Lainatyypit

Erilaiset lainatyypit vertailussa

Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat paljon erilaisia lainatyyppejä eri elämäntilanteisiin ja käyttötarkoituksiin. Seuraavaksi esittelemme erilaisia lainatyyppejä, jotta voit vertailla niitä ja valita omaan elämäntilanteeseesi ja tarkoitukseen sopivan lainamuodon.

Nordic Bankissa voit kilpailuttaa erilaiset kulutusluotot, joustoluotot, yhdistelylainat ja muut vakuudettomat lainat 70 000 euroon asti.

Palvelussamme voit kilpailuttaa myös yrityslainat 250 000 euroon saakka. Asuntolainaa, opintolainaa sekä suuria lainasummia täytyy hakea suoraan pankeilta.

Pankit tarjoavat paljon erilaisia lainatyyppejä eri elämäntilanteisiin ja käyttötarkoituksiin. Seuraavaksi esittelemme erilaisia lainatyyppejä, jotta voit vertailla niitä ja valita omaan elämäntilanteeseesi sopivan lainamuodon.

Lainatarjoukset yli 30 pankilta  

 Ei velvoita tai sido mihinkään

 Palvelu auki 24/7

Arvioitu kuukausierä

Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä €. Nimelliskorko %. Luoton todellinen vuosikorko %. Avausmaksu €. Takaisinmaksuaika v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä €.

Nordic Bankissa voit kilpailuttaa erilaiset kulutusluotot, joustoluotot, yhdistelylainat ja muut vakuudettomat lainat 70 000 euroon asti.

Palvelussamme voit kilpailuttaa myös yrityslainat 250 000 euroon saakka. Asuntolainaa, opintolainaa sekä suuria lainasummia täytyy hakea suoraan pankeilta.

Parhaiten sopiva lainatyyppi riippuu rahoituksen tarpeesta

Pikalaina on pieni vakuudeton kertalaina, joka on tarkoitettu äkillisten kulutustarpeiden täyttämiseen. Pienin mahdollinen summa, jonka Nordic Bankin kautta voi hakea, on 500 euroa. Pikalaina voi olla myös tuota summaa hieman suurempi, esimerkiksi 1000 tai 2000 euroa.

Pikalainaa haetaan netistä ja sen saa tilille parhaassa tapauksessa jo parissa minuutissa. Pikavipin laina-aika on tavallisesti vain joitakin viikkoja tai kuukausia. Tällaisen pienen pikalainan voi käyttää esimerkiksi kiireellisiin lääkäri- tai lääkekuluihin, laskuihin tai arjen menoihin.

Kulutusluotto on pikalainaa suurempi vakuudeton, kertaluontoinen laina. Kulutusluottoa haetaan usein 5000 – 25 000 euroa.

Nordic Bankin kautta voit hakea sitä kuitenkin jopa enintään 70 000 euroa. Laina-aika on pitempi kuin pikalainassa. Takaisinmaksuaika on 1 – 15 vuotta.

Kulutusluottoja käytetään moniin eri tarkoituksiin. Niillä voi esimerkiksi remontoida kotia tai mökkiä, ostaa auton tai järjestää juhlat. Usein kulutusluottoja käytetään myös tavaroiden ja palveluiden hankkimiseen. 

Lainatyypit

Tällainen laina on hyvä vaihtoehto, kun tiedät jo etukäteen melko tarkasti, millaisen lainasumman tarvitset. Jos et ole aivan varma, minkä verran lainaa tarvitset, kannattaa tutustua joustoluottoon.

Joustoluotto on joustava vakuudeton laina. Se eroaa kulutusluotoista sillä tavalla, että koko lainasummaa ei makseta automaattisesti tilillesi. Sen sijaan sinulle avataan luottotili, josta voit nostaa rahaa erissä omalle käyttötilillesi. Korkoja maksetaan vain siitä osasta, joka on nostettu omalle käyttötilille, ei siis koko lainasummasta, jos sitä ei nosteta kokonaan käyttöön. Luotto vapautuu uudelleen käyttöön sitä mukaan, kun olet lyhentänyt sitä.

Tällainen joustava laina sopii paremmin tilanteisiin, joissa ei vielä ole täysin selvää, millainen lainasumma lopulta tarvitaan. Esimerkiksi remontoidessa eteen saattaa tulla yllätyksiä. Remonttiprojektin alussa ei siis voi vielä tietää tarkalleen, minkä verran rahaa projekti lopulta vie. Kun alkuperäinen budjetti ylittyy, avun saa nopeasti joustoluotosta.

Luottokortti on samankaltainen kuin joustoluotto. Näiden ero on siinä, että tavallisesti luottokortti on fyysinen kortti, jolla voi tehdä ostoksia kaupoissa ja nettikaupoissa. Luottokortin luottoraja on usein matalampi kuin joustoluotossa. Luottoraja voi olla esimerkiksi 1000 euroa.

Erilaisia lainatyyppeja on paljon

Yhdistelylaina on tarkoitettu talouden tasapainottamiseen. Jos sinulle on kertynyt monta osamaksua, kulutusluottoja ja luottokorttivelkaa, todennäköisesti hyötyisit yhdistelylainasta.

Yhdistelylaina toimii siten, että haet sellaisen yhdistelylainan, joka kattaa kaikki olemassa olevat lainasi ja osamaksusi. Kun sinulle myönnetään yhdistelylaina, maksat sillä kaikki muut luotot pois. Tällä tavalla sinulle jää vain yksi laina. Säästät paljon rahaa, kun joudut lyhentämään vain yhtä lainaa monen pienen sijaan.

Asuntolaina on pankista haettava vakuudellinen laina, joka on tarkoitettu asunnon ostamiseen tai peruskorjaamiseen. Ostettava asunto toimii lainan vakuutena, mutta sen lisäksi saatetaan tarvita myös lisävakuuksia.

Asuntolainaa haetaan suoraan pankeista pankin verkkosivuilla olevalla lomakkeella. Asuntolainatarjousta voi – ja kannattaa – pyytää monesta eri paikasta. Sitä voi hakea mistä tahansa pankista, ei pelkästään siitä, jonka asiakas itse on.

Koko asunnon hintaa ei tavallisesti voi maksaa pelkällä asuntolainalla, vaan lisäksi tarvitaan omaa rahoitusta tai muita vakuuksia. Omarahoitusosuuden koko riippuu tilanteesta. Esimerkiksi ensiasunnon ostajalta vaaditaan tavallisesti 5 % ja muilta 15 % omarahoitusosuus.

Vertaislaina on yksityishenkilöltä toiselle myönnettävä laina, joka tavallisesti myönnetään vertaislainapalvelun kautta. Lainanottaja ja -antaja pysyvät anonyymeina, eli he eivät saa tietää toistensa henkilöllisyyttä. Vertaislainapalvelu hoitaa rahan liikuttelun ja ”paperityöt”.

Opintolaina on opiskelijoille tarkoitettu valtion takaama laina. Se on tarkoitettu ensisijaisesti elinkustannusten kattamiseen, mutta kun korot olivat matalammalla, moni päätti sijoittaa opintolainarahat. Opintolainoissa on tavallisesti ollut todella matala korko, mutta korkojen nousun myötä myös opintolainojen korot ovat lähteneet nousuun.

Opintolainaa aletaan lyhentää vasta opintojen päätyttyä. Jos valmistut määräajassa, Kela maksaa pois osan opintolainastasi. Tämä koskee henkilöitä, jotka ovat aloittaneet korkeakoulututkinto-opinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen.

Kaikki edellä mainitut lainatyypit ovat henkilöasiakkaille tarkoitettuja lainoja. Yrityslaina sen sijaan on yritykselle investointien ja kasvun rahoittamiseen myönnettävä laina. Yrityslainan voi käyttää moniin eri tarkoituksiin, esimerkiksi toimitilojen tai laitteiden hankkimiseen, varaston täydentämiseen tai työntekijöiden palkkoihin.

Mitä eroa on vakuudellisella ja vakuudettomalla lainalla?

Kulutusluotot, joustoluotot, yhdistelylainat ja muut vastaavat lainamuodot ovat vakuudettomia lainoja. Niitä varten ei siis tarvita vakuuksia eikä takaajia.

Vakuudettomuus kasvattaa luotonmyöntäjän riskejä. Sen vuoksi tällaisten lainojen korot ovat korkeammat kuin vakuudellisissa lainoissa.

Esimekiksi asuntolaina on vakuudellinen. Lainaa siis myönnetään vakuutta vastaan. Vakuutena toimii ostettava asunto ja sen lisäksi saatetaan tarvita lisävakuutta. Vakuudeksi kelpaa esimerkiksi kesämökki tai metsä. Vakuuksien vuoksi lainanantajat pystyvät tarjoamaan lainalle matalamman koron.

Sekä vakuudettomissa että vakuudellisissa lainoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Vakuudettomien lainojen etuja ovat niiden nopeus ja helppous.

Katso lainatyyppien eroavaisuukset tästä

Vakuudetonta lainaa voi hakea myös yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Kun haette lainaa yhdessä, voitte saada isomman lainan edullisemmalla korolla.

Lainaa haetaan netistä, eikä vakuuksia tarvitse tarkistella, joten rahat saa tilille nopeasti, parhaassa tapauksessa jo samana päivänä. Vakuudellisen lainan saaminen sen sijaan vie yleensä enemmän aikaa, sillä hakemuksen käsittely ja vakuuksien arviointi vie aikaa.

Lainan ottaminen on aina iso taloudellinen päätös, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Siksi lainasumma pitää mitoittaa oman maksukyvyn mukaan. Nordic Bankin kautta yksityishenkilö voi hakea enintään 70 000 euron vakuudettoman lainan. Yritys voi hakea meidän kauttamme enintään 250 000 euron kokoisen yrityslainan. Näitä suurempia summia varten tarvitaan vakuuksia. Isot lainat pitää hakea suoraan pankilta.

Mitä lainan lyhennystapoja on olemassa?

Lainoja voidaan lyhentää eri tavoilla. Esimerkiksi korkojen nousu tai lasku vaikuttavat eri tavoin erilaisiin lainoihin. Joissakin tapauksissa maksuerän koko vaihtelee, toisissa laina-aika muuttuu. Riippuu ihan tilanteesta, mikä lyhennystapa on paras. Kaikki lyhennystavat eivät ole saatavilla kaikkiin lainoihin.

Tässä esittelemme lyhyesti erilaisia lainan lyhennystapoja sekä niiden plussia ja miinuksia eli hyviä ja huonoja puolia.

Kiinteässä tasaerälainassa kuukausierä on aina samankokoinen, myös silloin kun korko muuttuu. Koron noustessa laina-aika pitenee ja laskiessa lyhenee. Maksuerä on kuitenkin aina vähintään koron suuruinen.

+ Yllätyksettömyys. Tiedät aina, minkä kokoinen kuukausierä on.
– Jos korko nousee, laina-aika voi venyä kohtuuttoman pitkäksi, eikä laina lyhene.

Annuiteettilainassa maksuerät muuttuvat, kun korot muuttuvat. Laina-aika pysyy samana. Takaisinmaksuajan alussa iso osa lainaerästä muodostuu korosta ja lyhennyksen osuus on pienempi. Kun laina lyhenee, korkojen osuus pienenee ja lyhennyksen osuus kasvaa.

+ Tiedät tarkalleen laina-ajan pituuden.
– Laina lyhenee aluksi hitaasti.

Tasalyhennyksessä maksuerät ovat aluksi suurempia. Laina lyhenee aina samalla summalla, mutta korkojen määrä vaihtelee, eli maksuerä muuttuu, kun korot muuttuvat. Alussa korkoja maksetaan enemmän, ja kun laina lyhenee, myös korkojen määrä vähenee. Viitekoron muutokset vaikuttavat kuukausierän kokoon ja laina-aika pysyy samana.

+ Laina lyhenee tasaisesti.
– Alussa suuremmat maksuerät.

Kertalyhenteisen lainan idea on se, että koko lainasumma maksetaan kerralla takaisin. Kertalyhenteistä lainaa voidaan kutsua myös bullet-lainaksi. Tämä on harvinaisempi lainamuoto, eikä tällaista lyhennystyyppiä käytetä isommissa lainoissa, kuten asuntolainoissa. Laina-aikana lainasta maksetaan vain korkoja.

+ Voi olla kätevä ratkaisu tietyissä tilanteissa, esimerkiksi rakentamiseen liittyvissä lainoissa.
– Koko lainasumma pitää maksaa pois kerralla.

Täytä lainahakemus nettisivuillamme

Täytä lainahakemus nettisivuillamme

Nordic Bankissa voit kilpailuttaa monia eri lainamuotoja, kuten kulutusluotto, yhdistelylaina ja pikalaina. Myös yritykset voivat kilpailuttaa yritysrahoitukset palvelussamme.

Lainojen vertailu voi tuoda sinulle huomattavia säästöjä. Sen vuoksi kilpailutus kannattaa tehdä aina, kun aiot hakea lainaa riippumatta lainan koosta.

Lainojen vertaileminen on todella helppoa. Nordic Bankissa saat vertailtua yhdellä täysin ilmaisella lainahakemuksella jopa yli 30 pankkia ja luotonmyöntäjää. Saat kaikki lainatarjoukset sähköpostiisi.

Kirjaudu verkkopalveluumme, niin näet tarjoukset koron mukaan järjestettynä. Saat nostettua lainan nopeasti tilillesi yhden työpäivän kuluessa – parhaassa tapauksessa jo samana päivänä.

