Täytä hakemus

Palkkaennakko tarkoittaa sitä, että työnantaja maksaa osan palkasta työntekijälle jo ennen varsinaista tilipäivää. Usein kyse on alle 1 000 euron summasta. Työntekijä voi pyytää palkkaennakkoa työnantajalta, mutta on työnantajasta kiinni, antaako hän palkkaennakkoa.

Palkkaennakosta toimitetaan ennakkopidätys ja maksetaan työnantajamaksut aivan kuten normaalista palkastakin. Palkkaennakko vähennetään bruttopalkasta varsinaisena palkanmaksupäivänä. Se ei siis vaikuta palkan sivukuluihin eikä kokonaispalkkaan.

Palkkaennakko ennen ja nyt

Palkkaennakko ennen ja nyt

Joskus käy niin, että edellisen kuukauden tulot ovat jo huvenneet arjen kuluihin, mutta rahalle olisi akuuttia tarvetta vielä tämänkin kuukauden aikana. Tällaisessa tilanteessa työntekijä on monesti pyytänyt työnantajalta palkkaennakkoa. Palkkaennakko on voinut olla esimerkiksi joitakin satoja euroja, ja tuo summa on vähennetty seuraavasta palkasta.

Palkkaennakko eli förskotti on ollut hyvin yleinen käytäntö ihan viime vuosiin asti varsinkin rakennusteollisuudessa ja palvelualoilla. Valtion työntekijöille ja kunta-alalla työskenteleville palkkaennakkoa ei ole yleensä maksettu.

Vuonna 2019 voimaan astunut tulorekisteri aiheutti kuitenkin sen, että monet työnantajat ovat luopuneet palkkaennakon myöntämisestä kokonaan. Ennen palkkaennakon antaminen oli helpompaa, koska ilmoitukset palkoista tehtiin hitaammalla syklillä. Nykyään palkkaennakko pitää ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa sen maksamisesta ja siitä pitää tehdä palkkalaskelma aivan kuten tavallisesta palkasta. Monet yritykset ovat katsoneet, että ilmoitusvelvollisuus lisää hallinnollista taakkaa niin paljon, että palkkaennakon maksamisesta on parempi luopua.

Palkkaennakon pyytäminen on saattanut vähentyä viime vuosina myös sen vuoksi, että markkinoille on tullut monia rahoituspalveluita, joista saa helposti ja nopeasti pieniä lainoja. Lisäksi suurella osalla ihmisistä on lompakossa luottokortti, jota voi hyödyntää, kun rahapula yllättää ja palkkapäivään on vielä aikaa.

Joissakin yrityksissä palkka maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa. Puolet palkasta maksetaan kuun puolivälissä ja toinen puolikas loppukuussa. Jos rahat tuntuvat usein loppuvan kesken kuukauden, voisi tällaiseen käytäntöön siirtyminen olla hyvä ratkaisu.

Palkkaennakon pyytäminen

Vuonna 2019 voimaan tullut tulorekisteri vaikeutti palkkaennakon antamista. Nykyään palkkaennakko pitää ilmoittaa verottajalle viiden päivän kuluessa ennakon saamisesta ja siitä pitää myös tehdä palkkalaskelma samalla tavalla kuin tavallisestakin palkasta. Tämä on vaikeuttanut palkkaennakon antamista jonkin verran, mutta todennäköisesti kaikilla työpaikoilla ei silti olla luovuttu kyseisestä käytännöstä.

Julkisella puolella palkkaennakon antaminen lienee todella harvinaista. Julkisella sektorilla palkat maksetaan tietyn aikataulun mukaisesti, eikä palkkaennakon antaminen ole yleinen käytäntö. Yksityisellä sektorilla palkkaennakon antaminen on ollut yleisempää ja se saattaa edelleen olla mahdollista joillakin työpaikoilla. Yrityksissä on omia käytäntöjä palkanmaksun suhteen.

Lue tästä miten pyytää palkkaennakkoa

Miten palkkaennakkoa haetaan?

Palkkaennakkoa haetaan työnantajalta. Työnantajalla on oikeus päättää, tarjoaako hän palkkaennakkoa työntekijöilleen vai ei. Palkkaennakkoa ei siis ole pakko antaa. Ennakkopalkan antaminen on ollut aiemmin yleisempää esimerkiksi rakennusalalla. Uusi tulorekisteri on kuitenkin vaikeuttanut palkkaennakon myöntämistä ja lisännyt sen kustannuksia. Siksi monessa työpaikassa ei enää makseta palkkoja ennakkoon.

Jos palkkaennakko myönnetään, asia tapahtuu käytännössä niin, että yhdessä sovittu summa maksetaan työntekijälle etukäteen ja loput palkasta maksetaan tavallisena palkanmaksupäivänä. Jos työntekijän kuukausipalkka on esimerkiksi 3 000 euroa ja palkkaennakko on 500 euroa, hänelle maksetaan varsinaisena palkanmaksupäivänä 2 500 euroa. Yrityksen pitää antaa kummastakin maksusta palkkatietoilmoitus viiden päivän sisällä.

Jos palkkaennakon saaminen työnantajalta ei ole mahdollista, voit hakea sen sijaan edullisen kulutusluoton tai joustoluoton netistä. Luottojen hakeminen on helppoa, sillä hakemus tehdään netissä ja rahat saa tilille pian. Työnantajalta haettu palkkaennakko on yleensä kooltaan alle 1 000 euroa. Myös lainaa voi hakea tällaisen pienen summan. Pienin mahdollinen summa, jonka voit hakea Nordic Bankin kautta, on 500 euron laina. Saat lainapäätöksen minuuteissa ja rahat nopeasti tilille. Pikalainatkin kannattaa kuitenkin vertailla ensin ja Nordic Bank tekee siitä helppoa.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa yli 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Jos palkkaennakkoa ei ole mahdollista saada, voit hakea edullisen vakuudettoman lainan

Palkkaennakkoon liittyy nykyään kaikenlaista byrokratiaa. Siksi moni työnantaja on luopunut förskotin myöntämisestä kokonaan. Jos työnantaja ei anna palkkaennakkoa, tai et halua sellaista pyytää, voit sen sijaan hakea edullisen vakuudettoman lainan. Saat lainan tilille erittäin nopeasti, jopa samana arkipäivänä. Vakuudettomasta lainastakin saa siis nopeasti avun, kun rahapula yllättää.

Näin haet lainaa Nordic Bankista:

1. Täytä ilmainen lainahakemus.
2. Vertaa lainatarjouksia. Voit saada jopa lähes 30 tarjousta.
3. Valitse sopiva laina ja allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksilla.

Lainojen kilpailuttaminen on tärkeää, koska sillä tavalla voit saada merkittäviä säästöjä. Kun kyse on palkkaennakosta, puhutaan usein melko pienistä summista, joistakin sadoista euroista tai korkeintaan tuhannesta eurosta. Korkea korko tarkoittaa silti paljon enemmän maksettavaa sinulle. Ei ole järkeä ottaa korkeakorkoista lainaa, jos tarjolla olisi muitakin vaihtoehtoja. Kilpailuttamalla voit löytää edullisemman luoton. Pienellä vaivalla voit saada paljon säästöjä.

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa ottaa tavaksi. Sillä tavalla voit varmistua, että lainasi ovat aina mahdollisimman edullisia. Myös olemassa olevat lainat voi kilpailuttaa, ja vertailu kannattaa suorittaa säännöllisesti. Sen voi tehdä esimerkiksi kerran vuodessa. Sähkösopimuksen ja puhelinliittymän kilpailuttaminen ovat itsestäänselvyyksiä monelle, mutta lainojen vertaileminen on yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää. Kirjoita kalenteriin ylös muistutus, jotta muistat varmasti vertailla lainat.

Hae lainatarjous

Usein kysytyt kysymykset palkkaennakosta:

Palkkaennakko on palkanmaksu, joka on tehty ennen palkkapäivää. Ennakkoon maksettu osuus palkasta vähennetään varsinaisena palkkapäivänä maksettavasta palkasta.

Työnantaja päättää, myönnetäänkö palkkaennakkoa. Ainakin julkisella sektorilla palkkaennakon antaminen on harvinaista.

Palkkaennakkoa pyydetään työnantajalta. Työnantaja päättää myönnetäänkö sitä.

Kaikilla työpaikoilla ei myönnetä palkkaennakkoa. Tämä johtuu yleensä siitä, että palkkaennakon antamisesta koituu yleensä lisäkustannuksia ja vaivaa.

Jos palkkaennakkoa ei voi saada, voit hakea edullisen kulutusluoton. Luottoa haetaan netistä ja saat rahat tilillesi parhaassa tapauksessa jo saman päivän aikana.

Saat lyhytaikaisen lainan nopeasti Nordic Bankin lainavertailun kautta. Tavoitat yhdellä maksuttomalla hakemuksella jopa yli 30 lainantarjoajaa. Rahat siirretään tilillesi yhden arkipäivän kuluessa, parhaassa tapauksessa jo samana päivänä.

Työnantajan ei ole pakko maksaa palkkaennakkoa. Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen palkkaennakon antamisesta on tullut enemmän kuluja, minkä vuoksi sen myöntämisestä on pitkälti luovuttu.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä: