Täytä hakemus

Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa kaikesta mukavasta luopumista ja kituuttelua. Kyse on enemmän pienistä ja fiksummista valinnoista arjessa. Muutos alkaa pienistä asioista. Käy esimerkiksi kahviloissa vähemmän ja siirrä tästä säästyneet rahat heti säästötilillesi. Näet nopeasti, miten säästöt alkavat karttua.

Rahan säästäminen on tärkeä taito, sillä se auttaa sinua saavuttamaan taloudellisen vakauden ja saavuttamaan tavoitteesi. Säästämisen aloittaminen saattaa tuntua haastavalta. Tässä vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun.

Kannattaako säästäminen?

Säästäminen kannattaa aina. Se on yksi tärkeimmistä taloudellisista taidoista, joka jokaisen on syytä opetella. Säästämällä voit saavuttaa vakaan taloudellisen tilanteen ja selviytyä taloudellisista vaikeuksista. Säästäminen saattaa tuntua vaikealta, jos sinulla on pienet tulot tai paljon velkaa. Tällöin voi olla vaikea löytää ylimääräistä rahaa, jonka pystyisi pistämään sivuun. Säästämisen voi aloittaa hyvinkin pienillä summilla. Tärkeintä on, että aloitat. Laita vaikka kymmenen euroa säästöön joka kuukausi. Sekin on parempi kuin ei mitään.

Jokaisen kannattaisi säästää ainakin sen kokoinen puskurirahasto, jonka turvin pärjää muutaman kuukauden, vaikka ei saisi mistään senttiäkään rahaa. Säästöt kantavat vaikeiden aikojen, kuten yllättävän työttömyyden tai sairastumisten, yli. Kun käytät tällaisissa tilanteissa säästöjä, vältät velkaantumisen ja sen mukanaan tuomat ongelmat.

Säästäminen auttaa saavuttamaan tavoitteesi. Jos haaveilet oman auton ostamisesta, matkustelusta tai talon ostamisesta, on säästäminen ensimmäinen asia, joka sinun pitää aloittaa. Säästämällä saat kerrytettyä tarvittavat varat. Kun olet säästänyt tarpeeksi, voit nauttia saavutuksistasi ja tehdä haaveistasi totta.

Kun säästät pitkäaikaisesti osakkeisiin tai rahastoihin, voit saada tuottoa rahoillesi ja kasvattaa omaisuuttasi. Tavallisesti osakkeista ja rahastoista saa merkittävästi paremman tuoton kuin rahojen pitämisestä säästötilillä. Tietysti sijoittamiseen liittyy riskejä, ja ne pitää ottaa huomioon ennen sijoittamisen aloittamista. Asiaan pitää perehtyä huolella ja sijoituskohteet valita tarkasti. Hajauttaminen kannattaa, eli kaikkia munia ei pidä pistää samaan koriin.

Vinkkejä rahan säästämiseen

Näin voit säästää rahaa:

Budjetin laatiminen
Ensimmäinen asia, joka sinun kannattaa tehdä, on laatia budjetti. Sen avulla ymmärrät, mihin rahaa menee ja minkä verran sitä tulee.

Kirjaa taulukkoon ylös tarkasti kaikki menosi, sekä säännölliset pakolliset menot että harrastuksiin ja muihin vastaaviin kuluvat summat. Taulukkoon kirjataan esimerkiksi asuntolainanlyhennys ja vastike tai vuokra, sähkölasku, vakuutusmaksut, puhelinliittymä, auton kulut sekä ruoka-, vaate- ja harrastuskulut.

Aseta tavoite
Toinen vaihe on asettaa säästötavoite. Mitä tarkoitusta varten säästät ja minkä verran haluat saada säästöön vuodessa? Onko tarkoitus kerryttää puskurirahastoa, vai haluatko toteuttaa unelmiesi lomamatkan? Määritä tavoitteet ja kirjoita ne ylös. Säästäminen motivoi enemmän, kun tavoitteet ovat selkeät.

Palkitse itsesi, kun tavoite on saavutettu
Jos olet asettanut ensimmäisen säästötavoitteen esimerkiksi 1000 euroon, palkitse itsesi jollain mukavalla, kun tuo tavoite on saavutettu. Näin motivaatio säästämiseen pysyy yllä.

Ota lainaa vain todelliseen tarpeeseen
Harkitse lainan ottamista aina tarkkaan. Uutta lainaa ei kannata ottaa, jos et ole varma, että voit maksaa sen takaisin ajoissa.

Kilpailuta lainat
Aina kun aiot ottaa lainaa, kilpailuta lainat ensin. Tällä tavalla vältät suuret korkokulut. Lainojen kilpailutus on helppoa, joten voit säästää pienellä vaivalla paljon rahaa.

Yhdistä lainat
Jos sinulle on kertynyt monta pientä lainaa, osamaksuja ja luottokorttivelkaa, todennäköisesti hyötyisit yhdistelylainasta. Tällaisella lainalla saat yhdistettyä kaikki pienet luotot yhdeksi isommaksi lainaksi. Näin voit saada säästettyä rahaa joka kuukausi.

Vertaile hintoja
Aina kun olet ostamassa jotain, mitä tahansa, vertaile hintoja. Voit löytää ostamasi tuotteen edullisemmin, jos käytät etsimiseen hieman aikaa.

Hyödynnä tarjouksia
Jos mahdollista, siirrä ostosten tekeminen alennusmyyntien aikaan. Osta ruokakaupoista punalaputettuja tuotteita.

Osta kausitavarat kauden ulkopuolella
Kausitavarat ovat aina kalliimpia kauden aikana. Siksi kannattaa suunnitella asiaa etukäteen ja pyrkiä ostamaan tällaiset tavarat kauden ulkopuolella. Keväällä talvivaatteita myydään edulliseen hintaan. Joulukoristeet saa puoli-ilmaiseksi joulun jälkeen.

Karsi ruokamenoja
Älä mene kauppaan nälkäisenä, sillä silloin teet herkemmin heräteostoksia. Suunnittele etukäteen mitä aiot ostaa ja vertaile hintoja. Nykyään monista kaupoista voi ostaa ruokaa verkkokaupan kautta. Hintojen vertaileminen netissä saattaa olla helpompaa, joten pysyt paremmin budjetissa eikä heräteostoksiakaan tule niin helposti. Vähennä myös ulkona syömistä. Tee sen sijaan eväät töihin ja valmista herkullisia aterioita itse kotona.

Vähennä turhia kuluja
Säästöjä kannattaa etsiä pienistäkin asioista. Pienistä puroista kasvaa suuri virta. Käy läpi kaikki menosi matkapuhelin- ja suoratoistopalveluita myöten. Kilpailuttamalla voit saada hankittua edullisemman puhelinliittymän. Vähälle käytölle jäänet suoratoistopalvelut kannattaa pistää tauolle. Jos paljon rahaa kuluu esimerkiksi vaatteisiin tai harrastuksiin, kannattaa pohtia, voisiko niihin käyttää jatkossa vähemmän rahaa. Töihin voi ottaa itse tehdyt eväät työpaikkaruokalassa syömisen sijaan.

Osta harkiten
Vältä heräteostoksia. Harkitse huolellisesti, ennen kuin ostat mitään, ja pohdi tarvitsetko oikeasti kyseistä tuotetta. Mieti myös, voisitko korjata vanhoja tavaroitasi, jotta ei tarvitsisi ostaa uutta. Tosin valitettavan usein nykyään tavaroiden korjaaminen tulee kalliimmaksi kuin uuden ostaminen. Joitain tuotteita voi ostaa käytettynä, jolloin saat ne paljon halvemmalla ja säästät myös luontoa.

Säästä säästötilille
Jos rahoja pitää omalla tilillä, ne tulee helposti käytettyä. Sen vuoksi kannattaa avata säästötili, johon säästettävät rahat siirretään. Voit esimerkiksi säästää tietyn summan joka kuukausi ja laittaa sen siirtymään automaattisesti käyttötililtäsi heti palkkapäivänä.

Seuraa sähkönkulutusta
Pienillä teoilla voi vaikuttaa sähkölaskun kokoon. Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Sammuta televisio ja tietokone, kun niitä ei käytetä. Harkitse aurinkopaneelien hankkimista. Se vaatii tietysti jonkin verran rahaa, mutta paneelien avulla voit säästää huomattavia summia, kun saat itse tuotettua ison osan käyttämästäsi sähköstä.

Käytä julkista liikennettä tai mene kävellen
Auton käytöstä aiheutuu paljon kuluja. Voit pienentää niitä käyttämällä enemmän julkista liikennettä ja kulkemalla lyhyemmät matkat kävellen. Saat samalla liikuntaa ja omaa aikaa. Matkalla on mukava esimerkiksi kuunnella musiikkia tai äänikirjoja.

Kimppakyydit
Jos naapurisi tai lähellä asuva ystäväsi sattuu työskentelemään samalla suunnalla, voitte puolittaa polttoainekustannukset matkustamalla töihin yhdessä.

Pidä ostolakko
Kokeile kuukauden tai vaikka koko vuoden mittaista ostolakkoa. Osta uutta vain, kun se on välttämätöntä. Suosi kirpputoreja.

Hanki lisätuloja:

Sijoita
Sijoittamalla voit saada kasvatettua varojasi ajan kuluessa. Sijoittamiseen liittyy totta kai riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla. Heti aluksi ei tarvitse olla tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja sitä varten. Summaa voi kasvattaa sijoittamalla tietyn summan joka kuukausi.

Myy tavaroita
Meille kaikille on vuosien saatossa kertynyt kaikenlaista turhaa tavaraa kaappeihin. Käy kaikki kaapit läpi ja vie ylimääräiset tavarat vaikka kirpputorille myyntiin. Näin saat niistä hieman rahaa ja saat kaappeihin lisää tilaa.

Pyydä palkankorotusta
Aika ajoin on paikallaan pyytää palkankorotusta pomolta. Valmistaudu palkkaneuvotteluun huolellisesti. Ota asia rohkeasti puheeksi ja perustele, miksi ansaitset paremman korvauksen. Toisinaan myös työpaikan vaihtaminen voi olla ajankohtaista. Voit päästä kiinni parempiin ansioihin jossain toisessa työpaikassa tai vaikka kokonaan toisenlaisessa työssä.

Vuokraa tavaroitasi tai autoasi
Jos omistat sellaisia tarpeellisia tavaroita, joita kaikkien kotoa ei enää löydy, voit saada vähän lisätuloja vuokraamalla niitä. Esimerkiksi peräkärry, auto, ompelukone ja tekstiilipesuri voisivat olla tällaisia tavaroita, joita ihmiset olisivat valmiita vuokraamaan.

Harrastuksista tuloa
Jos tykkäät esimerkiksi kirjoittaa tai kuvata videoita, voit saada niistä lisätuloa palkan lisäksi. Voit aloittaa blogin kirjoittamisen tai Youtube- tai TikTok-videoiden tekemisen. Saat mukavan harrastuksen ja lisäksi hieman mainostuloja. Tai jos tykkäät esimerkiksi ommella tai neuloa, voit myydä tekemiäsi käsitöitä. Lisätuloa voi saada myös suunnittelemalla ohjeita ja myymällä niitä netissä toisille käsitöitä harrastaville. Lisäksi voit järjestää kursseja tai verkkokursseja ja opettaa muille omia taitojasi liittyivät ne sitten liikuntaan, tietokoneisiin, autoihin, käsitöihin tai mihin tahansa muuhun harrastukseen.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 35 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kuinka paljon rahaa kannattaa säästää?

Sopiva summa riippuu tavoitteestasi ja käytössäsi olevista rahoista. Nyrkkisääntö on, että puskurirahaston pitäisi olla ainakin kahden kuukauden pakollisia menoja vastaava summa, mielellään vielä tätä enemmänkin.

Mitään tiettyä summaa ei siis voi sanoa, sillä sopiva säästösumma riippuu täysin tilanteesta. Yksin asuvalla lapsettomalla ihmisellä on vähemmän kuluja kuin monilapsisen perheen vanhemmilla. Siksi toiselle esimerkiksi 5000 euroa on paljon rahaa, kun taas toiselle se ei riitä mihinkään.

Ihmisillä on erilaisia tapoja säästää. Toiset laittavat joka kuukausi saman summan erilliselle säästötilille, toiset taas laittavat sivuun kaiken ylimääräisen, joka kuukauden menoista jää yli. Kumpikin näistä tavoista on hyvä. Tärkeintä on, että säästettävä summa on sinun tilanteeseesi sopiva. Tarkoitus ei ole saattaa sinua taloudelliseen ahdinkoon siksi, että yrität säästää liian suuren summan joka kuukausi.

Kilpailuta lainojen korot

Usein kysyttyjä kysymyksiä rahan säästämisestä:

Säästämällä turvaat taloudellista tilannettasi ja varaudut yllätyksiin, kuten työttömyyteen, sairastumiseen tai mihin tahansa ylimääräisiin menoihin. Säästämällä voit saavuttaa pieniä tai suuria tavoitteitasi ja toteuttaa unelmiasi. Esimerkiksi oman asunnon ostaminen tai lomamatkan toteuttaminen vaatii rahan säästämistä.

Säästäminen kannattaa aina, vaikka säästösumma olisi kuinka pieni. Etenkin pienistä tuloista säästäminen vaatii suunnitelmallisuutta, ja tavoitteita kohti edetään pienin askelin. Laadi kuukausibudjetti. Sen perusteella tunnistat, mihin rahaa kuluu ja mistä voisi säästää. Pyri vähentämään turhia kuluja ja etsi keinoja tienata lisää rahaa esimerkiksi harrastuksista.

Rahat kannattaa siirtää erilliselle säästötilille, jotta niitä ei tule käyttäneeksi. Tililtä voi laittaa siirtymään tietyn summan joka kuukausi palkkapäivänä. Toinen vaihtoehto on siirtää kaikki kuukauden aikana yli jääneet rahat säästötilille.

Sopiva säästösumma riippuu taloudellisesta tilanteestasi ja tavoitteistasi. Usein suositellaan, että kuukausituloista laitettaisiin vähintään 10 % sivuun. Mutta jos se tuntuu liian suurelta summalta, voi säästöön laittaa esimerkiksi 5 % tuloista. Arvioi tulojasi ja menojasi, niin näet minkä verran pystyt säästämään kuukausittain. Tärkeintä on tehdä realistinen suunnitelma ja pysyä siinä.

Suunnittele ostokset etukäteen. Vältä heräteostoksia. Vertaile hintoja. Hyödynnä tarjouksia. Osta aineksia sesongin mukaan, sillä ne ovat usein halvempia ja laadukkaampia. Vältä valmisruokia, tee enemmän itse. Osta suuria pakkauksia, sillä ne ovat tavallisesti pieniä halvempia.

Pasta, riisi, linssit ja pavut ovat edullisia ruokia, joista voi valmistaa ruokaa monipuolisesti. Myös juurekset, kuten porkkanat ja perunat ovat edullisia. Ne myös säilyvät melko pitkään ja ovat monikäyttöisiä. Ruoka-aineksia kannattaa ostaa sesongin mukaan, sillä sesongin aikana ne ovat halvempia. Vertaile hintoja ja hyödynnä tarjouksia.

Säästäminen on vaikeaa, jos tulot ovat pienet. Toisaalta vaikka tulot olisivat hyvät, ei kulutustottumuksia välttämättä halua muuttaa eikä motivaatiota kulutuksen vähentämiseen ole. Elämässä saattaa myös tulla eteen yllätyksiä, jotka syövät säästetyt rahat. Lisäksi säästäminen saattaa tuntua turhalta ja vaikealta, jos tavoite ei ole selvillä.

Laadi budjetti ja tarkastele kulutustottumuksiasi sen pohjalta. Vertaile hintoja ja vältä turhia ostoksia. Kilpailuta sähkösopimus, puhelinliittymä ja muut vastaavat. Muista myös kilpailuttaa lainat tai yhdistää lainat. Etsi tapoja, joilla voit vähentää päivittäisiä kuluja, kuten ruoka-, liikenne- ja harrastuskuluja. Seuraa rahankäyttöäsi säännöllisesti.

Usein sanotaan, että eläkkeelle jäädessä pitäisi olla säästössä noin neljä kertaa bruttotulojen verran. Säästöjen avulla voit ylläpitää totuttua elintasoa myös eläkkeellä. Tai voi ehkä jäädä eläkkeelle jo ennen eläkeikää.

Rahastoihin sijoittaminen on usein kannattavaa, jos et halua käyttää aikaa pörssikurssien ja osakkeiden seuraamiseen ja analysointiin. Rahastosijoittaminen on tavallisesti kannattavampaa kuin rahojen makuuttaminen tilillä, sillä inflaatio syö rahan arvoa koko ajan. Sijoittamiseen liittyy tietysti aina riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Hajauttaminen vähentää riskejä, eli rahoja kannattaa sijoittaa eri kohteisiin.

Joidenkin kyselyjen mukaan suurimmalla osalla suomalaisista on tilillään alle 20 000 euroa.

Lue lisää säästämisestä: