Lahjaverolaskuri

Lahjaverolaskuri – laske lahjaveron määrä

Lahjaverolaskurin käyttöohjeet:

Kun omaisuutta siirretään toiselle ilman korvausta, puhutaan lahjasta. Suomessa suuremmista lahjoista pitää maksaa veroa. Lahjaverolaskurilla lasket lahjaveron määrän helposti ja nopeasti. Syötä laskuriin lahjan arvo euroina, niin näet maksettavan veron määrän ja sinulle jäävän osuuden.

Veroluokkia on kaksi

Lahjaveroprosentti riippuu siitä, mikä on suhteesi lahjanantajaan. Sen vuoksi laskurissa on veroluokka 1 ja veroluokka 2.

Veroluokkaan 1 kuuluvat lähimmät sukulaiset, esimerkiksi aviopuoliso, rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, lapset, lapsenlapset, vanhemmat, isovanhemmat.

Veroluokkaan 2 kuuluvat muut kuin lähimmät sukulaiset, esimerkiksi perheen ja suvun ulkopuoliset henkilöt, sisarukset ja sisarusten lapset.

Lahjaverolaskuri
Laske
Lahjaveron määrä

Luokka 1

Luokka 2

Hei! Katso tästä millaisia lainatarjouksia saisit muutamassa minuutissa, helposti!

  • Ilmainen ja helppo lainahakemus.
  • Ei velvoita tai sido vastaanottamaan lainaa.
  • Yhdellä helpolla hakemuksella jopa 30 lainatarjousta!
Kilpailuta pankit verkossa!
Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Lainavertailun avulla säästät aikaa ja rahaa

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Mikä lahjavero on?

Suomessa toiselle henkilölle ilman korvausta siirtyvästä omaisuudesta pitää maksaa veroa, jos lahjan arvo ylittää tietyn summan. Vuonna 2022 lahjaveron raja on 5000 euroa. 4999 euroa ja sitä vähemmän saa siis lahjoittaa toiselle henkilölle verovapaasti kolmen vuoden aikana. Jos lahjan arvo on 5000 euroa tai yli, siitä pitää maksaa veroa. Jos lahjoja annetaan useita, ja kolmen vuoden ajanjaksolla annettujen lahjojen yhteismäärä on 5000 euroa tai yli, pitää lahjavero maksaa.

Jos siis esimerkiksi lahjoitat toiselle henkilölle nyt kerralla lahjan, jonka arvo on 4000 euroa, ei hänen tarvitse maksaa siitä lahjaveroa. Mutta jos lahjoitat esimerkiksi 6000 euroa, lahjan saajan pitää maksaa vero.

Jos lahjoitat yhdelle henkilölle nyt 4000 euroa ja seuraavan kolmen vuoden sisällä vielä 2000 euroa lisää, pitää saajan maksaa lahjavero. Tämä johtuu siitä, että lahjojen yhteissumma on yli 4999 euroa. Jos sen sijaan lahjoitat nyt esimerkiksi 4000 euroa, ja vasta yli kolmen vuoden päästä annat lahjan samalle henkilölle seuraavan kerran, veroa ei tarvitse maksaa.

Lahjavero on siirtyvästä omaisuudesta maksettava määrä

Lahjan arvo määräytyy sen mukaan, mikä sen arvo on lahjoitushetkellä. Lahjaveroprosentti määräytyy sen perusteella, mikä on lahjan arvo ja mikä on lahjansaajan suhde lahjan antajaan (katso kohta Veroluokkia on kaksi). Veroprosentti on sitä korkeampi, mitä suurempi lahjan arvo on. Ilmoituksen lahjasta tekee lahjansaaja itse. Ilmoitus pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä lahjan saamisesta.

Lahjan arvon määrittäminen

Rahalahjan arvo on tietysti helppo määrittää. Aina lahjoitettava asia ei kuitenkaan ole rahaa, vaan se voi olla esimerkiksi esine tai kiinteistö. Tällaisessa tilanteessa lahjan arvon määrittäminen voi olla hankalaa.

Arvopaperien ja rahasto-osuuksien arvon saa selville esimerkiksi pankista tai arvopaperiyhtiöstä. Asuinhuoneiston, kiinteistön tai mökin arvon voi määritellä asiantuntija, esimerkiksi kiinteistönvälittäjä. Arvon määrittelemiseen voi käyttää myös vertailukauppoja eli kauppoja, joissa on myyty vastaavanlaista omaisuutta.

Lahjaluonteisesta kaupasta pitää maksaa veroa

Jos omaisuus myydään normaalia matalammalla hinnalla, puhutaan lahjaluonteisesta kaupasta. Tällöin siis omaisuuden kauppahinta on pienempi kuin omaisuuden käypä arvo. Jos tällaisia kauppoja tehdään, verottaja puuttuu asiaan ja lahjavero pitää maksaa.

Kyseessä on lahjaluonteinen kauppa, kun myyntihinta on enintään 75 % omaisuuden arvosta. Lahjaluonteisesta kaupasta pitää maksaa veroa.

Veron määrä lasketaan laskemalla omaisuuden käyvän arvon ja maksetun kauppahinnan erotus. Tästä erotuksesta maksetaan lahjavero veroluokka-asteikon mukaan.

Lahjaluonteisesta kaupasta on maksettava veroa

Tee verottajalle lahjaveroilmoitus

Kun saat lahjan, mieti oletko saanut samalta henkilöltä lahjan viimeisen kolmen vuoden aikana. Jos et ole, ja nyt saamasi lahja on alle 4999 euron arvoinen, veroa ei tarvitse maksaa. Jos kolmen vuoden aikana saamasi lahjan tai lahjojen arvo ylittää 5000 euroa, vero tulee maksaa.

Lahjan saajan tulee itse tehdä lahjaveroilmoitus, jos lahjan tai lahjojen arvo on 5000 euroa tai yli. Ilmoituksen voi tehdä OmaVero-palvelussa. Ilmoitus pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä lahjan saamisesta tai siitä päivästä, kun kolmen vuoden aikana yhdeltä henkilöltä saatujen lahjojen yhteissumma on 5000 euroa tai sen yli.

Verovapaasta lahjasta ei ole pakko tehdä veroilmoitusta. Joissain tapauksissa se kuitenkin kannattaa tehdä. Esimerkiksi rahasto-osuuksista kannattaa jättää ilmoitus, vaikka kyse olisi verovapaasta lahjasta. Jos lahjansaaja myöhemmin myy rahasto-osuudet, lahjaveropäätöksestä voi helposti selvittää, mikä oli niiden arvo sillä hetkellä, jolloin lahja saatiin. Tätä kutsutaan hankintamenoksi. Hankintamenoa tarvitaan, kun rahasto-osuuksien myynnin jälkeen lasketaan verottajaa varten myyntivoiton koko.

Verovapaat lahjat

Voit lahjoittaa toiselle henkilölle verovapaasti enintään 4999 euroa kolmen vuoden aikana. Voit siis lahjoittaa yhdelle henkilölle verovapaasti 4999 euroa kolmen vuoden välein. Jos antamasi lahjan arvo ylittää tuon summan, pitää lahjansaajan maksaa vero.

Verovapauden raja on lahjoittajakohtainen. Eli jos annat verovapaan lahjan jollekin henkilölle, lahjansaaja voi saada samalla ajanjaksolla verovapaita lahjoja muiltakin henkilöiltä.

Lahjaveroasteikot

Lahjaveron määrä riippuu siis siitä, mikä on lahjansaajan suhde lahjanantajaan. Lähimmiltä sukulaisilta (veroluokka 1) saaduista lahjoista maksetaan selkeästi pienempää veroa kuin muilta henkilöiltä (veroluokka 2) saaduista lahjoista.

Vuonna 2017 lahjaveron alarajoja on nostettu. Ennen vuotta 2017 lahjavero piti maksaa jo lahjasta, jonka arvo oli 4000 euroa tai yli. Vuonna 2017 rajaa nostettiin 5000 euroon.

Helppokäyttöinen lahjaverolaskuri netissä

Usein kysytyt kysymykset lahjaverosta:

Toiselle henkilölle lahjoitetusta omaisuudesta pitää maksaa vero, jos lahjan arvo ylittää tietyn summan. Tätä veroa kutsutaan lahjaveroksi. Lahjavero pitää maksaa, jos kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen arvo on yhteensä 5000 euroa tai yli.

Lahjaverossa on kaksi veroluokkaa. 1. veroluokkaan kuuluvat lähimmät sukulaiset (lapset, puoliso, vanhemmat jne.). 2. veroluokkaan kuuluvat muut henkilöt (sisarukset, suvun ulkopuoliset henkilöt jne.) Lahjaveroprosentti on korkeampi veroluokassa 2.

Jos kyseessä ei ole rahalahja, vaan esimerkiksi kiinteistö tai esine, saattaa arvon määrittely olla vaikeaa. Kiinteistön arvon määrittelee asiantuntija, esimerkiksi kiinteistönvälittäjä. Apuna voidaan käyttää myös vertailukauppoja, eli voidaan tarkastella kauppoja, joissa on myyty samankaltaista omaisuutta. Arvopaperien arvon saa selville pankista tai arvopaperiyhtiöstä.

Lahjavero täytyy maksaa, jos kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen yhteisarvo on 5000 euroa tai yli. Lahjaveron eräpäivä on noin kolmen kuukauden kuluttua verotuspäätöksen saapumisesta laskien. Alle 500 euron lahjavero maksetaan yhdessä erässä, mutta suuremmat verot jaetaan kahteen maksuerään.

Lahjan saaja tekee lahjaveroilmoituksen. Ilmoitus pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä lahjan saamisesta. Ilmoituksen voi tehdä verottajan nettisivuilla.

Lahjaverolaskuriin kirjoitetaan lahjan arvo euroina. Sen jälkeen laskuri näyttää lahjaveroprosentin molemmissa veroluokissa, maksettavan veron määrän sekä minkä verran lahjasta jää käteen verojen jälkeen.

Lahjaveron määrä 5000 eurosta on molemmissa veroluokissa 100 euroa.

Lahjaveron määrä 10 000 euron arvoisesta lahjasta on 1. veroluokassa 500 euroa ja 2. veroluokassa 1050 euroa. Lahjaveroprosentti on 8 % veroluokassa 1 ja 19 % veroluokassa 2.

Lahjasta ei tarvitse maksaa veroa, jos sen arvo on korkeintaan 4999 euroa. Sama henkilö saa lahjoittaa sinulle verovapaasti kolmen vuoden aikana yhteensä enintään 4999 euroa. Jos saman henkilön toimesta annettujen lahjojen yhteismäärä kolmen vuoden aikana on 5000 euroa tai yli, vero pitää maksaa.

Sekä lahjavero että perintövero ovat progressiivisia, eli mitä isompi lahja tai perintö, sitä suurempi vero. Lahjavero on hieman korkeampi kuin perintövero. Satojen tuhansien eurojen kohdalla asetelma kääntyy kuitenkin toisinpäin. Kun kyseessä on suuret summat, lahjavero on matalampi kuin perintövero.

Suurissa lahjoissa lahjavero on kevyempi kuin perintövero. Saattaa siis olla, että asunnosta pitää maksaa vähemmän veroa, jos sen saa lahjana kuin jos sen saisi perintönä. Tämä toki riippuu asunnon arvosta.

Kyllä, puolisolle annetusta rahasta pitää maksaa lahjavero, jos kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen arvo on yhteensä 5000 euroa tai yli.

Auton voi antaa lahjaksi. Lahjaksi annetusta autosta pitää maksaa lahjavero, jos auton arvo on vähintään 5000 euroa.

Lahjanantajan ei tarvitse tehdä veroilmoitusta antamastaan lahjasta. Lahjansaajan tulee tehdä lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden sisällä lahjan saamisesta.

Lahjaveroa ei tarvitse maksaa, jos lahjan määrä on enintään 4999 euroa. Samalta henkilöltä saa vastaanottaa lahjoja verottomasti kolmen vuoden aikana yhteensä enintään 4999 euroa.

Vanhemmat voivat maksaa esimerkiksi lapsensa sähkölaskuja, vuokria tai ruokaostoksia. Näissä tapauksissa lahjoituksesta ei tarvitse maksaa veroa, jos vanhemmat maksavat laskut suoraan vuokranantajalle tai muulle taholle, eikä lahjansaajalla ole mahdollisuutta käyttää rahoja muuhun tarkoitukseen. Jos rahaa annetaan lahjansaajalle elämisen kulujen kattamiseen, lahjavero pitää maksaa, jos lahjan arvo on 5000 euroa tai yli.

Inflaatio aiheuttaa yleensä korkojen nousun. Korkojen nousu ei kuitenkaan välttämättä ehdi vaikuttaa lyhytaikaiseen lainaan. Vakuudettomissa lainoissa on yleensä kiinteä korko, eli korko pysyy samana koko laina-ajan.

Täytä lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Voit saada yhdellä ilmaisella hakemuksella yli 30 lainatarjousta. Kaikki tarjoukset lähetetään sinulle sähköpostitse ja sen lisäksi voit tarkastella tarjouksia verkkopalvelussamme, jossa tarjoukset järjestyvät koron mukaan. Valitse tarjouksista paras ja saat rahat tilillesi jo yhden työpäivän kuluessa.

Inflaatiolta voi pyrkiä suojautumaan sijoittamalla osan varoista tuottoisiin kohteisiin. Sijoituskohteet pitää tietysti harkita tarkkaan.

Huomaa myös nämä laskurit: