Suomen autokanta on murroksessa ja sähköautot yleistyvät nopeasti. Joka vuosi rekisteröidään tuhansia uusia sähköautoja, ja vuoden 2022 loppuun mennessä ensirekisteröidyistä autoista lähes 18 % oli täyssähköautoja. Loppuvuodesta täyssähköautoja oli liikenteessä yhteensä lähes 45 000 ja ladattavia hybridejä yli 104 000 kappaletta.

Vaikka sähköautojen suosio on lisääntynyt, on niiden osuus kaikista henkilöautoista edelleen hyvin pieni: vain muutama prosentti autoista on sähköllä toimivia. Esimerkiksi Norjassa, jossa sähköautojen hankintaa on tuettu voimakkaasti, jopa noin 17 % autoista on sähköautoja.

Rekisteröintilukujen perusteella vuonna 2022 myydyin täyssähköauto Suomessa oli Skoda Enyaq. Toisena myydyimpien täyssähköautojen listalla keikkuu Tesla Model Y ja kolmantena Nissan Leaf.

Jos sähköautoilu kiinnostaa, voit hankkia auton itsellesi rahoituksella, lainalla tai vuokraamalla. Tässä artikkelissa pohditaan, kannattaako sähköauton hankkiminen sekä vertaillaan eri rahoitusvaihtoehtoja.

Lue sähköauton ostamisesta osamaksulla täällä

Kannattaako vaihtaa sähköautoon?

Autoa valittaessa on huomioitava käyttötarpeet sekä omat mieltymykset. Sähköautoa hankittaessa täytyy pohtia erityisesti omia ajomatkoja sekä latausmahdollisuuksia omassa ympäristössä.

Tulevaisuudessa sähköautot tulevat yleistymään entisestään. Markkinoille tulee jatkuvasti lisää pienen ja keskiluokan malleja. Lisäksi akkutekniikka kehittyy. Uusien polttomoottoriautojen myynti ja tuotanto loppuvat Euroopan unionin alueella vuoteen 2035 mennessä, joten liikenne todennäköisesti sähköistyy lähivuosina nopealla tahdilla.

Latausverkko

Latausverkko on vasta rakenteilla, mikä saattaa vaikeuttaa sähköautolla matkustamista ja heikentää matkustusmukavuutta etenkin pitkillä matkoilla. On ikävää, jos taukoja joutuu pitämään useammin kuin haluaisi auton lataamisen vuoksi. Tällä hetkellä suurin osa sähköautoista löytyykin pääkaupunkiseudulta, jossa latauspaikkoja on tiheämmin kuin pohjoisessa.

Sähköauto saattaa jäädä monelta hankkimatta latausverkon puutteiden vuoksi. Verkko kuitenkin kehittyy koko ajan. Tällä hetkellä pitkiä matkoja ajavalle hybridiauto saattaa olla täyssähköautoa parempi ratkaisu, sillä se toimii sielläkin, missä latausmahdollisuuksia ei ole.

Sähköauton hinta

Sähköauton hankintahinta on edelleen korkea bensa- tai dieselautoihin verrattuna. Sähköautossa on kuitenkin matalat huoltokustannukset polttomoottoriautoon verrattuna. Moottoriteknologia ja voimansiirto on yksinkertaisempaa kuin polttomoottoriautoissa, eli sähköautossa on vähemmän kuluvia osia. Sähköauton käyttöikä on vastaava kuin polttomoottoriautojen käyttöikä. Toisaalta akun elinkaari saattaa olla lyhyempi kuin koko auton elinkaari, jolloin akku saatetaan joutua vaihtamaan.

Sähkö- tai hybridiautolla ajaminen on merkittävästi halvempaa kuin polttomoottoriautolla ajaminen. Vaikka sähköautojen myyntihinnat ovatkin korkeammat kuin polttomoottoriautojen, tulee sähköauto kuitenkin pitkällä tähtäimellä halvemmaksi juuri edullisempien käyttö- ja huoltokustannusten vuoksi.

Täyssähköauto on hyvä vaihtoehto, kun päivittäiset ajomatkat jäävät alle auton toimintasäteen. Helpointa sähköautoilu on silloin, kun autoa pystyy lataamaan kotona. Monet täyssähköautolla ajelevat ovat kuitenkin tyytyväisiä valintaansa silloinkin, kun latausmahdollisuutta ei kotoa löydy. Jos autolla ajetaan lyhyitä matkoja, ei autoa välttämättä edes tarvitse ladata joka päivä.

Täyssähköauto soveltuu kyllä myös pitkille matkoille, jos matkan varrella on latauspaikkoja. Akkua saa ladattua kätevästi esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Ota huomioon myös se, että autojen latauskyky vaihtelee. Merkkien ja mallien välillä voi olla suuria eroja latauksen nopeudessa. Vaihtelu voi olla suurta etenkin kylmissä olosuhteissa.

Hybridin maksimaalinen hyöty saavutetaan, kun autoa voi ladata säännöllisesti esimerkiksi kotona tai työpaikalla. Jos päivittäin ajetaan alle 80 kilometriä, sujuvat arkiajot lähes täysin sähköllä. Pitkälle matkalle lähtiessä ei silti tarvitse olla huolissaan siitä missä auton saa ladattua, vaan hybridi toimii sielläkin missä latausmahdollisuuksia ei ole.

Auton päästömäärää ja kustannuksia voi arvioida tarkemmin Suomen ilmastopaneelin kehittämällä laskurilla. Laskurissa näkyvät arvot ovat toki vain arvioita eikä niihin kannata luotta sokeasti. Laskuria voi kuitenkin käyttää apuna pohdittaessa kannattaako sähköautoiluun siirtyä. Ilmastopaneelin laskurin mukaan sähköauto tulee edullisemmaksi paljon ajaville. Todella vähän ajaville sähköautoilu on kalliimpaa kuin polttomoottoriautolla kurvailu.

Ajomukavuus

Sähköautolla ajaminen muistuttaa automaattisella polttomoottoriautolla ajamista, sillä sähköautossa ei ole vaihteita. Auto kiihtyy tasaisesti, mikä tekee ajamisesta miellyttävää. Auto on päästötön ja mukavan hiljainen. Jarrutusenergia hyödynnetään akun lataamiseen.

Jos harrastat esimerkiksi asuntovaunulla matkailua tai haluat vetää autolla peräkärryä, ei sähköauto välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu. Pääosin nykyiset sähköautot eivät sovellu peräkärryn vetoon. Jos autoon sattuukin saamaan peräkoukun, pitää huomioida, että perävaunu lisää energiankulutusta, jolloin auton toimintamatka lyhenee.

Sähköauto osamaksulla fiksusti netistä

Kuinka paljon sähköauto maksaa?

Uusien sähköautojen hinnat liikkuvat 50 000 euron molemmilla puolilla. Käytetyn täyssähköauton voi saada edullisimmillaan reilulla 10 000 eurolla. Täyssähköautojen hinnat ovat vielä toistaiseksi bensa- ja dieselautoja kalliimmat, mutta vastaavasti käyttökustannukset ovat merkittävästi edullisemmat.

Itse auton lisäksi on yleensä tarpeen hankkia myös latauslaite, jolla autoon saadaan virtaa turvallisesti ja nopeasti. Latauslaite asennetaan kotipihaan tai autotalliin. Sen hankkimisesta ja asentamisesta aiheutuu hieman lisää kustannuksia, mutta omasta latausasemasta on paljon hyötyä, kun autoa voi pitää latauksessa esimerkiksi yön ajan.

Kotilatauksen kustannuksiin vaikuttaa luonnollisesti sähkön hinta. Latauksen kustannukset jäävät kuitenkin yleensä merkittävästi polttomoottoriauton polttoainekustannuksia matalammaksi, vaikka sähkön hinta nousisikin. Pörssisähköä käyttävät voivat ladata autoa öisin, jolloin sähkö on halvempaa.

Sähköauton rahoitusvaihtoehdot

Käytännössä voit hankkia sähköauton käyttöösi kolmella tavalla: lainalla, osamaksulla tai vuokraamalla. Seuraavaksi tarkastellaan eri rahoitusvaihtoehtoja ja vertaillaan niitä.

Leasing

Yksityisleasing tarkoittaa auton pitkäaikaista vuokraamista. Autolla on kiinteä kuukausivuokra, joten autoilun kustannukset ovat hyvin ennakoitavissa. Leasing on hyvä keino tutustua sähköautoiluun. Leasingsopimuksen pituus on tavallisesti 3 – 4 vuotta, minkä jälkeen auto palautuu liikkeelle.

Leasingin etu on sen huolettomuus. Usein huollot ja renkaat kuuluvat hintaan, joten käyttäjän ei tarvitse varautua niistä aiheutuviin lisäkustannuksiin. Myöskään auton arvon laskeminen ei ole käyttäjän huolena.

Leasing on helppo mutta ei välttämättä edullinen vaihtoehto. Leasing vaatii yleensä noin 10 % käsirahan ja lisäksi kaskovakuutus on usein pakollinen. Sopimuksen kuukausimaksu saatetaan mitoittaa kilometrien mukaan. Jos ajettujen kilometrien määrä ylittyy tästä, nousee leasingin hinta merkittävästi. Jos et halua omistaa autoa ja haluat vaihtaa sitä usein, voi pitkäaikainen vuokraaminen olla silti järkevä ratkaisu.

Lue lisää artikkelista: Leasing vai rahoitus?

Vakuudellinen osamaksu

Osamaksussa rahoitusyhtiön kanssa solmitaan sopimus, jossa autoa maksetaan erissä kuukausittain. Auto toimii lainan vakuutena ja se on rahoitusyhtiön nimissä siihen asti, kunnes kaikki maksuerät on maksettu.

Autoliikkeen rahoitus ei ole niin joustava kuin autolaina. Sopimus määrittelee esimerkiksi millaiset vakuutukset autolla pitää olla. Rahoitusyhtiön auton vieminen ulkomaille tai myyminen vaatii erityisjärjestelyjä.

Autosta pitää usein maksaa käsiraha. Osamaksu voi olla hyvä ratkaisu silloin, kun osa hinnasta maksetaan vaihtoautolla. Toisaalta voit myös myydä edellisen auton ja käyttää siitä saadut rahat uuden auton ostoon ja täydentää sitä lainalla.

Myös osamaksuista maksetaan korkoa ja kuluja, aivan kuten lainasta. Osamaksujen korot saattavat olla yllättävän korkeat. Kannattaa siis tutustua myös erilaisiin lainavaihtoehtoihin, sillä niiden joukosta voi löytyä edullisempi rahoitus. Toisinaan autoliikkeillä on kampanja, joissa osamaksurahoitukseen saa korotonta maksuaikaa. Koroton ei kuitenkaan tarkoita välttämättä kulutonta, joten osamaksusta pitää todennäköisesti maksaa jotain kuluja myös korottomana aikana.

Kilpailutettu vakuudeton autolaina

Autolaina on tarkoitettu auton ostamiseen. Sillä voi ostaa käytetyn tai uuden auton. Jos ajat paljon vuosittain etkä halua vaihtaa autoa parin vuoden välein, on oma auto usein kannattavampi vaihtoehto. Lainalla auton saa ostettua samaan tyyliin kuin osamaksulla, mutta tavallisesti lainan korot ovat matalammat.

Autolainan avulla saat hankittua sähköauton, polttomoottoriauton, moottoripyörän tai minkä tahansa muun ajoneuvon ilman käsirahaa. Saat auton heti omistukseesi, toisin kuin kaupan osamaksussa, jossa auto jää rahoitusyhtiön nimiin siihen asti, kunnes jokainen maksuerä on maksettu. Näin ollen voit esimerkiksi myydä auton tai viedä sen pois maasta koska haluat.

Lainan hakeminen netistä on nopeaa ja saat rahat jo yhden arkipäivän kuluessa. Lainan ansiosta saat pilkottua myyntihinnan mukavasti osiin, eli auton koko hintaa ei tarvitse maksaa kerralla. Lainasta voi saada tarvittaessa lyhennysvapaata. Laina on myös mahdollista maksaa pois nopeammin, jos niin haluat. Tavallisesti tämä onnistuu ilman lisäkustannuksia.

Samaan lainahakemukseen voit yhdistää muitakin hankintoja, esimerkiksi kotilatausaseman tai muita auton varusteita. Jokaiselle hankinnalle ei siis tarvitse hakea erillistä lainaa. Kun haet heti kerralla sellaisen summan, jolla katat monta hankintaa, säästät rahaa.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta autolainat

Hae rahoitus sähköauton hankintaan Nordic Bankin lainavertailun kautta. Palvelussamme voit vertailla lainat 70 000 euroon saakka. Välitämme lainahakemuksesi jopa yli 30 eri rahoituslaitokselle, joten voit saada kymmeniä autolainatarjouksia yhdellä maksuttomalla hakemuksella. Saat helposti kattavan kuvan lainamarkkinoista. Samassa hakemuksessa kannatta hakea lainaa myös kotilatausasemaa ja muita mahdollisia varusteita varten.

Autolainojen vertaileminen on helppoa ja nopeaa. Autolainalaskurilla voit kokeilla mikä olisi sopiva maksuaika tarvitsemallesi lainasummalle. Lainavertailu kannattaa sillä, voit säästää merkittäviä summia rahaa, kun valitset matalakorkoisemman lainan. Täytä lainahakemus nettisivuillamme. Alat saadaa vastauksia hakemukseesi yleensä jo muutamassa minuutissa. 

Kaikki lainatarjoukset tulevat sähköpostiisi ja sen lisäksi voit tutustua niihin verkkopalvelussamme, jossa ne järjestyvät koron mukaan. Olemme tehneet lainojen vertailusta erittäin helppoa!

Valitse itsellesi sopivin ja edullisin lainatarjous ja nosta rahat tilillesi. Ne siirretään sinulle yhden arkipäivän kuluessa. Sitten pääset autokaupoille. Voit ostaa uuden tai käytetyn auton liikkeestä tai yksityiseltä myyjältä – sinä päätät.

Kilpailuta autolainat

Usein kysytyt kysymykset sähköauton rahoituksesta:

Tavallisesti uusi sähköauto tulee kokonaisuutena kalliimmaksi, jos käyttäjä ajaa erityisen vähän. Toisaalta käytetyn sähköauton ostaminen saattaa tällöinkin olla kannattavaa.

Sähköautoon vaihtaminen voi tuoda huomattavia taloudellisia säästöjä, vaikka hankintahinta onkin korkeampi. Auton käyttökustannukset ovat selvästi matalammat kuin polttomoottoriautoissa.

Halvimmat sähköautot maksavat uutena hieman yli 20 000 euroa. Käytettynä sähköauton voi saada halvimmillaan yli 10 000 eurolla.

Sähköauto kuluttaa 100 kilometrillä tavallisesti noin 15-25 kWh. Jos sähkö maksaisi noin 15 senttiä/kWh, 100 kilometrin ajaminen maksaisi noin 2,25-3,75 euroa.

Käyttövoimaveroa maksetaan sellaisista henkilöautoista, joissa käytetään jotain muuta polttoainetta kuin bensiiniä. Verotus suosii pienipäästöisiä autoja.

Sähköauton akustolle annetaan tavallisesti noin 5-8 vuoden tai 100 000 - 200 000 kilometrin takuu. Akku ei hajoa kokonaan vuosienkaan ajon jälkeen, vaan sen toimintakunto laskee, minkä vuoksi toimintamatka pienenee. Kestoikään vaikuttavat monet asiat, kuten akun lataaminen ja auton käyttötapa.

Sähköauton vakuutus on huomattavasti kalliimpi kuin muiden autojen. Tämä johtuu suuremmasta onnettomuusriskistä ja kalliimmista korjauksista. Sähköautokannan monipuolistuessa vakuutusten hintojen odotetaan laskevan.

Useimmat sähköautot ilmoittavat, kun akkua alkaa olla vähän jäljellä. Näin autoilijalla on hieman aikaa ennakoida ja ajaa lähimmälle latauspisteelle. Jos akku ehtii mennä täysin tyhjäksi, on paikalle soitettava hinausauto, joka vie auton lähimmälle laturille.

Sähköauton lataaminen yön yli on helpointa, sillä akut latautuvat kuin huomaamatta. Aamuisin akku on valmiiksi täynnä, mikä helpottaa arkea.

Nordic Bankin osamaksun pisin mahdollinen maksuaika on 15 vuotta. Pitkällä maksuajalla lainan saa pilkottua mukavan pieniin kuukausieriin.

Sähköauton voi ostaa autoliikkeen osamaksulla tai vakuudettomalla lainalla tai sen voi pitkäaikaisvuokrata. Eri vaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä niiden hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat. Leasing eli pitkäaikaisvuokraus on hyvä vaihtoehto, jos et halua omistaa autoa ja haluat tietää sen kuukausittaiset kulut tarkasti. Jos haluat ostaa auton omaksi, on autolaina usein edullisin vaihtoehto.

Autoliikkeiden tarjoamat osamaksut ovat usein melko kalliita. Lisäksi autosta pitää maksaa käsiraha. Auton ostaminen lainalla tulee usein halvemmaksi, sillä kilpailutetun lainan korot ovat tavallisesti matalammat.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.