Herätyskello soi aamulla. Nouset venytellen ylös sängystä. Alat vetämään jalkaasi uusia lempihousujasi, mutta huomaat niiden kutistuneen pesussa. Valitset kaapista toiset housut ja kävelet harmissasi keittiöön. Yrität laittaa kahvit valumaan, mutta kahvinkeitin ei enää mene päälle. Lähdet siis töihin ilman kahvia, mutta et pääsekään kotipihaa pidemmälle, sillä autosi ei käynnisty.
Kaikenlaisia rahareikiä ilmaantui yhtäkkiä. Mistä rahat kaikkien näiden kulujen paikkaamiseen? Ei hätää, sillä olet onneksi kerännyt säästötilillesi rahaa, jolla nämä ylimääräiset kulut kuitataan. Tätä kutsutaan taloudelliseksi puskuriksi.
Puskurirahasto antaa mielenrauhaa
Mitä tahansa voi tapahtua. Kodinkoneet menevät rikki, lapset tarvitsevat uusia urheiluvälineitä ja puhelimen akkukin on mennyt huonoksi. Tai sitten jäät yhtäkkiä työttömäksi ja kestää jonkin aikaa ennen kuin saat ensimmäiset työttömyystuet.
Rahaa säästetään juuri tällaisia tilanteita varten. Kun sinulla on säästössä jonkin verran rahaa, ei sinun tarvitse olla huolissasi ikävistä yllätyksistä. Tiedät, että pystyt helposti maksamaan myös ylimääräiset kulut. Selviydyt pakollisista menoista, vaikka et saisi mistään rahaa muutamaan kuukauteen senttiäkään.
Puskurirahastoa ei yleensä saa kasaan tuosta noin vain. Sen kerääminen kestää jonkin aikaa. Säästäminen kannattaakin aloittaa heti. Pienistäkin tuloista voi olla mahdollista saada säästöön edes hieman joka kuukausi. Säästäminen ei ole ikinä turhaa. Vaikka syrjään laitettava summa olisi aluksi vain muutaman kympin kuukaudessa, on sekin hyvä alku. Vuodessa säästöön on kertynyt jo useampi satanen.
Säästämiseen on nykyään monia erilaisia keinoja. Usein käy helposti niin, että jos rahoja pitää käyttötilillä, ne tulee käytettyä johonkin. Siksi erillisen säästötilin avaamisesta voi olla hyötyä. Voit siirtää säästötilille itse rahaa haluamasi summan, silloin kun itse haluat, tai voit laittaa tietyn summan siirtymään sinne automaattisesti kuukausittain.
Joillain pankeilla on saatavilla esimerkiksi sellainen palvelu, että joka kerta, kun maksat ostoksiasi maksukortillasi, tililtäsi siirtyy automaattisesti tietty summa säästötilille. Kysy omasta pankistasi, minkälaisia säästämiseen liittyviä palveluita heillä on tarjolla.
Minkä kokoinen puskurirahaston tulisi olla?
Nyrkkisääntönä pidetään, että säästöjä pitäisi olla ainakin kahden kuukauden pakollisia menoja vastaava summa, mielellään enemmänkin. Jos tililläsi on jo esimerkiksi puolen vuoden menoja vastaava summa, on sinulla kasassa erinomainen taloudellinen puskuri.
Taloudellisen puskurin euromääräinen koko on yksilöllinen ja riippuu täysin menoistasi. Soluasunnossa asuvalla opiskelijalla on tavallisesti vähemmän pakollisia kuluja kuin monilapsisen perheen vanhemmalla. Siksi ei voida sanoa, mikä summa jokaisella pitäisi olla säästössä. Toiselle esimerkiksi 4000 euroa on paljon rahaa, toiselle se ei riitä kovinkaan pitkäksi aikaa.
Ota siis selvää menoistasi. Kun olet laskenut kuukausittaiset menosi yhteen, kerro tuo summa kahdella, ja nyt sinulla on tiedossasi tavoitesumma, joka säästötilille pitäisi saada kasaan. Toki säästämistä kannattaa jatkaa sen jälkeenkin, kun tuo summa on saatu säästettyä.
Kilpailuta lainat helposti netissä!
Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.
Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa yli 30 pankkia turvallisesti verkossa.
Näin aloitat säästämisen
Rahan säästäminen voi aluksi tuntua hankalalta, eikä säästökohteita tule mieleen. Aivan aluksi kannattaa kirjoittaa ylös kaikki kuukausittaiset tulot ja menot. Sitten alat käymään menoja läpi yksitellen. Mieti, mitkä niistä ovat kokonaan turhia ja mitä menoja voisi pienentää. Laadi uusi kuukausibudjetti.
