Tarkista luottotietosi ilmaiseksi

Luottotietoihin tulee merkintöjä, jos yksityishenkilö tai yritys ei kykene maksamaan laskujaan ja joudutaan suorittamaan perintää. Merkintöjä luottotietoihin ei tule muutamasta unohduksesta, mutta jos laskut jäävät toistuvasti tai kokonaan maksamatta, tulee luottotietoihin maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkinnöillä on yllättävän suuri vaikutus yksityishenkilön elämään. Etenkin asunnon vuokraaminen, lainan ja luottokortin saaminen ja tuotteiden ostaminen osamaksulla vaikeutuvat. Luottotiedot kertovat jotakin henkilön tai yrityksen maksukyvystä. Siksi esimerkiksi pankit ja vuokranantajat tarkastavat luottotiedot.

Omat luottotiedot kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Sen voi tehdä ilmaiseksi kerran vuodessa. Luottotiedot kannattaa tarkistaa varsinkin, jos epäilet, että olet saanut maksuhäiriömerkinnän. Näin sinun ei tarvitse jännittää turhaan, kun esimerkiksi haet lainaa. Voit valmistautua paremmin lainaneuvotteluun, kun tiedät itsekin, mikä luottotietojesi tilanne on. Luottotiedot kannattaa tarkastaa myös, kun haluat varmistua siitä, onko maksuhäiriömerkintä poistunut.

Luottotiedot tarkistamalla voit varmistua, että tiedot ovat varmasti oikein. Luottotiedoissa on harvoin virheitä, mutta tietysti virheiden mahdollisuus on aina olemassa. Näet tiedoista myös, kuka luottotietojasi on kysynyt ja miksi. Laki säätelee asiaa tarkasti, eli kenen tahansa luottotietoja ei saa tarkastella ilman lupaa ja asiallista syytä.

Kilpailuta pankit verkossa

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Miten omat luottotiedot voi tarkistaa?

Suomessa luottotietorekistereitä ylläpitävät Suomen Asiakastieto ja Bisnode. Omat luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa ilmaiseksi. Jos haluat tarkistaa tiedot tätä useammin, se maksaa hieman. Tiedot voi tarkistaa sähköisesti vahvalla tunnistautumisella. Tietoja on mahdollista pyytää myös kirjallisesti postitse, jos vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta ei ole.

Näin tarkistat omat luottotietosi:

Tarkista tiedot Suomen Asiakastiedolta kirjautumalla Omatieto-palveluun. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Voit pyytää tietoja myös lomakkeella postitse. Tällöin mukaan pitää liittää kopio henkilöllisyystodistuksesta.

Tarkista tiedot Bisnodelta kirjautumalla OmaData-palveluun. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

Rekistereistä näet, onko sinulle tullut maksuhäiriömerkintöjä. Jos maksuhäiriömerkintöjä on, näet tiedoista, mistä velasta merkintä on tullut ja mikä taho siitä on ilmoittanut. Lisäksi tiedoista käy ilmi, milloin olet merkinnän saanut ja miten kauan se on voimassa.

Omatieto: Luottotietojen tarkistus netissä

Milloin maksuhäiriömerkinnät poistuvat?

Maksuhäiriömerkintöjen säilyttämiseen on tulossa muutoksia tänä vuonna. Jatkossa merkintä poistuu kuukauden kuluttua sen jälkeen, kun velka on maksettu. Tähän asti maksuhäiriömerkinnät ovat pysyneet tiedoissa vähintään kaksi vuotta. Esimerkiksi ulosottotieto on säilynyt rekisterissä kolme vuotta.

Uudistuksen tavoite on parantaa velallisten asemaa ja torjua ylivelkaantumista. Monet ovat kokeneet kohtuuttomaksi tilanteen, jossa maksuhäiriömerkintä on säilynyt tiedoissa vielä pitkään sen jälkeenkin, kun velka on jo maksettu pois. Uudistus vaikuttaa monen ihmisen elämään, sillä noin 10 000 ihmisen luottotiedot puhdistuvat kokonaan, kun laki on astunut voimaan.

Merkintöjen poistoa koskevat pykälät tulevat voimaan 1.12.2022. Uudistus koskee sekä yksityishenkilöiden että yritysten luottotietoja. Jatkossa jokaisen merkinnän säilytysaika on itsenäinen. Uudet maksuhäiriömerkinnät eivät siis enää pidennä maksuhäiriömerkinnän kestoa.

Usein kysytyt kysymykset luottotietojen tarkistuksesta:

Omat luottotiedot voi tarkistaa Suomen Asiakastiedolta tai Bisnodelta. Tiedot voi tarkastaa sähköisesti vahvalla tunnistautumisella tai niitä voi myös pyytää kirjallisesti postitse. Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa.

Kyllä, vuokranantajalla on oikeus tarkistaa luottotiedot ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Vuokrasuhteen aikana hän voi tarkistaa vuokralaisen luottotiedot vain, jos vuokralaiselta pitää periä maksamatta jääneitä vuokria.

Omat luottotiedot saa tarkistaa koska tahansa. Muiden tietoihin pääsee käsiksi vain luvan kanssa ja järkevästä syystä. Perusteeksi käy esimerkiksi asunnon vuokraaminen tai luoton myöntäminen.

Kun tarkistat luottotietosi luottotietorekisteristä Bisnodelta tai Suomen Asiakastiedolta, näet rekisteristä myös kenelle tietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikanana.

Maksuhäiriömerkintöjen kestoon tulee muutos joulukuun 2022 alusta lähtien. Jatkossa merkintä poistuu kuukauden sisällä velan maksamisesta.

Uusi maksuhäiriömerkintöjen kestoa säätelevä laki tulee voimaan joulukuun alussa 2022.

Tiedot poistetaan rekisteristä, kun velka on maksettu tai kun velat ovat vanhentuneet.

Ulosoton suojaosuus on velallisen osalta 23,20 euroa päivässä ja velallisen huollettavana olevan lapsen osalta 8,34 euroa päivässä. Tämä summa kerrotaan palkanmaksukauden päivien lukumäärällä. Voit laskea suojaosuuden helposti Nordic Bankin ulosottolaskurilla.

Maksuhäiriömerkintöjen poistumista ei voi nopeuttaa. Kun velat on maksettu, merkintä poistuu kuukauden sisällä.

Velalliselle lasketaan suojaosuus, jota ei saa ulosmitata. Suojaosuuden ylittävästä osasta ulosmitataan kaksi kolmasosaa. Palkasta voidaan ulosmitata enintään puolet. Voit laskea ulosoton määrän helposti Nordic Bankin ulosottolaskurilla.

Lue myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.