Meidän kauttamme voit hakea lainaa, jos olet täysi-ikäinen ja sinulla on vakaat tulot sekä puhtaat luottotiedot. Voit hakea lainaa myös yhdessä yhteishakijan kanssa. Näin kannattaakin toimia etenkin, jos kyseessä on suurempi lainasumma, sillä yhteishakija parantaa lainan saamisen mahdollisuuksia. Lisäksi voitte yhdessä saada matalamman koron.

Nordic Bankin kautta voit hakea lainaa 500–70 000 euroa ilman vakuuksia. Laina-aika on 1–15 vuotta. Voit maksaa lainan pois myös nopeammin, jos niin haluat.

Usein kysytyt kysymykset lainatyypeistä

Lainatyyppejä on paljon erilaisia, esimerkiksi kulutusluotto, pikalaina, yhdistelylaina ja joustoluotto. Nämä ovat vakuudettomia, netistä haettavia lainoja, jotka voit kilpailuttaa palvelussamme. Näiden lisäksi on erilaisia suoraan pankeista haettavia lainoja, kuten asuntolaina ja opintolaina. Osa näistä on vakuudellisia.

Vakuudettomaan lainaan ei tarvita vakuuksia eikä takaajia. Vakuudetonta lainaa haetaan netistä, ja rahat saa tilille jo yhdessä arkipäivässä. Vakuudelliseen lainaan tarvitaan vakuuksia, esimerkiksi omistusasunto, kesämökki tai metsää.

Lainanlyhennystapoja ovat annuitetti, kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen laina. Nämä kaikki reagoivat esimerkiksi korkojen nousuun tai laskuun eri tavoilla. Joissakin lyhennystavoissa maksuerän koko vaihtelee, toisissa taas laina-aika muuttuu.

Paras lyhennystapa riippuu asiakkaan tilanteesta. Jos haluat tietää tarkalleen, minkä verran rahaa lainanlyhennykseen menee kuukausittain, kiinteä tasaerä on usein paras. Jos taas haluat tietää laina-ajan etukäteen, kannattaa valita tasalyhennys.

Tasalyhenteisessä lainassa lainaa lyhennetään aina samalla summalla, mutta maksuerä vaihtelee koron mukaan. Jos korko nousee, maksuerä nousee. Tasaerälainassa taas maksuerät ovat samankokoisia. Kun korko nousee, laina-aika pitenee.

Kiinteässä tasaerässä kaikki maksuerät ovat yhtä suuria. Muutokset viitekorossa vaikuttavat laina-aikaan.

Normaalisti vakuudelliset lainat ovat halvimpia vaihtoehtoja. Myös kilpailutettu vakuudeton kulutusluotto tai muu laina voi olla yllättävän edullinen etenkin osamaksuihin ja luottokortteihin verrattuna.

Tasaerälainassa laina-aika pitenee, kun korko nousee. Annuiteettilainassa koron nousu tai lasku vaikuttaa maksuerän kokoon ja laina-aika säilyy ennallaan.

Kiinteä korko on tavallisesti korkeampi kuin viitekorkoon sidotussa lainassa. Kiinteä korko kuitenkin vähentää riskejä, sillä kulut ovat hyvin ennakoitavissa.

Yleensä lainan kokonaismäärä saa olla enintään 450 - 500 % suhteessa vuosittaisiin bruttotuloihin. 2000 euron kuukausittaisilla bruttotuloilla voisi siis ehkä saada enintään hieman yli 100 000 euroa lainaa.

Tavallisesti lainan kokonaismäärä saisi olla enintään 450 - 500 % suhteessa vuosittaisiin bruttotuloihin. 3000 euron kuukausittaisilla bruttotuloilla lainaa voisi siis olla enintään noin 185 000 euroa.

Kyllä voi. Lainan voi maksaa pois kerralla, jos näin haluat. Joissakin tapauksissa saatat joutua maksamaan korvausta luotonantajalle lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta.

Luotto ja laina tarkoittavat käytännössä samaa asiaa.

Hyväksi arvioidulle lainanhakijalle hyvä vakuudettoman lainan korko on alle 10 %. Tällaisen koron voi saada, jos hakijalla on hyvä maksukyky ja vakituinen työsuhde. Jos tulot eivät ole säännölliset eikä varallisuutta ole, on 10 - 12 % korko hyvä.

Laina tulee sitä kalliimmaksi, mitä pitempi laina-aika on. Sen vuoksi lainat kannattaa pyrkiä maksamaan pois nopeasti.

Täytä ilmainen lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Voit saada yhdellä täysin maksuttomalla hakemuksella jopa yli 30 lainatarjousta eri pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Saat kaikki tarjoukset sähköpostiisi ja sen lisäksi voit tarkastella tarjouksia kirjautumalla verkkopalveluumme.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: