Kotitalousvähennyslaskuri

Kotitalousvähennyslaskuri

Kotitalousvähennys on verohelpotus, jota saa erilaisista remontti-, siivous- ja hoitotöistä.

Nordic Bankin kotitalousvähennyslaskuri laskee puolestasi, minkä verran saat kotitalousvähennystä yrityksellä tai työntekijällä teetetystä työstä.

Valitse ensin haetko vähennystä yksin vai yhdessä puolison kanssa. Kerro sitten ostitko työn yritykseltä vai palkkasitko sitä varten itse työntekijän.

Kirjoita laskuriin vielä työn hinta veroineen.

Laskuri näyttää kotitalousvähennyksen määrän sekä laskennan perusteet.

Laskurista näkyy työn osuus euroissa, kotitalousvähennysprosentti sekä omavastuun määrä.

Helppokäyttöinen kotitalousvähennyslaskuri netissä

Kotitalousvähennyslaskuri

Vuonna 2022 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250€ henkilöltä. Vähennyksen omavastuu on 100€ henkilöltä vuodessa.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4500€ vähennyksen.

Jos 2250€ raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Silloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää 40% arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamastasi laskusta työn osuus on 5875€ (5875€ x 40%) - omavastuu 100€ = 2250€. Kun palkkaat työntekijän, voit vähentää 15% maksamastasi palkasta sekä palkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennys myönnetään vain työn osuudesta. Et voi saada vähennystä oman työn osuudesta etkä esimerkiksi työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Muista, että yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, et voi saada kotitalousvähennystä.

Laske
Kotitalousvähennys
Vähennyksen määrä:

0.00 €

Laskennan perusteet
Työn osuus arvolisäveroineen:

0.00 €

Prosentti:

0.00 €

Omavastuu:

0.00 €

Hei! Katso tästä millaisia lainatarjouksia saisit muutamassa minuutissa, helposti!

  • Ilmainen ja helppo lainahakemus.
  • Ei velvoita tai sido vastaanottamaan lainaa.
  • Yhdellä helpolla hakemuksella jopa 30 lainatarjousta!
Kilpailuta pankit verkossa!

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada vuonna 2023?

Saat kotitalousvähennyksen, kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Jos yritys ei kuulu kyseiseen rekisteriin, ei vähennystä voi saada. Vähennyksen saa työn osuudesta. Vähennystä ei siis saa esimerkiksi materiaalikustannuksista, oman työn osuudesta tai matkakuluista.

Arvonlisäverollisesta työn osuudesta voi vähentää 40 %. Omavastuu on 100 euroa. Vähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa/henkilö vuodessa. Maksimivähennyksen saat, kun laskussa on työn osuutta vähintään 5875 euroa. Kun palkkaat työntekijän, saat vähentää 15 % palkasta ja työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Voit siis saada puolisosi tai avopuolisosi kanssa yhdessä kotitalousvähennystä yhteensä 4500 euroa vuodessa. Molempien puolisoiden pitää maksaa omavastuu. Jos kotitalousvähennyksen määrä on alle 2250 euroa vuodessa, voi koko vähennyksen hakea vain toisen puolison verotuksessa. Tällöin omavastuu veloitetaan vain yhden kerran.

Jos toisen puolison vähennyksen enimmäismäärä ylittyy, verottaja siirtää ylimenevän osuuden automaattisesti aviopuolison verotukseen.

Kotitalousvähennyksen määräaikaiset korotukset

Kotitalousvähennykseen on tehty määräaikaisia korotuksia. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä voi saada vähennystä enintään 3500 euroa/henkilö vuodessa. Tämä korotus on voimassa vuosina 2022–2023. Myös öljylämmityksestä luopumisesta voi saada vähennystä enintään 3500 euroa. Tämä korotus on voimassa vuosina 2022–2027. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä ja öljylämmityksestä luopumisesta voi vähentää 60 % työn osuudesta. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Millaisista töistä kotitalousvähennyksen voi tehdä?

Kotitalousvähennystä saa kotona tai vapaa-ajanasunnossa teetetyistä remontti-, hoiva- ja kotitaloustöistä. Vähennystä saa myös kakkosasunnossa tehdyistä töistä, mutta ei sijoitusasunnon remontista tai uudisrakentamisesta.

Vähennyksen saa esimerkiksi seuraavista töistä:

  • sisätilojen remontit, kuten pintaremontti, keittiö- tai saunaremontti
  • omakotitalon kellarin remontointi
  • omakotitalon sähkö- ja putkityöt
  • ulkorakennuksen maalaus
  • siivous
  • piha-alueen hoito
  • lumenluonti.

Verottajan sivuilta löytyy tarkempi lista töistä, joista saa kotitalousvähennyksen.

Työt pitää teettää ulkopuolisella yrityksellä tai työntekijällä. Vähennystä ei saa, jos työt tekee itse tai ne tekee samassa taloudessa asuva henkilö. Yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä. Jos yritys ei ole rekisterissä, ei vähennystä voi saada. Työt voi teettää myös yleishyödyllisellä yhteisöllä, jolloin tekijän ei tarvitse olla ennakkoperintärekisterissä.

Kotitalousvähennystä ei voi saada, jos samasta työsuorituksesta saa jotakin avustusta, kuten lasten kotihoidon tukea, korjausavustusta, ARAn energia-avustusta tai ELY-keskuksen avustusta öljylämmityksestä luopumiseksi. Jos olet hakenut jotakin avustusta, mutta et ole saanut vielä päätöstä siitä, odota päätöksen saapumista ennen kuin teet ilmoituksen kotitalousvähennyksestä. Jos saat avustuksen, et voi saada kotitalousvähennystä. Jos et saa avustusta, saat kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennystä ei saa lakisääteisistä töistä, kuten nuohouksesta. Sitä ei saa myöskään esimerkiksi kuntotarkastuksista tai mittauksista, eikä asunnon laajennustöistä.

Näin ilmoitat kotitalousvähennyksen

Verovähennys tehdään sen vuoden veroista, jona lasku tai palkka on maksettu. Jos työt on tehty esimerkiksi joulukuussa 2022, mutta lasku on maksettu vasta tammikuun 2023 puolella, kotitalousvähennys ilmoitetaan vuoden 2023 verotukseen.

Jos remontti tai muu vähennykseen oikeuttava työ ajoittuu vuodenvaihteeseen, voi kotitalousvähennyksen hyödyntää kahtena verovuotena. Tällöin omavastuuosuus vähennetään molempina vuosina. Laskuja ei kuitenkaan saa siirtää keinotekoisesti kahdelle vuodelle, vaan maksuajoissa on noudatettava yrityksen normaaleja maksuehtoja.

Vähennyksen voi ilmoittaa OmaVero-palvelussa. Vähennyksen voi tehdä verokortille, jolloin veroprosentti pienenee eli vähennyksestä saa edun heti. Tiedot voi ilmoittaa myös veroilmoituksessa, jolloin vähennys huomioidaan jäännösverossa tai veronpalautuksessa.

Yrityksen pitää eritellä laskussa työn osuus sekä ne kulut, joista ei saa kotitalousvähennystä. Jos työn osuutta ei ole eritelty laskussa, voit tarvittaessa pyytää asiasta selvityksen työn tehneeltä yritykseltä. Kuitit pitää säilyttää itsellä, sillä verottaja saattaa pyytää niitä tarkistettavaksi myöhemmin.

Kokeile myös remonttilainalaskuriamme

Remontit ovat usein suuria ja kalliita operaatioita. Siksi niitä varten voidaan tarvita lainaa.

Nordic Bankista voit hakea remonttilainaa ilman vakuuksia enintään 70 000 euroa. Maksuaika on 1–15 vuotta, mutta voit toki maksaa lainan pois alkuperäistä sopimusta nopeamminkin, jos haluat.

Remonttilainalaskurimme auttaa sinua suunnittelemaan remonttiprojektin rahoitusta. Helppokäyttöinen laskuri laskee hetkessä minkä verran lainaa tarvitse remonttiin.

Laskuriin kirjoitetaan materiaalikustannukset, remontointityön kustannukset sekä oman rahoituksen määrä ja lainan tiedot. Laskuri näyttää rahoituksen tarpeen ja lainan kuukausierän. Näet laskurista myös kotitalousvähennyksen määrän.

Kotitalousvähennyslaskurin avulla edullisempi remontti kotiin

Usein kysyttyä kotitalousvähennyksestä:

Saat kotitalousvähennyksen määrän laskettua helposti Nordic Bankin laskurilla. Yrityksellä teetetyn työn osuudesta voi vähentää 40 %. Tästä vähennetään vielä 100 euron omavastuu. Jäljelle jäävä summa on kotitalousvähennyksen määrä.

Laskurista valitaan, haetaanko vähennystä yksin vai yhdessä puolison kanssa ja teetetäänkö työt yrityksellä vai työntekijällä. Lisäksi laskuriin kirjoitetaan työn osuus veroineen. Laskuri näyttää vähennyksen ja omavastuuosuuden määrän.

Kotitalousvähennys ilmoitetaan OmaVerossa. Vähennyksen voi ilmoittaa verokortille, jolloin edun saa heti. Tai sen voi ilmoittaa veroilmoituksessa, jolloin etu huomioidaan veronpalautuksessa tai jäännösverossa.

Nuohouksesta ei saa kotitalousvähennystä, sillä kyse on lakisääteisestä palvelusta. Mistään lakisääteisestä palvelusta ei saa kotitalousvähennystä.

Vähennystä ei saa, jos työ teetetään yrityksellä, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Kotitalousvähennystä ei saa kunnan palveluista eikä sellaisesta osuudesta, josta vakuutusyhtiö on maksanut korvauksia. Kotitalousvähennystä ei saa silloinkaan, jos samasta työsuorituksesta saa jotakin tukia, kuten omaishoidon tuki, korjausavustus tai ARAn energia-avustus.

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa kumman tahansa verotuksessa. Vähennys siirtyy puolisolle, jos toisella puolisolla ei ole riittävästi veroja maksettavana.

Kotitalousvähennystä saa kotona tai vapaa-ajanasunnolla tapahtuvista remontti-, siivous- ja hoitotöistä. Vähennyksen saa, jos työt on teetetty ulkopuolisella yrityksellä tai työntekijällä. Kotitalousvähennyksen määrä on 40 % työn osuudesta.

Kotitalousvähennystä ei saa itse tehdystä työstä eikä materiaalikustannuksista tai matkakuluista. Vähennystä ei saa myöskään kunnan tai kaupungin palveluista tai sellaisesta osuudesta, jonka vakuutusyhtiö on korvannut.

Ilmalämpöpumpun asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

Kyllä, siivouspalveluista saa kotitalousvähennyksen.

Jos työn osuuden määrä on yli 5875 euroa, vähennyksen voi jakaa puolison kanssa, jolloin molemmat saavat hyödyn. Molempien pitää maksaa omavastuu.

Lue myös: