Täytä hakemus
Vuokratuottolaskuri

Vuokratuottolaskuri

Nordic Bankin helppokäyttöisellä vuokratuottolaskurilla lasket hetkessä sijoitusasunnon, varaston tai liiketilan vuokratuoton. Kirjoita laskuriin asunnon tiedot ja klikkaa kohdasta Laske, niin näet heti vuokratuoton prosentteina. Laskuriin kirjoitetaan asunnon velaton hinta, korjauskulut, hoitovastike, varainsiirtoveroprosentti sekä vuokran määrä. Kun nämä tiedot on syötetty, voidaan vuokratuotto laskea.

Vuokratuoton voi laskea itse esimerkiksi seuraavalla kaavalla:

(vuokra – hoitovastike) x 12 / velaton hinta x 100.
Tämä kaava ei kuitenkaan ota huomioon veroja, asunnon ja taloyhtiön remontteja, eikä se huomioi myöskään mahdollista arvonnousua ja tyhjiä kuukausia. Nordic Bankin vuokratuottolaskuri huomioi myös korjauskulut ja varainsiirtoveron.

Tyhjiä kuukausia ja saamatta jääneitä vuokria on usein mahdotonta ennustaa etukäteen, mutta sijoittajan on hyvä varautua niihinkin. Vuokratuoton laskennassa voi käyttää 12 kuukauden sijaan esimerkiksi 11 kuukautta, jolloin myös tyhjien kuukausien ja saamatta jääneiden vuokrien riski tulee huomioitua.

Tulevia remonttikustannuksiakin saattaa olla vaikea arvioida. Taloyhtiöön tehdyistä remonteista sekä tulevista remonteista kannattaa kysyä isännöitsijältä. Papereista ei aina välttämättä ilmene kaikkia tulevia remontteja ja toisaalta osa jo tehdyistä remonteista ei välttämättä näy papereissa. Remontit ovat kuluerä, mutta sen lisäksi ne ovat mahdollisesti myös arvoa luova asia.

Vuokratuottolaskuri fiksusti verkosta

Asunnon tiedot
Velatonhinta on kokonaishinta, johon lasketaan mukaan sekä myyntihinta että taloyhtiön lainaosuus.
Ensiasunnon ostajan ei tarvite maksaa varainsiirtoveroa, mikäli veronhallinnon ehdot täyttyvät. Asunto-osakkeiden kaupassa tavanomainen varainsiirtovero on 2%. Kiinteistöjen kaupasssa 4%.
Laske
Vuokratuotto
Vuokratuotto:

0 %

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Lainavertailua fiksusti verkossa

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Vuokratuottolaskuri asuntosijoittajan työkaluna

Vuokratuotto kertoo miten tuottoisa sijoituskohde olisi. Vuokratuottolaskuri auttaa sijoittajaa laskemaan, onko kyseessä kannattava sijoituskohde. Voit käyttää laskuria apuna, kun etsit sopivaa sijoitusasuntoa ja vertailet asuntoja. Vuokratuoton laskeminen on ensimmäinen asia, joka pitää suorittaa, kun harkitsee sijoitusasunnon ostamista. Samalla kun selvittää vuokratuottolaskuriin tarvittavat tiedot, tulee tutustuneeksi paremmin ostettavaan kohteeseen ja alueen vuokramarkkinoihin.

Nordic Bankin laskuri ottaa huomioon myös korjauskulut. Remonttikustannukset ovat yksi suurimpia vuokratuottoon vaikuttavia tekijöitä. Remonttikohde saattaa olla silti hyvä sijoituskohde, sillä remontti voi mahdollistaa arvon nousun, mikä on erinomainen asia pitkän aikavälin sijoittamisessa.

Mikä on hyvä sijoitusasunnon vuokratuotto?

Suomessa sijoitusasuntojen keskimääräinen vuokratuotto on 5 – 7 %. Tavallisesti vuokratuoton ajatellaan olevan hyvä, jos se on vähintään 6 %. Suurten kaupunkien uudiskohteissa tuotto voi kuitenkin olla paljon matalampi, jopa vain 3 %. Uudiskohteissa vuokratuottoprosentti on tavallisesti 3 – 5 ja käytetyissä asunnoissa 5 – 15.

Ostettavan asunnon hinta, kunto, sijainti ja kustannukset vaikuttavat suuresti vuokratuottoon. Todennäköisesti saat isosta kaupungista pienemmän vuokratuoton kuin pienemmästä kaupungista. Uudet asunnot ovat kalliita, joten vuokratuotto jää niistä todennäköisesti pienemmäksi. Toisaalta sijoittajan on hyvä ottaa huomioon myös se, miten asunnon arvo muuttuu tulevaisuudessa. Yleensä arvokehitys on positiivisempi kasvukeskuksessa kuin vaikkapa kuihtuvassa lähiössä.

Myös asunnon koko vaikuttaa vuokratuottoon. Esimerkiksi isojen asuntojen vuokratuotto voi olla korkeampi, mutta tällaisiin asuntoihin saattaa olla vaikea löytää vuokralaisia. Jos asunto seisoo tyhjillään pitkään, ei tuottoakaan tietenkään tule.

Hyvä vuokratuotto riippuu ihan sijoittajan tavoitteista ja sijoitussuunnitelmasta. Joku saattaa haluta 8 %:n tuoton kun taas toiselle riittää 4 %:n tuotto. Sijoitussuunnitelman tekeminen on tärkeää, jotta osaat ostaa kohteen, josta saat riittävän tuoton.

Miten saa mahdollisimman hyvän vuokratuoton?

Kohteen hinta ja sijainti
Ostettavan kohteen kauppahinta vaikuttaa vuokratuottoon. Siksi ei kannata ostaa aivan älyttömän kallista asuntoa sijoitusasunnoksi. Asunnon pitäisi kuitenkin sijaita houkuttelevalla alueella. Tällaisille alueille muuttaa ihmisiä koko ajan, joten asunnon saa todennäköisesti vuokrattua eikä tyhjiä kuukausia välttämättä tule. Kannattaa myös varmistaa, että alueella on hyvät peruspalvelut ja liikenneyhteydet.

Asunnon koko
Pienet asunnot, yksiöt ja kaksiot, on helpompi vuokrata kuin isot asunnot. Isokin asunto voi totta kai olla hyvä sijoituskohde, mutta tällaista sijoitusasuntoa hankkiessa kannattaa varautua siihen, että tyhjiä kuukausia saattaa tulla.

Isoissa asunnoissa on myös korkeampi hoitovastike. Sen lisäksi taloyhtiön remonttikustannukset ovat suuremmat. Näiden seikkojen vuoksi vuokratuotto saattaa jäädä harmittavan pieneksi. Siksi monet asuntosijoittajat suosivat pieniä asuntoja.

Hyvät vuokralaiset
On erittäin tärkeää valita vuokralaiset huolellisesti. Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää huolta asunnosta. Vuokralaisen etsintään voi käyttää välittäjää, mutta sekin syö tuottoja jonkin verran. Vuokralainen kannattaa siis etsiä itse, jos haluaa maksimoida tuotot. Samalla pääsee itse tutustumaan vuokralaisehdokkaisiin ja saa itse päättää kuka olisi hyvä valinta.

Sijoituskohteen seuranta ja verotus
Sijoituksia pitää seurata jatkuvasti. Kannattaa varmistaa, että vuokra tulee maksettua ajallaan, ja maksuviivästyksistä kannattaa muistuttaa kirjallisesti. Vuokratuotoista pitää maksaa pääomatulovero. Asuntosijoittaja voi myös vähentää verotuksessa monia vuokratulojen hankkimisesta aiheutuvia kuluja ja saa tällä tavalla maksimoida tuotot.

Huono vuokratuotto ei automaattisesti tarkoita huonoa sijoitusta

Sijoituksen kannattavuuteen vaikuttaa vuokratuoton lisäksi myös asunnon arvonnousu. Jos asunnon arvo nousee, voi sijoittaja saada hyvän voiton, vaikka vuokratuottoa ei tulisi niin paljon. Asunnon arvo saattaa nousta hintatason nousun myötä tai siten, että saat ostettua asunnon alle markkinahinnan.

Asunnon arvon kehitystä voi olla vaikea ennustaa. Kun kysyntä kasvaa, hinnat nousevat, jos tarjonta ei pysy perässä. Yleensä siis esimerkiksi kaupunkien keskustojen asunnot säilyttävät arvonsa hyvin ja hinnat saattavat myös nousta. Taantuvilla alueilla sen sijaan asuntojen hinnat saattavat jopa laskea.

Asunnon hintaan vaikuttaa myös paikallisella tasolla tapahtuvat muutokset. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet asuinrakennukset ja isojen työnantajien liikkeet. Siksi vuokranantajan kannattaa seurata alueen kehitystä.

Kannattaa lukea myös artikkeli Sijoitusasunnon omarahoitusosuus, jossa kerrotaan asuntosijoittamisesta ja omarahoitusosuuden rahoituksesta. Nordic Bankilla on kilpailukykyinen ratkaisu sijoitusasunnon omarahoitusosuuden rahoittamiseksi. Kauttamme voit kilpailuttaa lainat helposti yhdellä hakemuksella yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön välillä.

Usein kysytyt kysymykset vuokratuottolaskurista:

Riippuu sijoittajan tavoitteista. Toiselle voi riittää esimerkiksi 4 % tuotto, kun taas joku toinen voi haluta 8 % tuoton. Yleisesti ottaen vuokratuoton ajatellaan olevan hyvä, jos se on 5 - 6 % tai yli.

Sijoitusasunto kannattaa ostaa kasvavalta alueelta, jolle ihmiset haluavat muuttaa ja jossa on arjessa tarvittavat palvelut sekä hyvät liikenneyhteydet. Alueen kehitystä kannattaa seurata tarkasti. Tavallisesti pienistä asunnoista saa paremman vuokratuoton kuin isoista asunnoista. Myös vuokralaisten valinnassa kannattaa olla tarkka.

Kirjoita laskuriin asunnon velaton hinta, korjauskulut, hoitovastike, varainsiirtoveroprosentti sekä vuokran määrä. Kun olet kirjoittanut nämä tiedot, näet heti vuokratuottoprosentin.

Vuokratuotto voidaan laskea esimerkiksi tällaisella kaavalla: (vuokra - hoitovastike) x 12 / velaton hinta x 100. Lisäksi laskelmissa kannattaa ottaa huomioon verot, asunnon ja taloyhtiön remontit sekä asunnon arvonnousu ja mahdolliset tyhjät kuukaudet.

Vuokran määrään vaikuttaa esimerkiksi asunnon sijainti ja kunto, alueen vuokrataso sekä kysynnän ja tarjonnan suhde. Sellaisilla alueilla, joilla on paljon kysyntää, asuntojen vuokrat ovat korkeammat.

Sijoitusasunnon vuokratuloista voi vähentää esimerkiksi tulonhankkimislainan korot, jotkut remonttikulut ja vuokralaisen hankinnasta aiheutuvat kulut kuten vuokrausilmoitus ja luottotietojen tarkistus.

Vuokratulo on pääomatuloa, josta pitää maksaa veroa 30 tai 34 %. Verottaja laskee vuokratuloksi vuokran lisäksi kaikki muut vuokralaiselta saatavat maksut. Muita maksuja voivat olla esimerkiksi autopaikan vuokra ja vesimaksu.

Kyllä, vuokratulot sekä niihin kohdistuvat kulut pitää ilmoittaa verottajalle. Vuokratulosta maksetaan pääomatuloveroa 30 tai 34 %.

Jos vuokratuloja ei ilmoita verottajalle, voi siitä seurata veronkorotus tai myöhästymismaksu.

Sinua voisi kiinnostaa myös: