Täytä hakemus

Yllättäviä menoja varten tilillä kannattaa aina pitää muutaman kuukauden nettotuloja vastaava summa. Tämä niin sanottu puskurirahasto toimii hätävarana, johon voi turvautua, kun tulee joku odottamaton, pakollinen meno.

Puskurirahastoon ei siis säästetä jotain kivaa varten, esimerkiksi uutta televisiota varten, vaan tarkoitus on varautua elämän eteen heittämiin ongelmiin. Puskurin tarkoitus on olla turvana esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • työttömyys yllättää
  • maksuongelmat ja vaara joutua ulosottoon jonkin maksamattoman erän vuoksi
  • yllättävät sairausmenot tai lemmikkieläimen lääkärikulut
  • kodinkoneen, auton tms. yllättävä hajoaminen

Puskurirahasto auttaa sinua selviytymään yllä olevista kriiseistä ilman yöunien menetystä. Puskurirahasto antaa siis taloudellisen turvan lisäksi mielenrauhaa.

Kerää puskurirahasto pahan päivän varalle

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Kilpailuta pankit verkossa

Mikä summa vähintään olisi hyvä olla säästössä?

Puskurirahaston koko riippuu elämäntilanteestasi, pakollisista kuluistasi ja kulutustottumuksistasi. Perheellinen ja asuntolainallinen tarvitsee todennäköisesti paljon isomman taloudellisen puskurin kuin kimppakämpässä asuva sinkku. Nyrkkisääntönä pidetään, että puskurin pitäisi olla 2-3 kuukauden menoja vastaava summa. Eli jos sinulle jää palkasta käteen 2500 euroa kuukaudessa, puskurirahastosi tulisi olla vähintään noin 5000-7500 euroa. 

Myös ammattisi vaikuttaa puskurirahaston kokoon. Jos teet pätkätöitä tai työskentelet epävakaalla tai kausiluontoisella alalla, tarvitset todennäköisesti enemmän puskuria kuin vaikkapa vakinaisessa virassa oleva lääkäri.

Mihin puskurirahaston tulisi riittää?

Puskurirahaston tarkoitus on varmistaa, että pystyt maksamaan kaikki tavallisen elämäsi pakolliset menot myös siinä tilanteessa, kun et saakaan tuloja mistään. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi yllättävä työttömyys. Kun jäät työttömäksi, et välttämättä saa enää tuloja lainkaan, ja voi kestää kuukauden tai pari ennen kuin työttömyyskorvaus tulee tilillesi. Silti sinun tulee maksaa esimerkiksi nämä menot:

  • asumiskustannukset (vuokra/vastike, lainanlyhennys, vesi, sähkö)
  • internet
  • puhelinlasku
  • ruoka
  • vakuutukset
  • vaatteet
  • matkakulut (polttoaineet tai bussiliput)
  • mahdolliset muut velat ja osamaksut

Yllä olevat menot ovat vain esimerkkejä. Todellisuudessa menoja voi olla vähemmän tai enemmän. Laske yhteen kaikki kuukausittaiset menosi ja kerro tuo luku kahdella tai kolmella, niin saat tietää, minkä kokoinen puskurirahasto sinulla olisi hyvä olla. Tietysti esimerkiksi työttömyyden yllättäessä kannattaa puskurirahastosta huolimatta pyrkiä nipistämään kuluja sen verran kuin se on mahdollista.

Esimerkiksi ruokakuluissa voi säästää jonkin verran metsästämällä tarjouksia ja vaateostokset ja muut ei niin kiireelliset menot kannattaa siirtää myöhempään ajankohtaan.

Säästä ja toteuta unelmasi, fiksusti!

Miten päästä alkuun säästämisessä?

Jos sinulla ei vielä ole puskurirahastoa, aloita sen kerääminen heti. Voit avata pankkiisi säästötilin, johon alat säästämään tietyn summan joka kuukausi. Tarkastele tulojasi ja menojasi ja pohdi, minkälaisen summan voisit pistää tuloistasi sivuun kuukausittain. Summa voi olla pienikin. Tärkeintä on, että aloitat säästämisen ja jatkat, kunne koossa on kahden-kolmen kuukauden menoja vastaava
summa. Säästämisen aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta se kannattaa silti tehdä, jotta taloudellisesta tilanteestasi tulee hieman turvatumpi.

Yksi helppo tapa säästää on korkeakorkoisten lainojen ja luottojen yhdistäminen yhteen tiukasti kilpailutettuun lainaan. Nordic Bankin kautta saat helposti kilpailutettua lainat 30 pankilla ja maksulaitoksella yhdellä helpolla lainahakemuksella.

Puskurirahaston hyödyt

Puskurirahasto auttaa sinua saavuttamaan mielenrauhan ja taloudellisen vakauden. Se on turvaverkko, jonka avulla voit selviytyä yllättävistä kuluista ja välttää taloudelliset haasteet. Säästäminen kannatta aloittaa heti, sillä riittävän suuren puskurirahaston kerryttäminen vie aikaa. Puskurin pitäisi olla vähintään 2–3 kuukauden menoja vastaava summa. Säästämisen voi aloittaa pienelläkin summalla. Tärkeintä on, että aloitat ja pidät kiinni säästämissuunnitelmasta.

Taloudellisen epävarmuuden vähentäminen
Yksi puskurirahaston tärkeimmistä eduista on, että se vähentää taloudellista epävarmuutta. Huolet raha-asioissa voivat aiheuttaa paljon stressiä ja huolta, mikä voi heikentää elämänlaatua ja vaikuttaa jopa henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Puskurirahaston ansiosta sinulla on taloudellinen turvaverkko, jonka avulla voit selviytyä odottamattomista kuluista. Ei tarvitse enää pelätä kodinkoneiden tai auton hajoamista tai muita yllättäviä kuluja, sillä saat avun heti säästetyistä rahoista.

Yllättävien kustannusten kattaminen
Elämässä voi tulla eteen mitä tahansa yllättäviä menoja. Näitä voivat olla esimerkiksi terveydenhoitokulut, auton korjauttaminen tai kiireelliset remonttitarpeet kotona. Tällaiset kulut voivat rasittaa taloutta huomattavasti, mutta puskurirahaston turvin selviydyt niistä kunnialla. Saat otettua ylimääräiset rahat käyttöösi heti, eikä sinun tarvitse käyttää korkeakorkoista luottokorttia tai turvautua osamaksuihin.

Rauhallisempi mieli ja parempi elämänlaatu
Puskurirahasto tarjoaa rauhallisemman mielen, mikä taas parantaa elämänlaatua. Voit nauttia elämästä hyvillä mielin, kun sinun ei tarvitse jatkuvasti huolehtia taloudellisista haasteista tai pelätä yllättäviä kuluja. Voit ottaa rahaa puskurirahastosta koska tahansa, joten voit elää elämääsi ilman rahahuolia.

Mahdollisuus sijoittaa ja kasvattaa varallisuutta
Voit myös sijoittaa säästämäsi rahat ja tällä tavalla kasvattaa varallisuuttasi. Säästötileissä ei yleensä ole kovin hyvä korko, minkä vuoksi osa rahoista kannattaa sijoittaa muualle. Paremman tuoton voi saada sijoittamalla rahat osakkeisiin tai rahastoihin. Sijoittamiseen liittyy totta kai riskejä, mutta myös mahdollisuus tienata rahaa pitkällä aikavälillä. Sijoittamisessa hajauttaminen on tärkeää. Vanha sanontakin sanoo, että kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin.

Milloin puskurirahastoa kannattaa käyttää ja milloin ei?

Puskurirahasto kerätään odottamattomien taloudellisten haasteiden varalle. Tällaisia voivat olla mitkä tahansa yllättävät kulut, sairastuminen tai työttömyys. Puskurirahaston avulla voit selviytyä hankalasta tilanteesta.

Taloudellinen puskuri on tarkoitettu nimenomaan kiireellisten, pakollisten ja yllättävien menojen maksamiseen. Määrittelet toki itse, mitä nämä tilanteet ovat, mutta useimmiten niillä tarkoitetaan kaikenlaisia yllättäviä menoja, kuten auton tai jonkin kodinkoneen äkillinen hajoaminen.

Työttömäksi jääminen on myös tilanne, jossa säästetyistä rahoista on varmasti hyötyä. Saattaa kestää useita viikkoja ennen kuin mistään saa yhtään rahaa. Kulut kuitenkin juoksevat samalla tavalla kuin ennenkin. Siksi on erittäin tärkeää, että olet säästänyt rahaa, johon voit turvautua. Samoin esimerkiksi sairastuminen ja siitä aiheutuvat lääke- ja lääkärikulut saattavat kurittaa taloutta.

Puskurirahastoa ei kannata käyttää huvin vuoksi Siitä pitäisi ottaa varoja käyttöön vasta viimeisenä keinona. Sen tarkoitus ei ole toimia ”huvikassana”, josta voi ottaa rahaa aina, kun haluaa vaikkapa ostaa jotain kivaa itselle tai tehdä jotain hauskaa.

Hauskanpito on myös tärkeää, mutta sitä ei kannata tehdä rahoilla, joille voi tulla tärkeämpi ja kiireellisempi tarve jossain vaiheessa. Tällaisia menoja varten voi säästää rahaa eri tilille. Esimerkiksi lomamatkoja tai harrastuksia varten säästämiseen voi perustaa erillisen tilin, josta voi ottaa rahaa huvituksiin hyvillä mielin.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Puskurirahaston sijoittaminen

‌Säästötilille säästämisen lisäksi rahaa voi myös sijoittaa. Sillä tavalla rahoille saa tuottoa ja varallisuus kasvaa ajan kuluessa, kun sijoittamista jaksaa jatkaa kärsivällisesti. Kaikkia rahoja ei välttämättä kannata laittaa sijoituksiin, vaan osa kannattaa jättää säästötilille, vaikka se tarjoaakin pienemmän tuoton tai ei tuottoa ollenkaan. Et nimittäin saa irrotettua sijoituksista rahaa heti, kun myyt sijoituksiasi, vaan kestää vähintään muutama pankkipäivä ennen kuin rahat tulevat tilillesi. Siksi et saa sijoituksista välittömästi apua kiireellisissä tilanteissa.

Osan säästetyistä rahoista voi toki sijoittaa ja se onkin yleensä järkevää varsinkin, jos säästöön on kertynyt isompi määrä rahaa. Rahoja voi sijoittaa esimerkiksi rahastoihin, osakkeisiin tai asuntoihin. Tällä tavalla säästämilleen varoille voi saada tuottoa.

Huomioi myös korkoa korolle -ilmiö, sillä se kasvattaa varallisuuttasi, kun osaat hyödyntää sen. Korkoa korolle -ilmiö mahdollistaa alkupääoman kasvattamisen kiihtyvään tahtiin. Kun et niin sanotusti syö kuormasta ja ota käyttöön sijoitusten tuottamia varoja, vaan sijoitat ne edelleen, saat myös korot tuottamaan korkoa.

Usein kysytyt kysymykset puskurirahastosta:

Puskurirahasto on taloudellinen turvaverkko, joka auttaa selviämään odottamattomista menoista ja taloudellisista haasteista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi työttömyys, sairastuminen, kodinkoneiden hajoaminen, yllättävät remonttitarpeet tai auton korjauttaminen. Puskurirahastoon kannattaisi kerätä ainakin kahden tai kolmen kuukauden menoja vastaava summa.

Puskurirahasto tuo taloudellista turvaa ja mielenrauhaa. Ei tarvitse olla huolissaan siitä, mitä elämä heittää eteen tai millaisia yllättäviä kuluja ilmenee, sillä avun saa nopeasti säästetyistä rahoista.

Yleensä suositellaan, että puskurirahastossa olisi vähintään kahden tai kolmen kuukauden menoja tai tuloja vastaava summa rahaa. Jokaisen taloudellinen tilanne on erilainen, joten riippuu aivan ihmisestä mikä kenellekin on riittävä puskurirahaston koko. Toiselle esimerkiksi 5000 euroa ei riitä juuri mihinkään, toiselle se on iso raha. Tärkeintä onkin arvioida omaa taloudellista tilannetta, menoja ja tuloja ja suhteuttaa säästötavoite siihen.

Joidenkin kyselyiden mukaan suomalaisilla on puskurirahastossa keskimäärin noin 25 000 euroa. Keskiarvoa nostaa se, että pienellä määrällä ihmisistä on suuria summia puskurissaan.

Säästetyt rahat voi siirtää erilliselle säästötilille, jotta niitä ei tule huomaamatta käyttäneeksi. Säästämisen voi myös automatisoida. Voit siis asettaa tietyn summan siirtymään kuukausittain pankkitililtäsi säästötilille. Joissakin pankeissa on myös mahdollista se, että säästötililtä menee rahaa automaattisesti joka kerta, kun maksat pankkikortilla.

Puskurirahastoon pitää säästää kärsivällisesti ja tavoitteellisesti. Voit automatisoida säästämistä, jolloin rahaston summa kasvaa melkein kuin itsestään. Voit myös sijoittaa osan säästämistäsi rahoista ja siten kasvattaa varallisuuttasi. On hyvä muistaa, että sijoittamiseen liittyy enemmän riskejä mutta myös mahdollisuudet parempaan tuottoon.

Puskurirahastossa kannattaisi olla ainakin noin kolmen kuukauden nettotuloja vastaava summa. Se, mikä on kenellekin sopiva säästösumma euroissa, riippuu aivan henkilöstä ja hänen taloudellisesta tilanteestaan ja elämäntilanteesta. Luonnollisesti iso lapsiperhe tarvitsee todennäköisesti isomman puskurin kuin yksin asuva sinkku.

Määritä säästötavoitteet ja pidä niistä kiinni. Laadi kuukausibudjetti, jotta hahmotat, mihin rahasi kuluvat ja mitä menoja voisi ehkä karsia. Voit automatisoida säästämistä esimerkiksi niin, että tietty summa kuukaudessa siirtyy säästötilillesi automaattisesti. Voit myös sijoittaa osan rahoista esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin.

Veloista pääseminen vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Voit esimerkiksi yhdistää lainasi, jos sinulla on monta vakuudetonta lainaa. Tällä tavalla voit säästää paljon rahaa ja saada myös maksettua velat pois nopeammin. Toinen vaihtoehto on lainojen vyöryttäminen. Siinä yhtä lainaa kerrallaan lyhennetään isommalla summalla ja muista maksetaan vain minimimaksua. Kun korkeakorkoisin laina on saatu maksettua, siirretään siitä jäävät rahat seuraavaksi kalleimman lainan lyhentämiseen.

Lue vinkkejä säästämisestä