Laiturin rakentaminen – Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Laituri lisää rannan viihtyisyyttä ja tarjoaa monipuolisesti tekemistä. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen kuumana kesäpäivänä. Uinnin jälkeen voi nousta laiturille ottamaan aurinkoa ja nauttimaan lämpimästä säästä ja luonnon kauneudesta. Laitureita saa valmiina kaupasta, tai sen voi myös rakentaa itse, jos on aikaa ja osaamista tehdä se huolellisesti.

Vanhan laiturin uusiminen on paikallaan, jos laituri alkaa olla jo huonossa kunnossa. Tai ehkä omasta rannasta ei vielä löydy laituria, mutta haaveilet sellaisesta. Laiturin hinta riippuu laiturin koosta ja mallista sekä siitä, teetkö työt itse vai palkkaatko ammattilaisen. Pienen, yksinkertaisen laiturin voi saada hankittua parilla tuhannella eurolla. Ison laiturin hinta on luonnollisesti paljon sitä enemmän ja myös mahdolliset lisäosat nostavat hintaa. Usein kiinteän laiturin rakentamisen yhteydessä on tarpeen tehdä myös muita töitä, kuten rannan ruoppausta.

Laituriin voi kiinnittää monenlaisia lisäosia, jotka lisäävät laiturin turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Laiturin kanteen tai kaiteisiin voi esimerkiksi upottaa valoja. Ne parantavat turvallisuutta hämärinä iltoina. Lisäksi laituriin voi kiinnittää uimaportaat, joita pitkin vedestä nouseminen onnistuu helposti, tai penkin, jossa voi istuskella katselemassa maisemia ja johon voi laskea pyyhkeen uinnin ajaksi.

Jääpeite, vedenalainen eliöstö ja vedenkorkeuden vaihtelu rasittavat laiturin vedenalaisia puurakenteita. Siksi laiturin sijoituspaikka ja laiturirakenne kannattaa valita huolellisesti kyseiseen paikkaan sopivaksi.

Laadukkaista materiaaleista rakennettu laituri kestää pidempään ja siitä saa nauttia monta kesää. Runkomateriaalina on tavallisesti painekyllästetty puu tai teräs ja kiinnikkeet ovat ruostumatonta terästä. Laituri kannattaa pintakäsitellä ajoittain esimerkiksi puunsuojaöljyllä.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Käyttötarkoitus määrittää laiturin mallin

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, mihin tarkoitukseen laituri tulee. Käyttötarkoituksen perusteella määritetään minkä mallinen laituri rakennetaan. Uimalaiturilta pitää päästä helposti veteen ja pois vedestä. Venelaiturin taas pitää olla riittävän korkea. Jos laituria käytetään lähinnä oleskeluun, siitä kannattaa tehdä riittävän suuri, jotta siinä on hyvin tilaa aurinkotuoleille.

Laituri on joko kiinteä tai kelluva. Tavallisesti meren rannalla olevan laiturin pitää olla rakenteeltaan tukevampi kuin järven rannalle rakennettavan laiturin. Rannan ja pohjan tyyppi vaikuttaa siihen, millainen laituri on mahdollista rakentaa. Jos pohjaan ei ole mahdollista hakata paaluja, voi laiturin rakentaa esimerkiksi pukkien tai kiviarkkujen päälle. Kelluva laituri on usein hyvä vaihtoehto, jos vedenpinnan korkeus vaihtelee suuresti.

Talviolosuhteet pitää huomioida, kun laituria aletaan suunnitella. Pienet talven ajaksi kuivalle maalle nostettavat laiturit ovat edullisia ja tavallisesti pitkäikäisiä. Tällainen ratkaisu voi siis olla hyvä valinta, jos ranta on sellainen, että laiturin siirtely onnistuu helposti. Paikoilleen jätettävän laiturin pitää tavallisesti olla järeää tekoa, jotta se varmasti pysyy paikallaan. Mutta tähän vaikuttaa toki paljon myös rannan sijainti. Järvenpoukamassa kevytrakenteinen ponttonilaituri voi kestää talven, mutta saaristossa tarvitaan jykevämpää rakennetta.

Laiturin voi suunnitella ja toteuttaa itse. Kaupoista löytyy myös paljon erilaisia valmiita laituriratkaisuja. Kyseiseen rantaan sopivan laiturimallin valitseminen saattaa kuitenkin olla yllättävän hankalaa. Siksi monet laiturivalmistajat tarjoavat neuvonta-apua. Ammattilaisen apuun kannattaa turvautua etenkin, jos maasto on hankala.

Huomioi herkkä luonto

Vesiluonto on herkkää, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota sekä laituria rakentaessa että huoltaessa. Nykyisten suositusten mukaan laiturin rakenteen pitäisi olla avoin, jotta se ei häiritse veden virtauksia. Kivi- tai betoniarkku ei siis välttämättä ole veden vaihtuvuuden kannalta paras mahdollinen ratkaisu.

Vesikosketuksessa olevat osat pitää tietysti valmistaa kestävistä ja mielellään myös luontoa säästävistä materiaaleista. Esimerkiksi teräs on kestävä ja suhteellisen ympäristöystävällinen materiaali. Laiturin ponttonien muoviin kannattaa myös kiinnittää huomiota ja valita sellainen materiaali, josta ei liukene vesistöön mitään ja joka on pitkäikäinen.

Laituria pitää välillä pestä ja käsitellä, jotta se pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa pitkään. Näihin tarkoituksiin käytettyjen aineiden ympäristöystävällisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi monet pesuaineet ja puunsuojaöljyt sisältävät vesiluonnolle haitallisia aineita.

Laituriin saatetaan tarvita lupa

Luvantarvetta voi tiedustella ensin ELY-keskukselta ja kunnan rakennusvirastolta. Luvantarve kannattaa selvittää ennen rakennusprojektin aloittamista, ettei myöhemmin tule ikäviä yllätyksiä. Jos laiturille tarvitaan lupa, sitä haetaan aluehallintovirastosta. Jos lähellä on naapureita, voi laiturin rakentamisesta keskustella myös heidän kanssaan, niin vältetään mahdolliset riitatapaukset.

Laiturille tarvitaan lupa, jos siitä aiheutuu vesilaissa tarkoitettua haittaa. Haitta voi olla esimerkiksi maisemaan liittyvä. Suuri laituri saattaa aiheuttaa haittaa maisemalle. Jos siis aiot rakentaa huomattavan suuren laiturin, saattaa hyvinkin olla, että sitä varten täytyy hankkia lupa. Lisäksi laiturin rakennustapa ja käyttötarkoitus voivat vaikuttaa luvan tarpeeseen.

Laiturin voi rakentaa rannan omistaja tai haltija. Laituri pitää sijoittaa siten, että siitä ei aiheudu haittaa muille. Sitä ei saa rakentaa esimerkiksi kiinteistörajan läheisyyteen tai sellaiseen paikkaan, jossa se sulkee vesistöä.

Lainaa laiturin rakentamista varten

Laiturin rakentaminen on usein monen tuhannen euron kokoinen rahallinen panostus. Siksi sen rakentamiseen saatetaan tarvita lainarahaa. Lainavertailupalvelu Nordic Bankin kautta voit hakea lainaa laiturin rakentamista varten. Voit hakea haluamaasi summaa 500 euron ja 70 000 euron väliltä. Kyseessä on vakuudeton laina, eli et tarvitse lainkaan vakuuksia etkä takaajia.

Kun kilpailutat lainat palvelussamme, voit saada yhdellä lainahakemuksella jopa yli 30 lainatarjousta. Saat yhdellä helpolla hakemuksella kattavan kuvan Suomen lainamarkkinoista. Hakemuksen tekeminen ja tarjousten katsominen ei velvoita mihinkään, joten voit huoletta kokeilla, millä hinnalla saisit lainaa nyt. Täytä siis lainahakemus nettisivuillamme, niin saat jo parissa minuutissa ensimmäiset tarjoukset sähköpostiisi.

Lainaa laiturin rakentamista varten voi hakea täysi-ikäinen, jolla on vakaat tulot sekä puhtaat luottotiedot. Lainaa voi hakea myös yhdessä esimerkiksi puolison kanssa. Yhdessä teidän on mahdollista saada suurempi lainasumma ja matalampi korko.

Kilpailuta pankit verkossa

Katso myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.