Herätyskello soi aamulla. Nouset venytellen ylös sängystä. Alat vetämään jalkaasi uusia lempihousujasi, mutta huomaat niiden kutistuneen pesussa. Valitset kaapista toiset housut ja kävelet harmissasi keittiöön. Yrität laittaa kahvit valumaan, mutta kahvinkeitin ei enää mene päälle. Lähdet siis töihin ilman kahvia, mutta et pääsekään kotipihaa pidemmälle, sillä autosi ei käynnisty.

Kaikenlaisia rahareikiä ilmaantui yhtäkkiä. Mistä rahat kaikkien näiden kulujen paikkaamiseen? Ei hätää, sillä olet onneksi kerännyt säästötilillesi rahaa, jolla nämä ylimääräiset kulut kuitataan. Tätä kutsutaan taloudelliseksi puskuriksi.

Puskurirahasto antaa mielenrauhaa

Mitä tahansa voi tapahtua. Kodinkoneet menevät rikki, lapset tarvitsevat uusia urheiluvälineitä ja puhelimen akkukin on mennyt huonoksi. Tai sitten jäät yhtäkkiä työttömäksi ja kestää jonkin aikaa ennen kuin saat ensimmäiset työttömyystuet.

Rahaa säästetään juuri tällaisia tilanteita varten. Kun sinulla on säästössä jonkin verran rahaa, ei sinun tarvitse olla huolissasi ikävistä yllätyksistä. Tiedät, että pystyt helposti maksamaan myös ylimääräiset kulut. Selviydyt pakollisista menoista, vaikka et saisi mistään rahaa muutamaan kuukauteen senttiäkään.

Puskurirahastoa ei yleensä saa kasaan tuosta noin vain. Sen kerääminen kestää jonkin aikaa. Säästäminen kannattaakin aloittaa heti. Pienistäkin tuloista voi olla mahdollista saada säästöön edes hieman joka kuukausi. Säästäminen ei ole ikinä turhaa. Vaikka syrjään laitettava summa olisi aluksi vain muutaman kympin kuukaudessa, on sekin hyvä alku. Vuodessa säästöön on kertynyt jo useampi satanen.

Säästämiseen on nykyään monia erilaisia keinoja. Usein käy helposti niin, että jos rahoja pitää käyttötilillä, ne tulee käytettyä johonkin. Siksi erillisen säästötilin avaamisesta voi olla hyötyä. Voit siirtää säästötilille itse rahaa haluamasi summan, silloin kun itse haluat, tai voit laittaa tietyn summan siirtymään sinne automaattisesti kuukausittain.

Joillain pankeilla on saatavilla esimerkiksi sellainen palvelu, että joka kerta, kun maksat ostoksiasi maksukortillasi, tililtäsi siirtyy automaattisesti tietty summa säästötilille. Kysy omasta pankistasi, minkälaisia säästämiseen liittyviä palveluita heillä on tarjolla.

Minkä kokoinen puskurirahaston tulisi olla?

Nyrkkisääntönä pidetään, että säästöjä pitäisi olla ainakin kahden kuukauden pakollisia menoja vastaava summa, mielellään enemmänkin. Jos tililläsi on jo esimerkiksi puolen vuoden menoja vastaava summa, on sinulla kasassa erinomainen taloudellinen puskuri.

Taloudellisen puskurin euromääräinen koko on yksilöllinen ja riippuu täysin menoistasi. Soluasunnossa asuvalla opiskelijalla on tavallisesti vähemmän pakollisia kuluja kuin monilapsisen perheen vanhemmalla. Siksi ei voida sanoa, mikä summa jokaisella pitäisi olla säästössä. Toiselle esimerkiksi 4000 euroa on paljon rahaa, toiselle se ei riitä kovinkaan pitkäksi aikaa.

Mikä on taloudellinen puskuri?

Ota siis selvää menoistasi. Kun olet laskenut kuukausittaiset menosi yhteen, kerro tuo summa kahdella, ja nyt sinulla on tiedossasi tavoitesumma, joka säästötilille pitäisi saada kasaan. Toki säästämistä kannattaa jatkaa sen jälkeenkin, kun tuo summa on saatu säästettyä.

Yhdistämällä lainat voit kasvattaa taloudellista puskuria

Näin aloitat säästämisen

Rahan säästäminen voi aluksi tuntua hankalalta, eikä säästökohteita tule mieleen. Aivan aluksi kannattaa kirjoittaa ylös kaikki kuukausittaiset tulot ja menot. Sitten alat käymään menoja läpi yksitellen. Mieti, mitkä niistä ovat kokonaan turhia ja mitä menoja voisi pienentää. Laadi uusi kuukausibudjetti.

Kilpailuta kaikki mahdolliset palvelut, esimerkiksi puhelinliittymät, sähköliittymä ja lainat. Etenkin lainojen kilpailuttamisella voi säästää merkittäviä summia. Eri lainanmyöntäjät tarjoavat erilaista korkoa lainoille. Kun valitset sellaisen lainan, jossa on muita matalampi korko, säästät rahaa. Jos sinulla on nyt maksettavanasi suurikorkoinen laina, ei hätää, sillä myös olemassa olevat lainat on mahdollista kilpailuttaa.

Tarkastele myös, mistä palveluista tililtäsi menee maksu automaattisesti joka kuukausi, ja pohdi käytätkö niitä kaikkia vielä. Usein ihmisillä on esimerkiksi useita suoratoistopalveluita käytössä samanaikaisesti. Oikeasti niitä kaikkia ei välttämättä tule käytettyä joka kuukausi.

Myös esimerkiksi ruoka-, matka- ja harrastuskuluista voi löytää säästökohteita. Budjettia ei kannata kuitenkaan vetää liian tiukalle ainakaan pitkäksi aikaa. Jos elämästä tulee kovin tylsää ja ankeaa, ei motivaatio säästämiseen välttämättä pysy yllä. Anna itsellesi mahdollisuus tehdä myös asioita, joista nautit, onpa se sitten ulkona syöminen, elokuvissa käyminen tai joku harrastus.

Pohdi myös, voisitko saada jostain lisää tuloja. Ehkä olet ollut jo pitkään samalla työnantajalla, joten palkankorotus voisi olla paikallaan. Jos tykkäät kirjoittaa tai kuvata videoita, voisit aloittaa blogin tai vlogin pitämisen. Niistä saisi mainostuloja.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.