Lainasanasto

Pankkien ja rahoitusyhtiöiden termit saattavat toisinaan aiheuttaa hämmennystä.

Tälle sivulle olemme keränneet laajan laina- ja rahoitusalan sanaston selityksineen.

Lainasanasto

Annuiteetti

Annuiteettilaina on yleisin lainamuoto asuntolainoissa ja kulutusluotoissa. Kuukausierä koostuu lyhennyksestä, korosta ja kuluista. Maksuerä pysyy alussa samana, mutta kun korko muuttuu, myös maksuerä muuttuu. Laina-ajassa ei tapahdu muutoksia.

ASP-tili

ASP on lyhennys sanasta asuntosäästöpalkkio. ASP-tili on tarkoitettu asuntosäästämiseen ensiasunnon ostajille.

Asuntolaina

Asuntolaina on yksi yleisimmistä lainamuodoista. Se on pitkäaikainen asunnon hankintaan myönnettävä laina. Asunto toimii lainan vakuutena, minkä vuoksi asuntolainojen korot ovat tavallisesti matalat.

Autolaina

Uuden tai käytetyn auton hankinnan voi rahoittaa autolainalla. Voit kilpailuttaa autolainat Nordic Bankissa.

Avausmaksu

Pankki tai luotonmyöntäjä saattaa periä lainanottajalta kertaluontoisen avausmaksun lainan myöntämisen yhteydessä. Maksun koko riippuu lainanantajasta ja myös lainasumma saattaa vaikuttaa siihen. Avausmaksua kutsutaan toisinaan myös esimerkiksi nostopalkkioksi tai perustamismaksuksi.

Bullet-laina

Bullet-lainassa koko laina maksetaan pois yhdessä erässä laina-ajan lopuksi. Laina-aikana maksetaan vain korkoa.

Credit -kortti

Luottokortti. Credit-kortilla voi maksaa ostoksia myönnetyn luottorajan puitteissa, vaikka pankkitilillä ei olisi sillä hetkellä rahaa. Ostokset veloitetaan myöhemmin laskulla.

Debit-kortti

Pankkikortti. Debit-kortilla maksettaessa maksu veloitetaan tililtä heti tai lähipäivinä. Debit-kortilla voi maksaa vain, jos pankkitilillä on rahaa.

E-lasku

E-lasku toimitetaan sähköisessä muodossa suoraan asiakkaan verkkopankkiin. E-lasku on tavallisesti asiakkaalle edullisempi kuin postitse toimitettava paperinen lasku.

Euribor-korko

Euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jota käytetään lainojen ja talletusten viitekorkona. Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Tämä tarkoittaa sitä, että lainan korko tarkistetaan vuoden välein.

Eräpäivä

Lainan tai laskun maksuerälle sovittu määräaika, eli päivä johon mennessä maksu on maksettava. Maksu tulee tehdä viimeistään eräpäivänä, mutta rahan ei kuitenkaan tarvitse olla vastaanottajan tilillä eräpäivään mennessä.

Henkilötakaus

Lainan lisävakuutena voidaan käyttää henkilötakausta. Siinä toinen henkilö takaa sovitun lainasumman.

Inflaatio

Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen laaja-alaista nousua. Inflaation vuoksi samalla rahamäärällä saa aiempaa vähemmän, eli rahan arvo laskee.

Joustoluotto

Joustoluotto on jatkuva luotto, jossa asiakas voi nostaa rahaa käyttöönsä omaan tahtiin luottorajan tai luottolimiitin sallimissa rajoissa. Luotto vapautuu takaisin käyttöön sitten, kun se on maksettu pois.

Järjestelylaina

Kaikki pienet osamaksut, luottokorttivelka, kulutusluotot ja muut pienet lainat on mahdollista yhdistää. Järjestelylainalla maksetaan kaikki muut velat pois ja lyhennettäväksi jää ainoastaan yksi laina. 

Kasvurahoitus

Kasvurahoituksen turvin yritys voi kasvaa ja kehittää toimintaansa. Kasvurahoitusta voi saada enintään 250 000 euroa.

Kertalaina

Kertalaina on lainatuote, joka maksetaan asiakkaan tilille yhdessä erässä. Saat käyttöösi kiinteän summan rahaa. Lainaa lyhennetään tavallisesti kuukausittain.

Kokonaiskorko

Lainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja marginaalista.

Korko

Lainasta maksettava korko on lainanantajalle maksettava korvaus siltä ajalta, kun rahat eivät ole lainanantajan käytettävissä. Korkoa kertyy lainan maksamattomasta osasta.

Korkokatto

Kuluttajansuojalaissa säädetään kulutusluottojen korkokatosta. Luoton korko ei saa ylittää tiettyä prosenttia. Korkokatolla voidaan tarkoittaa myös pankin myymää maksullista tuotetta, jossa lainan korko ei nouse korkokattoa korkeammalle.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verohelpotus, jota saa remontointi, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta. Kotitalousvähennystä saa 40 % tai 60 % työn osuudesta riippuen siitä, mihin työhön vähennystä haetaan.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on vakuudeton luotto, joka on tarkoitettu erilaisten kulutustarpeiden täyttämiseen. Sillä voi hankkia esimerkiksi auton tai kalusteita tai sillä voi toteuttaa remontin tai lomamatkan. Nordic Bankin kautta kulutusluottoa voi hakea enintään 70 000 euroa.

Kuukausierä

Lainan kokonaissumma jaetaan kuukausieriin. Kuukausierä on lainan tai osamaksun yksittäinen maksuerä. Kuukausierä sisältää lainan lyhennyksen, korot ja kulut.

Käyttöluotto

Käyttöluotto on vakuudeton laina, jonka voi käyttää moniin eri kulutustarpeisiin. Tyypillisiä kohteita ovat yksittäiset isommat hankinnat kuten auto tai remontti. Käyttöluotto voi olla kerralla nostettava laina tai jatkuva luotto, jossa asiakas saa itse nostaa rahaa silloin, kun sille on tarve.

Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina tarkoittaa sitä, että lainaa otetaan asuntoa vastaan. Asuntolainaa ei lyhennetä tavalliseen tapaan, vaan siitä maksetaan laina-aikana vain korkoja ja kuluja. Kun laina-aika on päättynyt, laina maksetaan tavallisesti takaisin myymällä asunto.

Laina

Lainanmyöntäjän ja lainanottajan välinen sopimus rahan lainaamisesta. Tarkat ehdot määritellään lainasopimuksessa.

Lainaaja

Henkilö, joka tekee sopimuksen lainasta ja sen takaisinmaksusta lainanmyöntäjän kanssa.

Laina-aika

Lainanmyöntäjän kanssa sovittu aika, jonka kuluessa laina tulee maksaa takaisin. Nordic Bankin kumppaneilla laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Lainahakemus

Lainahakemuksella henkilö tai yritys hakee lainaa. Hakemuksessa hakija ilmoittaa esimerkiksi henkilö- ja yhteystietonsa, lainan käyttötarkoituksen sekä tulotiedot ja velat. Lainanmyöntäjät tekevät päätöksen lainan myöntämisestä hakemuksen tietojen perusteella.

Lainahakemuksen liitteet

Osa luotonantajista vaatii liitteitä lainahakemuksen mukana. Luotonantajat käyttävät liitteitä luottokelpoisuutta arvioidessaan. Liitteitä voivat olla esimerkiksi verotuspäätös, viimeisin palkkalaskelma tai eläkepäätös.

Lainalaskuri

Lainalaskurilla voit laskea helposti, mikä olisi sinun tilanteeseesi sopiva laina-aika ja lainasumma. Näet laskurista heti arvion kuukausierästä sekä lainan kokonaiskustannuksista. Laina-aikaa vaihtelemalla näet, miten laina-ajan pituus vaikuttaa kuukausierään.

Lainalupaus

Lainalupaus tarkoittaa, että pankki lupautuu myöntämään haetun lainan.

Lainan korko

Lainaaja maksaa lainasta korkoa lainanantajalle. Lainan korko ilmoitetaan prosentteina vuodessa. Korkoon vaikuttaa esimerkiksi lainan koko ja laina-aika.

Lainan lyhennys

Lainaaja maksaa ottamaansa lainaa takaisin ennalta sovituissa erissä, yleensä kuukausittain. Maksuerä koostuu lyhennyksestä, eli summasta joka lyhentää lainan pääomaa, sekä korosta ja kuluista.

