Täytä hakemus

Kallis öljy- tai sähkölämmitys kannattaa vaihtaa edullisempaan maalämpöön tai vesi-ilmalämpöpumppuun

Sähkön ja lämmitysöljyn hinnat ovat nousseet paljon viime kuukausien aikana. Tällä hetkellä hintojen nousu tuntuu eniten omakotitalossa asuvien kukkarossa. Sähkölämmityksen kustannukset voivat nousta omakotitalossa tänä vuonna jopa tonnilla parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Moni vanha talo lämpenee vielä öljyllä. Päättäjät ovat pyrkineet helpottamaan lämmitysmuodon vaihtamista ekologisempaan korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää. Vuonna 2022 kotitalousvähennystä saa enintään 3 500 euroa, kun öljylämmityksen vaihtaa johonkin toiseen lämmitysjärjestelmään. Niiden kotitalouksien, jotka ovat muutenkin pohtineet lämmitysjärjestelmän vaihtamista, kannattanee nyt ryhtyä tuumasta toimeen ja hyödyntää suurempi kotitalousvähennys.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen toiseen, edullisempaan vaihtoehtoon voisi nyt olla järkevää. Tietysti järjestelmän vaihtaminen maksaa jonkin verran, mutta näillä öljyn ja sähkön hinnoilla investointi maksaa kyllä itsensä takaisin.

Vanhan lämmitysjärjestelmän korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa esimerkiksi pellettilämmitys, maalämpö, vesi-ilmalämpöpumppu tai kaukolämpö, jos sellainen on saatavilla. Aina koko järjestelmää ei ole pakko vaihtaa, vaan vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle voi ottaa toisen. Näin vanha järjestelmä voi jäädä esimerkiksi varalämmönlähteeksi kylmien pakkasten varalle.

Lämpöpumput ovat hyvin yleisiä nykyään. Niitä on kolmenlaisia: ilma-ilmalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu. Kaikki nämä hyödyntävät osan luonnosta löytyvästä energiasta ja käyttävät sitä talon lämmitykseen.

Kodin lämmitysjärjestelmän vaihto - vaihtoehtojen vertailu

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu siirtää maanpinnasta tai vesistöstä keräämäänsä lämpöenergiaa ja lämmittää veden lämmityspiirissä. Tällaisen järjestelmän voi asentaa kohteeseen, jonka maaperään voi porata kaivon ja asentaa keruupiirin. Maalämmön voi asentaa sekä vanhaan että uuteen rakennukseen. Se sopii niin omakotitaloihin, rivitaloihin kuin kerrostaloihinkin. Talossa pitää olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Maaperästä kerätään lämpöä lämmönkeruuputkistolla ja maalämpöpumpulla. Kerätty lämpö jaetaan taloon patterien tai lattialämmityksen avulla. Tavallisesti putkisto asennetaan syvälle kallioon porattuun lämpökaivoon. Jos rakennuksen lähellä on vesistöä, putkiston voi sijoittaa myös sinne. Maalämmöllä voi sekä lämmittää että viilentää taloa.

Järjestelmä tarvitsee toimiakseen sähköä, mutta sähkönkulutus on murto-osa siitä, minkä verran sähkö- tai öljylämmitys kuluttaa energiaa. Kun järjestelmä on mitoitettu ja asennettu oikein, sähkönkulutus on mahdollisimman pieni ja säästöt mahdollisimman suuret.

Maalämpöpumppu asennettuna pientaloon maksaa noin 15 000–25 000 euroa. Työstä saa kotitalousvähennyksen, jolla voi mukavasti lyhentää maalämpöpumpun asentamista varten otettua lainaa. Maalämpöpumppu kestää tavallisesti noin 15–30 vuotta, joten ihan heti järjestelmää ei tarvitse olla uusimassa. Maalämpöpumppu voi tuoda säästöä lämmityskuluissa parhaimmillaan jopa 80 %. Maalämpöpumppu on iso investointi, josta syystä maalämmön rahoitus kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa.

Vesi-ilmalämpöpumppu

Tavallinen ilmalämpöpumppu lämmittää tilaa lämpimällä ilmalla siirtämällä lämpöenergiaa ulkoilmasta. Ilmalämpöpumpulla voi myös viilentää huoneistoa. Vesi-ilmalämpöpumppu siirtää myös lämpöenergiaa ulkoilmasta, mutta lämpö siirretään talon vesikiertoiseen lämmönjakoverkkoon. Vesi-ilmalämpöpumppua käytetään ainoastaan rakennuksen lämmittämiseen.

Vesi-ilmalämpöpumppu sopii samoihin kohteisiin kuin maalämpöpumppu ja sen lisäksi sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei ole mahdollista porata kaivoa. Talossa pitää olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, eli joko vesikiertoiset patterit tai lattialämmitys. Vesi-ilmalämpöpumppu voidaan asentaa sekä vanhoihin että uusiin taloihin.

Vesi-ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta osasta: ulko- ja sisäyksiköstä. Ulkoyksikkö, joka on noin 100 x 100 cm kokoinen, asennetaan rakennuksen ulkoseinustalle. Sisäyksikön voi sijoittaa pannuhuoneeseen tai esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Jos vesi-ilmalämpöpumppu on talon päälämmönlähde, on sisäyksikkö suurin piirtein jääkaapin kokoinen. Jos vesi-ilmalämpöpumppu sen sijaan on lisälämmittimenä, sisäyksikkö on pieni, vain sähkökaapin kokoinen laite.

Ilmavesilämpöpumpun hinta asennettuna on kohteesta riippuen noin 7000–18 000 euroa. Asennuksesta saa kotitalousvähennyksen. Vesi-ilmalämpöpumppu voi säästää energiaa 50–60 % sähkölämmitykseen verrattuna. Rahassa laskettuna puhutaan melko isoista summista.

Vesi-ilmalämpöpumpun pitäisi kestää noin 10–20 vuotta. Pumppua kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta se pysyy varmasti hyvässä kunnossa ja toimii mahdollisimman pitkään.

Aurinkolämmitys aurinkopaneeleilla

Aurinkoenergian hyödyntäminen on ollut viime vuosina kasvussa. Suomessa aurinkoenergiaa ei pysty tuottamaan aivan koko vuotta johtuen tietysti talvesta. Näin pohjoisessakin aurinkoenergian käyttäminen on kuitenkin mahdollista helmikuusta marraskuuhun.

Aurinkolämpöä saadaan siten, että aurinkokeräinten avulla auringon säteily muutetaan lämmöksi. Sillä lämmitetään vettä, joka voidaan käyttää käyttövetenä tai vesikiertoisessa lämmityksessä. Aurinkosähköä taas saadaan muuttamalla auringon tuottama säteilyenergia sähköenergiaksi aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneelit ja -keräimet toimivat siis eri tavalla.

Koska aurinkolämmöllä ei voi lämmittää taloa ympäri vuoden kaikissa olosuhteissa, aurinkolämmitys ei yleensä sovellu pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Sen sijaan se soveltuu parhaiten täydentäväksi energiamuodoksi. Aurinkolämmöllä voidaan tuottaa jopa puolet käyttöveden lämmittämiseen tarvittavasta energiasta tai jopa 25–35 % lämmitystarpeesta. Tämä järjestelmä voidaan yhdistää kaikkiin päälämmitysmuotoihin. Parhaiten se soveltuu öljylämmityksen rinnalle. Sähkölämmitteisessä kohteessa aurinkoenergiaa voidaan käyttää käyttöveden lämmittämiseen.

Aurinkolämmityksessä auringon energiaa hyödynnetään huoneiden tai käyttöveden lämmitykseen. Aurinkoenergian käyttö on ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Se ei saastuta luontoa, eikä siitä tule jätteitä. Lisäksi aurinkoenergialla lämmitettäessä saavuttaa suuremman omavaraisuuden ja säästää rahaa.

Mikä kannattaa valita: maalämpö, vesi-ilmalämpöpumppu vai aurinkolämmitys?

Sopiva lämmitysjärjestelmä riippuu kohteesta. Lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa käyttää apuna ammattilaista, jotta rakennukseen saadaan varmasti oikeanlainen ja oikein mitoitettu lämmitysjärjestelmä. Maalämpö ja vesi-ilmalämpöpumppu soveltuvat päälämmitysjärjestelmiksi. Aurinkokeräimet sen sijaan sopivat parhaiten täydentäväksi energiamuodoksi sähkö- tai öljylämmityksen rinnalle.

Maalämpö vai vesi-ilmalämpöpumppu?

Maalämpöpumppu tuo yleensä suuremmat rahalliset säästöt pitkällä tähtäimellä, vaikka alkuinvestointi onkin suurempi. Maalämpöpumppu sopii taloon, jossa on vesikiertoinen lämmönjako ja lisäksi keruupiirille pitää olla tilaa. Maalämpöpumpulla voi myös hieman viilentää rakennusta. Jos kaivataan kunnon viilennystä, pitää taloon hankkia lisäksi ilmalämpöpumppu.

Vesi-ilmalämpöpumpun asennus on maalämpöä edullisempi ja helpompi projekti. Maalämmön asentaminen kaikkiin kohteisiin ei edes ole mahdollista. Maaperä tai maalämpökaivon tarvitsema tila saattavat hankaloittaa asennusta. Tällaisiin paikkoihin voi valita vesi-ilmalämpöpumpun.

Vesi-ilmalämpöpumppu sopii paremmin myös tilanteisiin, joissa nykyinen lämmitysjärjestelmä hajoaa ja uusi pitää saada rakennettua kiireesti. Vesi-ilmalämpöpumpun voi asentaa käytännössä heti, kun urakoitsijalla on aikaa. Maalämpöpumpun asentaminen sen sijaan vie enemmän aikaa, sillä porauksia varten tarvitaan lupa rakennusvalvonnasta.

Maalämpöpumpun elinkaari on pidempi, koska kaikki tekniikka sijaitsee sisätiloissa suojassa. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sen sijaan on talon ulkoseinustalla, joten se joutuu väistämättä säiden armoille. Tällä on vaikutusta lämpöpumpun elinkaareen.

Aurinkolämpö täydentävänä lämmitysjärjestelmänä

Aurinkokeräimet ovat monia muita lämmitysjärjestelmiä edullisemmat. Esimerkiksi 3kWp aurinkokeräinjärjestelmä maksaa asennuksineen noin 5 000 euroa. Aurinkokeräimet mitoitetaan lämminvesivaraajan koon ja talossa asuvien henkilöiden lukumäärän mukaan.

Aurinkolämpö ei tavallisesti sovellu päälämmitysjärjestelmäksi. Sen sijaan se toimii erinomaisesti osana hybridilämmitysjärjestelmää. Aurinkolämmön voi yhdistää esimerkiksi vesikiertotakan, maalämpö- tai ilmavesilämpöpumpun tai öljylämmityksen kanssa.

Jos aurinkokeräimiä käytetään maalämpö- tai ilmavesilämpöpumpun rinnalla, lämpöpumppu saa pitää taukoa kesän ajan. Tämä voi lisätä lämpöpumpun elinikää huomattavasti.

Aurinkokeräimet soveltuvat erittäin hyvin myös öljylämmityksen rinnalle. Tällöin nelihenkinen perhe voi säästää öljyä vuodessa yli 500 litraa.

Sähkölämmitys ja varaava takka

Lämmityskuluja voi saada merkittävästi alaspäin puulämmityksen avulla. Varaava takka voi vähentää sähkönkulutusta jopa 2 000–8 000 kilowattituntia vuodessa. Totta kai polttopuiden ostaminenkin maksaa, jos ei omista omaa metsää, josta puita voisi hakea. Silti säästöä voi syntyä jopa satoja euroja vuodessa. Jos omistaa metsää, puulla lämmittäminen on lähes ilmaista.

Takan sytytystavallakin on vaikutusta siihen, miten tehokasta puilla lämmittäminen on. Puut kannattaa asetella takkaan vaakasuoraan ja sytyttää ne päältä. Tällä tavalla palokaasut vapautuvat kunnolla ja pienhiukkaspäästöt vähenevät. Lisäksi puista saadaan näin enemmän energiaa irti.

Varaavaan takkaan investointi voi maksaa itsensä takaisin sähkölämmitteisessä talossa nopeimmillaan vain neljässä vuodessa. Takaisinmaksuaika on siis huomattavasti nopeampi moniin muihin lämmitysjärjestelmiin verrattuna.

Varaavan takan hyvä puoli on se, että se ei ole riippuvainen säästä. Ei tarvitse odotella auringonpaistetta tai tuulta, vaan takan voi lämmittää koska tahansa. Jos talossa on leivinuuni, voi samalla valmistaa myös ruoan. Leivinuunissa valmistuvat monet herkulliset ruoat, kuten pataruoat, puurot ja laatikot.

Lue tästä mikä on edullisin lämmitysmuoto

Mikä on edullisin lämmitysmuoto?

Motivan sivuilta löytyy kätevä lämmitystapojen vertailulaskuri, jolla voit vertailla pientalon lämmitysvaihtoehtojen kustannuksia. Laskuri löytyy osoitteesta: https://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/

Motivan laskurin mukaan maalämmön vuotuiset lämmityskustannukset ovat selvästi muita lämmitysmuotoja edullisemmat. Maalämpö on kuitenkin kallein investointi, mikä kannattaa ottaa huomioon laskelmissa. Suuresta investoinnista huolimatta maalämpö voi tuoda mukavasti säästöjä lämmityskustannuksissa pitkällä aikavälillä.

Toiseksi halvin ratkaisu on ilma-vesilämpöpumpun ja sähkön yhdistelmä. Tämän järjestelmän asentaminen on halvempi ja helpompi projekti. Lisäksi maalämmön asentaminen ei ole mahdollista ihan kaikkiin kohteisiin, jolloin ilma-vesilämpöpumppu voi olla erinomainen ja käyttökustannuksiltaan melko edullinen ratkaisu.

Kalleimmat lämmitysmuodot ovat öljy- ja sähkölämmitys. Jos näiden vaihtaminen edullisempaan ei ole nyt ajankohtaista, voi niiden rinnalle ottaa toisen lämmitysjärjestelmän. Esimerkiksi varaavalla takalla, aurinkolämmöllä tai ilmalämpöpumpulla voi saada lämmityskustannuksia huomattavasti alemmaksi.

Öljylämmityksen vaihto maalämpöön

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön on usein järkevä päätös, joka voi pudottaa omakotitalon lämmityskustannuksia jopa noin 70 %. Lisäksi maalämmön asentaminen nostaa rakennuksen arvoa. Jos kodin vaihtaminen jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi, maalämpö voi tehdä ostajiin vaikutuksen.

Ilman avustuksia öljylämmön vaihto maalämpöön maksaa noin 15 000–25 000 euroa. Investointi on siis kallis, mutta yleensä maksaa itsensä kuitenkin takaisin ajan kuluessa. Investoinnin takaisinmaksuaika on tavallisesti noin 10–12 vuotta. Maalämpö on turvallinen, luotettava ja huoleton lämmitysjärjestelmä. Se soveltuu erityisen hyvin isoihin kiinteistöihin. Pakkasetkaan eivät vaikuta merkittävästi järjestelmän suorituskykyyn.

Öljylämmitys kannattanee vaihtaa lähivuosien aikana. Öljylämmityksen poistamisesta saa korotetun kotitalousvähennyksen vuoteen 2027 asti. Kun luovut öljylämmityksestä, voit saada kotitalousvähennystä enintään 3 500 euroa per henkilö. Jos öljylämmityksen rinnalle asennetaan toinen lämmitysjärjestelmä, uuden järjestelmän asennuksesta voi saada kotitalousvähennystä korkeintaan 2 250 euroa.

Öljylämmityksestä luopumiseen voi saada myös Ely-avustusta. Sen koko on enintään 4 000 euroa. Taloyhtiöt taas voivat saada ARAn energia-avustusta.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Edullinen laina lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen Nordic Bankin kilpailutuksen kautta

Millaiseen lämmitysratkaisuun sitten päädytkään, voit hakea lainaa lämmitysjärjestelmän uusimiseen Nordic Bankista. Meidän kauttamme lainaa voi saada enimmillään 60 000 euroa ilman vakuuksia, joten pystyt helposti avullamme toteuttamaan lämmitysjärjestelmän uusimisen. Kyseessä on toki melko kallis projekti, mutta järjestelmä maksaa itsensä takaisin ajan kuluessa.

Lainojen korot ja kulut vaihtelevat. Sen vuoksi lainat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa, varsinkin kun kyseessä on tällainen isompi laina. Palvelussamme kilpailutat lainat helposti. Sinun tarvitsee täyttää vain yksi ilmainen lainahakemus nettisivuillamme, niin voit saada jopa lähes 30 lainatarjousta eri pankeista ja rahoitusyhtiöistä.

Vakuudetonta lainaa voi hakea myös yhdessä toisen henkilön kanssa. Kun olette vaihtamassa puolisosi kanssa kotinne lämmitysjärjestelmää, voitte hakea lainaa sitä varten yhdessä. Rinnakkaishakijan lisääminen lainahakemukseen mahdollistaa suuremman lainasumman saamisen matalammalla korolla. Molempia lainanhakijoita koskee samat vaatimukset, eli molempien pitää olla täysi-ikäisiä, joilla on puhtaat luottotiedot sekä säännölliset tulot.

Lainahakemuksen tekeminen ja lainatarjousten katsominen ei sido mihinkään, eli voit huoletta kokeilla, millä hinnalla voisit saada lainaa tällä hetkellä. Täytä ilmainen lainahakemus nyt. Saat vastauksia hakemukseesi jo parissa minuutissa.

Kilpailuta lainat verkossa

Usein kysytyt kysymykset lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta:

Ilmavesilämpöpumpun hinta asennettuna on noin 7000 - 18 000 euroa kohteesta riippuen. Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen. Öljylämmityksestä luopumisen kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2023 on 3500 euroa.

Maalämpöpumpun hinta asennettuna on tavallisesti kohteesta riippuen noin 15 000 - 25 000 euroa. Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

Liikkeiden tarjoamat osamaksuvaihtoehdot saattavat olla yllättävän kalliita. Kilpailutettu vakuudeton laina on usein edullisempi. Voit hakea lämmitysjärjestelmän vaihtoa varten vakuudettoman lainan. Lainaa lyhennetään erissä kuukausittain, joten saat kätevästi pilkottua hankinnasta aiheutuvat kulut pienempiin osiin.

Riippuu kohteesta kumpi on järkevämpi lämmitysjärjestelmä. Tavallisesti maalämpö tulee kokonaisuutena halvemmaksi, vaikka alkuinvestointi onkin vesi-ilmalämpöpumpua suurempi. Vesi-ilmalämpöpumpun asentaminen käy nopeammin, joten se sopii paremmin, kun uuden järjestelmän asentamisella on kiire.

Suora sähkölämmitys on kallis nykyisillä sähkönhinnoilla. Etenkin talvella sähkölasku voi olla todella suuri. Jos lämmitysjärjestelmän vaihtaminen ei ole mahdollista, sähkölämmityksen rinnalla voi käyttää esimerkiksi puulämmitystä tai ilmalämpöpumppua.

Edullisimmat lämmitysmuodot ovat tavallisesti ilmavesilämpöpumppu ja maalämpö.

Lämmitysjärjestelmän vahdon voi rahoittaa vakuudettomalla lainalla. Vakuudetonta lainaa voi saada enintään jopa 60 000 euroa. Lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihtoon on mahdollista saada erilaisia tukia, kuten ARAn avustuksia tai kotitalousvähennystä.

Ilmavesilämpöpumppu on yleensä hyvä valinta, jos kyseessä on alle 200 neliön kokoinen kohde. Ilmavesilämpöpumpun kannattavuuteen vaikuttaa myös esimerkiksi lämmönjakoverkoston kunto sekä talon energiatehokkuus.

Omakotitalossa eniten sähköä kuluu talon ja käyttöveden lämmitämiseen. Toiseksi eniten sähköä vievät kodinkoneet ja valaistus.

Maalämpöpumpun hinta asennettuna on noin 15 000 - 25 000 euroa kohteesta riippuen. Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

Pohdi ensin, minkä verran tarvitset lainaa lämmitysjärjestelmän vaihtamista varten. Täytä sitten ilmainen lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Voit saada jopa yli 30 lainatarjousta yhdellä hakemuksella. Kaikki tarjoukset lähetetään sähköpostiisi ja sen lisäksi voit tarkastella niitä kirjautumalla palveluumme, jossa tarjoukset järjestyvät koron mukaan.

Lue myös: