Täytä hakemus
Veroprosenttilaskuri

Helppokäyttöinen veroprosenttilaskuri netissä!

Tästä veroprosenttilaskurista näet heti, minkä verran sinulle jää palkasta rahaa käteen verojen jälkeen. Laskuri on erittäin helppokäyttöinen: kirjoita siihen vain joko kuukausipalkkasi tai vuosipalkkasi, niin laskuri näyttää veroprosenttisi ja nettopalkkasi.

Veroprosenttilaskuri
Bruttopalkka koostuu tuloista ennen veroja.


Palkasta on vähennetty veroprosentin mukainen vero.
Palkasta on vähennetty veroprosentin mukainen vero.

Näin käytät veroprosenttilaskuria

Laskurin avulla pystyt suunnittelemaan budjettiasi, kun näet, minkä verran rahaa sinulla on käytettävänä kuukaudessa. Voit käyttää sitä apuna myös esimerkiksi valmistautuessasi palkkaneuvotteluun.

Laskurissa esiintyy termit bruttopalkka ja nettopalkka. Bruttopalkka tarkoittaa työntekijän saamaa palkkaa, josta ei ole vähennetty veroja ja muita vähennyksiä. Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa esimerkiksi 35 000 euroa vuodessa, bruttopalkkasi on 35 000 euroa.

Et kuitenkaan saa koko 35 000 euroa tilillesi, vaan siitä maksetaan ensin verot ja esimerkiksi eläkevakuutusmaksut. Tätä palkkaa, jonka saat tilillesi verojen ja vähennysten jälkeen, kutsutaan nettopalkaksi. Se on summa, joka sinulla on todellisuudessa käytettävissäsi.

Laskuriin kirjoitetaan siis bruttopalkka. Voit kirjoittaa laskuriin joko kuukausi- tai vuosipalkkasi. Laskuri näyttää sinulle, mikä on veroprosenttisi, ja laskee, mikä on nettopalkkasi. Laskuri näyttää nettopalkan sekä kuukausi- että vuositasolla.

Kuvaajasta näet, miten tulojen nouseminen tai laskeminen vaikuttaa veroprosenttiin. Verotuksen progressiivisuus hahmottuu hyvin kuvaajan avulla. Kun asetat hiiren osoittimen viivan päälle, näet tarkasti, mikä veroprosenttisi olisi milläkin tuloilla.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Lainavertailun avulla säästät rahaa

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Veroprosentit

Tulojen veroprosentti on henkilökohtainen. Siihen ei vaikuta esimerkiksi puolison tulot. Jos kuulut kirkkoon, maksat myös kirkollisveroa. Lisäksi Suomessa verotetaan esimerkiksi pääomatuloja.

Pääomatuloveron maksamisesta pitää huolehtia itse, muut verot pidätetään palkasta.

Ansiotuloja ovat kaikki tulot lukuun ottamatta pääomatuloja. Ansiotulojen verotus on progressiivista.

Ansiotuloja ovat palkkatulot, yrittäjien tulot ja sosiaalietuudet. Sosiaalietuuksia voivat olla esimerkiksi vanhempainpäiväraha ja työttömyyspäiväraha.

Kunnallisvero

Ansiotuloista maksetaan kunnallisveroa. Vero maksetaan sille kunnalle, jossa asut. Vero vaihtelee kunnittain. Tällä hetkellä se on 16,5–23,5 %. Jos tulot ovat kovin pienet, niistä ei makseta veroa.

Veroprosenttilaskuri netissä

Kirkollisvero

Jos kuulut kirkkoon, paikalliselle seurakunnalle menee ansiotuloistasi 1–2 %. Myös kirkollisvero vaihtelee asuinpaikasta riippuen. Kirkollisveroa ei makseta, jos et kuulu kirkkoon.

Pääomatulovero

Sijoituksista maksettava pääomatulovero on 30 %. Yli 30 000 euron pääomatuloista maksetaan veroa 34 %.

Verotus Suomessa

Verotus Suomessa

Suomessa tulojen verotus on progressiivista. Tämän vuoksi Suomessa on melko pienet varallisuuserot. Progressiivisuus tarkoittaa sitä, että kun palkkatulot kasvavat, myös veroprosentti nousee. Kun tulot laskevat, myös veroprosentti laskee.

Aivan pienestä palkasta maksetaan tuloveroa vain muutama prosentti tai ei ollenkaan veroa. Eläkevakuutusmaksu pidätetään kuitenkin palkasta joka tapauksessa. Etuuksia ja eläkkeitä sen sijaan verotetaan ankarammin. Tuloverotus on henkilökohtainen, eli siihen ei vaikuta puolison tulot.

Maassamme on korkeat veroprosentit verrattuna moneen muuhun maahan. Veroja keräävät sekä kunnat että valtio. Ansiotuloveroista iso osa menee kunnalle.

Rahoilla pidetään yllä monenlaisia palveluita, esimerkiksi terveydenhuoltoa, koulutusjärjestelmää, tieverkostoa, päivähoitoa ja maanpuolustusta.

Työnantaja pidättää palkasta verot ja välittää ne verottajalle. Myöhemmin verotus tarkistetaan. Jos olet maksanut vuoden aikana liikaa veroja, saat liikaa maksetun osuuden takaisin seuraavana vuonna veronpalautuksena. Jos sen sijaan olet maksanut vuoden aikana liian vähän veroja, joudut maksamaan jäännösveroa eli kansan kielellä mätkyjä.

Suomi on korkean verotuksen maa. Tietyistä asioista on kuitenkin mahdollista saada verovähennyksiä. Sillä tavalla saa osan maksetuista veroista takaisin. Esimerkiksi kotona tai mökillä teetettävistä remontti- ja hoitotöistä saa kotitalousvähennystä. Myös esimerkiksi työstä aiheutuvia kuluja voi laittaa verovähennyksiin. Tavallisesti töissä käymisestä aiheutuvat kulut ovat matkakuluja.

Hyödynnä verovähennykset

Verovähennykset ovat maksetuista veroista tehtäviä vähennyksiä, joiden ansiosta sinulle jää enemmän rahaa käyttöösi. Verovähennyksiä on monenlaisia. Osaa niistä täytyy hakea itse, osaa ei. Vähennykset voi ilmoittaa OmaVerossa.

Esimerkiksi seuraavia vähennyksiä pitää hakea itse:

Kotitalousvähennystä saa esimerkiksi remonttikuluista ja lastenhoitokuluista silloin, kun teetät työt yrityksellä. Kotitalousvähennystä saa 40 % prosenttia työn osuudesta. Kyseessä on merkittävä etu, joka voi mahdollistaa sellaistenkin remonttien tekemisen, joita muuten ei olisi varaa tehdä.

Helppokäyttöinen veroprosenttilaskuri netissä

Tulonhankkimismenot ovat menoja, jotka sinulle aiheutuvat palkkatulojen hankkimisesta. Verohallinto vähentää automaattisesti palkkatuloista 750 euroa tulonhankkimismenoja. Jos sinulle kertyy tulonhankkimismenoja tuota enemmän, voit hakea lisää vähennystä. Ilmoita silloin verottajalle kaikki tulonhankkimismenosi.

Tulonhankkimisvähennyksen voi saada esimerkiksi työhuoneesta tai -asunnosta, työkaluista, ammattikirjallisuudesta, koulutusmenoista ja tietokoneista ja tietoliikenneyhteyksistä. Jos työskentelet kodin ulkopuolella, kodin ja työpaikan välisistä matkoista aiheutuneet kulut ovat verotuksessa vähennettäviä.

Esimerkiksi seuraavia vähennyksiä ei tarvitse hakea itse:

  • Tulonhankkimisvähennys
  • Eläketulovähennys
  • Invalidivähennys
  • Opintorahavähennys
  • Opintolainavähennys
  • Ansiotulovähennys

Usein kysytyt kysymykset veroprosenttilaskurista:

Nordic Bankin veroprosenttilaskuri näyttää sinulle veroprosenttisi. Kirjoita laskuriin bruttopalkka, niin näet heti myös veroprosentin määrän.

Laskuriin kirjoitetaan bruttopalkka (työntekijän saama palkka ennen veroja ja vähennyksiä). Laskuriin voi laittaa joko vuosi- tai kuukausipalkan. Sitten laskuri näyttää, minkä verran bruttopalkasta jää käteen veron jälkeen (nettopalkka) ja mikä on veroprosenttisi.

Bruttopalkalla tarkoitetaan työntekijän saamaa palkkaa, josta ei ole vähennetty veroja ja muita vähennyksiä. Työnantajan kanssa saatetaan sopia, että palkka on esimerkiksi 2500 euroa kuukaudessa, mutta työntekijä ei saa koko tuota summaa tililleen, vaan siitä vähennetään ensin verot ja esimerkiksi eläkevakuutusmaksut.

Kun bruttopalkasta on vähennetty verot ja muut vähennykset, loppusumma maksetaan työntekijän tilille. Tuota palkkaa, joka tilille tulee, kutsutaan nettopalkaksi.

Verovähennykset voi ilmoittaa verottajan nettisivujen kautta joko verokortille tai veroilmoituksessa. Tietoja voi ilmoittaa tai korjata myöhemmin myös paperilomakkeilla.

Jos epäilet, että veroprosenttisi on liian korkea tai matala, voit laskea uuden veroprosentin ja tilata uuden verokortin verottajan nettisivuilla. Voit myös nostaa veroprosenttia itse ilmoittamalla työnantajalle verokortissa olevaa ennakkopidätysprosenttia korkeamman veroprosentin.

Moni palkansaaja nostaa itse veroprosenttiaan, jotta mätkyjä ei tulisi. Hieman liian korkea veroprosentti on parempi vaihtoehto kuin liian pieni prosentti ja siitä aiheutuvat mätkyt.

Loppuvuoden ansioita verotetaan lisäprosentin mukaan, jos veroprosentti on liian pieni. Uusi verokortti kannattaa siis tilata, jos huomaa veroprosentin olevan liian matala.

Progressiivinen verotus tarkoittaa sitä, että kun tulot kasvavat myös veroprosentti nousee. Tällaisessa järjestelmässä suurituloisilla on siis korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla.

Nordic Bankin veroprosenttilaskuri kertoo sinulle arvion veroprosentistasi. Lopullisen veroprosentin voit laskea Verohallinnon nettisivuilla.

Voit laskea Nordic Bankin veroprosenttilaskurilla, minkä verran palkankorotuksen jälkeen jää käteen. Progressiivinen verotus syö palkankorotuksen hyötyjä. Tämä johtuu siitä, että kun tulot nousevat, myös veroprosentti nousee.

Suomalaiset tienaavat keskimäärin noin 3700 euroa kuukaudessa. Tällaisilla tuloilla veroprosentti on noin 30 %.

Korkein mahdollinen ansiotuloveroprosentti Suomessa on 56,95 %. Tämä sisältää kunnallisveron, ansiotuloveron sekä kirkollisveron.

Verovelvollinen maksaa kunnallisveroa asuinkunnalleen. Kunnallisvero peritään ansiotuloista. Veron määrä vaihtelee kunnittain. Vuonna 2021 se oli kunnasta riippuen 16,5 - 23,5 %.

Nettopalkka on se summa, joka jää jäljelle verojen ja muiden vähennysten jälkeen. Tilillesi palkkapäivänä siirrettävä summa on sinun nettopalkkasi. Nettopalkka saadaan, kun bruttopalkasta vähennetään verot, työeläkemaksut ja muut pakolliset maksut.

Voit nostaa veroprosenttiasi OmaVerossa. Tilaa uusi verokortti ja ilmoita siinä ajantasaiset tiedot tuloista ja vähennyksistä.

Ansiotuloista maksetaan veroa valtiolle. Valtion tuloveroa aletaan maksaa noin 23 650 euron palkkatuloista, kun laskuissa huomioidaan automaattisesti tehtävät vähennykset. Pääomatuloista maksetaan veroa 30 tai 34 % tulojen määrästä riippuen.

3 000 euron kuukausituloilla veroprosentti on noin 26 %.

Veroprosentti riippuu tuloistasi. Valtion ansiotulovero on vuonna 2023 enintään 44 %. Kunnallisvero on vuonna 2023 4,36–10,86 %. Korkein mahdollinen ansiotuloveroprosentti on 56,96 %.

Katso myös: