Kotitalousvähennys voi tuntua hankalalta asialta, sillä siihen liittyy paljon erilaisia sääntöjä ja ehtoja. Kyseessä on kuitenkin merkittävä etu, joten se kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennystä saa esimerkiksi remonteista ja erilaisista kotitalous- ja hoivatöistä. Vähennys saattaa mahdollistaa sellaistenkin remonttien tekemisen, jota ei olisi taloudellisesti mahdollista toteuttaa ilman huojennusta.

Kotitalousvähennykseen tuli vuoden 2022 alusta lähtien määräaikaisia muutoksia. Nämä muutokset ovat voimassa myös vuonna 2023. Korvausprosenttia ja korvauksen maksimisummaa nostettiin joidenkin töiden osalta. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta muutokset ovat voimassa vielä vuonna 2023 ja öljylämmityksestä luopumisen osalta vuoden 2027 loppuun asti.

Lisäksi vuoden 2023 tammi-huhtikuussa kotitalousvähennystä voi saada myös sähköenergiasta. Väliaikaisen vähennyksen tarkoitus on auttaa kotitalouksia, jotka maksavat korkeaa sähkön hintaa.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verohelpotus, jota saa, kun ostaa esimerkiksi siivous-, hoito- tai remonttitöitä. Vähennystä voi saada kodin, kakkoskodin ja mökin kunnostustöistä, mutta ei sijoitusasunnosta tai uudisrakennuksesta.

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta. Sitä ei siis voi saada esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Vähennystä voi hakea, jos työ on ostettu ulkopuoliselta tekijältä. Vähennystä ei saa, jos olet tehnyt työt itse tai ne on tehnyt kanssasi samassa taloudessa asuva henkilö.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada vuonna 2023

Vuoden 2022 alusta lähtien kotitalousvähennykseen tuli joitain määräaikaisia muutoksia ja nuo muutokset ovat voimassa myös vuonna 2023. Muutokset koskevat öljylämmityksestä luopumista sekä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä. Kaikkien edellä mainittujen maksimivähennys on nyt 3500 euroa henkilöltä. Omavastuu on edelleen 100 euroa vuodessa henkilöltä. Vähennystä saa 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Palkasta voi vähentää 30 % ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut, jos olet palkannut työntekijän.

Kotitalosvähennys 2022

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta muutokset ovat voimassa vuosina 2022–2023 ja öljylämmityksestä luopumisen osalta vuosina 2022–2027.

Muista vuonna 2023 maksetuista töistä saatavan kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. Saat vähentää työn osuudesta 40 %, jos ostit työn yritykseltä. Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää palkasta 15 % sekä siihen liittyvät työnantajan sivukulut.

Muista, että kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen. Jos teetätte puolisosi kanssa yhdessä remontin tai muita töitä, saatte molemmat vähennystä. Näin ollen, jos esimerkiksi teetätte kotiinne remontin, voitte saada yhteensä enintään 4500 euroa verovähennystä. Kyseessä on siis merkittävä etu, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kannattaa tutustua sivuiltamme löytyvään remonttilaina-laskuriin, joka laskee suoraan myös kotitalousvähennyksen osuuden.

Hae edullinen lainatarjous

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Vertaile lainat fiksusti ja turvallisesti vekossa

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Sähkövähennystä voi saada tammi-huhtikuussa vuonna 2023

Poikkeuksellisesti myös sähköstä voi saada kotitalousvähennystä alkuvuodesta 2023. Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat yhteensä yli 2000 euroa tammi-huhtikuun aikana. Vähennyksen määrä on 60 % 2000 euroa ylittävästä osasta, mutta kuitenkin korkeintaan 2400 euroa. Tämänkin vähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Sähkövähennyksen saaminen ei vaikuta muuhun kotitalousvähennykseen, kuten hoivatyöstä tai remontoinnista saatavan vähennyksen määrään. 100 euron omavastuu maksetaan kuitenkin vain kerran.

Sähkövähennykseen ei kuulu sähkönsiirron hinta, eli siinä huomioidaan vain sähköstä maksettu verollinen summa. Vähennyksen voi arvioida verokortille ennakoitujen sähkölaskujen mukaan.

Kotitalousvähennystä voi hakea kunnossapito- ja parannustyöstä sekä kotitalous ja hoivatyöstä

Vähennystä voi saada monista töistä, mutta ei aivan kaikista. Tähän olemme listanneet esimerkkejä siitä, minkälaisista töistä vähennystä voi saada. Tarkempi listaus löytyy vero.fi-sivustolta.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista kunnossapito- ja perusparannustöistä:

Vähennystä ei voi saada sijoitusasunnon remontista eikä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavissa olevasta lisärakentamisesta.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä:

 • siivous
 • ruoanlaitto
 • vaatteiden huolto
 • puutarhan hoito
 • lumenluonti
 • lasten, vanhusten ja vammaisten hoito

Vähennystä ei voi saada sellaisista hoitotöistä, joita terveydenhoitopalvelut tekevät arvonlisäverottomasti.

Kotitalousvähennyksen määrä 2022

Remontti-laskuri laskee kotitalousvähennyksen määrän

Nordic Bankin nettisivuilta löytyy erittäin kätevä remonttilainalaskuri, jonka avulla voit suunnitella remontin rahoitusta. Laskuriin kirjoitetaan remonttityön ja materiaalien kustannukset, omarahoitusosuus sekä lainan tiedot. Laskuri laskee rahoituksen tarpeen, lainan kuukausierän ja myös kotitalousvähennyksen määrän.

Remonttilainalaskuria kannattaa käyttää apuna, kun suunnittelet mitä tahansa remonttia. Helppokäyttöinen laskuri laskee hetkessä tarvittavan lainan määrän ja kotitalousvähennyksen määrän. Saat yhdellä laskurilla laskettua monta asiaa.

Arvioi siis, minkä verran rahaa menee materiaaleihin ja remontointityöhön. Kirjoita nuo summat laskuriin. Kirjoita ”oma rahoitus” -kohtaan, kuinka paljon aiot käyttää projektiin omia rahojasi. Valitse sitten vielä laina-aika ja vuosikorko. Nyt laskuri laskee sinulle valmiiksi rahoituksen tarpeen, lainan kuukausierän ja kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennyksen ilmoittaminen

Vähennyksen tiedot voi ilmoittaa joko verokortille tai veroilmoitukseen. Kun ilmoitat tiedot verokortille, saat vähennyksen heti. Kun ilmoitat tiedot veroilmoitukseen, vähennys otetaan huomioon jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä. Ilmoituksen voi tehdä OmaVerossa.

Tarvitset kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen tietyt tiedot yrityksestä tai työntekijästä. Vähennystä voi saada vain työn osuudesta. Sen vuoksi yrityksen täytyy eritellä laskussa kaikki kulut. Säilytä kuitit varmuuden vuoksi, sillä verottaja saattaa pyytää niitä tarkistettavaksi.

Vaaditut tiedot, kun ostat työn yritykseltä:

 • yrityksen Y-tunnus (yrityksen täytyy olla ennakkoperintärekisterissä)
 • laskun loppusumma
 • työn osuus (arvonlisäverollinen)

Vaaditut tiedot, kun palkkaat työntekijän:

 • työntekijän henkilötunnus
 • maksamasi bruttopalkka
 • tiedot palkkojen sivukuluista

Hyödynnä kotitalousvähennys

Kotitalousvähennykseen liittyy monenlaista ehtoa ja sääntöä. Verotusasiat voivat tuntua monimutkaisilta. Tähän asiaan kannattaa kuitenkin perehtyä jonkin verran, koska kotitalousvähennys on niin merkittävä etu, että sitä ei kannata jättää käyttämättä. Voit säästää sen avulla tuhansia euroja vuodessa.

Jos esimerkiksi asut vanhassa talossa, jossa on vielä öljylämmitys, voisi sen vaihtaminen toiseen lämmitysmuotoon olla kannattavaa lähivuosina nyt, kun kotitalousvähennyksen määrää on nostettu väliaikaisesti. Jos haet meidän kauttamme remonttilainaa öljylämmityksen vaihtamista varten, saat aika mukavasti lyhennettyä lainaa jo pelkästään kotitalousvähennyksellä.

Hyödynnä kotitalousvähennys fiksusti

Remontin rahoittaminen kotitalousvähennyksellä ja lainarahalla

Harvalla ihmisellä on tilillä säästössä tuhansia euroja remontteja varten. Siksi usein remontin toteuttaminen vaatii jonkin verran lainarahaa. Remonttilainan ottaminen ei stressaa niin paljon, kun tiedät, että saat jo pelkällä kotitalousvähennyksellä maksettua suuren osan lainasta pois.

Nordic Bankin kautta löydät edullisen remonttilainan esimerkiksi keittiöremonttia tai mitä tahansa muuta kodin tai mökin remonttia varten. Meidän kauttamme voit hakea lainaa oman tarpeesi mukaan 500–70 000 euroa. Pystyt siis toteuttamaan meidän avullamme ihan pieniä pintaremontteja, suuria kattoremontteja ja mitä tahansa siltä väliltä.

Pohdi ensin, miten paljon tarvitset ylimääräistä rahaa remonttia varten. Sisällytä lainahakemukseen kaikki mahdolliset kulut. Niitä voivat olla esimerkiksi työntekijöiden palkat, materiaalit, kalusteet ja kaatopaikkamaksut.

Kannattaa myös varata jo valmiiksi hieman ylimääräistä rahaa yllätysten varalta. Yllätyksiltä tuskin voi välttyä remonttia tehdessä, varsinkin jos kunnostettava kohde on vanha. Muutokset voivat aiheuttaa budjetin ylittymisen ja lisälainan tarpeen. Kun olet varannut valmiiksi hieman ylimääräistä rahaa, sinun ei välttämättä tarvitse hakea uutta lainaa kesken remontin.

Kun remontti on tehty, voit ilmoittaa kotitalousvähennyksestä OmaVero-palvelussa. Voit vähentää verotuksessa 40 % työn osuudesta. Maksimivähennys on 2250 euroa henkilöltä. Muista, että vähennys on henkilökohtainen, eli jos teetätte remonttia kotiinne puolisosi kanssa, voitte molemmat saada kotitalousvähennyksen. Näin ollen voitte yhteensä saada sitä jopa 4500 euroa! Kotitalousvähennys on siis erittäin merkittävä etu. Pystyt lyhentämään sillä lainaa parhaimmillaan useita tuhansia euroja.

Hae edullinen laina remonttiin

Kotitalousvähennys ja uudisrakennus

Kotitalousvähennystä ei saa uudisrakentamisesta ja siihen verrattavasta lisärakentamisesta. Tällaista vähennykseen oikeuttamatonta työtä on esimerkiksi rakennuksen laajennus, katetun kuistin rakentaminen ja varastotilan muuttaminen asumiskäyttöön sopivaksi. Toisin sanoen kotitalousvähennystä ei saa, jos kyseessä on talon laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos.

Vähennystä ei saa myöskään rakennelmien purkamisesta tai uusien rakennelmien rakentamisesta. Jos siis aiot esimerkiksi purkaa vanhan grillikatoksen tai muun piharakennuksen ja rakentaa tilalle uuden, tämä katsotaan uudisrakentamiseksi, eikä siitä näin ollen saa kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennys 2023 omavastuu

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden. Omavastuu ja vähennyksen määrä on aina sama riippumatta siitä, onko palvelu ostettu yritykseltä vai onko sitä varten palkattu työntekijä.

Jos puolisot ovat esimerkiksi teettäneet remontin ja maksaneet sen kulut puoliksi, molemmat voivat hakea kotitalousvähennystä. Tällöin kuitenkin molemmilta puolisoilta menee 100 euron omavastuu. Riippuu siis tilanteesta, kannattaako molempien hakea vähennystä, vai kannattako se hakea vain toisen verotuksessa.

Kotitalousvähennyksen määrän laskukaava on seuraava: työn osuus x prosenttiosuus – omavastuu. Remonttityön osuudesta voi vähentää 40 %. Jos työn osuus on esimerkiksi 1500 euroa, lasketaan kotitalousvähennyksen määrä näin: 1500 e x 40 % – 100 e. Tässä esimerkissä kotitalousvähennyksen määrä on 500 euroa.

Usein kysytyt kysymykset kotitalousvähennyksestä:

Kotitalousvähennystä saa remontointityöstä enintään 2250 euroa henkilöltä. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta vähennystä saa enintään 3500 euroa.

Kotitalousvähennystä saa remonttitöistä sekä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä. Vähennettäviä remonttitöitä ovat esimerkiksi sisätilojen remontit, omakotitalon putkiremontit ja ulkorakennuksen maalaus. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotöitä ovat esimerkiksi siivous, lumenluonti, lastenhoito ja vaatehuolto.

Öljylämmityksestä luopumisesta ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä voi saada vähennystä enintään 3500 euroa henkilöltä. Muista töistä kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa henkilöltä.

Kotitalousvähennys ilmoitetaan verokortille tai veroilmoitukseen. Ilmoituksen voi tehdä OmaVero-palvelussa. Jos tiedot vähennyksestä ilmoitetaan verokortille, vähennyksen saa heti. Jos tiedot ilmoitetaan veroilmoituksessa, vähennys huomioidaan myöhemmin.

Kotitalousvähennystä saa monista remontti- ja kotitaloustöistä. Vähennystä saa 40 % työn osuudesta. Vähennyksen enimmäismäärä on tänä vuonna 2250 euroa. Saat vähennyksen tekemällä siitä ilmoituksen verottajalle.

Riippuu tilanteesta. Kannattaa huomioida, että molemmilta menee omavastuuosuus (100 euroa henkilöltä), jos molemmat puolisot hakevat kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen omavastuu vuonna 2023 on 100 euroa henkilöltä vuodessa.

Kyllä saa. Kotitalousvähennyksen maksuvuosi määräytyy maksuerän maksuvuoden perusteella.

Ei, uudisrakentamisesta ja siihen verrattavissa olevasta rakentamisesta ei voi saada kotitalousvähennystä.

Sinua voi kiinnostaa myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.