Kotitalousvähennys voi tuntua hankalalta asialta, sillä siihen liittyy paljon erilaisia sääntöjä ja ehtoja. Kyseessä on kuitenkin merkittävä etu, joten se kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennystä saa esimerkiksi remonteista ja erilaisista kotitalous- ja hoivatöistä. Vähennys saattaa mahdollistaa sellaistenkin remonttien tekemisen, jota ei olisi taloudellisesti mahdollista toteuttaa ilman huojennusta.

Kotitalousvähennykseen tuli vuoden 2022 alusta lähtien määräaikaisia muutoksia. Korvausprosenttia ja korvauksen maksimisummaa nostettiin joidenkin töiden osalta. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta muutokset ovat voimassa vuosina 2022–2023 ja öljylämmityksestä luopumisen osalta vuosina 2022–2027. Muiden remonttitöiden osalta vähennys pysyy samana kuin viime vuonnakin.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verohelpotus, jota saa, kun ostaa esimerkiksi siivous-, hoito- tai remonttitöitä. Vähennystä voi saada kodin, kakkoskodin ja mökin kunnostustöistä, mutta ei sijoitusasunnosta tai uudisrakennuksesta.

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta. Sitä ei siis voi saada esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Vähennystä voi hakea, jos työ on ostettu ulkopuoliselta tekijältä. Vähennystä ei saa, jos olet tehnyt työt itse tai ne on tehnyt kanssasi samassa taloudessa asuva henkilö.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada vuonna 2022

Vuoden 2022 alusta lähtien kotitalousvähennykseen tuli joitain määräaikaisia muutoksia. Muutokset koskevat öljylämmityksestä luopumista ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä. Kaikkien edellä mainittujen maksimivähennys on nyt 3500 euroa henkilöltä. Omavastuu on edelleen 100 euroa. Vähennystä saa 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Palkasta voi vähentää 30 % ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut, jos olet palkannut työntekijän.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta muutokset ovat voimassa vuosina 2022–2023 ja öljylämmityksestä luopumisen osalta vuosina 2022–2027.

Muista vuonna 2022 maksetuista töistä saatavan kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. Saat vähentää työn osuudesta 40 %, jos ostit työn yritykseltä. Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää palkasta 15 % sekä siihen liittyvät työnantajan sivukulut.

Muista, että kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen. Jos teetätte puolisosi kanssa yhdessä remontin tai muita töitä, saatte molemmat vähennystä. Näin ollen, jos esimerkiksi teetätte kotiinne remontin, voitte saada yhteensä enintään 4500 euroa verovähennystä. Kyseessä on siis merkittävä etu, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kannattaa tutustua sivuiltamme löytyvään remonttilaina-laskuriin, joka laskee suoraan myös kotitalousvähennyksen osuuden.

Kotitalousvähennystä voi hakea kunnossapito- ja parannustyöstä sekä kotitalous ja hoivatyöstä

Vähennystä voi saada monista töistä, mutta ei aivan kaikista. Tähän olemme listanneet esimerkkejä siitä, minkälaisista töistä vähennystä voi saada. Tarkempi listaus löytyy vero.fi-sivustolta.

Kotitalousvähennys 2022 remonttiin

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista kunnossapito- ja perusparannustöistä:

Vähennystä ei voi saada sijoitusasunnon remontista eikä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavissa olevasta lisärakentamisesta.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä:

 • siivous
 • ruoanlaitto
 • vaatteiden huolto
 • puutarhan hoito
 • lumenluonti
 • lasten, vanhusten ja vammaisten hoito

Vähennystä ei voi saada sellaisista hoitotöistä, joita terveydenhoitopalvelut tekevät arvonlisäverottomasti.

Kotitalousvähennyksen ilmoittaminen

Vähennyksen tiedot voi ilmoittaa joko verokortille tai veroilmoitukseen. Kun ilmoitat tiedot verokortille, saat vähennyksen heti. Kun ilmoitat tiedot veroilmoitukseen, vähennys otetaan huomioon jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä. Ilmoituksen voi tehdä OmaVerossa.

Tarvitset kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen tietyt tiedot yrityksestä tai työntekijästä. Vähennystä voi saada vain työn osuudesta. Sen vuoksi yrityksen täytyy eritellä laskussa kaikki kulut. Säilytä kuitit varmuuden vuoksi, sillä verottaja saattaa pyytää niitä tarkistettavaksi.

Vaaditut tiedot, kun ostat työn yritykseltä:

 • yrityksen Y-tunnus (yrityksen täytyy olla ennakkoperintärekisterissä)
 • laskun loppusumma
 • työn osuus (arvonlisäverollinen)

Vaaditut tiedot, kun palkkaat työntekijän:

 • työntekijän henkilötunnus
 • maksamasi bruttopalkka
 • tiedot palkkojen sivukuluista

Hyödynnä kotitalousvähennys

Kotitalousvähennykseen liittyy monenlaista ehtoa ja sääntöä. Verotusasiat voivat tuntua monimutkaisilta. Tähän asiaan kannattaa kuitenkin perehtyä jonkin verran, koska kotitalousvähennys on niin merkittävä etu, että sitä ei kannata jättää käyttämättä. Voit säästää sen avulla tuhansia euroja vuodessa.

Jos esimerkiksi asut vanhassa talossa, jossa on vielä öljylämmitys, voisi sen vaihtaminen toiseen lämmitysmuotoon olla kannattavaa lähivuosina nyt, kun kotitalousvähennyksen määrää on nostettu väliaikaisesti. Jos haet meidän kauttamme remonttilainaa öljylämmityksen vaihtamista varten, saat aika mukavasti lyhennettyä lainaa jo pelkästään kotitalousvähennyksellä.

Hyödynnä kotitalousvähennys fiksusti

Remontin rahoittaminen kotitalousvähennyksellä ja lainarahalla

Harvalla ihmisellä on tilillä säästössä tuhansia euroja remontteja varten. Siksi usein remontin toteuttaminen vaatii jonkin verran lainarahaa. Remonttilainan ottaminen ei stressaa niin paljon, kun tiedät, että saat jo pelkällä kotitalousvähennyksellä maksettua suuren osan lainasta pois.

Nordic Bankin kautta löydät edullisen remonttilainan esimerkiksi keittiöremonttia tai mitä tahansa muuta kodin tai mökin remonttia varten. Meidän kauttamme voit hakea lainaa oman tarpeesi mukaan 500–70 000 euroa. Pystyt siis toteuttamaan meidän avullamme ihan pieniä pintaremontteja, suuria kattoremontteja ja mitä tahansa siltä väliltä.

Pohdi ensin, miten paljon tarvitset ylimääräistä rahaa remonttia varten. Sisällytä lainahakemukseen kaikki mahdolliset kulut. Niitä voivat olla esimerkiksi työntekijöiden palkat, materiaalit, kalusteet ja kaatopaikkamaksut.

Kannattaa myös varata jo valmiiksi hieman ylimääräistä rahaa yllätysten varalta. Yllätyksiltä tuskin voi välttyä remonttia tehdessä, varsinkin jos kunnostettava kohde on vanha. Muutokset voivat aiheuttaa budjetin ylittymisen ja lisälainan tarpeen. Kun olet varannut valmiiksi hieman ylimääräistä rahaa, sinun ei välttämättä tarvitse hakea uutta lainaa kesken remontin.

Kun remontti on tehty, voit ilmoittaa kotitalousvähennyksestä OmaVero-palvelussa. Voit vähentää verotuksessa 40 % työn osuudesta. Maksimivähennys on 2250 euroa henkilöltä. Muista, että vähennys on henkilökohtainen, eli jos teetätte remonttia kotiinne puolisosi kanssa, voitte molemmat saada kotitalousvähennyksen. Näin ollen voitte yhteensä saada sitä jopa 4500 euroa! Kotitalousvähennys on siis erittäin merkittävä etu. Pystyt lyhentämään sillä lainaa parhaimmillaan useita tuhansia euroja.