Mikä on nimelliskorko?

Nimelliskorko on luotonmyöntäjän määrittelemä lainan korko. Korko on korvaus siltä ajalta, kun lainatut rahat eivät ole luotonantajan käytössä. Koron lisäksi lainasta maksetaan erilaisia kuluja. Ne eivät sisälly nimelliskorkoon. Siksi nimelliskorko ei kerro koko totuutta lainan kustannuksista. Todellinen vuosikorko pitää sisällään nimelliskoron ja lainan kaikki muut kulut. Siksi todellinen vuosikorko on hyvä mittari lainojen vertailuun.

Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva. Kiinteäkorkoisessa lainassa nimelliskorko ei vaihtele, vaan se pysyy samana koko takaisinmaksuajan, vaikka viitekorko vaihtelisi suuntaan tai toiseen. Vaihtuvakorkoisessa lainassa korko on sidottu viitekorkoon (tavallisesti Euriboriin). Korko reagoi viitekoron muutoksiin, eli kun viitekorko nousee, lainan korko nousee. Jos laina on sidottu kolmen kuukauden euriboriin, korko tarkistetaan kolmen kuukauden välein. Pankki lisää viitekoron päälle oman marginaalinsa. Nimelliskorko muodostuu siis viitekorosta ja marginaalista.

Pankin marginaali vaihtelee. Se riippuu lainasummasta ja hakijan maksukyvystä. Mitä paremmaksi maksukyky arvioidaan, sitä matalampi marginaali on. Jokainen pankki ja rahoitusyhtiö tekee oman riskiarvionsa hakijasta. Siksi lainojen korot vaihtelevat luotonmyöntäjien välillä.

Kuluttajaluottojen nimelliskorko voi olla enintään 20 %

Tällä hetkellä kuluttajaluottojen korkokatto on 20 % ja muita kuluja saa periä enintään 150 euroa vuodessa. Lainanhakijan luottoluokitus vaikuttaa nimelliskoron kokoon. Jokainen luotonmyöntäjä tekee oman riskiarvionsa hakijasta ja sen perusteella lasketaan, millaisella korolla lainaa voidaan antaa. Joka tapauksessa nimelliskorko ei saa olla yli 20 %.

Hallitus on esittänyt korkokaton laskemista 15 prosenttiin. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 toisella puoliskolla. Uudistuksen tavoite on vähentää kotitalouksien ylivelkaantumista. Samalla lainoihin tulisi muitakin säännöstelyjä, kuten se, että korko ei voi pompata ylös korkokaton päättymisen jälkeen.

Korkokatto ei rajaa kaikkien lainojen korkoja. Korkokatto koskee useita vakuudettomia lainoja, esimerkiksi kulutusluottoja, joustoluottoja ja pienlainoja. Tämä korkokatto ei siis koske esimerkiksi asuntolainoja. Asuntolainan korkokatto on maksullinen tuote, jolla velallinen voi suojautua korkojen nousemiselta.

Kilpailuta nimelliskorko fiksusti verkossa

Mitä eroa on nimelliskorolla ja todellisella vuosikorolla?

Nimelliskorko ei sisällä kaikkia lainan kuluja. Usein lainasta peritään koron lisäksi esimerkiksi kertaluontoinen avausmaksu sekä kuukausittainen tilinhoitomaksu ja mahdollisesti myös muita maksuja. Nämä oheiskulut eivät näy nimelliskorossa.

Korko ja kaikki kulut sisältyvät todelliseen vuosikorkoon. Se siis antaa kokonaiskuvan lainan kustannuksista. Lainoja vertaillessa ei siis kannata tuijottaa pelkkää nimelliskorkoa. Pelkästään sitä tarkastelemalla ei pysty muodostamaan kokonaiskuvaa lainan todellisesta hintatasosta. Todellinen vuosikorko on erittäin tärkeä luku, kun lainoja vertaillaan.

Mitä eroa on nimelliskorolla ja reaalikorolla?

Reaalikorko on korko, josta on poistettu inflaation tai deflaation vaikutus. Inflaatio tarkoittaa hintojen nousua, deflaatio tarkoittaa hintojen laskua. Reaalikorko saadaan, kun nimelliskorosta vähennetään odotettu tai todellinen inflaatio.

Esimerkiksi jos nimelliskorko on 6 % ja inflaatio 1 %, on reaalikorko tällöin 5 %.

Inflaation aikana reaalikorko on matalampi kuin nimelliskorko. Deflaation aikana reaalikorko on korkeampi kuin nimelliskorko. Jos inflaatio on suurempi kuin nimelliskorko, reaalikorko on negatiivinen. Talletuksen negatiivinen reaalikorko on huono asia säästäjille, sillä silloin tallettajien ostovoima heikkenee. Lainanottaja sen sijaan saattaa hyötyä negatiivisesta reaalikorosta. Negatiivinen reaalikorko kannustaakin lisäämään investointeja ja kulutusta.

Lue myös: Miten inflaatio vaikuttaa lainaan?

Kilpailuta lainat fiksusti!

Nordic Bank lainavertailupalvelun avulla kilpailutat yli 30 rahoitusyhtiötä, ilman sitoutumista.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Näin lainat kilpailutetaan

Lainoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Pienin nimelliskorko ei automaattisesti tarkoita edullisinta lainaa. Avausmaksu ja laskutuslisät voivat nostaa lainan kuluja huomattavasti. Todellinen vuosikorko on se luku, johon kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, kun lainoja vertailee.

Lainojen kilpailuttaminen on erittäin helppoa ja nopeaa. Pienellä vaivalla voit saada säästettyä huomattavan summan rahaa joka kuukausi.

Tällä tavalla lainat kilpailutetaan:

  1. Täytä maksuton lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Voit hakea lainaa enintään 70 000 euroa ilman vakuuksia.
  2. Vertaile lainatarjouksia.
  3. Valitse paras lainatarjous, allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksilla ja nosta rahat tilillesi. Parhaassa tapauksessa voit saada rahat jo saman päivän aikana tilille.

Näin helppoa lainojen kilpailutus on! Saat ensimmäiset lainatarjoukset tavallisesti jo parissa minuutissa. Tarjouksissa lukee lainan korot, kulut sekä kuukausierät. Kaikki tarjoukset lähetetään sähköpostilla. Näet tarjoukset myös verkkopalvelussamme, jossa ne järjestyvät automaattisesti koron mukaan.

Kilpailuta korko

Usein kysytyt kysymykset nimelliskorosta:

Nimelliskorko on lainasta maksettava korko. Se on luotonmyöntäjän määrittelemä korko, jolla luotonmyöntäjä on valmis myöntämään luottoa lainanhakijalle. Nimelliskorko ilmaistaan prosentteina.

Tavallisesti lainan korko ilmoitetaan vuosikorkona. Vuosikorko on lainasta perittävä korko, joka ilmaistaan prosentteina.

Reaalikorko on korko, josta on poistettu deflaation tai inflaation vaikutus. Reaalikorko lasketaan siten, että nimelliskorosta vähennetään todellinen tai odotettu inflaatio. Jos nimelliskorko on 6 % ja inflaatio 1 %, on reaalikorko 5 %.

Lainan todellinen vuosikorko muodostuu nimelliskorosta ja kaikista muista kuluista, kuten avausmaksusta ja tilinhoitomaksuista. Todellinen vuosikorko tarkoittaa siis lainan yhteiskuluja.

Marginaali on pankille maksettava asiakaskohtainen palkkio lainasta. Marginaaliin vaikuttaa esimerkiksi lainanottajan maksukyky ja asiakkuus sekä lainan vakuudet. Lainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista.

Viitekorko on julkisesti noteerattu korko, jonka perusteella lainan korko määritellään. Lainan korko muuttuu, kun viitekorko muuttuu.

Euribor on yleisin Suomessa käytetty viitekorko. Lainan korko tarkistetaan tietyin väliajoin. Tarkastelujakso voi olla esimerkiksi 3 tai 12 kuukautta.

Nimelliskorko on reaalikorkoa korkeampi, koska rahan arvo heikkenee inflaation seurauksena. Jos inflaatio on korkeampi kuin nimelliskorko, reaalikorko on negatiivinen. Negatiivinen reaalikorko tarkoittaa sitä, että talletusten ostovoima heikkenee.

Nimelliskorko saa olla korkeintaan 20 %. Se, mikä nimelliskorko on hyvä, riippuu aivan lainanottajan taloudellisesta tilanteesta. Tavallisesti mitä parempi lainan hakijan taloudellinen tilanne on, sitä matalampaa nimelliskorkoa hänelle tarjotaan.

Kuluttajaluottojen korkokatolla tarkoitetaan rajaa, jonka yli nimelliskorko ei voi nousta. Tällä hetkellä tuo raja on 20 %. Asuntolainojen korkokatto taas tarkoittaa maksullista lainatuotetta, jolla voi suojautua korkojen nousulta.

Nimelliskorko määrittää, minkä verran lainanottaja maksaa lainasta korkoa. Korkea nimelliskorko tarkoittaa suurempia kustannuksia. Nimelliskorko ei kuitenkaan kerro ihan koko totuutta lainan kustannuksista, sillä se ei sisällä mitään muita kuluja, kuten avausmaksuja ja tilinhoitopalkkioita.

Nimelliskorko tarkoittaa lainan korkoa. Se ei sisällä mitään muita kuluja. Todellinen vuosikorko sen sijaan pitää sisällään sekä nimelliskoron että kaikki kulut. Todellinen vuosikorko antaa kokonaiskuvan lainan kustannuksista. Siksi huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti siihen, kun vertailet lainoja.

Lue myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.