Prosenttilaskuri

Prosenttilaskuri netissä

Prosenttilaskuja tarvitsee jokapäiväisessä elämässä, melkein päivittäin. Kauppojen hyllyillä on alennustarroja tuotteissa, lainakorot muuttuvat aika ajoin, eduskuntavaaleissa on äänestysprosentit ja verojakin pitäisi maksaa tietyn prosentin mukaan.

Nordic Bankin prosenttilaskuri on täysin ilmainen ja helppokäyttöinen prosenttilaskuri netissä. Prosenttilaskuri sisältää viisi eri versiota tärkeimpiin prosenttilaskutoimituksiin.

Prosenttilaskurilla lasket prosenttimäärän syöttämästäsi luvusta tai kuinka monta prosenttia jokin luku on syöttämästäsi vertailuluvusta. Prosenttilaskuri laskee myös loppusumman, kun jotakin lukua korotetaan tai alennetaan tietyn prosentin verran sekä paljon muutosprosentti on laskuriin syötettyjen lukujen välillä.

Prosenttilaskuri
Laske
Tulos on 0
Laske
Tulos on 0 %
Laske
Tulos on 0
Laske
Tulos on 0
Laske
Muutos on 0 %

Hei! Katso tästä millaisia lainatarjouksia saisit muutamassa minuutissa, helposti!

 • Ilmainen ja helppo lainahakemus.
 • Ei velvoita tai sido vastaanottamaan lainaa.
 • Yhdellä helpolla hakemuksella jopa 30 lainatarjousta!
Kilpailuta pankit verkossa!

Prosenttilaskurin käyttöohjeet

Kuten aiemminkin on jo mainittu, niin prosenttilaskut ovat osa jokaista päivääsi ja laskuristamme on varmasti hyötyä sinulle monissa eri tilanteissa.

Prosenttilaskurin ohjeet ovat helpot: Syötä laskuriin valitsemaasi muunnokseen kaksi eri lukua, ja paina ”Laske” nappia.

Voit laskea prosenttilaskureilla seuraavat laskutoimitukset:

Prosenttimäärä luvusta

Alkuun syötä laskuriin prosenttimäärä, mitä haluat laskea jostain luvusta, ja sitten syötät luvun seuraavaksi laskuriin. Esimerkkinä prosenttilasku: paljonko 5 prosenttia on luvusta 100? Prosenttilaskuri kertoo tähän vastauksen ja saat tulokseksi 5.

Kuinka monta prosenttia luku on luvusta

Syötä luku, minkä prosenttimäärän haluat tietää luvusta, ja syötä luku. Esimerkiksi kuinka monta prosenttia 23 on luvusta 879, ja saat tulokseksi 2,62 prosenttia.

Kun lukua korotetaan prosentilla

Jos haluat tietää kuinka paljon esim. vuokran hintasi nousee kun korotusprosentti ilmoitetaan, voit syöttää ensimmäiseen sarakkeeseen vuokrasi hinnan, esim. 800 € ja prosenttiluvun 7 prosenttia, ja saat tulokseksi 856 €.

Kun lukua alennetaan prosentilla

Entäs jos kaupan hyllyllä maitopurkin kyljessä lukee 30 prosentin alennus, ja haluat tietää paljon lopputulos on ? Voit syöttää laskuriin 2 euroa ja alennus prosentin 30 prosenttia, tulokseksi tulee 1,40 €.

Kuinka paljon on muutos luvusta lukuun

Jos mietit kuinka paljon bensan hinnan korotus on prosenteissa, kun litrahinta nousee kahdesta eurosta 20 senttiä, voit syöttää luvut laskuriin, ja saada tuloksen 10 %.

Kuten huomaat, prosenttilaskurimme soveltuu monenlaiseen erilaiseen laskemiseen, ja sitä kannattaa hyödyntää vaativissa laskutoimituksissa. Näet kätevästi ja selkokielellä miten laskut toteutetaan ja sinun ei tarvitse muistaa montaa eri laskukaavaa ulkomuistusta.

Viivästyskorkolaskuria voit käyttää Nordic Bankin sivustolla kuinka monta kertaa haluat veloituksetta.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta edullinen prosentti lainaan

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Mikä on prosentti?

