Täytä hakemus
Pörssisähkön hinta

Pörssisähkön hinta nyt

Nordic Bankin seurantatyökalulla voit seurata pörssisähkön hintaa reaaliajassa. Näet graafista pörssisähkön hinnan tällä hetkellä ja graafin alapuolelta päivän keskihinnan sekä päivän ylimmän hinnan.

Voit tarkastella kuvaajasta minkä tahansa tunnin hintaa.

Graafin yläpuolelta voit valita, kuinka monta tuntia haluat kuluttaa sähköä tänään. Saat heti tietää mihin kellonaikoihin tuo kulutus kannattaa toteuttaa, eli mihin aikaan pörssisähkön hinta on matalimmillaan.

Laskuri laskee, kuinka monta prosenttia saat säästöä tämänhetkiseen sähkönhintaan verrattuna, kun käytät sähkölaitteita halvemman sähkön aikana.

Sähkön hinta on noussut rajusti vuoden 2022 aikana ja hinta heittelee paljon. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan.

Katso sähkön hinta tästä ja säästä

Nyt, kun sähkö on kallista, moni ei halua sitoutua määräaikaiseen sähkösopimukseen, vaan valitsee mieluummin pörssisähkön, jolloin sähkölaskun kokoon on mahdollista vaikuttaa omalla toiminnalla. Tällöin sähkölaskua voi saada pienemmäksi seuraamalla sähkön hintaa ja käyttämällä sähköä lähinnä niinä tunteina, kun se on halvempaa. Moni omakotitalossa asuva esimerkiksi pesee pyykit ja valmistaa ruoat yöllä, jolloin sähkö tavallisesti on halvempaa. Sähkön tuntihinta on siis erittäin tärkeä tieto kotitalouksille.

Fortum Tarkka -pörssisähkösopimuksen hinta vaihtelee tunneittain, joten voit helposti hyödyntää pörssisähkön edulliset tunnit. Jos sähkön hinnan seuraaminen ei tunnu nyt omalta jutulta, voit valita Fortum Takuu 24 kk -sähkösopimuksen. Sen ansiosta saat ilmastoystävällistä sähköä kiinteällä hinnalla.

Kuinka kauan haluat kuluttaa sähköä?

Valitettavasti sähkön hintatietoa ei ole vielä julkaistu näin pitkälle aikavälille.
Paras aika siihen on:
Keskimääräinen yksikköhinta on silloin:
Siihen asti on aikaa:

Päivän keskihinta

Päivän ylin hinta

Valitse tästä sopivin sähkösopimus ja säästä

Miten pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee joka tunti. Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nord Poolissa. Sähköyhtiö lisää tuntihintaan vielä arvonlisäveron sekä marginaalin.

Pörssisähkön hintaan vaikuttaa moni tekijä. Kun kysyntää on paljon, hinta nousee. Ja vastaavasti, kun kysyntää on vähän, hinta laskee. Sen vuoksi sähkö on halvempaa öisin. Myös sääolosuhteet, kuten sateet, tuulen määrä ja lämpötila, vaikuttavat hintaan. Lisäksi vaikutusta on myös globaalilla taloustilanteella sekä voimalaitosten huoltokatkoilla.

Pörssisähkön hinta reagoi markkinan muutoksiin muita sähkötuotteita nopeammin. Tästä voi olla kotitalouksille sekä hyötyä että haittaa. Kun sähkön markkinahinta laskee voimakkaasti, nopeimmin tästä saavat hyödyn ne, joilla on pörssisähkösopimus. Ja kun hinnat lähtevät nousuun, myös pörssisähkön hinnat nousevat ensimmäisenä.

Katso pörssisähkön hinta nyt ja säästä

Kannattaako valita pörssisähkö?

Tavallisesti pörssisähkö on pitkällä aikavälillä edullisin sopimustyyppi, sillä edullisempia tunteja on enemmän kuin kalliita. Juuri hintojen vaihtelussa piilevät pörssisähkön hyödyt. Kun hinta vaihtelee tunneittain, omalla toiminnalla on mahdollista vaikuttaa sähkölaskun kokoon. Omaa kulutusta voi ajoittaa edullisemmille tunneille, jolloin säästää selvää rahaa.

Pörssisähkösopimus sopiikin sellaisille kuluttajille, jotka pystyvät ja haluavat ohjata sähkönkulutustaan. Pörssihintaa seuraamalla ja kulutusta ajoittamalla niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkö on halvempaa, voi mahdollisesti saada pienemmän sähkölaskun kuin kiinteähintaisella sähkösopimuksella.

Kiinteähintainen sopimus on huolettomampi siinä mielessä, että sähkön hintaa ei tarvitse seurata. Sähkölaskun kokoon voi vaikuttaa oikeastaan vain sähkönkulutusta vähentämällä. Tavallisesti hinta pysyy samana koko sopimuskauden, joten sähkön hinnan nousua ei tarvitse niin kovasti pelätä. Toisaalta jos sähkön hinta laskee, kiinteähintainen sopimus pysyy silti samana. Pörssisähkösopimuksessa hinnanlaskusta saa hyödyn nopeammin.

Usein kysytyt kysymykset pörssisähkön hinnasta:

Voit seurata pörssisähkön hintaa Nordic Bankin seurantatyökalulla. Näet sähkön hinnan tällä hetkellä ja voit suunnitella sähkön käyttöä niin, että se ajoittuu halvemmille tunneille.

Pörssisähkön seurantatyökalu näyttää sähkön hinnan tällä hetkellä sekä päivän keskihinnan ja ylimmän hinnan. Voit valita kuinka monta tuntia haluat käyttää sähköä tänään, ja seurantatyökalu kertoo sinulle, mihin kellonaikoihin kulutus kannattaa kohdistaa, eli mihin aikoihin sähkö on edullisinta.

Pörssisähkön hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan Nord Poolissa eli pohjoismaisessa sähköpörssissä. Kun kysyntää on paljon, hinta nousee. Kun kysyntää on vähän, hinta laskee. Sähkön hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi sääolosuhteet, globaali taloustilanne ja voimalaitosten huoltokatkot.

Sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa, eli kannattaa tarkastella usean eri sähköyhtiön tarjoamia sähkösopimuksia ja verrata niitä toisiinsa.

Pörssisähkö sopii kuluttajille, jotka haluavat seurata sähkön hintaa ja suunnata kulutustaan halvemmille tunneille. Pörssisähkö on tavallisesti halvin sopimustyyppi pitkällä aikavälillä. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, joten omalla toiminnalla voi vaikuttaa sähkölaskun kokoon.

Pörssisähkön hinta on kaikille sama. Sen lisäksi kuluttajat maksavat sähköyhtiöille marginaalia ja kuukausimaksua. Niiden hinta vaihtelee sähkönmyyjän mukaan.

Pörssisähkö on halvimmillaan tavallisesti silloin, kun kysyntää on vähiten, eli esimerkiksi yöllä.

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat nyt kalliita. Toisaalta määräaikaisen sopimuksen kanssa ei tarvitse pelätä sitä, että sähkön hinta nousee vielä lisää.

Tavallisesti sähkön hinta on 5–7 senttiä/kWh. Mutta nyt kun sähkön hinta on korkealla, on hinta käynyt välillä jopa 60 sentissä/kWh.

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa vähintään kahden vuoden välein. Hyvä aika kilpailutukselle on silloin, kun määräaikainen sähkösopimus on päättymässä. Jostain toisesta sähköyhtiöstä saattaa löytyä edullisempi sähkösopimus.

Netissä on verkkopalveluita, joissa sähkösopimukset voi kilpailuttaa helposti. Sivustoilla voi verrata eri sähkönmyyjien tarjoamia sopimuksia.

Omakotitaloon kannattaa valita joko pörssisähkö tai edullinen kiinteähintainen sähkösopimus. Määräaikainen kiinteähintainen sopimus on helpompi ratkaisu, eikä tarvitse pelätä sitä, että sähkön hinta nousee. Toisaalta sähkölaskun kokoon on ehkä helpompi vaikuttaa, jos talossa on pörssisähkösopimus.

40 °C pesuohjelma kuluttaa sähköä keskimäärin 0,5 kWh ja 60 °C ohjelma 1 kWh. Sähkönkulutus siis tuplaantuu, kun pyykit pestään korkeammassa lämpötilassa. Sähköä voi säästää pesemällä täysiä koneellisia ja välttämällä turhia pesukertoja.

Kyllä, sähkö on yleensä halvempaa yöllä. Tämä johtuu siitä, että sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Öisin kysyntää on vähemmän, joten hinta on matalampi.

Seuraavan päivän pörssisähkön hinnat julkaistaan noin klo 13.45.

Hanki energiatehokkaita kodinkoneita. Käytä led-lamppuja ja sammuta valot, kun poistut huoneesta. Laske kodin lämpötilaa. Pese vain täysiä astianpesukoneellisia ja pyykinpesukoneellisia ja käytä matalampia pesulämpötiloja. Irrota laturit pistorasiasta, kun lataus on valmis.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: