Lahjaverolaskuri

Lahjaverolaskuri – laske lahjaveron määrä

Lahjaverolaskurin käyttöohjeet:

Kun omaisuutta siirretään toiselle ilman korvausta, puhutaan lahjasta. Suomessa suuremmista lahjoista pitää maksaa veroa. Lahjaverolaskurilla lasket lahjaveron määrän helposti ja nopeasti. Syötä laskuriin lahjan arvo euroina, niin näet maksettavan veron määrän ja sinulle jäävän osuuden.

Veroluokkia on kaksi

Lahjaveroprosentti riippuu siitä, mikä on suhteesi lahjanantajaan. Sen vuoksi laskurissa on veroluokka 1 ja veroluokka 2.

Veroluokkaan 1 kuuluvat lähimmät sukulaiset, esimerkiksi aviopuoliso, rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, lapset, lapsenlapset, vanhemmat, isovanhemmat.

Veroluokkaan 2 kuuluvat muut kuin lähimmät sukulaiset, esimerkiksi perheen ja suvun ulkopuoliset henkilöt, sisarukset ja sisarusten lapset.

Lahjaverolaskuri
Laske
Lahjaveron määrä

Luokka 1

Luokka 2

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Lainavertailun avulla säästät aikaa ja rahaa

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat fiksusti!

Nordic Bank lainavertailupalvelun avulla kilpailutat yli 30 rahoitusyhtiötä, ilman sitoutumista.

Mikä lahjavero on?

Suomessa toiselle henkilölle ilman korvausta siirtyvästä omaisuudesta pitää maksaa veroa, jos lahjan arvo ylittää tietyn summan. Vuonna 2022 lahjaveron raja on 5000 euroa. 4999 euroa ja sitä vähemmän saa siis lahjoittaa toiselle henkilölle verovapaasti kolmen vuoden aikana. Jos lahjan arvo on 5000 euroa tai yli, siitä pitää maksaa veroa. Jos lahjoja annetaan useita, ja kolmen vuoden ajanjaksolla annettujen lahjojen yhteismäärä on 5000 euroa tai yli, pitää lahjavero maksaa.

Jos siis esimerkiksi lahjoitat toiselle henkilölle nyt kerralla lahjan, jonka arvo on 4000 euroa, ei hänen tarvitse maksaa siitä lahjaveroa. Mutta jos lahjoitat esimerkiksi 6000 euroa, lahjan saajan pitää maksaa vero.

Jos lahjoitat yhdelle henkilölle nyt 4000 euroa ja seuraavan kolmen vuoden sisällä vielä 2000 euroa lisää, pitää saajan maksaa lahjavero. Tämä johtuu siitä, että lahjojen yhteissumma on yli 4999 euroa. Jos sen sijaan lahjoitat nyt esimerkiksi 4000 euroa, ja vasta yli kolmen vuoden päästä annat lahjan samalle henkilölle seuraavan kerran, veroa ei tarvitse maksaa.

Lahjavero on siirtyvästä omaisuudesta maksettava määrä

Lahjan arvo määräytyy sen mukaan, mikä sen arvo on lahjoitushetkellä. Lahjaveroprosentti määräytyy sen perusteella, mikä on lahjan arvo ja mikä on lahjansaajan suhde lahjan antajaan (katso kohta Veroluokkia on kaksi). Veroprosentti on sitä korkeampi, mitä suurempi lahjan arvo on. Ilmoituksen lahjasta tekee lahjansaaja itse. Ilmoitus pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä lahjan saamisesta.

Lahjan arvon määrittäminen

Rahalahjan arvo on tietysti helppo määrittää. Aina lahjoitettava asia ei kuitenkaan ole rahaa, vaan se voi olla esimerkiksi esine tai kiinteistö. Tällaisessa tilanteessa lahjan arvon määrittäminen voi olla hankalaa.

Arvopaperien ja rahasto-osuuksien arvon saa selville esimerkiksi pankista tai arvopaperiyhtiöstä. Asuinhuoneiston, kiinteistön tai mökin arvon voi määritellä asiantuntija, esimerkiksi kiinteistönvälittäjä. Arvon määrittelemiseen voi käyttää myös vertailukauppoja eli kauppoja, joissa on myyty vastaavanlaista omaisuutta.

Lahjaluonteisesta kaupasta pitää maksaa veroa

Jos omaisuus myydään normaalia matalammalla hinnalla, puhutaan lahjaluonteisesta kaupasta. Tällöin siis omaisuuden kauppahinta on pienempi kuin omaisuuden käypä arvo. Jos tällaisia kauppoja tehdään, verottaja puuttuu asiaan ja lahjavero pitää maksaa.

Kyseessä on lahjaluonteinen kauppa, kun myyntihinta on enintään 75 % omaisuuden arvosta. Lahjaluonteisesta kaupasta pitää maksaa veroa.

Veron määrä lasketaan laskemalla omaisuuden käyvän arvon ja maksetun kauppahinnan erotus. Tästä erotuksesta maksetaan lahjavero veroluokka-asteikon mukaan.

Lahjaluonteisesta kaupasta on maksettava veroa

Tee verottajalle lahjaveroilmoitus

Kun saat lahjan, mieti oletko saanut samalta henkilöltä lahjan viimeisen kolmen vuoden aikana. Jos et ole, ja nyt saamasi lahja on alle 4999 euron arvoinen, veroa ei tarvitse maksaa. Jos kolmen vuoden aikana saamasi lahjan tai lahjojen arvo ylittää 5000 euroa, vero tulee maksaa.

Lahjan saajan tulee itse tehdä lahjaveroilmoitus, jos lahjan tai lahjojen arvo on 5000 euroa tai yli. Ilmoituksen voi tehdä OmaVero-palvelussa. Ilmoitus pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä lahjan saamisesta tai siitä päivästä, kun kolmen vuoden aikana yhdeltä henkilöltä saatujen lahjojen yhteissumma on 5000 euroa tai sen yli.

Verovapaasta lahjasta ei ole pakko tehdä veroilmoitusta. Joissain tapauksissa se kuitenkin kannattaa tehdä. Esimerkiksi rahasto-osuuksista kannattaa jättää ilmoitus, vaikka kyse olisi verovapaasta lahjasta. Jos lahjansaaja myöhemmin myy rahasto-osuudet, lahjaveropäätöksestä voi helposti selvittää, mikä oli niiden arvo sillä hetkellä, jolloin lahja saatiin. Tätä kutsutaan hankintamenoksi. Hankintamenoa tarvitaan, kun rahasto-osuuksien myynnin jälkeen lasketaan verottajaa varten myyntivoiton koko.

Verovapaat lahjat

Voit lahjoittaa toiselle henkilölle verovapaasti enintään 4999 euroa kolmen vuoden aikana. Voit siis lahjoittaa yhdelle henkilölle verovapaasti 4999 euroa kolmen vuoden välein. Jos antamasi lahjan arvo ylittää tuon summan, pitää lahjansaajan maksaa vero.

Verovapauden raja on lahjoittajakohtainen. Eli jos annat verovapaan lahjan jollekin henkilölle, lahjansaaja voi saada samalla ajanjaksolla verovapaita lahjoja muiltakin henkilöiltä.

Lahjaveroasteikot

Lahjaveron määrä riippuu siis siitä, mikä on lahjansaajan suhde lahjanantajaan. Lähimmiltä sukulaisilta (veroluokka 1) saaduista lahjoista maksetaan selkeästi pienempää veroa kuin muilta henkilöiltä (veroluokka 2) saaduista lahjoista.

Vuonna 2017 lahjaveron alarajoja on nostettu. Ennen vuotta 2017 lahjavero piti maksaa jo lahjasta, jonka arvo oli 4000 euroa tai yli. Vuonna 2017 rajaa nostettiin 5000 euroon.

Helppokäyttöinen lahjaverolaskuri netissä