuhansia euroja.

On siis hyvin yksilöllistä, minkä verran hääjuhlat lopulta maksavat. Siihen vaikuttaa moni eri asia esimerkiksi vieraiden määrä, juhlapaikka ja palkatun henkilökunnan määrä.

Tämän tekstin kirjoittaja itse on ollut sekä pienissä kotihäissä että perinteisissä, isommissa kirkkohäissä. Molemmat juhlat olivat rakkaudentäyteisiä, tunnelmallisia ja niistä jäi mukavat muistot myös vieraiden mieleen. Näiden kahden juhlan budjetit olivat varmasti todella erikokoiset, mutta silti molemmat häät olivat aivan ihania ja onnistuneita. Kaikkein tärkeintä häiden suunnittelussa onkin, että saatte omannäköiset juhlat sellaisella summalla, jonka pystytte ongelmitta maksamaan.

Kilpailuta edullinen lainatarjous!

Hakemuksen täyttäminen ei velvoita tai sido vastaanottamaan lainaa. Voit kilpailuttaa jopa yli 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä ilmaiseksi netissä.

Hääbudjetin laatiminen

Hääpäivä on yksi elämän ikimuistoisimmista päivistä. Juhlien suunnitteleminen on tärkeää, jotta päivästä tulisi onnistunut ja juhlabudjetti ei ylittyisi.

Tekemistä voi olla paljon, joten kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Hääparin puvut ja sormukset ovat varmasti yksi tärkeimmistä menoista. Osa haluaa ostaa oman häämekon, joka säilytetään ja sen avulla pääsee helposti taas muistelemaan ihanaa juhlapäivää. Jotkut parit vuokraavat hääpuvut tai ostavat ne käytettynä ja tuunaavat ne omannäköisiksi.

Ruoka ja juoma on yksi hääjuhlien suurimmista menoeristä. Lisäksi voidaan tarvita esimerkiksi astioita, tarjoilijoita, pöytäliinat ja hääkakku.

Ruoka-asioita suunnitellessa kannattaa kysyä tarjous monesta eri paikasta. Itse tekemällä voi säästää ainakin jonkin verran.

Pohtikaa, millaiset tarjoilut haluatte hääjuhlaan. Kenties haluatte kolmen ruokalajin illallisen, tai ehkä ette tarjoa juhlissa ollenkaan lämmintä ruokaa. Alkoholi on tunnetusti melko kallista. Hääpari voi miettiä, haluaako juhliin alkoholitarjoilua vai järjestääkö kenties alkoholittomat juhlat.

Vieraiden määrä vaikuttaa toki budjettiin paljon. Niin ruoan ja juoman määrä kuin juhlatilan kokokin riippuvat pitkälti vieraiden määrästä. Pohtikaa siis, haluatteko järjestää pienet juhlat, joihin tulee ainoastaan läheisimmät ihmiset, vai haluatteko suuret sukuhäät vai ehkä jotain näiden väliltä.

Juhlapaikan vuokra voi olla hinnaltaan melkein mitä tahansa. Lisäksi juhlapaikalle halutaan yleensä myös musiikkia, eikä sitäkään tavallisesti saa ilmaiseksi. Tarvitaan joko livebändi tai kunnon äänentoistolaitteet, joista voidaan soittaa parin haluamaa musiikkia.

Hääbudjetti-laskuri häiden suunnittelun avuksi

Hääbudjetti kannattaa laatia Exceliin. Tästä löydät valmiin hääbudjetti-laskurin Excel-muodossa. Taulukkolaskimen pohjalla voitte helposti suunnitella hääbudjettinne ja seurata toteutuneita kustannuksia. Voitte halutessanne tulostaa taulukon, niin se kulkee koko ajan mukana häitä suunnitellessanne ja toteuttaessanne.

Hääbudjetti-excel-tiedostossa on valmiiksi rivit kaikille hääjuhlista aiheutuville kustannuksille. Siitä löytyy paikat niin erilaisille vaate-, seremonia- ja juhlakustannuksille kuin muillekin mahdollisille kustannuksille. Juhlien suunnitteleminen tämän hääbudjettilaskurin avulla on erittäin helppoa. Budjettipohjassa on sarakkeet sekä arvioiduille että toteutuneille kuluille, joten näette helposti, oletteko pysynyt budjetissa.

Taulukko toimii samalla myös hyvänä muistilistana. Voit helposti tarkistaa, onko kaikki taulukon kohdat täytetty, vai onko jonkun asian hoitaminen unohtunut.

Lataa valmis hääbudjetti-laskuri tästä. (Excel)

Mihin haluat panostaa ja missä säästää

Häistä aiheutuu paljon kaikenlaisia kuluja. Puvut, koristeet, tilojen vuokrat, ruoat, papin palkkio, kiitoskortit… Lista on pitkä. Hääbudjettia suunnitellessa hääparin kannattaa miettiä, mitkä asiat ovat juuri heille tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Rahat kannattaa panostaa niihin juttuihin, jotka ovat parin sydäntä lähellä ja vastaavasti säästöä voi etsiä niistä asioista, jotka ovat heille vähemmän tärkeitä.

Esimerkiksi juhlapaikka voi olla upea kartano, mikä tietysti tulee kalliimmaksi. Tai jos miljöö ei ole parille aivan niin tärkeä, voi juhlat järjestää vaatimattomammassakin ympäristössä. Tällöin voi panostaa enemmän koristeluun ja kukkiin, jotta tilasta saa kauniin.

Some on täynnä toinen toistaan upeampia kuvia hääjuhlista. Niitä selatessa mieleen hiipii tunne, että omiinkin juhliin haluaa kaikkea mahdollista. Miettikää kuitenkin ennen hankintojen tekemistä, onko kyseessä oikeasti tarpeellinen asia.

Häiden rahoitus lainalla vai säästöillä?

Häitä kannattaa alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää, jotta kaikki järjestelyt ehditään varmasti tehdä. Kun suunnittelu aloitetaan aikaisessa vaiheessa, ehditte myös säästää hieman rahaa juhlia varten. Hääbudjetti kannattaa ensin laatia, jotta saadaan selville, mikä on parin säästötavoite. Kun laaditte budjetin kuukausittaisista menoistanne, löytyy sieltä todennäköisesti jotain kuluja, joita voisi väliaikaisesti leikata, jotta rahaa saadaan säästöön juhlien järjestämistä varten.

Juhlat voi rahoittaa myös edullisella häälainalla joko kokonaan tai osittain. Olette ehkä saaneet säästettyä sen verran, että pystytte rahoittamaan osan hankinnoista säästöillä. Häiden järjestäminen on kuitenkin sen verran iso urakka, ja kulut eivät kaikilta osin välttämättä ole kovin hyvin ennakoitavissa. Loput menot saa rahoitettua helposti vakuudettomalla lainalla. Vakuudettomaan lainaan ei tarvitse takaajia ja vakuuksia ja lainan hakeminen onnistuu nopeasti netissä.

Vakuudettomia lainoja on monenlaisia. Jos hääjuhlien lopulliset kustannukset ovat hyvin selvillä, voi hakea kertalaina-tyylisen häälainan. Lainasumma maksetaan kerralla, yhdessä erässä tilillesi. Tavallisesti häälainaa haetaan 500015 000 euroa, mutta voit hakea mitä tahansa summaa 500 ja jopa 70 000 euron väliltä.

Jos juhlien kaikki kustannukset eivät ole vielä täysin selvillä, voi joustoluotto olla hyvä vaihtoehto. Joustoluotto on joustavampi ratkaisu. Kun haet luottoa, sinulle myönnetään luottoraja, jonka puitteissa voit tehdä nostoja luottotililtäsi. Saat nostaa käyttöösi rahaa sen verran kuin haluat, silloin kun haluat. Kyseessä on jatkuva luotto, joka palautuu takaisin käyttöösi sitä mukaan, kun olet maksanut sitä takaisin.

Joustoluotto on kätevä apu hääjuhlien järjestämisessä. Sinun ei tarvitse tietää etukäteen tarkasti, minkä verran tarvitset lainaa, vaan voit nostaa lainaa tilillesi vasta sitten, kun kustannukset ovat selvillä.

Häälainat kannattaa kilpailuttaa Nordic Bankin lainavertailupalvelussa. Välitämme lainahakemuksesi 27 pankille ja rahoitusyhtiölle, joten itselle edullisimman lainan valitseminen onnistuu helposti.