Perävaunu kuljettamisen apuna

Elämässä tulee vastaan monia tilanteita, joissa ilmenee tarve isojen kuormien kuljettamiselle ja joiden täyttämiseksi voi olla aiheellista hankkia peräkärry. Tällaisia tarpeita ovat perinteisesti muutot, remontit, mökkimatkat ja kierrätysasemakuormat. Kärryn tarpeen taustalla voi tavallisempien kuljetusten lisäksi olla esimerkiksi kesä- ja talvikauden harrastustoimintaa, moottorivälineurheilua tai pihan ja puutarhan hoitamiseen liittyviä kuljetustarpeita. Ovatpa ne luotettavia apureita myös vaikkapa painavaa täyspuuta pullollaan olevan antiikkiharrastuksen kanssa.
Ensimmäiseksi kannattaa miettiä juuri omia tarpeita. Mihin tarkoitukseen peräkärry on tulossa? Missä sitä on tarkoitus säilyttää? Yleensä kerran hankittua kärryä pidetään pitkään, sillä siitä tai sen säilyttämisestä ei ole juurikaan huolta, vaikka käyttö olisi vähäistäkin. Lähtökohta kärryn hankinnalle liittyy käyttötarkoituksen lisäksi sitä vetävään autoon, mutta hankinnassa on mahdollista toteuttaa yllättävän pikkutarkkaakin huomiointia.

Mitä ottaa huomioon peräkärryn hankinnassa

Peräkärryjä löytyy useissa eri kokoluokissa, joista valitaan omaa tarvetta parhaiten vastaava koko. Kärry on mahdollista ostaa myös kuomullisena, jolloin kuorma on suojassa sääolosuhteista huolimatta. Kaikkeen kuljettamiseen kuomua ei tarvita tai joskus säätä vastaan riittää pelkkä sateenkestävä suojapeite. Peräkärryt ovat monikäyttöisiä myös siksi, että ne soveltuvat hyvin ympärivuotiseen käyttöön ja talvirenkailla varustettu peräkärry tarjoaakin turvallisen ajon myös kylmässä ja liukkaassa säässä.

Kärryn muun varustuksen kanssa päästään loputtomaan lisätarvikkeiden listaan. Peräkärry voidaan varustaa esimerkiksi takavaloilla, valopaneeleilla ja kävelysillalla. Lisäksi tarjolla on kuljettamiseen liittyviä lisävarusteita, kuten kiinnitysliinoja sekä adaptereita erilaisiin kiinnitysratkaisuihin. Moni valmistaja tekee kärryjä ja niiden lisätarvikkeita erilaisiin käyttötarkoituksiin jopa yksittäiskappaleina.

Peräkärry osamaksulla

Ennen ajoa

Peräkärryn vetämistä säätelee kaksi oleellista asiaa: ajokorttivaatimus sekä suurin sallittu perävaunumassa. Tavallisesti henkilöautolla saa kuljettaa peräkärryä B-luokan ajokortilla, mutta joissain tapauksissa sallittu painomäärä ylittyy ja tällöin peräkärry vaatii ajokorttiluokan päivittämistä. Huomion arvoinen seikka on myös se, että jarrullinen peräkärry tulee katsastaa kahden vuoden välein. Nämä asiat kannattaa tarkistaa vielä Trafin nettisivuilta.

Väärin lastattu tai kiinnitetty peräkärry on liikenneriski ja peräkärryn vetäminen vaatiikiin huolellisuutta ja tarkkuutta. Peräkärryssä pitää olla sen tyypistä riippumatta hyvät kuormankiinnityspisteet, jotka kannattaa selvittää kärryä harkitessaan, sillä kuorma pitää sijoittaa lavalle painopisteen kannalta oikein.

Ensisijaisesti peräkärry hankitaan jo olemassa olevan auton vedettäväksi, joten myös sen soveltuvuus vetoautoksi on aiheellista tarkistaa. Mikäli autosta ei löydy vetokoukkua ennaltaan, se on mahdollista asennuttaa jälkikäteen joko kiinteänä tai irrotettavana. Myös peräkärryn vaatima vakuutus on hyvä huomioida jo hankintavaiheessa.

Peräkärryn rahoitusvaihtoehdot

Mikäli sinulla ei ole riittäviä varoja peräkärryn hankkimiseen, tulee sinun pohtia eri rahoitusvaihtoehtoja. Peräkärryn voi tietysti ostaa myös käytettynä, mutta tarjontaa on yllättävän vähän, minkä vuoksi käytettyjen kärryjen hinnat kipuavat jopa puoleen uuden vastaavan hinnasta. Uuden peräkärryn hankintaa puoltaa se, ettei sitä tarvitse juurikaan korjailla. Uusissa kärryissä on myös paljon enemmän valinnanvaraa ja varustelumahdollisuuksia, mikä voidaan ottaa huomioon jo rahoitusvaihtoehtoja harkitessa.

Peräkärryn rahoitusvaihtoehtoihin lukeutuvat ostopaikan tarjoama osamaksu sekä niin vakuudeton, kuin vakuudellinenkin laina. Joskus tarve on niin yksittäistä, että pelkkä kärryn vuokraaminen riittää. Mikäli tarvitset peräkärryn hankkimiseen rahoitusta, kannattaa sinun kilpailuttaa lainat parhaan tarjouksen löytämiseksi.

Kilpailuta lainat fiksusti!

Nordic Bank lainavertailupalvelun avulla kilpailutat yli 30 rahoitusyhtiötä, ilman sitoutumista.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa yli 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Näin haet peräkärrylainaa

Peräkärryn saa hankittua kätevästi Nordic Bankin kautta haettavalla vakuudettomalla lainalla. Lainaa lyhennetään kuukausittain, eli saat pilkottua kärryn ostohinnan kätevästi pienempiin osiin. Lainalaskurin avulla voit arvioida sopivan maksuajan lainalle. Nordic Bankissa voit saada yhdellä hakemuksella jopa yli 30 lainatarjousta eri pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Edullisin lainatarjous löytyy helposti.

Lainatarjoukset tulevat aina sähköpostiin ja ensimmäiset tarjoukset tulevatkin jo muutamassa minuutissa hakemuksen lähettämisestä. Lisäksi niitä voi tarkastella kirjautumalla verkkopalveluumme, jossa tarjoukset ovat automaattisesti koron mukaisessa järjestyksessä. Tämän ominaisuuden avulla näet helposti, missä tarjouksessa on matalin korko.

Peräkärrylainojen kilpailutus Nordic Bankilla on huoletonta, sillä lainahakemuksen lähettäminen ei velvoita lainan ottamiseen. Voit rauhassa tutustua lainatarjouksiin ja päättää sitten lainan ottamisesta. Lainan hakeminen edellyttää täysi-ikäisyyttä, säännöllisiä tuloja sekä puhtaita luottotietoja.

Kilpailuta rahoitukset

Usein kysytyt kysymykset peräkärryn hankinnasta:

Useat peräkärrykauppiaat tarjoavat rahoitusvaihtoehdoksi osamaksusopimusta, jonka korko ja muut kulut saattavat olla suuret. Peräkärryn hankintaan kannattaakin harkita vakuudetonta lainaa, sillä Nordic Bankilla kilpailutettu vakuudeton laina on usein halvempi kuin kauppojen tarjoamat osamaksut.

Joissakin tapauksissa on mahdollista saada peräkärryn ostolle rahoitusta ilman käsirahaa ja maksaa se takaisin erissä. Rahoitusehdot kuitenkin vaihtelevat eri rahoitusyhtiöiden välillä, ja lainat kannattaakin kilpailuttaa Nordic Bankissa.

Kilpailuta lainat Nordic Bankissa, jolloin voit saada jopa yli 30 lainatarjousta eri pankeista ja rahoitusyhtiöistä.

Peräkärryn koon valinnassa tulee huomioida muun muassa kuljetettavan kuorman koko, käytettävissä oleva vetoauto ja sen vetokyky, ajoneuvon ja peräkärryn yhteispaino, sekä käyttötarpeet ja käyttöolosuhteet.

Yleisesti ottaen kaikki yli 750 kg:n kokonaismassan omaavat peräkärryt on rekisteröitävä liikennekäyttöön. Alle 750 kg:n kokonaismassan omaavat kärryt voidaan rekisteröidä, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuitenkin esimerkiksi kaikkein kevyimmät, alle 300 kg:n painoiset kärryt, eivät tarvitse rekisteröintiä eikä niille myönnetä rekisterikilpeä.

Jos peräkärry on liikennekäytössä, se tarvitsee vakuutuksen. Peräkärryn vakuutus on yleensä osa autoilijan ajoneuvovakuutusta, mutta se voidaan myös ottaa erikseen.

Peräkärryn ajokorttiluokka riippuu ajettavasta autosta sekä niin kärryn, kuin auton ja vaunun yhdistelmän kokonaispainosta. Suomessa voimassa olevan tieliikennelain mukaan henkilöauton (B-luokan) kuljettaja saa vetää enintään 750 kg:n painoista peräkärryä, jonka yhdistelmän kokonaispaino saa olla enintään 3 500 kg. Mikäli peräkärryn paino ylittää 750 kg:n, vaaditaan kuljettajalta B + E -luokan ajo-oikeus. Ammattiajoluvassa on omat määräyksensä perävaunun painoille.

Lue myös:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.