Näin tarkistat omat luottotietosi

Epäiletkö saaneesi maksuhäiriömerkinnän? Vai odotatko luottotietojesi korjaantumista velkojen maksamisen jälkeen? Onneksi ei tarvitse olla epätietoisuudessa, sillä omat luottotiedot voi tarkistaa milloin tahansa helposti.

Luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkastella niitä useammin, on olemassa erilaisia maksullisia palveluita, joilla pystyt tarkkailemaan luottotietojasi.

Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa

Saat tietysti itse tarkastella omia luottotietojasi. Omat tiedot on mahdollista tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Seuraavat kerrat ovat maksullisia. Tietyissä tilanteissa saa myös selvittää toisen henkilön luottotiedot. Laki määrittelee tarkasti, minkälaisissa tilanteissa tämä on mahdollista.

Joku voi tarkastella luottotietojasi esimerkiksi vuokrasopimuksen solmimisen vuoksi, työnhakijan arvioimiseksi tai perinnän suunnittelun vuoksi. Henkilölle, jonka luottotietoja tarkastellaan, pitää ilmoittaa asiasta. Tietoja pitää käsitellä huolellisesti, eikä niitä saa luovuttaa kolmansille osapuolille.

Luottotiedoista käy ilmi henkilön tai yrityksen maksukyky. Luottotietoihin tulee merkintöjä, jos laskujen maksamisen kanssa on ongelmia tai joudutaan suorittamaan perintää. Luottotiedot vaikuttavat moniin asioihin. Esimerkiksi lainan saaminen, asunnon vuokraaminen, palveluiden ostaminen laskulla ja liittymän avaaminen vaikeutuvat, jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä.

Merkinnät eivät onneksi säily ikuisesti, vaan ne poistuvat merkinnän tyypistä riippuen 2–4 neljässä vuodessa. Luottotiedot on siis mahdollista saada takaisin, kun velat on maksettu.

Näin tarkistat luottotietosi

Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi netissä

Bisnode Finland Oy ja Suomen Asiakastieto Oy ylläpitävät luottotietorekistereitä Suomessa. Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkistaa ne useammin, siitä täytyy maksaa. Tietojen tarkistaminen onnistuu melko vaivattomasti.

Bisnode Finland Oy:

Bisnodella on OmaData-niminen palvelu, josta voit tarkastaa luottotietosi. Tietoja voi tarkastella veloituksetta kerran 12 kuukaudessa. Muutoin palvelusta veloitetaan 9,90 euroa jokaisella kerralla. Luottotietorekisteristä käy ilmi, mitä tietoja sinusta on rekisteriin tallennettu, mistä merkinnät ovat peräisin ja kenelle tietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikana.

Palveluun pääsee kirjautumaan vahvan sähköisen tunnistautumisen avulla, eli pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat raportin heti ja se on ladattavissa 24 tuntia maksamisen jälkeen. Tietoja on mahdollista pyytää myös kirjallisesti postitse. Tällöin mukana pitää olla oma allekirjoitus sekä kopio virallisesta henkilöllisyystodistuksesta.

Voit tarkistaa omat luottotiedot myös Suomen Asiakastieto rekisteristä

Suomen Asiakastieto Oy:

Suomen Asiakastieto Oy:llä on Omatieto-niminen palvelu, josta luottotiedot voi tarkistaa. Voit tarkastella tietojasi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkastella tietojasi useammin, voit ottaa käyttöösi esimerkiksi Luottotietoni 24/7 -palvelun, josta voit katsoa tietojasi milloin tahansa. Palvelu maksaa 6,90 euroa kuukaudessa.

Rekisteristä käy ilmi, mitä tietoja sinusta on tallennettu rekisteriin, mistä maksuhäiriömerkinnät ovat peräisin ja kuinka kauan ne ovat voimassa sekä kenelle tietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikana.

Pääset katsomaan tietojasi vahvalla tunnistautumisella, eli verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, voit pyytää tietoja myös suojattua sähköpostia käyttäen tai postitse.

Pyri pitämään luottotietosi kunnossa

Pyri pitämään luottotietosi kunnossa

Ylivelkaantuminen on Suomessa iso ongelma. Sadat tuhannet ihmiset painiskelevat talousvaikeuksien kanssa. Tärkeää on pyrkiä pysäyttämään velkaantuminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Onneksi on monia keinoja, joita voi itse tehdä, jotta luottotiedot pysyisivät puhtaana. Ja jos merkintöjä on jo päässyt syntymään, ne poistuvat joidenkin vuosien päästä.

Yksi tärkeimmistä asioista, jolla pidät luottotietosi kunnossa, on se ettet elä yli varojesi. Suhteuta menot tuloihisi. Kannattaa myös pyrkiä säästämään rahaa hieman joka kuukausi.

Kilpailuta lainat Nordic Bankissa

Elämässä voi sattua mitä tahansa yllättävää. Auto menee rikki, tulee äkillinen sairastuminen ja siitä aiheutuu lääkekuluja tai jäät yhtäkkiä työttömäksi. Säästetyt rahat toimivat puskurina juuri tällaisia tilanteita varten.

Toisinaan tulee eteen tilanteita, joissa säästöt eivät riitä kaikkiin hankintoihin, vaan on pakko ottaa lainaa. Lainan ottaminen ei automaattisesti ole paha asia, mutta se kannattaa tehdä vastuullisesti ja fiksusti. Jos et pysty hallitsemaan omaa lainan ottamistasi, niin omaehtoinen luottokielto voi olla hyvä tapa saada tilanne haltuun. Ota siis lainaa ainoastaan tarpeeseen ja muista aina kilpailuttaa lainat ensin. 

Vaikka tarvitsit ylimääräistä rahaa pian, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja käyttää hetki lainojen vertailemiseen. Se on nykyään todella helppoa lainavertailupalveluiden ansiosta. Kun etsit edullisemman lainan, voit säästää merkittäviä summia rahaa.

Osamaksuja tarjotaan nykyään helposti ja lähes mitä tahansa saa ostettua osamaksulla. Sen vuoksi helposti käy niin, että maksettavana onkin yhtäkkiä useita osamaksuja eri liikkeisiin.

Lainavertailu kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin

 Lisäksi voi olla luottokorttivelkaa ja kulutusluottoja. Tällaisessa tilanteessa asiakas yleensä hyötyy lainojen yhdistämisestä. Rahaa säästyy, kun ei tarvitse enää maksaa joka kuukausi monen eri lainan korkoja ja kuluja. Tavallisesti yksi isompi yhdistelylaina tulee kokonaisuutena halvemmaksi kuin monta pientä.

Jos pelkäät joutuvasi velkakierteeseen tai epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, voit hankkia omaehtoisen luottokiellon. Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa sitä, että sinun nimelläsi ei voi ottaa esimerkiksi lainoja tai osamaksusopimuksia. Voit ostaa omaehtoisen luottokiellon Bisnodelta tai Suomen Asiakastiedolta. Kun haet itse lainaa, sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi ja näyttää todistus omaehtoisesta luottokiellosta.

Nordic Bank auttaa yhdistämään lainat

Aiheeseen liittyvää:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.