Täytä hakemus
Viivästyskorkolaskuri

Viivästyskorkolaskuri

Viivästyskorkolaskurilla voit kätevästi tarkistaa myöhästyneen laskun ylimääräiset kulut. Lain mukaan voit lisätä myöhästyneelle laskulle tietyn summan ja vastaavasti jos itse maksat laskun myöhässä, voidaan laskullesi lisätä viivästyskorko. Viivästyskorko määräytyy voimassa olevan korkolain mukaan.

Korkolain mukainen viivästyskoron prosentti on kuluttajille 11 %. Yrityksille viivästyskoron määrä on suurempi, 8 % suurempi EKP määrittelemästä viitekorosta.

Viivästyskorkolaskuri
Laske
Täytä hakemus
Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta yli 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Lainavertailua turvallisesti verkossa

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Mikä on viivästyskorko?

Viivästyskorko on lainmukainen korko, jonka velallinen on velvollinen maksamaan, mikäli lasku maksetaan myöhässä sovitusta eräpäivästä.

Viivästyskorko on hyvitys myöhästyneen maksun aiheuttamista kuluista, sekä toimii kehotteena maksaa lasku ajoissa. Suomen pankki vahvistaa aina uuden viivästyskoron Euroopan keskuspankin ohjeistuksen mukaisesti.

Viivästyskoron perintä

Yhteisesti sovitun eräpäivän jälkeisille päiville, kun maksu on myöhässä, voidaan periä viivästyskorkoa.

Mikäli laskulle ei ole ennalta määrätty eräpäivää, lähtee viivästyskorko mukaan lisämaksuksi 30 päivän jälkeen laskun lähettämisestä tai maksuvaatimuksesta.

Helppokäyttöinen viivästyskorkolaskuri verkossa

Viivästyskorosta ilmoittamien

Viivästyskorkoa tarvitsee maksaa vain, jos velkoja on antanut viivästyskorkoa koskevat tiedot. Viivästyskorosta ilmoittaminen täytyy tehdä kohtuullisen ajan kuluessa maksun jälkeen, jos maksaminen tapahtuu eräpäivän ulkopuolella. Maksuvelvollisuus kuitenkin erääntyneestä maksusta syntyy samantien jos laskun maksaa myöhässä, eli erikseen ei tarvitse lähettää maksuvaatimuksia sen suhteen. Kuitenkin yleensä viivästyskorko peritään maksumuistutuksen yhteydessä, koska summa voi yleensä olla pienempi kuin laskun lähettämiseen menevät maksut. Perintätoimisto yleensä pitää huolen, että viivästyskorot maksetaan mikäli asia menee perintään asti.

Miten viivästyskorko lasketaan?

Viivästyskorkolaskuri auttaa sinua tässä asiassa parhaiten. Voit kätevästi syöttää laskuriimme viivästyskorkoon vaikuttavat tekijät, ja et tarvitse muuta. Joissain laskutusjärjestelmissä voi olla myös mukana viivästyskorkolaskuri, mutta kätevimmin saat sen laskurin kanssa selvitettyä.

Viivästyskoron määrä lasketaan tällä kaavalla:

  • (korkoprosentti x summa x päivien lukumäärä) / (100 x 365)

Eli korkoprosentti jaetaan vuoden päivien ajalle, kuitenkin karkausvuotena laskukaavaan tulee yksi ylimääräinen päivä, mikä tulee ottaa huomioon laskennassa. Mikäli lähetät laskusi perintätoimiston hoidettavaksi, ei sinun silloin tarvitse miettiä viivästyskoron laskemisesta, vaan he hoitavat perinnän puolestasi.

Viivästyskorkolaskurin käyttöohjeet

Viivästyskorkolaskurin käyttöohjeet

Monet järjestelmät eivät laske korkoa puolestasi, joten kätevämmin saat perittyä sinulle kuuluvat rahat käyttämällä viivästyskorkolaskuriamme. Et tarvitse laskukaavoja ja saat perittyä sinulle kuuluvat rahat kokonaisuudessaan. Säästät siis aikaa sekä rahaa!

Viivästyskorkolaskurin ohjeet ovat helpot:

Syötä laskuriin maksettava summa, milloin alkuperäinen eräpäivä laskulle oli, milloin maksu on tapahtunut, viivästyskorko, sekä paina ”Laske” nappia. Viivästyskorkolaskuri ilmoittaa sinulle summan selkeästi, kun maksusta on kulunut tietty määrä aikaa.

Viivästyskorkolaskuria voit käyttää Nordic Bankin sivustolla kuinka monta kertaa haluat veloituksetta.

Kokeile viivästyskorkolaskuria

Kokeile laskuria ja käytä sitä taloushallintosi apuna. Viivästyskoron laskeminen ei ole ikinä ollut näin helppoa. Säästät aikaa paljon tärkeämpiin töihin laskurimme avulla.

Miten viivästyskorkolaskuri toimii?

Viivästyskorkolaskurimme tekee sinulle laskun lukujen perusteella perittävän summan automaattisesti ja helposti. Voit siis unohtaa perinteiset laskimet ja kaavat, sillä laskuri hoitaa kaiken puolestasi. Voit käyttää laskuria niin monta kertaa kuin haluat veloituksetta.

Viivästyskorko määräytyy Suomessa korkolain mukaan ja yritysten välisissä kaupallisissa sopimuksissa EKP määrittelemän viitekoron mukaan. Euroopan keskuspankin määrittelemien viivästyskorkojen ja lisäkorkojen perusteella. Suomen Pankki ilmoittaa aina uudet viivästyskorot sivuillaan ja voit sieltä käydä varmistamassa mikä on viimeisin korkoprosentti.

Laskukaavasta kerrottiinkin jo aiemmin, eli prosentti jakautuu päivien mukaan, eikä suinkaan tarkoita koko summan 11 % korotusta maksun myöhästymiselle. Kuitenkin laskuri laskee sen kätevästi puolestasi.

Onko viivästyskorkoa pakko käyttää?

Viivästyskorkoa ei missään nimessä ole pakko käyttää. Yleensä summat ovat niin pieniä, että jos maksat laskun muutaman päivän myöhässä, tai sinulle maksetaan lasku myöhässä, on viivästyskoron erikseen periminen jopa kannattamattomampaa yritykselle.

Taloushallinnon järjestelmät voivat laskuttaa laskun lähettämisestä jopa euron, joten muutaman kymmenen sentin periminen ei tässä tapauksessa ole kannattavaa. Lisäksi kannattaa miettiä kuinka paljon itsellä menee aikaa uuden laskun tekemiseen.

Jos lasku myöhästyy niin pitkään, että lähetät laskun mukana maksumuistutuksen, on silloin järkevää periä samalla laskulla viivästyskorko, koska kuitenkin lasku tulee tehdyksi. Yritysten välisissä laskuissa voidaan käyttää yleistä 40 € maksumuistutuslisää.

Viivästyskorkolaskuri helposti netissä

Miten viivästyskorko näkyy kirjanpidossa?

Viivästyskorko näkyy kirjanpidossa samalla tavalla kuten lainojen korkokulut, eli silloin se menee rahoituskuluihin. Se ei ole verotuksessa vähennyskelpoista. Korolle ei kerry myöskään korkoa, joten mistään laajemmista laskukaavoista ei tarvitse murehtia.

Viivästyskorkoa kannattaa käyttää, mikäli maksu menee perintään, sillä silloin on kätevää periä myös lisämaksun ohella viivästyksestä aiheutuneet kulut.

Usein kysytyt kysymykset viivästyskorosta:

Velallinen on lain mukaan velvollinen maksamaan viivästyskorkoa, jos lasku maksetaan myöhässä eräpäivästä.

Viivästyskoron määrä lasketaan seuraavalla kaavalla: (korkoprosentti x summa x päivien lukumäärä) / (100 x 365). Voit myös laskea viivästyskoron helposti Nordic Bankin laskurilla.

Viivästyskorkolaskuriin kirjoitetaan maksettava summa, alkuperäinen eräpäivä ja toteutunut maksupäivä. Lisäksi valitaan viivästyskorko. Kuluttajille se on 7 %. Laskuri näyttää viivästyskoron määrän euroissa.

Viivästyskorkoa ei ole pakko käyttää. Jos maksu on myöhässä muutaman päivän, ei viivästyskoron periminen yleensä ole taloudellisesti kannattavaa.

Kirjanpidossa viivästyskorko näkyy samalla tavalla kuin lainojen korkokulut.

Kuluttajille viivästyskorko on 7 % ja yrityksille 8 %.

Viivästyskorko pitää maksaa, jos velkoja on antanut sitä koskevat tiedot. Jos velalle on määrätty eräpäivä, pitää velallisen maksaa viivästyskorkoa eräpäivästä lukien. Jos eräpäivää ei ole määrätty, velallinen on velvollinen maksamaan viivästyskorkoa sitten, kun laskun lähettämisestä on kulunut 30 vuorokautta.

Viivästyskorkoa voi vaatia heti eräpäivästä lukien.

Viivästyskorkoon ei lisätä alv:a, koska se on vahingonkorvauksen kaltainen erä.

Viivästyskorko määräytyy korkolain mukaisesti. Kuluttajille se on 7 % ja kaupallisissa sopimuksissa 8 %.

Viivästyskorko lasketaan alkuperäisen laskun summasta.

Viivästyskorkoa voi periä eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään asti. Voit laskea viivästyskoron kätevästi Nordic Bankin laskurilla.

Ensimmäisen maksumuistutuksen saa lähettää aikaisintaan 14 päivän päästä eräpäivästä.

Lasku voi olla myöhässä kaksi viikkoa ennen kuin siitä tulee seuraamuksia.

Maksuehto 14 pv netto tarkoittaa sitä, että maksuaikaa on 14 päivää laskun päivämäärästä.

Kuluttajan velvollisuus maksaa viivästyskorkoa alkaa eräpäivästä. Jos eräpäivää ei ole määrätty, viivästyskorkoa pitää alkaa maksaa kuukauden kuluttua laskun lähettämisestä.

Katso myös muut yrittäjän laskurit:

Yrittäjän kannattaa tutustua myös näihin muihin hyödyllisiin ja täysin maksuttomiin sivuillamme oleviin yrittäjän laskureihin:

  • Viitenumerolaskuri – viitenumerolaskurilla luot helposti sarjan viitenumeroita, joita voit käyttää laskuissa. Viitenumeron tarkistenumero täytyy laskea tietyllä tavalla oikein laskunumeron perään, jotta se toimii.
  • IBAN-laskuri – IBAN laskuri muuntaa kätevästi tilinumeron uuteen muotoon sekä auttaa sinua selvittämään BIC-tunnuksen, pankki-tiedot ja säästät aikaa.
  • Arvonlisävero-laskuri – laske Alv:n osuus ja veroton/verollinen hinta.
  • Korkoa korolle -laskuri
  • Prosenttilaskuri
  • Yrityslaina-laskuri – Syötä lainasumma ja valitse laina-aika, niin näet suoraan arvioidun yrityslainan kuukausierän. Laskurin kautta pääset kilpailuttamaan yrityslainat helposti yhdellä lainahakemuksella useilla pankeilla ja rahoituslaitoksilla.