Lainavertailu auttaa sinua pitämään taloutesi ja luottotietosi kunnossa. Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat erilaisia korkoja lainoille. Ensimmäiseen vastaan tulevaan lainatarjoukseen tarttuminen ei välttämättä ole kannattavaa. Voit saada merkittäviä säästöjä, kun etsit edullisemman lainan.

Edulliset lainat löytyvät vertailemalla. Lainojen vertaileminen Nordic Bankissa on todella helppoa ja nopeaa. Täytä nettisivuillamme yksi ilmainen lainahakemus. Hakemuksesi lähetetään 27 eri pankille ja rahoituslaitokselle. Voit siis saada yhdellä maksuttomalla hakemuksella jopa lähes 30 tarjousta!

Meidän kauttamme voit hakea lainaa omien tarpeidesi mukaan 500–70 000 euroa 1–15 vuoden laina-ajalla. Et tarvitse takaajia tai vakuuksia. Kilpailuta lainasi Nordic Bankissa, niin säästät rahaa ja aikaa.

Tietoa luottotiedoista

Luottotiedot ovat tietoja, joista käy ilmi yksityishenkilön tai yrityksen maksukyky. Luottotietoihin tulee merkintöjä, jos henkilöllä tai yrityksellä on ongelmia maksaa laskuja ja velkoja joutuu suorittamaan perintää.

Jos joskus unohdat maksaa laskun eräpäivään mennessä, ei se vielä aiheuta ongelmia. Mutta jos unohtelu on jatkuvaa tai et pysty suoriutumaan laskuistasi ollenkaan, voi luottotietoihin tulla merkintöjä.

Luottotiedot vaikuttavat yllättävän moneen asiaan. Esimerkiksi lainan saaminen, asunnon vuokraaminen, puhelinliittymän avaaminen ja palveluiden ostaminen laskulla vaikeutuu, jos luottotiedoissa on merkintöjä.

Positiivinen luottotietorekisteri puolestaan on valmisteilla oleva rekisteri, johon tulee näkyviin reaaliaikaiset tiedot yksityishenkilön tuloista ja luotoista.

Suomalaista luottotietorekisteriä ylläpitävän Asiakastieto Oy:n mukaan vuonna 2020 suomalaisille tuli yli 1,8 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Nämä merkinnät jakaantuivat lähes 400 000 ihmiselle. Velat kasaantuvat siis samoille henkilöille. Vuonna 2018 suomalaisilla oli lähes 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää, eli merkintöjen määrä on jälleen kasvanut huomattavasti.

Ylivelkaantuminen ja ongelmat raha-asioissa ovat Suomessa todella yleisiä. Onneksi apua on saatavilla ja on monia keinoja, joilla velkaantuminen saadaan kuriin ja velat maksettua. Maksuhäiriömerkinnät eivät säily ikuisesti, vaan ne poistuvat merkinnän tyypistä riippuen 2–4 vuodessa. Pitkään valmistelussa ollut lakiuudistus maksuhäiriömerkintöjen poistumisesta on hyväksytty. Jatkossa maksuhäiriömerkintä poistuu jo kuukauden kuluttua velan maksamisesta.  Luottotiedot on siis mahdollista saada takaisin. Tärkeää on, että velkaantuminen saadaan kuriin ja uusia maksuhäiriömerkintöjä ei enää tule.

Miten voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi

Bisnode Oy ja Asiakastieto Oy ylläpitävät Suomen suurimpia luottotietorekistereitä. Maksuhäiriömerkintä voi olla molemmissa tai vain toisessa rekisterissä. Bisnode ja Asiakastieto tarjoavat yksityishenkilöille mahdollisuutta tarkistaa omat luottotietonsa kerran 12 kuukaudessa ilmaiseksi.

Jos haluat tarkistaa tietosi useammin, joudut maksamaan siitä. Luottotietoja ei siis kannata tarkistaa turhaan, koska joudut maksamaan palvelusta. Toisinaan esimerkiksi vuokra-asuntoa hakiessa vuokranantaja saattaa pyytää sinua itse toimittamaan otteen luottotiedoistasi. Tällaisenkin tilanteen varalta on järkevää olla tarkistamatta luottotietoja turhaan, jotta saat tarvittaessa tietosi ilmaiseksi.

Luottotietojen tarkistaminen on melko yksinkertaista. Se vaatii vahvan tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, tiedot voi saada esimerkiksi postitse. Tarkemmat tiedot luottotietojen tarkistamisesta löydät Bisnoden ja Asiakastiedon nettisivuilta.

Saat luottotietorekisteristä selville, mistä olet maksuhäiriömerkinnän tai -merkinnät saanut ja kuinka kauan ne ovat vielä voimassa. Näet rekisteristä, onko merkinnän aiheuttanut velka maksettu vai onko sitä maksamatta. Lisäksi rekisteristä käy ilmi, kenelle tietoja on luovutettu.

Suomen Asiakastieto Oy - luottotietorekisteri

Milloin joku muu voi tarkistaa luottotietosi?

Laki määrittelee tarkasti, minkälaisissa tilanteissa toisen henkilön luottotietojen selvittäminen on mahdollista. Laissa määrätään myös, miten tietoja kuuluu säilyttää ja kerätä.

Henkilölle, jonka luottotiedot tarkastetaan, pitää ilmoittaa asiasta sekä mistä rekisteristä tiedot haetaan. Toisen henkilön luottotietoja pitää käsitellä huolellisesti. Niitä ei saa luovuttaa kolmansille osapuolille.

Joku toinen voi tarkastella luottotietojasi esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Vuokrasopimuksen tekemisen vuoksi
  • Työnhakijat arvioimiseksi
  • Sopimusehtojen määrittelemistä varten
  • Perinnän suunnittelun vuoksi
  • Tieteellisen tutkimuksen tai tilastoinnin tekemiseksi

Jos aiot itse esimerkiksi vuorata asuntoa, on sinulla oikeus tarkistaa vuokralaisen luottotiedot ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Tätä oikeutta kannattaakin käyttää, koska sillä tavalla voi pienentää sijoituksen riskiä. Tietysti puhtaat luottotiedot eivät ole tae siitä, että vuokrat tulee jatkossa maksettua ajallaan, mutta ne lisäävät kuitenkin sen todennäköisyyttä, että vuokralainen pystyy hoitamaan vuokrat sovitusti.

Voit tarkistaa luottotiedot Suomen Asiakastiedon kautta

Miten pitää huoli siitä, ettei menetä luottotietojaan

Aina täytyy pyrkiä pitämään huoli siitä, ettei elä yli varojensa. Menot täytyy määrittää tulojen mukaan. Kannattaa pyrkiä säästämään rahaa, jos se vain on mahdollista. Tavoite on, että jokaisella olisi tilillään säästössä muutaman kuukauden menoja vastaava summa. Tuo summa toimii puskurina ja auttaa varautumaan yllätyksiin. Vaikka pystyisit laittamaan säästöön vain hyvin pienen summan kuukaudessa, kannattaa se silti tehdä. Säästäminen ei ole ikinä turhaa. Vähitellen tilille kertyy isompi summa.

Toisinaan on tarpeen tehdä niin kalliita hankintoja, että säästöt eivät riitä. Tällöin täytyy hakea lainaa. Lainan hakeminen sinänsä ei ole paha asia, mutta lainaa ei kannata hakea turhaan tai huvikseen, vaan ainoastaan tarpeeseen.

Kun haet lainaa, muista kilpailuttaa lainat ensin. Kilpailuttaminen on erittäin tärkeä keino, jonka avulla saat pidettyä taloutesi kunnossa. Eri tahot tarjoavat erilaista korkoa lainoille. Lainojen vertaileminen on nykyään todella helppoa, koska sinun ei tarvitse pyytää tarjousta jokaisesta pankista ja rahoitusyhtiöstä erikseen. Nordic Bankissa täytät vain yhden ilmaisen lainahakemuksen ja voit sillä saada jopa 35 tarjousta. Kilpailuttamalla löydät edulliset lainat.

Nykyään osamaksulla voi ostaa melkein mitä tahansa. Siksi helposti käy niin, että yhtäkkiä osamaksuja onkin maksettavana monta samanaikaisesti. Lisäksi voi olla luottokorttivelkaa ja kulutusluottoja. Kun sinulla on monta lainaa, maksat niistä jokaisesta korkoja ja kuluja joka kuukausi.

Tämä tulee yleensä kalliimmaksi kuin yksi isompi laina. Siksi tällaisessa tilanteessa kannattaa harkita lainojen yhdistämistä.

Kun saat yhdistelylainan, voit maksaa rahoilla kaikki jäljellä olevat luottosi ja osamaksusi pois. Sinulle jää maksettavaksi ainoastaan yksi laina, joten todennäköisesti saat merkittäviä säästöjä pitkässä juoksussa. Lisäksi pysyt paljon helpommin kärryillä siitä, miten paljon lainaa on vielä jäljellä.

On tärkeää saada pysäytettyä velkaantuminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Apua on saatavilla ja velkoja voidaan järjestellä useilla eri tavoilla. Vaihtoehtoina on esimerkiksi kotikunnan sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan ja rahoitusmarkkinoilta otettu järjestelylaina. Jos et pysty hallitsemaan omaa lainan ottamistasi, niin omaehtoinen luottokielto voi olla yksi hyvä keino saada tilanne haltuun.

Nordic Bankin lainavertailulla säästät aikaa ja rahaa

Nordic Bank auttaa pitämään raha-asiat kunnossa

Nordic Bankin kautta voit hakea lainaa ilman vakuuksia 500–70 000 euroa. Laina-aika on 1–15 vuotta. Me Nordic Bankilla autamme sinua löytämään edullisia ja luotettavia lainoja.

Lainavertailu on yksi hyvä keino, joka auttaa sinua pitämään raha-asiasi kunnossa. Älä turhaan maksa kalliskorkoista lainaa, sillä markkinoilla voi hyvinkin olla tarjolla edullisempi vaihtoehto.

Edulliset lainat löydät kilpailuttamalla. Kilpailuttaminen on nykyään erittäin helppoa. Hakemusta ei tarvitse lähettää jokaiseen pankkiin ja rahoitusyhtiöön erikseen. Täytä vain nettisivuillamme yksi maksuton hakemus ja odottele hetki. Alat jo parissa minuutissa saada lainatarjouksia sähköpostiisi. Yleensä kaikki tarjoukset ovat saapuneet kuuden tunnin sisällä.

Tarjoukset näkyvät myös palvelussamme, jossa ne on järjestetty edullisimman koron mukaan. Vertaile tarjouksia rauhassa ja tee päätöksesi. Jos päätät hyväksyä jonkun lainatarjouksista, allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksillasi. Rahat saat tilillesi yhden työpäivän kuluessa, parhaimmillaan jo samana päivänä hakemuksen lähettämisestä.

Lue myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.