Lainan marginaali

Marginaali on prosentti, jonka pankki lisää viitekoron päälle. Lainan nimelliskorko muodostuu siis viitekorosta ja marginaalista.

Lainanmyöntäjä

Lainan myöntänyt organisaatio, eli pankki tai rahoitusyhtiö.

Lainapäätös

Lainanmyöntäjän tekemä päätös lainan myöntämisestä. Lainapäätös perustuu hakijan taloudellisiin tietoihin ja maksukykyyn.

Lainatarjous

Jos lainanantaja on valmis myöntämään lainan, se antaa lainatarjouksen. Tarjouksesta käy ilmi lainan korko ja tarkat ehdot. Lainasopimus tehdään, jos asiakas hyväksyy lainatarjouksen.

Lainaturvavakuutus

Lainaturvavakuutus turvaa lainan takaisinmaksua esimerkiksi kuolemantapauksen tai työkyvyttömyyden sattuessa.

Lainavertailu

Lainavertailulla voit löytää edullisen ja sinun tarpeisiisi sopivan lainan. Lainavertailun avulla voit löytää matalakorkoisen lainan ja säästää merkittäviä summia rahaa. Nordic Bankin lainavertailussa saat kilpailutettua jopa yli 30 lainantarjoajaa yhdellä helpolla hakemuksella.

Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa useamman lainan niputtamista yhteen. Kaikki pienet lainat maksetaan siis pois yhdellä isommalla lainalla. Näin velkasumma pysyy samana, mutta rahaa säästyy, koska korkoja ja kuluja maksetaan vain yhdestä lainasta.

Limiittiluotto

Limiittiluottoa kutsutaan myös joustoluotoksi. Rahoittaja myöntää luotollisen tilin, josta asiakas voi nostaa rahaa pankkitililleen oman tarpeensa mukaan. Luottotilille määritellään luottoraja, jota ei voi ylittää.

Luottokortti

Luottokortilla eli credit-kortilla voi tehdä ostoksia, vaikka pankkitilillä ei olisi rahaa. Maksu veloitetaan vasta myöhemmin laskulla. Luottokortille on asetettu euromääräinen raja, johon asti luottoa voi käyttää.

Luottopäätös

Luotonantajan tekemä päätös luoton myöntämisestä. Luottopäätös tehdään hakijan taloudellisten tietojen ja luottotietojen perusteella.

Luottotiedot

Luottotiedot tarkistetaan aina, kun lainaa haetaan. Luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode. Luotonantaja näkee luottotiedoista, jos lainanhakijalla on maksuhäiriömerkintöjä. Lainaa ei yleensä voi saada, jos luottotiedoissa on merkintöjä.

Lyhennys

Lainaa maksetaan takaisin eli lyhennetään ennalta sovituissa erissä. Lainan lyhennys maksetaan tavallisesti kuukausittain.

Lyhennysvapaa tai maksuvapaa

Osa pankeista tarjoaa mahdollisuutta lyhennysvapaaseen tai maksuvapaaseen. Lyhennysvapaasta sovitaan erikseen. Tämän ajanjakson aikana laina ei lyhene, vaan siitä maksetaan ainoastaan korot ja kulut.

Lyhytaikainen laina

Lyhytaikainen laina on tavallisesti kertaluontoinen laina, joka maksetaan takaisin nopeasti. Lyhytaikaisen lainan takaisinmaksuaika on yleensä alle vuoden mittainen.

Maksuaika

Maksuaika on ajanjakso, jonka aikana laina pitää maksaa pois.

Maksuerä

Maksuerä on kuukausittain takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti maksettava summa, joka lainanottajan pitää maksaa lainanantajalle. Maksuerä sisältää lainan lyhennyksen lisäksi korot ja kulut. Mitä lyhyempi laina-aika on, sitä suurempi maksuerä on.

Maksuhäiriömerkintä

Luottotietoihin tulee maksuhäiriömerkintä, jos maksuvelvoite laiminlyödään, eli esimerkiksi vuokra tai lasku jää maksamatta. Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa henkilön mahdollisuuksia esimerkiksi saada luottoa tai hankkia vuokra-asunto.

Maksukyky

Maksukyky tarkoittaa sitä, että henkilö selviytyy lainan lyhennyksestä ja rahaa jää riittävästi myös elämiseen ja muihin menoihin. Maksukyvyn puute estää lainan saamisen.

Marginaali

Marginaali on lainanantajan tuotto lainasta. Se on prosenttiluku, jonka lainanantaja lisää viitekoron päälle. Marginaali on tavallisesti asiakaskohtainen ja se perustuu pankin tekemään riskiarvioon. Lainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja marginaalista.

Nimelliskorko

Lainasta perittävä korko. Korkoa maksetaan siltä ajalta, kun pankin myöntämät rahat eivät ole pankin käytössä. Nimelliskorko ei sisällä lainan muita kuluja, kuten avausmaksua tai tilinhoitomaksuja.

Omaehtoinen luottokielto

Omaehtoisella luottokiellolla asetat rajoituksen, joka estää sinua ottamasta lainaa. Omaehtoisella luottokiellolla voi vähentää omien henkilötietojen väärinkäytön mahdollisuutta. Omaehtoinen luottokielto kannattaa ottaa, jos epäilet, että henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin.

Omarahoitus

Asuntoa ei voi yleensä maksaa kokonaan lainalla, vaan lisäksi tarvitaan omaa rahoitusta. Omarahoitus on asiakkaan säästämä osuus, joka kattaa osan asunnon hinnasta.

Opintolaina

Opintolaina on opiskelun kustannusten kattamiseen tarkoitettu laina. Opintolainaan voi hakea valtiontakausta.

Osamaksu

Moni yritys tarjoaa tuotteille ja palveluille osamaksumahdollisuutta. Osamaksulla kuluttaja voi tehdä kalliimpia ostoksia maksamatta koko summaa kerralla. Ostokset maksetaan takaisin pidemmällä aikavälillä.

Palvelumaksut

Usein lainoista pitää maksaa erilaisia palvelumaksuja. Palvelumaksuja voivat olla esimerkiksi kertaluontoinen avausmaksu ja kuukausittaiset palvelumaksut. Lisäksi mahdolliset lisäpalvelut, kuten maksusuunnitelman muuttaminen, tuovat usein lisäkustannuksia.

Pankkikortti

Pankkikortti eli debit-kortti on maksuväline, jolla voi maksaa ostoksia kaupoissa ja verkkokaupoissa sekä nostaa rahaa pankkiautomaatilta. Maksu ostoksista menee pankkitililtä heti tai muutamassa päivässä.

Pankkilaina

Usein pankkilainalla tarkoitetaan isompaa vakuudellista lainaa, joka myönnetään tiettyyn tarkoitukseen, esimerkiksi asunnon ostamiseen. Pankit myöntävät kuitenkin myös pieniä vakuudettomia luottoja.

Pikalaina

Pikalaina on vakuudeton pieni tai pienehkö laina, jota haetaan netistä. Pikalainan saa tilille nopeasti ja se maksetaan takaisin tavallisesti muutamissa kuukausissa.

Pikavippi

Pikavippi tarkoittaa samaa kuin pikalaina. Se on siis pieni vakuudeton laina, jota haetaan netin kautta. Pikavippi maksetaan takaisin nopealla aikataululla, tavallisesti muutamissa viikoissa tai kuukausissa.

Positiivinen luottorekisteri

Positiivinen luottotietorekisteri on valmisteilla oleva rekisteri, johon kootaan tiedot henkilöiden tuloista ja luotoista. Luotonmyöntäjien pitää ilmoittaa rekisteriin myöntämänsä velat. Rekisterin tarkoitus on ehkäistä ylivelkaantumista. Rekisterin ylläpidosta vastaa Verohallinnon tulorekisteriyksikkö.

Prime-korko

Yksittäisen pankin oma viitekorko, jota muutetaan pankin hallinnollisella päätöksellä. Korkoon vaikuttavat esimerkiksi yleinen korkotaso ja talouden näkymät.

Puskurirahasto

Säästöön laitetut rahat muodostavat puskurirahaston. Rahoihin voi turvautua silloin, kun arjessa tulee vastaan yllättäviä menoja tai joudut esimerkiksi työttömäksi etkä hetkeen saa tuloja mistään. Nyrkkisääntö on, että jokaisella pitäisi olla ainakin 2 – 6 kuukauden menoja vastaava summa säästössä taloudellisena puskurina.

Rahoitusyhtiö

Rahoitusyhtiöt ovat rahoituspalveluiden toimialalla toimivia lainaa myöntäviä tahoja.

Reissuluotto

Reissuluotto on tarkoitettu lomamatkojen toteuttamiseen. Reissuluottoa voi hakea omaan tarpeeseen sopivan summan, joten sillä pystyy toteuttamaan niin pienet viikonloppureissut kotimaassa kuin pitkät ulkomaanmatkatkin.

Remonttilaina

Remonttilaina on tarkoitettu kodin tai vapaa-ajan asunnon kunnostustöihin. Nordic Bankin kautta remonttilainaa voi hakea 500 – 70 000 euroa. Meidän avullamme pystyt siis toteuttamaan sekä pienet pintaremontit että suuret remontit.

Rinnakkaishakija

Rinnakkaishakija eli yhteishakija on vastuussa lainasta päähakijan kanssa. Rinnakkaishakija vastaa velasta, jos päähakija ei selviydy lainan takaisinmaksusta. Rinnakkaishakija on usein puoliso tai joku muu hakijalle läheinen henkilö.

Riskiarvio

Lainanmyöntäjät tekevät arvion lainanhakijan maksukyvystä ja taloudellisesta tilanteesta. Tätä kutsutaan riskiarvioksi. Riskiarvion perusteella lainahakemus joko hyväksytään tai hylätään.

Saldolimiitti

Saldolimiitti on joustava limiittilaina. Koko lainasummaa ei välttämättä siirretä kerralla asiakkaan tilille. Sen sijaan asiakkaalle avataan luottotili, josta asiakas saa tehdä nostoja omaan tahtiin omalle pankkitilille.

Stressitesti

Stressitestillä arvioidaan lainanhoitokykyä. Testillä mitataan, kestääkö oma talous korkojen nousun.

Suomen Pankki

Suomen Pankki on Suomen keskuspankki ja osa Euroopan keskuspankkijärjestelmää. Suomen Pankin tehtävänä on huolehtia luotettavasti toimivasta rahoitusjärjestelmästä ja vakaasta rahan arvosta.

Sähköinen lainahakemus

Rahoituslaitokselle täytyy toimittaa lainahakemus ennen kuin se voi myöntää lainaa. Nykyään hakemus tehdään yleensä sähköisesti.

Takaisinmaksuaika

Takaisinmaksuaika on lainanmyöntäjän kanssa sovittu aika, jonka kuluessa laina maksetaan takaisin. Lainan voi maksaa pois nopeammallakin tahdilla, jos asiakas niin haluaa.

Tasaerälaina

Tasaerälainassa lainan kuukausierä pysyy samana koko laina-ajan. Viitekoron vaihtelut vaikuttavat laina-aikaan.

Tasalyhenteinen laina

Kuukausierä koostuu lainan lyhennyksestä ja korosta. Tasalyhenteisessä lainassa laina lyhenee joka kuukausi samalla summalla. Kuukausittaisen maksuerän koko muuttuu, jos korko muuttuu.

Tililuotto

Tililuotto on jatkuva luotto, josta luotonsaaja voi nostaa lainaa omalle tililleen oman tarpeensa mukaan. Luotolle on asetettu luottoraja, jonka puittessa nostoja saa tehdä. Luotto vapautuu uudelleen käytettäväksi sitä mukaan, kun sitä on maksettu takaisin.

Tilinhoitomaksu

Lainatilin ylläpidosta tai laskutuksesta maksettava maksu, joka peritään kuukausittain. Tilinhoitomaksu vaihtelee luotonmyöntäjän mukaan. Tavallisesti kyseessä on kiinteä summa, johon esimerkiksi lainapääoma ei vaikuta.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko sisältää sekä lainan koron että kaikki kulut, kuten tilinavausmaksun ja tilinhoitomaksut. Todellinen vuosikorko antaa kokonaiskuvan lainan kustannuksista. Tähän lukuun kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailet lainoja.

Täsmäluotto

Täsmäluotto on kertaluontoinen vakuudeton laina, joka on tarkoitettu yksittäisten hankintojen toteuttamiseen. Täsmäluotolla voi esimerkiksi ostaa auton, tehdä remonttia tai lähteä lomamatkalle.

Vaihtuvakorkoinen laina

Vaihtuvakorkoinen laina on sidottu tiettyyn viitekorkoon, yleensä johonkin euriboriin. Kun markkinakorko nousee tai laskee, myös vaihtuvakorkoisen lainan korko muuttuu.

Vakuudellinen laina

Pankit myöntävät monia lainoja vain vakuuksia vastaan. Vakuutena voi toimia esimerkiksi asunto, mökki tai oma metsä. Jos vakuutta ei ole, lainaa ei myönnetä. Vakuuden tarkoitus on suojata lainanmyöntäjää luottotappioilta.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina ei edellytä vakuutta. Vakuudettomat lainat ovat usein pienempiä summia. Suuria lainoja myönnetään vain vakuutta vastaan. Vakuudettomien lainojen korot ovat korkeammat, koska niissä on suurempi luottoriski.

Vakuus

Vakuus on reaaliomaisuus, jonka velallinen antaa pantiksi siltä varalta, että ei pystykään maksamaan lainaansa takaisin ajallaan. Esimerkiksi asuntolainassa ostettava asunto toimii lainan vakuutena.

Velkakatto

Velkakatto on henkilökohtainen yläraja, joka kertoo, minkä verran henkilöllä voi olla velkaa. Velkakaton tarkoitus on hillitä kotitalouksien velkaantumista.

Verkkopankki

Verkkopankki on pankin tarjoama nettipalvelu, jossa asiakas voi hoitaa päivittäisiä raha-asioitaan omilla verkkopankkitunnuksillaan. Verkkopankissa voi esimerkiksi maksaa laskuja, siirtää rahaa ja hakea lainaa.

Veronpalautus

Jos olet maksanut liikaa veroja vuoden aikana, saat liikaa maksetun osan takaisin veronpalautuksena. Näet veronpalautuksen määrän ja maksupäivän OmaVerosta.

Vertaislaina

Vertaislaina tarkoittaa sitä, että yksityishenkilö antaa lainaa toiselle yksityishenkilölle. Tavallisesti toiminta hoituu vertaislainapalvelun välityksellä.

Viitekorko

Rahoituslaitokset käyttävät viitekorkoa lainatuotteidensa hinnoitteluun. Lainasopimuksen hinta määräytyy viitekoron perusteella. Yleisin viitekorko on euribor.

Viivästyskorko

Velallinen on velvollinen maksamaan viivästyskorkoa, jos maksua ei ole maksettu eräpäivään mennessä. Viivästyskorkoa alkaa kertyä lainasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Vippi

Vippi eli pikavippi, pikalaina tai pienlaina tarkoittaa pientä vakuudetonta lainaa, joka on tarkoitettu äkilliseen ja lyhytkestoiseen rahantarpeeseen. Vippiä on helppo hakea netistä ja sen saa käyttöön nopeasti.

Vähimmäislyhennys

Vähimmäislyhennys liittyy tavallisesti etenkin joustoluottoihin ja limiittiluottoihin. Vähimmäislyhennys tarkoittaa summaa, joka kuukaudessa on vähintään maksettava takaisin. Se voi olla joko euromääräinen summa tai prosenttiosuus lainan pääomasta.

Yhteishakija

Yhteishakija eli rinnakkaishakija on vastuussa lainasta yhdessä päähakijan kanssa. Jos päähakija ei syystä tai toisesta pystykään maksamaan velkaa takaisin, vastuu sen hoidosta siirtyy yhteishakijalle.

Yhteislaina

Yhteislaina tarkoittaa lainan hakemista yhdessä toisen henkilön kanssa.

Yksityislaina

Yksityislaina on yksityishenkilölle myönnettävä laina, jonka voi käyttää mihin tahansa tarkoitukseen. Kooltaan se on tavallisesti keskikokoinen ja asettuu siten perinteisten pankkilainojen ja pikavippien väliin.

Yrityslaina

Yrityslaina on yritysten menojen kattamiseen ja toiminnan kasvattamiseen tarkoitettu laina. Nordic Bankissa voit kilpailuttaa yrityslainat 250 000 euroon asti.