Hinnat ja korot ovat nousseet merkittävästi. Tämä on johtanut siihen, että yhä useammat ovat joutuneet tarkastelemaan kuukausibudjettiaan uusin silmin ja etsimään keinoja säästää rahaa. Ruoka on yksi talouden suurimmista menoeristä. Onneksi ruokakuluihin voi vaikuttaa monin eri tavoin oletpa sitten yksin asuva tai monilapsisen perheen vanhempi. Suunnitelmallisuus on avainasemassa, kun tavoitteena on säästää ruokakuluissa. Nappaa tästä artikkelista mukaan parhaat säästövinkit seuraavalle kauppareissulle.

Suunnittele ostokset etukäteen

Suunnittele esimerkiksi viikon ruokalista valmiiksi etukäteen, tee kauppalista ja mene vasta sitten kauppaan. Kun sinulla on selvät suunnitelmat sen suhteen, mitä pitää ostaa, heräteostosten määrä voi vähentyä. Tällöin kärryyn ei myöskään eksy muuta turhaa, jota et ehkä ehdikään syödä ja joka lopulta päätyy roskikseen.

On todennäköistä, että mukaan tarttuu jotain heräteostoksia lähes jokaisella kauppakäynnillä, ellet satu olemaan todella kurinalainen henkilö. Voit pienentää heräteostosten määrää keskittämällä viikon ostokset pariin tai kolmeen ostoskertaan. Kun kaupassa käy harvemmin, ylimääräisiä ostoksi kertyy vähemmän.

Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä, koska silloin tulee helposti kaikenlaisia mielitekoja ja mukaan tarttuu todennäköisemmin heräteostoksia. Suunnittele siis myös kauppakäynnin ajankohta niin, että käyt kaupassa täydellä vatsalla ja kiireettömästi.

Nykyään ostokset voi hoitaa myös verkkokaupassa. Voit tehdä ostokset netissä ja noutaa ne kaupan noutopisteeltä tai tilata ne kotiinkuljetuksella. Netistä tilaaminen on yllättävän edullinen palvelu, ja siitä aiheutuvat kulut säästää todennäköisesti siinä, että heräteostoksia ei tule, kun ei itse kävele kaupan käytäviä ja napsi kärryyn hyllyillä näkemiään asioita. Lisäksi hintojen vertaileminen on helpompaa netissä.

Hyödynnä tarjouksia

Tarjouksia hyödyntämällä voit säästää paljon rahaa niin ruokakuluissa kuin muissakin ostoksissa. Kun esimerkiksi jauheliha on tarjouksessa, osta sitä isompi määrä ja pakasta osa tulevaa käyttöä varten. Voit myös kokata valmiita ruokia pakastimeen. Siellä ne säilyvät pitkään ja saat tarvittaessa nopeasti terveellistä ja edullista ”valmisruokaa”.

Myös punalaputetut tuotteet ovat erinomainen keino säästää. Niitäkin voit pakastaa myöhempää käyttöä varten, jos niitä ei tule syötyä heti ja jos kyseessä on pakastamisen kestävä ruoka. Punalaputetun tuotteen ostaminen on lisäksi ekoteko, sillä se vähentää ruokahävikkiä.

Toisaalta tarjouksessa olevia tai punalaputettuja tuotteita ei kannata haalia suurta määrää, jos kaikkea ei oikeasti ehdi syömään. Varsinkin jos kyseessä on tuoretavara, joka menee helposti pilalle ja jota ei voi pakastaa, on järkevämpää ostaa vain sellainen määrä, joka tulee syötyä.

Miten säästää ruokakuluissa?

Vertaile hintoja

Jos kotisi lähellä on useamman kauppaketjun kauppoja, vertaile niiden hintoja ja tee suurin osa ostoksista edullisemmassa kaupassa. Pienemmissä kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa hinnat ovat korkeammalla kuin isommissa kaupoissa. Kiinnitä huomiota myös yksittäisten tuotteiden hintoihin, etenkin kilohintoihin. Tuotteen kappalehinta saattaa olla halvempi mutta kilohinta kalliimpi.

Voit vaihtaa tietyt tuotteet edullisempiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi juuresraasteet ovat edullisempia kuin salaatit, joten voit toisinaan valita tavallisen salaatin sijaan juuresraasteen. Myös kaalit, pavut ja linssit ovat halpoja ruokia. Lihoissa voit valita arkiruokaan edullisempia ruhonosia.

Vähennä ulkona syömistä

Ulkona syöminen on tunnetusti paljon kalliimpaa kuin ruoan tekeminen kotona. Toki toisinaan on paikallaan hemmotella itseään syömällä jossain hyvässä ravintolassa, mutta jos tapanasi on syödä ulkona usein, voit saada säästettyä huomattavia summia rahaa valmistamalla useammin ruokaa itse kotona. Ruokaa voi tehdä kerralla isompia määriä, jolloin voit laittaa siitä osan pakastimeen.

Myös töihin voi ottaa itse tehdyt eväät sen sijaan, että söisit työpaikkaruokalassa tai lounaspaikassa. Tällä tavalla voit säästää sadoista euroista jopa tuhanteen euroon vuodessa. Myös valmisruokien hinnat ovat usein melko korkeat, joten itse tekemällä voi todellakin säästää pitkän pennin. Lisäksi saat varmasti terveellistä ruokaa.

Leivo leivät, pullat ja kakut itse

Itse leivotut leivät, pullat ja kakut tulevat tavallisesti paljon halvemmaksi kuin kaupasta ostetut. Lisäksi ne ovat todella maukkaita! Niihin saa myös upotettua ruoanjämiä. Esimerkiksi sämpylätaikinaan voi sekoittaa perunamuusin tai porkkanaraasteen jämät.

Itse leipominen vie tietysti enemmän aikaa, minkä vuoksi sitä ei ehkä ehdi aina tehdä. Voit kuitenkin säästää ruokakuluissa leipomalla edes joskus osan tuotteista itse. Voit myös pitää leivontapäiviä, jolloin leivot isomman määrän leipiä ja pullia ja laitat niitä sitten pakastimeen. Näin leipomassa ei tarvitse olla joka viikko.

Vältä hävikkiä

Käy kuivamuonakaappi, jääkaappi ja pakastin läpi säännöllisin väliajoin ja tarkista kaikkien ruokien päiväykset. Käytä mahdollisimman pian kaikki ainekset, jotka ovat pian menossa vanhaksi. Näin vähennät hävikkiä. Roskiin heitetty ruoka on käytännössä rahan heittämistä roskiin. Jokaisella meistä menee joskus joku tuote vanhaksi, mutta tätä voi pyrkiä välttämään tarkistamalla pakkausten päiväykset säännöllisesti.

Toisaalta parasta ennen -päiväys ei tarkoita automaattisesti, että tuote on jo pilalla, vaan monia ruoka-aineksia voi käyttää hyvin myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Luota omiin aisteihisi – huomaat kyllä, jos esimerkiksi kananmuna tai maito on vanhentunut.

Lisäksi pakkaukset kannattaa aina asetella kaappeihin samaan tyyliin kuin kaupassa: pidemmän päiväyksen tuotteet laitetaan taakse ja eteen laitetaan tuotteet, joiden päiväys on menossa umpeen ensimmäisenä. Näin päiväyksiä ei tarvitse tarkistella joka kerta, kun otat pakkauksen kaapista, koska ensimmäisenä olevat tuotteet ovat joka tapauksessa menossa ensin vanhaksi.

Käytä ruoantähteitä uusien aterioiden valmistamiseen. Netistä löytyy paljon vinkkejä tähteistä kokkaamiseen. Esimerkiksi munakkaaseen, pyttipannuun ja erilaisiin leipiin voi sekoittaa vaikka mitä ruoanjämiä. Eilisen jauhelihakastikkeen loput voi sujauttaa lasagnen väliin tai tortilloihin. Vihanneslokerossa pötköttävät hieman nuutuneet kasvikset taas voi keittää kasvissosekeitoksi.

Lue kuinka säästää ruokakuluissa

Suosi kauden kasviksia

Sesongissa olevat kasvikset ja hedelmät ovat edullisempia. Niitä voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Lisäksi sesongin kasvikset ovat parhaimmillaan, joten saat nauttia maukkaista ruoista.

Hyödynnä luonnon antimia

Marjoja, sieniä ja villiyrttejä kannattaa hyödyntää, jos sinulla on mahdollisuus ja aikaa niiden keräämiseen. Pakasta, kuivaa ja säilö luonnon herkkuja, niin ne eivät ehdi mennä pilalle. Myös kalastaminen on yksi hyvä keino, jolla saat sekä säästettyä rahaa että saat ruokapöytään taatusti tuoretta kalaa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Voit tasapainottaa taloutta myös lainojen yhdistelyn avulla

Yhdistelylaina on kätevä keino, jolla taloutta saa tasapainotettua tehokkaasti ja nopeasti. Käytännössä yhdistelylaina toimii niin, että lasket minkä verran sinulla on lainoja ja osamaksuja yhteensä, haet lainan, joka kattaa kaikki velat ja kun saat rahat tilillesi, maksat niillä kaikki muut pienet luotot pois. Näin sinulle jää vain yksi laina. Tällä tavalla saat taloudellista tilannettasi huomattavasti selkeämmäksi ja voit säästää paljon rahaa.

Velan määrä pysyy samana, mutta säästöä syntyy silti. Säästö tulee siitä, että sinun ei enää tarvitse maksaa monen lainan kuluja, vaan kulut maksetaan vain yhdestä lainasta. Lisäksi isommassa lainassa on tavallisesti matalampi korko, minkä vuoksi yksi isompi laina tulee usein halvemmaksi kuin monta pientä yhteensä.

Samalla saat neuvoteltua lainan takaisinmaksuajan uusiksi. Tarvittaessa voit pidentää maksuaikaa, jolloin saat kuukausierästä pienemmän ja kuukausibudjettiisi tulee lisää liikkumavaraa. Vaikka maksuaika pitenee, voi laina silti tulla kokonaisuutena halvemmaksi pienemmän todellisen vuosikoron takia. Halutessasi voit myös sopia maksuajan aiempaa lyhyemmäksi, jos budjettisi kestää sen ja haluat päästä velasta eroon nopeammin.

Voit yhdistää kaikki vakuudettomat lainat, kuten kulutusluotot, osamaksut ja luottokorttivelat. Yhdistämisen ulkopuolelle jätetään tavallisesti vakuudelliset lainat, kuten asuntolaina, koska niissä on jo valmiiksi kohtuullinen korko ja maltilliset kulut.

Muista, että voit hakea yhdistelylainaa myös yhteishakijan kanssa. Yhteishakijan lisääminen hakemukseen parantaa lainan saamisen mahdollisuutta huomattavasti. Näin on varsinkin silloin, kun päähakijalla on pienet tai epäsäännölliset tulot tai hänen määräaikainen työsopimuksensa on päättymässä piakkoin. Tällaisissa tilanteissa yhteishakijan paremmat tulot ja pitkäaikaisempi työpaikka ovat turvaamassa lainan takaisinmaksua. Yhdessä voitte saada isomman lainasumman ja lainalle pienemmän koron.

Lisää säästövinkkejä:

Lisätietoja lainojen yhdistämisestä:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.