Täytä hakemus

Näin tarkistat omat luottotietosi

Epäiletkö saaneesi maksuhäiriömerkinnän? Vai odotatko luottotietojesi korjaantumista velkojen maksamisen jälkeen? Onneksi ei tarvitse olla epätietoisuudessa, sillä omat luottotiedot voi tarkistaa milloin tahansa helposti.

Luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkastella niitä useammin, on olemassa erilaisia maksullisia palveluita, joilla pystyt tarkkailemaan luottotietojasi.

Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa

Saat tietysti itse tarkastella omia luottotietojasi. Omat tiedot on mahdollista tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Seuraavat kerrat ovat maksullisia. Tietyissä tilanteissa saa myös selvittää toisen henkilön luottotiedot. Laki määrittelee tarkasti, minkälaisissa tilanteissa tämä on mahdollista.

Joku voi tarkastella luottotietojasi esimerkiksi vuokrasopimuksen solmimisen vuoksi, työnhakijan arvioimiseksi tai perinnän suunnittelun vuoksi. Henkilölle, jonka luottotietoja tarkastellaan, pitää ilmoittaa asiasta. Tietoja pitää käsitellä huolellisesti, eikä niitä saa luovuttaa kolmansille osapuolille.

Luottotiedoista käy ilmi henkilön tai yrityksen maksukyky. Luottotietoihin tulee merkintöjä, jos laskujen maksamisen kanssa on ongelmia tai joudutaan suorittamaan perintää. Luottotiedot vaikuttavat moniin asioihin. Esimerkiksi lainan saaminen, asunnon vuokraaminen, palveluiden ostaminen laskulla ja liittymän avaaminen vaikeutuvat, jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä.

Merkinnät eivät onneksi säily ikuisesti, vaan ne poistuvat merkinnän tyypistä riippuen 2–4 neljässä vuodessa. Luottotiedot on siis mahdollista saada takaisin, kun velat on maksettu.

Näin tarkistat luottotietosi

Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi netissä

Bisnode Finland Oy ja Suomen Asiakastieto Oy ylläpitävät luottotietorekistereitä Suomessa. Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkistaa ne useammin, siitä täytyy maksaa. Tietojen tarkistaminen onnistuu melko vaivattomasti.

Bisnode Finland Oy:

Bisnodella on OmaData-niminen palvelu, josta voit tarkastaa luottotietosi. Tietoja voi tarkastella veloituksetta kerran 12 kuukaudessa. Muutoin palvelusta veloitetaan 9,90 euroa jokaisella kerralla. Luottotietorekisteristä käy ilmi, mitä tietoja sinusta on rekisteriin tallennettu, mistä merkinnät ovat peräisin ja kenelle tietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikana.

Palveluun pääsee kirjautumaan vahvan sähköisen tunnistautumisen avulla, eli pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat raportin heti ja se on ladattavissa 24 tuntia maksamisen jälkeen. Tietoja on mahdollista pyytää myös kirjallisesti postitse. Tällöin mukana pitää olla oma allekirjoitus sekä kopio virallisesta henkilöllisyystodistuksesta.

Voit tarkistaa omat luottotiedot myös Suomen Asiakastieto rekisteristä

Suomen Asiakastieto Oy:

Suomen Asiakastieto Oy:llä on Omatieto-niminen palvelu, josta luottotiedot voi tarkistaa. Voit tarkastella tietojasi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkastella tietojasi useammin, voit ottaa käyttöösi esimerkiksi Luottotietoni 24/7 -palvelun, josta voit katsoa tietojasi milloin tahansa. Palvelu maksaa 6,90 euroa kuukaudessa.

Rekisteristä käy ilmi, mitä tietoja sinusta on tallennettu rekisteriin, mistä maksuhäiriömerkinnät ovat peräisin ja kuinka kauan ne ovat voimassa sekä kenelle tietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikana.

Pääset katsomaan tietojasi vahvalla tunnistautumisella, eli verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, voit pyytää tietoja myös suojattua sähköpostia käyttäen tai postitse.

Pyri pitämään luottotietosi kunnossa

Ylivelkaantuminen on Suomessa iso ongelma. Sadat tuhannet ihmiset painiskelevat talousvaikeuksien kanssa. Tärkeää on pyrkiä pysäyttämään velkaantuminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Onneksi on monia keinoja, joita voi itse tehdä, jotta luottotiedot pysyisivät puhtaana. Ja jos merkintöjä on jo päässyt syntymään, ne poistuvat joidenkin vuosien päästä.

Yksi tärkeimmistä asioista, jolla pidät luottotietosi kunnossa, on se ettet elä yli varojesi. Suhteuta menot tuloihisi. Kannattaa myös pyrkiä säästämään rahaa hieman joka kuukausi.

Elämässä voi sattua mitä tahansa yllättävää. Auto menee rikki, tulee äkillinen sairastuminen ja siitä aiheutuu lääkekuluja tai jäät yhtäkkiä työttömäksi. Säästetyt rahat toimivat puskurina juuri tällaisia tilanteita varten.

Toisinaan tulee eteen tilanteita, joissa säästöt eivät riitä kaikkiin hankintoihin, vaan on pakko ottaa lainaa. Lainan ottaminen ei automaattisesti ole paha asia, mutta se kannattaa tehdä vastuullisesti ja fiksusti. Jos et pysty hallitsemaan omaa lainan ottamistasi, niin omaehtoinen luottokielto voi olla hyvä tapa saada tilanne haltuun. Ota siis lainaa ainoastaan tarpeeseen ja muista aina kilpailuttaa lainat ensin. 

Vaikka tarvitsit ylimääräistä rahaa pian, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja käyttää hetki lainojen vertailemiseen. Se on nykyään todella helppoa lainavertailupalveluiden ansiosta. Kun etsit edullisemman lainan, voit säästää merkittäviä summia rahaa.

Osamaksuja tarjotaan nykyään helposti ja lähes mitä tahansa saa ostettua osamaksulla. Sen vuoksi helposti käy niin, että maksettavana onkin yhtäkkiä useita osamaksuja eri liikkeisiin.

 Lisäksi voi olla luottokorttivelkaa ja kulutusluottoja. Tällaisessa tilanteessa asiakas yleensä hyötyy lainojen yhdistämisestä. Rahaa säästyy, kun ei tarvitse enää maksaa joka kuukausi monen eri lainan korkoja ja kuluja. Tavallisesti yksi isompi yhdistelylaina tulee kokonaisuutena halvemmaksi kuin monta pientä.

Jos pelkäät joutuvasi velkakierteeseen tai epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, voit hankkia omaehtoisen luottokiellon. Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa sitä, että sinun nimelläsi ei voi ottaa esimerkiksi lainoja tai osamaksusopimuksia. Voit ostaa omaehtoisen luottokiellon Bisnodelta tai Suomen Asiakastiedolta. Kun haet itse lainaa, sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi ja näyttää todistus omaehtoisesta luottokiellosta.

Aiheeseen liittyvää:

Usein kysytyt kysymykset luottotietojen tarkistamisesta:

Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa Suomen Asiakastiedolta tai Bisnodelta (joka tunnetaan nyt myös nimellä Dun & Bradstreet). Tiedot voi tarkistaa sähköisesti pankkitunnuksilla tai lähettämällä kirjallisen pyynnön postitse.

Ulosotto ei tarkoita automaattisesti maksuhäiriömerkintää. Tavallisesti kuitenkin tilanne on se, että jo ennen ulosoton alkamista velkoja on hakenut käräjäoikeudesta maksutuomiota ja käräjäoikeus on laittanut luottotietoihin merkinnän. Ulosotosta tulee maksuhäiriömerkintä, jos velallisen varat ja tulot eivät riitä velan maksuun, häntä ei tavoiteta tai kyseessä on pitkäkestoinen ulosotto.

Uuden lain mukaan maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluessa siitä, kun tieto velan maksamisesta on rekisteröity.

Laskut pitää maksaa aina ajoissa. Arjen menot pitää suhteuttaa tuloihin. Ei siis kannata elää jatkuvasti yli varojen. Lainaa kannattaa ottaa vain todelliseen tarpeeseen ja ainoastaan silloin, kun pystyt varmasti maksamaan sen takaisin ajallaan.

Työnantaja saa kysyä työntekijän tai työnhakijan luottotietoja vain, jos kyseessä on työtehtävä, joka edellyttää erityistä luotettavuutta ja tehtävään liittyy laittoman taloudellisen hyödyn tavoittelun mahdollisuus. Työtehtäviin voi liittyä esimerkiksi luottojen myöntämistä tai valvontaa, merkittävien taloudellisten sitoumusten tekemistä tai yksityiskodeissa työskentelyä ilman valvontaa.

Maksuhäiriömerkintää kutsutaan myös esimerkiksi luottotietomerkinnäksi. Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa luottotietojen menetystä. Maksuhäiriömerkintä tulee, jos lasku tai muu velka jää toistuvasti maksamatta.

Et voi menettää luottotietojasi tietämättäsi, jos avaat kaikki omalla nimelläsi saapuneet postit. Ensin velkojat lähettävät maksumuistutuksia. Kun maksuhäiriömerkintä lopulta tulee, ainakin Suomen Asiakastieto ilmoittaa siitä lähettämällä ensirekisteröinti-ilmoituksen.