Kallis öljy- tai sähkölämmitys kannattaa vaihtaa edullisempaan maalämpöön tai vesi-ilmalämpöpumppuun

Sähkön ja lämmitysöljyn hinnat ovat nousseet paljon viime kuukausien aikana. Tällä hetkellä hintojen nousu tuntuu eniten omakotitalossa asuvien kukkarossa. Sähkölämmityksen kustannukset voivat nousta omakotitalossa tänä vuonna jopa tonnilla parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Moni vanha talo lämpenee vielä öljyllä. Päättäjät ovat pyrkineet helpottamaan lämmitysmuodon vaihtamista ekologisempaan korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää. Vuonna 2022 kotitalousvähennystä saa enintään 3 500 euroa, kun öljylämmityksen vaihtaa johonkin toiseen lämmitysjärjestelmään. Niiden kotitalouksien, jotka ovat muutenkin pohtineet lämmitysjärjestelmän vaihtamista, kannattanee nyt ryhtyä tuumasta toimeen ja hyödyntää suurempi kotitalousvähennys.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen toiseen, edullisempaan vaihtoehtoon voisi nyt olla järkevää. Tietysti järjestelmän vaihtaminen maksaa jonkin verran, mutta näillä öljyn ja sähkön hinnoilla investointi maksaa kyllä itsensä takaisin.

Vanhan lämmitysjärjestelmän korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa esimerkiksi pellettilämmitys, maalämpö, vesi-ilmalämpöpumppu tai kaukolämpö, jos sellainen on saatavilla. Aina koko järjestelmää ei ole pakko vaihtaa, vaan vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle voi ottaa toisen. Näin vanha järjestelmä voi jäädä esimerkiksi varalämmönlähteeksi kylmien pakkasten varalle.

Lämpöpumput ovat hyvin yleisiä nykyään. Niitä on kolmenlaisia: ilma-ilmalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu. Kaikki nämä hyödyntävät osan luonnosta löytyvästä energiasta ja käyttävät sitä talon lämmitykseen.

Kodin lämmitysjärjestelmän vaihto - vaihtoehtojen vertailu

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu siirtää maanpinnasta tai vesistöstä keräämäänsä lämpöenergiaa ja lämmittää veden lämmityspiirissä. Tällaisen järjestelmän voi asentaa kohteeseen, jonka maaperään voi porata kaivon ja asentaa keruupiirin. Maalämmön voi asentaa sekä vanhaan että uuteen rakennukseen. Se sopii niin omakotitaloihin, rivitaloihin kuin kerrostaloihinkin. Talossa pitää olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Maaperästä kerätään lämpöä lämmönkeruuputkistolla ja maalämpöpumpulla. Kerätty lämpö jaetaan taloon patterien tai lattialämmityksen avulla. Tavallisesti putkisto asennetaan syvälle kallioon porattuun lämpökaivoon. Jos rakennuksen lähellä on vesistöä, putkiston voi sijoittaa myös sinne. Maalämmöllä voi sekä lämmittää että viilentää taloa.

Järjestelmä tarvitsee toimiakseen sähköä, mutta sähkönkulutus on murto-osa siitä, minkä verran sähkö- tai öljylämmitys kuluttaa energiaa. Kun järjestelmä on mitoitettu ja asennettu oikein, sähkönkulutus on mahdollisimman pieni ja säästöt mahdollisimman suuret.

Maalämpöpumppu asennettuna pientaloon maksaa noin 15 000–25 000 euroa. Työstä saa kotitalousvähennyksen, jolla voi mukavasti lyhentää maalämpöpumpun asentamista varten otettua lainaa. Maalämpöpumppu kestää tavallisesti noin 15–30 vuotta, joten ihan heti järjestelmää ei tarvitse olla uusimassa. Maalämpöpumppu voi tuoda säästöä lämmityskuluissa parhaimmillaan jopa 80 %. Maalämpöpumppu on iso investointi, josta syystä maalämmön rahoitus kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa.

Vesi-ilmalämpöpumppu

Tavallinen ilmalämpöpumppu lämmittää tilaa lämpimällä ilmalla siirtämällä lämpöenergiaa ulkoilmasta. Ilmalämpöpumpulla voi myös viilentää huoneistoa. Vesi-ilmalämpöpumppu siirtää myös lämpöenergiaa ulkoilmasta, mutta lämpö siirretään talon vesikiertoiseen lämmönjakoverkkoon. Vesi-ilmalämpöpumppua käytetään ainoastaan rakennuksen lämmittämiseen.

Vesi-ilmalämpöpumppu sopii samoihin kohteisiin kuin maalämpöpumppu ja sen lisäksi sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei ole mahdollista porata kaivoa. Talossa pitää olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, eli joko vesikiertoiset patterit tai lattialämmitys. Vesi-ilmalämpöpumppu voidaan asentaa sekä vanhoihin että uusiin taloihin.

Vesi-ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta osasta: ulko- ja sisäyksiköstä. Ulkoyksikkö, joka on noin 100 x 100 cm kokoinen, asennetaan rakennuksen ulkoseinustalle. Sisäyksikön voi sijoittaa pannuhuoneeseen tai esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Jos vesi-ilmalämpöpumppu on talon päälämmönlähde, on sisäyksikkö suurin piirtein jääkaapin kokoinen. Jos vesi-ilmalämpöpumppu sen sijaan on lisälämmittimenä, sisäyksikkö on pieni, vain sähkökaapin kokoinen laite.

Ilmavesilämpöpumpun hinta asennettuna on kohteesta riippuen noin 7000–18 000 euroa. Asennuksesta saa kotitalousvähennyksen. Vesi-ilmalämpöpumppu voi säästää energiaa 50–60 % sähkölämmitykseen verrattuna. Rahassa laskettuna puhutaan melko isoista summista.

Vesi-ilmalämpöpumpun pitäisi kestää noin 10–20 vuotta. Pumppua kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta se pysyy varmasti hyvässä kunnossa ja toimii mahdollisimman pitkään.

Kumpi kannattaa valita: maalämpö vai vesi-ilmalämpöpumppu?

Sopiva lämmitysjärjestelmä riippuu kohteesta. Lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa käyttää apuna ammattilaista, jotta rakennukseen saadaan varmasti oikeanlainen ja oikein mitoitettu lämpöpumppu.

Maalämpöpumppu tuo yleensä suuremmat rahalliset säästöt pitkällä tähtäimellä, vaikka alkuinvestointi onkin suurempi. Maalämpöpumppu sopii taloon, jossa on vesikiertoinen lämmönjako ja lisäksi keruupiirille pitää olla tilaa. Maalämpöpumpulla voi myös hieman viilentää rakennusta. Jos kaivataan kunnon viilennystä, pitää taloon hankkia lisäksi ilmalämpöpumppu.

Vesi-ilmalämpöpumpun asennus on maalämpöä edullisempi ja helpompi projekti. Maalämmön asentaminen kaikkiin kohteisiin ei edes ole mahdollista. Maaperä tai maalämpökaivon tarvitsema tila saattavat hankaloittaa asennusta. Tällaisiin paikkoihin voi valita vesi-ilmalämpöpumpun.

Vesi-ilmalämpöpumppu sopii paremmin myös tilanteisiin, joissa nykyinen lämmitysjärjestelmä hajoaa ja uusi pitää saada rakennettua kiireesti. Vesi-ilmalämpöpumpun voi asentaa käytännössä heti, kun urakoitsijalla on aikaa. Maalämpöpumpun asentaminen sen sijaan vie enemmän aikaa, sillä porauksia varten tarvitaan lupa rakennusvalvonnasta.

Maalämpöpumpun elinkaari on pidempi, koska kaikki tekniikka sijaitsee sisätiloissa suojassa. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sen sijaan on talon ulkoseinustalla, joten se joutuu väistämättä säiden armoille. Tällä on vaikutusta lämpöpumpun elinkaareen.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Edullinen laina lämpöpumpun asentamiseen Nordic Bankista

Millaiseen lämmitysratkaisuun sitten päädytkään, voit hakea lainaa lämmitysjärjestelmän uusimiseen Nordic Bankista. Meidän kauttamme lainaa voi saada enimmillään 70 000 euroa ilman vakuuksia, joten pystyt helposti avullamme toteuttamaan lämmitysjärjestelmän uusimisen. Kyseessä on toki melko kallis projekti, mutta järjestelmä maksaa itsensä takaisin ajan kuluessa.

Lainojen korot ja kulut vaihtelevat. Sen vuoksi lainat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa, varsinkin kun kyseessä on tällainen isompi laina. Palvelussamme kilpailutat lainat helposti. Sinun tarvitsee täyttää vain yksi ilmainen lainahakemus nettisivuillamme, niin voit saada jopa lähes 30 lainatarjousta eri pankeista ja rahoitusyhtiöistä.

Vakuudetonta lainaa voi hakea myös yhdessä toisen henkilön kanssa. Kun olette vaihtamassa puolisosi kanssa kotinne lämmitysjärjestelmää, voitte hakea lainaa sitä varten yhdessä. Rinnakkaishakijan lisääminen lainahakemukseen mahdollistaa suuremman lainasumman saamisen matalammalla korolla. Molempia lainanhakijoita koskee samat vaatimukset, eli molempien pitää olla täysi-ikäisiä, joilla on puhtaat luottotiedot sekä säännölliset tulot.

Lainahakemuksen tekeminen ja lainatarjousten katsominen ei sido mihinkään, eli voit huoletta kokeilla, millä hinnalla voisit saada lainaa tällä hetkellä. Täytä ilmainen lainahakemus nyt. Saat vastauksia hakemukseesi jo parissa minuutissa.

Kilpailuta lainat verkossa

Usein kysytyt kysymykset lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta:

Ilmavesilämpöpumpun hinta asennettuna on noin 7000 - 18 000 euroa kohteesta riippuen. Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen. Öljylämmityksestä luopumisen kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2023 on 3500 euroa.

Maalämpöpumpun hinta asennettuna on tavallisesti kohteesta riippuen noin 15 000 - 25 000 euroa. Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

Liikkeiden tarjoamat osamaksuvaihtoehdot saattavat olla yllättävän kalliita. Kilpailutettu vakuudeton laina on usein edullisempi. Voit hakea lämmitysjärjestelmän vaihtoa varten vakuudettoman lainan. Lainaa lyhennetään erissä kuukausittain, joten saat kätevästi pilkottua hankinnasta aiheutuvat kulut pienempiin osiin.

Riippuu kohteesta kumpi on järkevämpi lämmitysjärjestelmä. Tavallisesti maalämpö tulee kokonaisuutena halvemmaksi, vaikka alkuinvestointi onkin vesi-ilmalämpöpumpua suurempi. Vesi-ilmalämpöpumpun asentaminen käy nopeammin, joten se sopii paremmin, kun uuden järjestelmän asentamisella on kiire.

Suora sähkölämmitys on kallis nykyisillä sähkönhinnoilla. Etenkin talvella sähkölasku voi olla todella suuri. Jos lämmitysjärjestelmän vaihtaminen ei ole mahdollista, sähkölämmityksen rinnalla voi käyttää esimerkiksi puulämmitystä tai ilmalämpöpumppua.

Edullisimmat lämmitysmuodot ovat tavallisesti ilmavesilämpöpumppu ja maalämpö.

Lämmitysjärjestelmän vahdon voi rahoittaa vakuudettomalla lainalla. Vakuudetonta lainaa voi saada enintään jopa 70 000 euroa. Lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihtoon on mahdollista saada erilaisia tukia, kuten ARAn avustuksia tai kotitalousvähennystä.

Ilmavesilämpöpumppu on yleensä hyvä valinta, jos kyseessä on alle 200 neliön kokoinen kohde. Ilmavesilämpöpumpun kannattavuuteen vaikuttaa myös esimerkiksi lämmönjakoverkoston kunto sekä talon energiatehokkuus.

Omakotitalossa eniten sähköä kuluu talon ja käyttöveden lämmitämiseen. Toiseksi eniten sähköä vievät kodinkoneet ja valaistus.

Maalämpöpumpun hinta asennettuna on noin 15 000 - 25 000 euroa kohteesta riippuen. Asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

Pohdi ensin, minkä verran tarvitset lainaa lämmitysjärjestelmän vaihtamista varten. Täytä sitten ilmainen lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Voit saada jopa yli 30 lainatarjousta yhdellä hakemuksella. Kaikki tarjoukset lähetetään sähköpostiisi ja sen lisäksi voit tarkastella niitä kirjautumalla palveluumme, jossa tarjoukset järjestyvät koron mukaan.

Lue myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.