Ilmalämpöpumput ovat saavuttaneet suuren suosion Suomessa. Kuumat kesät ja nousevat sähkönhinnat lienevät syynä siihen, että moni on hankkinut tai harkitsee hankkivansa ilmalämpöpumpun kotiinsa. Lämpöpumpulla huoneiston saa viilennettyä kesällä mukavan viileäksi ja talvella lämmitettyä tehokkaasti.

Ilmalämpöpumppu maksaa tavallisesti noin 700-2500 euroa laitteesta riippuen. Asennus maksaa yleensä noin 350-900 euroa kohteesta riippuen. Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on siis keskimäärin noin 900-4000 euroa. Asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä, eli saat hieman rahaa takaisin verotuksessa. Vähennys on 40 % työn osuudesta ja omavastuu on 100 euroa. Kotitalousvähennyksen määrä on helppo laskea remonttilaina-laskurilla.

Tavallisesti uudempi ja kalliimpi ilmalämpöpumppu on energiatehokkaampi kuin edullinen ilmalämpöpumppu. Pumpun hinta ei kuitenkaan aina kerro kaikkea sen energiatehokkuudesta, joten lämpöpumppua hankkiessa kannattaa vertailla eri pumppujen suorituskykyä. On tärkeää myös mitoittaa ilmalämpöpumppu oikein kohteen mukaan.

Ilmalämpöpumpun käyttöikä on sama kuin jääkaapeilla, eli noin 10-15 vuotta. Pumppu kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin, jotta se pysyy toimintakunnossa mahdollisimman pitkään. Huolto kannattaa tehdä vähintään 3-4 vuoden välein.

Vertaile lainatarjoukset tästä!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Ilmalämpöpumppu säästää energiaa

Sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa ilmalämpöpumppu voi säästää energiaa vuosittain n. 3000-8000 kWh asunnon koosta riippuen. Nykyisillä sähkönhinnoilla tällaisesta määrästä säästettyä energiaa muodostuisi ihan mukava rahallinen säästö. Jos talo lämpenee kaukolämmöllä, on säästö hieman maltillisempaa.

Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon ja rivitaloon on myös mahdollista. Tällöin kuitenkin tarvitaan taloyhtiön lupa. Jos asut kaksikerroksisessa omakotitalossa tai asunnossa, saatat tarvita yläkertaan toisen, viilentävän ilmalämpöpumpun, jos haluat viilennystä myös toiseen kerrokseen.

Suurimman taloudellisen hyödyn ilmalämpöpumpusta saa, kun se asennetaan suoran sähkölämmityksen rinnalle. Kun laitteisto on oikein mitoitettu ja sitä käytetään oikein, lämmityssähkön kulutuksessa voi säästää jopa 40 %.

Sähkön hinta on noussut viime aikoina hurjasti ja nousee ehkä tulevaisuudessa lisää, joten ilmalämpöpumpun avulla voi saada suuria rahallisia säästöjä.

Ilmalämpöpumppu koostuu sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Niiden sijoittelu vaikuttaa siihen, miten tehokkaasti laite viilentää ja lämmittää. Sisäyksikkö pitää asentaa paikkaan, jossa puhallusilma pääsee liikkumaan eteenpäin esteettä. Mitä laajemmalle alueelle ilmavirta pääsee, sitä suurempi hyöty ilmalämpöpumpusta on.

Jos talossa on takka tai uuni, sen tuottaman lämmön voi levittää tehokkaasti ilmalämpöpumpulla. Keittiöön pumppua ei kannata kuitenkaan asentaa, koska suodattimet saattavat tukkeutua kokkaamisesta tulevasta rasvasta. Tämä heikentää laitteen tehoa.

Ulkoyksikkö sijoitetaan tavallisesti mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Kesällä viilentäminen onnistuu tehokkaammin, kun ilmalämpöpumppu on sijoitettu varjoisaan paikkaan. Vaikka ilmalämpöpumput ovat nykyään melko hiljaisia, kuuluu niistä kuitenkin jonkin verran hurinaa. Siksi ilmalämpöpumppua ei kannata asentaa makuuhuoneen seinään, varsinkaan jos olet herkkäuninen.

Ilmalämpöpumpun hinta

Millainen ilmalämpöpumppu kannattaa valita?

Kun pohdit, millainen ilmalämpöpumppu sopisi kotiisi tai mökillesi, kannattaa tarkastella SCOP-arvoa. SCOP-arvo kertoo, minkä verran ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa kilowatilla sähköä. SCOP kertoo siis ilmalämpöpumpun tuottaman hyötysuhteen. Esimerkiksi kun SCOP-arvo on 5,3, tarkoittaa tämä sitä, että yksi kilowatti sähköenergiaa muuttuu 5,3 kilowatiksi lämpöenergiaa. Varmista, että laitteen SCOP-arvo on testattu Suomessa tai vastaavissa olosuhteissa.

Ilmalämpöpumpuille on myös jäähdytyksen hyötysuhteen ilmaiseva luku, SEER. Mitä korkeampi tämä luku on, sitä energiataloudellisempi pumppu on. Esimerkiksi 4 SEER tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla sähköä, tuotetaan 4 kilowattia jäähdytystehoa. Joidenkin näkemysten mukaan laitteen SEER pitäisi olla vähintään 3,6.

Lisäksi kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen olet hankkimassa ilmalämpöpumppua. Haluatko säästää energiaa ja saada säästöä lämmityskuluissa? Haluatko sekä lämmittää että viilentää kotiasi? Vai haluatko kenties pelkkää viilennystä, ilman lämmitystä?

Seuraavaksi esittelemme erilaisia ilmalämpöpumppuja, yhden mallin jokaiselta valmistajalta.

Mitsubishi Heavyn KAZAN -lämpöpumput on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin. Niissä on hyvä hyötysuhde ja ne toimivat myös kovilla pakkasilla. Kazan-lämpöpumpuissa on alan parhaimpiin kuuluva A+++-teho. Malleja on kolme erilaista: pienin sopii alle 90 neliön tiloihin ja suurin enintään 170 neliön tiloihin.

Kazan-ilmalämpöpumput sekä viilentävät että lämmittävät. Ne sopivat hyvin erilaisiin tiloihin: kerrostaloon, omakotitaloon, mökille, autotalliin jne. Lämpöpumput ovat tyylikkäitä ja hiljaisia.

 • SCOP 5,1-5,2
 • SEER 9,2-9,5

Panasonic Nordic VZ 9/12 -ilmalämpöpumppuja on kaksi erilaista: toinen sopii enintään 160 neliön tiloihin ja toinen enintään 200 neliön tiloihin. Panasonicin VZ-mallit ovat tehokkaimpia asuinkäyttöön tarkoitettuja lämpöpumppuja. Niissä on uusi R32-kylmäaine, joka parantaa laitteiden hyötysuhdetta ja tekee niistä ympäristöystävällisempiä.

VZ-mallin ilmalämpöpumput toimivat hyvin myös kovissa pakkasissa. Kesällä niillä voi jäähdyttää tilaa. Lisäksi niissä on monia hyödyllisiä toimintoja, kuten ylläpitolämmitys, ilmanpuhdistus ja takkatoiminto.

 • SCOP 5,9-6,2
 • SEER 10-10,5

Bosch Climate Class 6101i -ilmalämpöpumppu on kustannustehokas joka paikkaan sopiva ilmalämpöpumppu. Se sopii erinomaisesti niin pieniin kuin isoihinkin tiloihin. Sillä lämmität ja viilennät esimerkiksi omakotitalon, mökin ja autotallin. Laitteen energialuokka on A++.

Laite puhdistaa sisäilmaa ja ylläpitää tilan lämpötilaa. Tehokas ilmanohjaustoiminto tekee viilentämisestä ja lämmittämisestä nopeampaa. Tyylikkään valkoinen sisäyksikkö on matala, joten sen voi sijoittaa myös ahtaisiin paikkoihin. Hiljainen käyntiääni ei häiritse sinua tai naapureitasi. Laitetta voi etäohjata puhelinsovelluksella.

 • SCOP 4,6
 • SEER 7,2

Daikin Stylish H -ilmalämpöpumppua on saatavana kahdessa eri värissä: musta ja valkoinen. Laite on suunniteltu ja valmistettu Euroopassa. Se toimii jopa -25 asteen pakkasessa. Voit hallita lämmitystä ja jäähdytystä kaukosäätimellä ja älypuhelimella. Hiljainen ja tyylikäs ilmalämpöpumppu sopii monenlaisiin tiloihin.

Stylish hyödyntää Coanda-ilmiötä. Se ohjaa ilmavirtaa eri tavoin lämmitettäessä ja jäähdytettäessä, jotta lämpötila huoneessa pysyisi aina mahdollisimman tasaisena. Siinä on myös älykäs takkatoiminto, joka jakaa tulisijan lämpöä tilaan. Kun takan lämpö hiipuu, lämmitys käynnistyy automaattisesti.

 • SCOP 5,1
 • SEER 7,63

Toshiba Premium+ -ilmalämpöpumppu on energiatehokas, ympäristöystävällinen ja kestävä. Sen energialuokka sekä lämmityksessä että viilennyksessä on paras mahdollinen: A+++. Premium+ toimii myös kovissa pakkasissa, jopa -30 asteessa. Laite on testattu Suomessa. Myös tässä laitteessa käytetään ympäristöystävällistä R32-kylmäainetta.

Laitetta voi ohjata kaukosäätimellä tai älypuhelimella. Ilmalämpöpumpun ilmanohjauksen avulla voit suunnata puhalluksen haluamaasi suuntaan. Valittavanasi on kuusi mahdollista asentoa. Ilmalämpöpumpussa on myös älykäs takkatoiminto ja se puhdistaa huoneilmaa.

 • SCOP 5,3
 • SEER 8,8

Fujitsu LZ-sarjan Nordic -lämpöpumput on suunniteltu Pohjoismaiden markkinoille. Ne toimivat vielä -25 asteen pakkasessakin. Laitteiden energialuokka on erinomainen A+++. Fujitsu LZ-sarjan lämpöpumput sopivat sekä lämmitykseen että jäähdytykseen.

 • SCOP 5,31
 • SEER 9,51

Hae ilmalämpöpumppu osamaksulla

Nordic Bankin kautta löydät edullisen lainan ilmalämpöpumppua varten

Ilmalämpöpumppuja on monen hintaisia ja asennuksenkin hinta vaihtelee kohteesta riippuen. Kyseessä voi olla useamman tuhannen euron hankinta, joten tililtä ei välttämättä juuri nyt löydy riittävästi rahaa sitä varten. Usein ilmalämpöpumppu on kuitenkin pitemmän päälle hyvä ratkaisu niin taloudellisesti kuin asumisviihtyvyydenkin kannalta. Kun sähkön hinta on korkealla, ilmalämpöpumppu maksaa kyllä itsensä takaisin.

Nordic Bankin kautta voit kilpailuttaa edullisen vakuudettoman lainan ilmalämpöpumpun hankkimista varten. Voit hakea kauttamme vakuudetonta lainaa oman tarpeen mukaan 500-70 000 euroa. Voit rahoittaa avullamme joko koko hankinnan tai halutessasi maksaa osan siitä säästöilläsi ja kattaa loput lainalla.

Palvelussamme kilpailutat vakuudettomat lainat helposti ja nopeasti. Täytä vain yksi ilmainen lainahakemus nettisivuillamme, niin saat heti lainatarjouksia sähköpostiisi. Vertaile tarjouksia rauhassa. Kun olet valinnut tarjousten joukosta sopivan lainan, allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksillasi. Saat rahat tilillesi jo yhden työpäivän kuluessa!

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.