Prosentti sana tulee latinan kielestä, sanoista per centum, sataa kohden. Sitä käytetään kuvaamaan suhteellista tai määrällistä osuutta, eli 1 % on sadasosa. Prosenttilaskut on melko tärkeitä, koska prosentit näkyvät jokapäiväisessä arjessa. Laskurimme avulla saat kätevästi laskettua oikean prosenttimäärän monenlaisestakin laskutoimituksesta.

Promille

Promille taas on tuhannesosa jostain. Promille tulee latinan sanoista per mille. Promilleja käytetään yleisimmin alkoholin määrän laskemiseen veressä. Myös Suomen laki määrittää, kuinka monta promillea alkoholia voi olla veressä, että saa ajaa autoa tai venettä. Onneksi promillelaskureihin on olemassa tarkempia laitteita, sillä pelkällä laskurilla ei välttämättä kannata lähteä auton rattiin, koska jokaisen keho käsittelee alkoholia eri tavalla.

Helppokäyttöinen prosenttilaskuri netissä

Prosenttien laskeminen päässä

Kuinka monta prosenttia luku 15 on luvusta 134? Ilman prosenttilaskuria saattaa kyseisen prosenttiluvun laskeminen olla haasteellista. Prosenttilaskut eivät kuitenkaan ole mahdottomia. Tässä muutama esimerkki.

Prosenttien käänteisyys

Prosenttilaskut voivat olla haastavia varsinkin, jos luvut ovat suuria. Niiden laskeminen on kuitenkin yllättävän helppoa jos muistaa, että sama laskutoimitus toimii väärinpäin.

5 prosenttia luvusta 150 saattaa kuulostaa hankalalta päässälaskulta, mutta entäs jos kääntäisit luvut toisinpäin? Enää ei olekaan niin hankalaa laskea 150% luvusta 5, eikö vain? Silloin voit helposti lisätä 5 puolikkaan ja saat luvun 7,5, mikä on 5 prosenttia luvusta 150.

Toki kaikki luvut eivät ole yhtä helppoja laskea tällä tavalla, mutta se pätee moniin yksinkertaisiin laskuihin kätevästi.

Prosenttien laskeminen päässä

Prosenttien laskeminen asteittain

Mitä prosenttien laskeminen asteittain sitten tarkoittaa? Jos mietitään jotain helpompia lukuja, esimerkiksi 10 %, niin sen laskeminen on jo paljon helpompaa luvusta 150. Puolita luku ja saat saman lopputuloksen erittäin näppärästi.

Alennusprosentit ovat tietysti asia erikseen, mutta helpompaa on laskea vaikka 10 % tuotteesta, ja kertoa se sillä määrällä mikä oikea prosenttialennus on, ja saat silloin oikean vastauksen.

Esimerkkinä tuote maksaa 54 € ja se on 30% alennuksessa. Päässälaskettuna 10 % on 5,40 minkä kerrot kolmella ja saat tuloksi 16,20, mikä vähennetään luvusta 54 ja näin saadaan alennettu hinta.

Kaikille päässälaskut eivät ole niin helppoja, ja siinä tulee apuun prosenttilaskurimme.

Kokeile prosenttilaskuria

Kokeile prosenttilaskuria ja käytä sitä taloushallintosi apuna. Voit laskea monenlaisia vaativia prosenttilaskuja laskurimme apuna myös arkipäiväisissä asioissasi.

Prosenttilaskuri on helppokäyttöinen ja ilmainen laskuri netissä. Selvitä prosenttilaskut entistä helpommin ja laske vastaus vain muutamalla klikkauksella.

Miten prosenttilaskuri toimii?

Prosenttilaskurimme laskee sinulle suhdeluvut haluamillesi laskutoimituksille. Riittää että syötät vain luvut laskuriin ja tulos tulee samantien saatavillesi nappia painamalla. Sinun ei tarvitse edes tietää erikseen laskurin prosenttimääriä valmiiksi, vaan toisella laskurilla näet vastauksen tähänkin kysymykseen.

Erilaiset lain määräämät prosentit saattavat muutua ajan myötä, ja tärkeisiin laskutoimituksiin kannattaa varautua selvittämällä mikä sen hetkinen prosentti on. Esimerkiksi tulotasoa määrittää palkan suhteen prosenttiluku, mikä voi kostautua seuraavana vuonna mätkyjen muodossa ja saatat joutua maksamaan valtiolle takaisin niin sanottua verovelkaa.

Prosenttilaskuria voi käyttää myös koulutehtäviin

Mihin prosenttilaskuria voi käyttää?

Prosenttilaskuria sopii moneen eri tarkoitukseen, koska prosenttilaskut ovat läsnä melkein kaikkialla. Alla listattuna muutama esimerkki mihin kaikkeen se soveltuu.

Koulutehtävät

Koulutehtävien kanssa voi joskus tulla päänvaivaa eikä laskimella välttämättä muista mitä kaikkia kaavoja täytyy käyttää, joten laskurimme tulee teille siinä tapauksessa avuksi. Kätevät luvut eri laskuista saat selville nappia painamalla.

Verot

Veroprosenttia palkkaan voi olla hankala laskea, mikäli tulotaso muuttuu merkittävästi entiseen verrattuna. Lasket kätevästi prosenttilaskurilla mihin veroprosenttisi kannattaa nostaa, ilman verosivujen monimutkaisia laskureita.

Alennukset

Ruoka maksaa tänä päivänä paljon ja joka päivä kaupassa tulee alennettuja tuotteita vastaan, ja rahaa säästää merkittävästi laskemalla miten tuotteen hinta muuttuu.

Äänestys

Äänestystilanteissa yleensä jaetut äänet lasketaan ja esitetään prosentteina. Esimerkiksi taloyhtiön kokouksen äänimäärien vertailu on nopeaa. Syötä kaksi äänimäärää ja tiedät paljonko niiden suhde on.

Laina

Lainojen korkoihin ja tuleviin maksusummiin voi laskea suoraan arviot minkälaisia sopimuksia kannattaa tehdä. Jotkut suuremmat lainat saattavat tulla erittäin kalliiksi pitkällä aikavälillä jos ei korkoprosentteja ota huomioon.

Sijoitukset

Sijoituksia laskeakseen voi meittiä esimerkiksi kuinka paljon arvon pitää nousta takaisin jos se laskee tietyn määrän. Jos sijoituksesi arvo laskee 50 prosenttia, sen ei pidä nousta 50 prosenttia että summa on sama kuin alkuperäisesti, vaan silloin luku onkin jo 100 prosenttia.

Mitä prosenttilaskuissa kannattaa ottaa huomioon?

Prosenttilaskurissa kannattaa ottaa huomioon se, että sen käyttö on todella monipuolista. Prosentteja ei tarvitse edes itse tietää etukäteen, kun syöttämällä eri lukuja saat oikean lopputuloksen itsellesi.

Puhelimen laskimella on toki mahdollista tehdä samoja laskutoimituksia, mutta Nordic Bankin prosenttilaskurilla pystyt tehdä jopa viisi eri prosenttilaskua samaan aikaan.

Lisäksi sinun ei tarvitse muistaa millaisia kaavoja käytetään vaan laskuri hoitaa kaiken ajatustyön puolestasi. Laskurin avulla varmistat myös helposti, että onko joku laskutulos oikein helposti syöttämällä samat luvut toiseen kenttään.

Kannattaa tutustua myös erilliseen korkoa korolle -laskuriin ja viivästyskorkolaskuriin.

Nordic Bankin helppokäyttöinen prosenttilaskuri netissä

Kuten kaikki Nordic Bankin palvelut, myös prosenttilaskurimme on helposti käytettävä ja ilmainen työkalu arjen helpottamiseen.

Haluamme auttaa sinua tekemään järkeviä valintoja ja säästämään turhissa kuluissa.

Löydät Nordic Bankin sivustolta myös ilmaisen lainavertailupalvelun.

Kilpailutat Nordic Bankin lainavertailulla jopa yli 30 pankkia ja rahoituslaitosta yhdellä hakemuksella. Laske lainojesi kuluja ja saa mielenrauha.

Lainavertailu vie ainoastaan muutaman minuutin ja saat lainatarjoukset kätevästi sähköpostiisi vertailtavaaksi.

Nordic Bankin avulla lasket prosenttilaskut netissä

Selviätkö näistä prosenttilaskuista? Kokeile nämä 5 päässälaskua tai selvitä Nordic Bank prosenttilaskurilla!

 1. Kirjassa on 254 sivua ja niistä on luettu 54. Kuinka monta prosenttia on luettu?
 2. Anni sai 2 % vuosittaisen palkankorotuksen vuodelle 2022. Hänen kuukausipalkkansa oli 1853 euroa vuonna 2021. Kuinka suuri on Annin kuukausipalkka vuonna 2022?
 3. Televisio maksaa kaupassa 499 euroa. Tuotteen hinta on alennusmyynnissä 450 euron hintaan. Kuinka monta prosenttia tuote on alennukessa?
 4. Kuinka monta prosenttia Heikin palkka, 1684 euroa, on suurempi kuin Jannen, kun Jannen palkka on 1500 euroa?
 5. Ostat 10 omenaa 5 eurolla ja teet niistä mehua. Myyt 5 lasia mehua 15 eurolla. Mikä on mehun myyntikateprosentti?

Vastaukset kysymyksiin saat tietysti Nordic Bank prosenttilaskurilla!

Katso myös muut yrittäjän laskurit:

Yrittäjän kannattaa tutustua myös näihin muihin hyödyllisiin ja täysin maksuttomiin sivuillamme oleviin laskureihin:

 • Viitenumerolaskuri – viitenumerolaskurilla luot helposti sarjan viitenumeroita, joita voit käyttää laskuissa. Viitenumeron tarkistenumero täytyy laskea tietyllä tavalla oikein laskunumeron perään, jotta se toimii.
 • Viivästyskorkolaskuri – viivästyskoron laskeminen myöhässä olevaan laskuun onnistuu tällä laskurilla helposti käden käänteessä.
 • IBAN-laskuri – IBAN laskuri muuntaa kätevästi tilinumeron uuteen muotoon sekä auttaa sinua selvittämään BIC-tunnuksen, pankki-tiedot ja säästät aikaa.
 • Arvonlisävero-laskuri – laske Alv:n osuus ja veroton/verollinen hinta.
 • Korkoa korolle -laskuri
 • Yrityslaina-laskuri – syötä lainasumma ja valitse laina-aika, niin näet suoraan arvioidun yrityslainan kuukausierän. Laskurin kautta pääset kilpailuttamaan yrityslainat helposti yhdellä lainahakemuksella jopa 35 pankilla ja rahoituslaitoksella.

Usein kysytyt kysymykset prosenttilaskurista:

Laske ensin, kuinka paljon on yksi prosentti jakamalla luku sadalla. Kerro sitten tuo luku prosenttimäärällä.

Prosentuaalinen kasvu lasketaan laskemalla ensin lukujen erotus. Erotus jaetaan lähtöarvolla ja kerrotaan vielä 100:lla.

Palkankorotus lasketaan muuttamalla palkankorotusprosentti desimaaleiksi ja kertomalla alkuperäisellä palkalla. Tällä tavalla saadaan tietää palkankorotuksen määrä euroissa.

Minkä verran hinta on noussut prosentteina lasketaan laskemalla lukujen erotus ja vertaamalla erotusta alkuperäiseen lukuun.

Joistakin prosenttilaskuista selviää päässälaskulla. Saat prosenttilaskut laskettua myös erittäin helposti Nordic Bankin prosenttilaskureilla. Saat vastauksen nopeasti ja voit luottaa siihen, että tulos on oikea.

Alennus prosentteina lasketaan laskemalla ensin lukujen erotus, eli minkä verran hinta on laskenut. Erotusta verrataan sitten alkuperäiseen hintaan, eli erotus jaetaan alkuperäisellä hinnalla.

Ensin lasketaan alennuksen määrä euroina. Jos alkuperäinen hinta on esimerkiksi 120 euroa ja alennusprosentti 20, alennuksen määrä on 0,2 x 120 = 24 e. Uusi hinta saadaan selville vähentämällä alkuperäisestä hinnasta (120 e) alennuksen määrä (24 e), eli 120 - 24 = 96 e.

Prosentti on sadasosa jostakin. Prosenttiyksikköä sen sijaan käytetään, kun prosenttilukuja verrataan toisiinsa. Esimerkiksi jos puolueen kannatus on kasvanut 10 prosentista 12 prosenttiin, voidaan kannatuksen sanoa kasvaneen 2 prosenttiyksikköä tai 20 prosenttia.