Kilpailuta kaikki mahdolliset palvelut, esimerkiksi puhelinliittymät, sähköliittymä ja lainat. Etenkin lainojen kilpailuttamisella voi säästää merkittäviä summia. Eri lainanmyöntäjät tarjoavat erilaista korkoa lainoille. Kun valitset sellaisen lainan, jossa on muita matalampi korko, säästät rahaa. Jos sinulla on nyt maksettavanasi suurikorkoinen laina, ei hätää, sillä myös olemassa olevat lainat on mahdollista kilpailuttaa.
Tarkastele myös, mistä palveluista tililtäsi menee maksu automaattisesti joka kuukausi, ja pohdi käytätkö niitä kaikkia vielä. Usein ihmisillä on esimerkiksi useita suoratoistopalveluita käytössä samanaikaisesti. Oikeasti niitä kaikkia ei välttämättä tule käytettyä joka kuukausi.
Myös esimerkiksi ruoka-, matka- ja harrastuskuluista voi löytää säästökohteita. Budjettia ei kannata kuitenkaan vetää liian tiukalle ainakaan pitkäksi aikaa. Jos elämästä tulee kovin tylsää ja ankeaa, ei motivaatio säästämiseen välttämättä pysy yllä. Anna itsellesi mahdollisuus tehdä myös asioita, joista nautit, onpa se sitten ulkona syöminen, elokuvissa käyminen tai joku harrastus. Lue täältä lisää vinkkejä rahan säästämisen aloittamiseen.
Pohdi myös, voisitko saada jostain lisää tuloja. Ehkä olet ollut jo pitkään samalla työnantajalla, joten palkankorotus voisi olla paikallaan. Jos tykkäät kirjoittaa tai kuvata videoita, voisit aloittaa blogin tai vlogin pitämisen. Niistä saisi mainostuloja.
Usein kysytyt kysymykset taloudellisesta puskurista:
Mikä on taloudellinen puskuri?
Taloudellinen puskuri tarkoittaa sitä, että olet varautunut yllättäviin menoihin tai tulojen putoamiseen. Säästössä pitäisi olla vähintään kahden kuukauden menoja vastaava summa. Voit turvautua säästettyihin rahoihin, kun eteen tulee ylimääräisiä tärkeitä menoja tai tulosi jostain syystä putoavat.
Mitä tarkoittaa puskurirahasto?
Pahan päivän varalle säästettyjä rahoja kutsutaan puskurirahastoksi. Puskurirahastoa ei ole tarkoitus käyttää tavalliseen arjen kuluttamiseen eikä huvitteluun, vaan se on tarkoitettu yllättäviin pakollisiin menoihin.
Paljonko rahaa puskurissa kannattaa olla?
Puskurirahastoon kerätään yleensä noin 2–6 kuukauden menoja vastaava summa. Riippuu ihan henkilöstä, minkä verran tuo summa on euroina. Esimerkiksi jos pakolliset menosi ovat 1500 euroa kuukaudessa, puskurirahastossasi pitäisi olla 3000–9000 euroa.
Mitä hyötyä on puskurirahastosta?
Puskurirahasto tuo turvaa pahan päivän varalle. Säästetyistä rahoista on hyötyä, kun tulee mitä tahansa yllättäviä ylimääräisiä menoja tai tulosi yhtäkkiä laskevat syystä tai toisesta.
Missä puskurirahoja kannattaa säilyttää?
Puskurirahoja voi säilyttää omalla käyttötilillä tai niitä varten voi avata erillisen säästötilin.
Miksi käteinen raha on osa kotivaraa?
Saatetaan joutua tilanteeseen, jossa verkkopankki tai kaupan maksupääte ei toimi. Kun pankkikortilla ei pysty maksamaan, voi kuitenkin käyttää käteistä rahaa. Siksi kotivarana kannattaisi pitää jonkin verran käteistä.
Paljonko kotivarassa kannattaa olla käteistä?
Nyrkkisääntönä pidetään, että käteistä kannattaisi pitää kotona ainakin parin päivän kulutukseen tarvittava summa.
Paljonko suomalaisella on keskimäärin rahaa tilillä?
Joidenkin kyselyjen mukaan suomalaisilla on tilillään rahaa keskimäärin hieman yli 10 000 euroa. Vaihtelu on kuitenkin todella suurta.