Täytä hakemus

Säästäminen on tärkeä keino henkilökohtaisen talouden tasapainossa pitämiseen. Olisi hyvä, että joka kuukausi jäisi hieman ylimääräistä rahaa odottamattomien menojen varalle. Rahat voi siirtää erilliselle säästötilille, sillä helposti voi käydä niin, että rahat tulee kulutettua, jos ne jättää käyttötilille.

Rahan säästäminen voi tuntua aluksi hankalalta, eikä mieleen heti tule säästökohteita. Yleensä niitä kuitenkin löytyy, kun alkaa käymään kaikkia menojaan läpi. Kun etsit useita säästökohteita, voit saada jopa tuhansien eurojen säästöt joka vuosi!

Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa ankeaa elämää ja kaikesta pihistelyä. Enemmänkin siinä on kyse oman rahankäytön järkevöittämisestä ja kulutuksen siirtämisestä niihin kohteisiin, jotka ovat itselle kaikkein tärkeimpiä.

Säästöt toimivat puskurina pahan päivän varalle

Säästämällä varaudut yllätyksiin. Ylimääräiset rahat toimivat puskurina pahan päivän varalle. Mitä tahansa voi tapahtua: jokin kodinkone menee rikki, tulee yllättäviä lääkäri- ja lääkekuluja tai lapset venähtävät yhtäkkiä pituutta ja tarvitaan uusia vaatteita. Säästöt tuovat mielenrauhaa, kun ei tarvitse pelätä, mitä yllätyksiä elämä heittää eteen.

Kulutuksen vähentäminen on myös ympäristöystävällistä. Turhan kuluttamisen vähentäminen, kierrättämisen suosiminen ja vanhan korjaaminen ovat ympäristötekoja, joita jokainen voi tehdä. Luonnon ottaminen huomioon ei automaattisesti tarkoita karua luolamieselämää. On mahdollista elää mukavasti ja nykyaikaisesti ja olla silti sopusoinnussa luonnon kanssa.

Rahaa voi säästää pienistäkin tuloista. Säästäminen kannattaa aina. Vaikka pystyisit laittamaan syrjään vain muutaman kympin kuukaudessa, on sekin erinomainen alku. Vuodessa noista muutamista kympeistä kertyy jo useampi satanen.

Jos pystyt laittamaan säästöön isompia summia joka kuukausi, vielä parempi. Etenkin silloin kannattaa tutustua myös sijoitusmahdollisuuksiin. Sijoittamiseen liittyy toki aina riskejä, mutta sillä tavalla on mahdollista kartuttaa varojaan entisestään.

Säästä tuhansia euroja vuodessa ja toteuta unelmasi fiksusti!

7 vinkkiä rahan säästämiseen

Budjetin laatiminen

Aivan ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä, kun säästämisen aloittaa, on kuukausibudjetin laatiminen. Listaa esimerkiksi Excel-taulukkoon kaikki tulosi ja menosi ja tarkastele niitä huolellisesti. Mieti, mitkä menot ovat oikeasti tarpeellisia. Voisitko karsia joistain? Maksatko esimerkiksi suoratoistopalveluista, joita et enää juurikaan käytä? Meneekö sinulla paljon rahaa joka kuukausi vaatteisiin tai harrastuksiin?

Kaikkea kuluttamista ei suinkaan tarvitse lopettaa, mutta budjettia voi olla mahdollista leikata joidenkin kulutuskohteiden osalta. Budjetista ei kannata tehdä liian tiukkaa, vaan sinne kannattaa jättää rahaa harrastuksia ja muita huvituksia varten. Jos elämästä tulee säästämisen vuoksi liian ankeaa, ei motivaatio pysy yllä.

Voit myös pohtia, olisiko sinun mahdollista saada jostain lisää tuloja. Ehkä olisi aika pyytää työnantajalta palkankorotusta tai tutustua sijoittamiseen. Mieti keinoja, joilla voisit saada tulot-sarakkeeseen lisää täytettä.

Palveluiden ja lainojen kilpailuttaminen

Sähkösopimus, puhelinliittymä ja muut vastaavat palvelut kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Eri yritykset myyvät tietysti palveluitaan eri hinnalla, joten voit etsiä niiden joukosta edullisimman vaihtoehdon ja vaihtaa siihen.

Kaikki lainat kannattaa kilpailuttaa riippumatta lainan koosta. Kun etsit edullisemman lainan, voit saada merkittäviä säästöjä. Myös olemassa olevat lainat on mahdollista uudelleenkilpailuttaa. Suosittelemme, että teet lainavertailun vuosittain. Lisäksi pienemmät luotot ja osamaksut voidaan yhdistää yhdistelylainaksi. Yleensä yksi isompi laina tulee halvemmaksi kuin monta pientä.

Säästötilin hyödyntäminen

Usein käy niin, että jos säästettäväksi tarkoitetun summan jättää käyttötilille, rahat tulee kuin huomaamatta kulutettua johonkin. Sen vuoksi on hyvä siirtää rahat erilliselle säästötilille, josta niitä ei saa niin helposti käyttöön. Tililtä voidaan esimerkiksi automaattisesti siirtää joka kuukausi tietty summa säästötilille.

Kierrättäminen ja korjaaminen

Käy tavaroitasi läpi säännöllisin väliajoin ja myy tarpeettomia esineitä kirpputoreilla. Etsi itsekin ensin kirpputoreilta, kun aiot ostaa jotain. Niistä löytyy usein erittäin hyväkuntoista tavaraa edullisesti. Kaikkea ei ole tarpeen ostaa uutena. Lisäksi vanhoja vaatteita ja esineitä kannattaa korjata, jos se vain on mahdollista.

Sinulla voi myös olla jotain tavaroita, joita voisit vuokrata ja saada sillä tavalla tuloja. Esimerkiksi höyrypesuri, lasten turvakaukalo, SUP-lauta tai astiasto voisivat olla sellaisia asioita, joita joku voisi silloin tällöin haluta lainata pientä korvausta vastaan.

Passiivinen tulo

Pohdi, mistä voisit saada lisätuloa palkkatyön lisäksi. Sijoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto, johon kannattaa tutustua. Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla. Heti aluksi ei tarvitse olla kymmeniätuhansia euroja sitä varten.

Jos tykkäät kirjoittaa tai kuvata videoita, voisit aloittaa blogin kirjoittamisen tai esimerkiksi Youtube-videoiden tekemisen. Sen lisäksi että siitä tulisi mukava harrastus, saisit hieman mainostuloja.

Ruokamenojen karsiminen

Ruokakauppaan voi mennä yllättävän suuri summa rahaa. Hintoja ei välttämättä tule vertailtua kovin tarkasti, minkä lisäksi usein kärryyn eksyy heräteostoksia. Suunnitelmallisuus kannattaa tässäkin, eli kauppalistan tekeminen auttaa pysymään budjetissa. Nykyään monista kaupoista voi ostaa ruokaakin verkkokaupan kautta. Netissä hintojen vertaileminen voi olla helpompaa, joten budjetissa pysyy paremmin. Heräteostoksiakaan ei tule niin helposti.

Ulkona syöminen on kallista. Sitä kannattaa siis vähentää, jos sitä on tapana tehdä usein. Töihin kannattaa ottaa eväät, niin saa aterian halvemmalla kuin työpaikan ruokalassa. 

Lue lisää hyviä vinkkejä ruokamenojen karsimiseen artikkelista Miten säästää ruokakuluissa?

Matkakulujen karsiminen

Pohdi, pystyisitkö karsimaan matkakulujasi jotenkin. Onko alueellasi julkista liikennettä, jolla pääsisit töihin kohtuullisessa ajassa? Onko jollain työkaverillasi sama työmatka? Kimppakyydillä saisitte molemmat säästöä bensakuluissa. Jos sinun ei tarvitse siirtyä kovin pitkiä matkoja, voi pyöräilykin olla hyvä vaihtoehto etenkin kesällä.

Lue lisää säästämisestä: