Ulosottolaskuri

Ulosottolaskuri 2022 – laske ulosoton ja suojaosuuden määrä:

Ulosottolaskurilla selvität helposti, minkä verran tuloistasi ulosotto ottaa kuukaudessa. Kirjoita laskuriin ensin nettotulosi, eli se summa, minkä verran sinulle jää palkasta käteen verojen ja vähennysten jälkeen. Jos saat lisäksi tuloja muualta, kirjoita ne Muu tulo -kohtaan. Huollettavat-kohtaan kirjoitetaan huollettavien lasten lukumäärä.

Kun nämä tiedot on syötetty, paina Laske-painiketta. Laskurin alaosaan tulee näkyviin suojaosuus sekä ulosoton määrä kuukaudessa.

Ulosottolaskuri
Tulot verojen jälkeen.
Laske

Velalliselle pitää jäädä rahaa elämiseenkin velkojen maksamisen lisäksi. Siksi velalliselle lasketaan suojaosuus. Suojaosuuteen vaikuttaa huollettavien lasten määrä. Vuonna 2022 suojaosuus on velallisen osalta 23,20 euroa päivässä ja velallisen elatuksen varassa olevan lapsen osalta 8,34 euroa päivässä.

Suojaosuudet ovat kuukaudessa 1.1.2022 alkaen seuraavat:

  • Velallinen yksin: 696,00 euroa
  • Velallinen + yksi huollettava: 946,20 e
  • Velallinen + kaksi huollettavaa: 1169,40 euroa
  • Velallinen + kolme huollettavaa: 1446,60 euroa

Ulosmittaus tehdään suojaosuuden ylittävistä tuloista. Jos tulot ovat alle suojaosuuden, ulosmittausta ei tehdä. Joka tapauksessa palkasta voidaan ulosmitata enintään puolet. Laskuristamme näet heti suojaosuuden sekä ulosoton määrän.

Kilpailuta lainat netissä

Kilpailuta lainat netissä!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita tai sido vastaanottamaan lainaa, voit tarkistaa lainan todellisen vuosikoron maksutta kätevästi netissä. 

Mikä ulosotto on?

Ulosotto on lakiin perustuvaa maksamattoman velan tai laskun perintää. Rahaa velkojen maksamiseen voidaan pidättää suoraan palkasta tai eläkkeestä. Velkoja voidaan maksaa myös omaisuutta myymällä. Esimerkiksi asunto-osake tai auto voidaan myydä velkojen maksamiseksi.

Velallisen omaisuus ja tulot selvitetään ja niiden perusteella arvioidaan maksukyky. Ulosottoa aletaan tehdä yleensä ensin tuloista. Palkanmaksajalle voidaan lähettää maksukielto. Se on sitova määräys siitä, minkä verran palkasta pitää tilittää ulosottoon. Maksukiellosta käy ilmi suojaosuus, eli osuus jota ei saa ulosmitata.

Lähes aina veronpalautukset ulosmitataan. Niiden lisäksi voidaan ulosmitata perusturvaan kuulumatonta omaisuutta kuten käteistä rahaa ja pankkitileillä olevia säästöjä. Myös omaisuuden esimerkiksi asunnon, moottoripyörän tai arvopapereiden realisointi eli myynti on mahdollinen vaihtoehto.

Mikä on ulosotto?

Asunnon myymiseen ei välttämättä tarvitse lähteä. Asunnon ulosmittaamiseen vaikuttaa esimerkiksi se, minkä verran velkaa on ja saisiko velkaa maksettua asunnosta saatavilla tuloilla. Ulosottomies arvioi, onko asunnon myymiselle tarvetta tai olisiko myymisestä edes hyötyä velkojen maksussa. Jos asunto on esimerkiksi sijainniltaan sellainen, että se on vaikea myydä, ei omaisuuden realisointiin välttämättä siltä osin ryhdytä.

Tavallista kodin irtaimistoa ei ulosmitata. Velallinen saa siis pitää esimerkiksi television, pesukoneen ja huonekalut. Nämä ovat perusturvaan kuuluvaa omaisuutta.

Ajoneuvot sen sijaan saatetaan ulosmitata. Mitä arvokkaampi menopeli on kyseessä, sitä todennäköisemmin se ulosmitataan. Tämäkin asia vaihtelee tapauskohtaisesti. Jos auto on välttämätön esimerkiksi työssäkäynnin tai lasten kuljettamisen takia, sitä ei tavallisesti ulosmitata.

Ulosottolaskuri 2022 netissä

Näillä vinkeillä pidät raha-asiasi kunnossa

Velkaantuminen voi tapahtua salakavalasti vähitellen, jos menot ovat jatkuvasti suuremmat kuin tulot. Rahatilanne voi myös huonontua yhtäkkiä elämäntilanteen muuttuessa. Esimerkiksi työttömäksi jääminen, ero ja sairastuminen ovat asioita, jotka vaikuttavat väistämättä tuloihin ja menoihin.

Velkaantumisen pysäyttäminen

Kun talousasiat ovat luisumassa sivuraiteille, on tärkeintä pyrkiä pysäyttämään velkaantuminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. On monia eri keinoja, joilla omaa taloudellista tilannetta voi parantaa. Apua kannattaa pyytää tarvittaessa. Esimerkiksi talous- ja velkaneuvojat voivat auttaa pohtimaan, miten tulot ja menot saisi tasapainoon. Talous- ja velkaneuvontapalvelut ovat maksuttomia.

Velkojen järjesteleminen

Velkoja voi järjestellä eri tavoilla. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kotikunnan sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan ja yksityishenkilön velkajärjestely. Kaikki velat myös vanhentuvat tietyn ajan kuluessa.

Rahan säästäminen

Kun sinulla on hyvä taloudellinen puskuri, olet paremmin varautunut ikäviinkin yllätyksiin. Taloudellisen puskurin kerryttäminen vie toki aikaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä. Siksi rahan säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pienistäkin tuloista voi saada hieman rahaa säästöön kuukausittain. Säästäminen ei ole ikinä turhaa, se kannattaa vaikka syrjään laitettava summa olisi vain muutaman kympin kuukaudessa.

Lainojen kilpailuttaminen

Pohdi lainan ottamista aina tarkkaan. Ota lainaa vain todelliseen tarpeeseen ja muista kilpailuttaa lainat ensin. Korot ja kulut vaihtelevat rahoituslaitoksesta riippuen. Voit säästää paljon rahaa, kun etsit mahdollisimman edullisen lainavaihtoehdon. Kilpailuttaminen on todella helppoa nykyään, kiitos lainavertailupalveluiden. Yhdellä hakemuksella voit saada jopa kymmeniä tarjouksia. Pienellä vaivalla voi saada paljon säästöjä.

Lainojen yhdistäminen

Toinen hyvä keino tasapainottaa taloudellista tilannetta, on lainojen yhdistäminen. On tavallista, että osamaksuja ja luottoja kertyy maksettavaksi useita samanaikaisesti. Tällaisessa tilanteessa pelkkiin lainojen korkoihin ja kuluihin menee paljon rahaa joka kuukausi. Usein asiakas hyötyy yhdistelylainasta, sillä sen ansiosta hänelle jää maksettavaksi vain yksi laina.