Täytä hakemus

Tavallisesti palkka maksetaan kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. Ensimmäisen palkan maksupäivä riippuu työnantajasta. Palkka voidaan maksaa tavallisena palkkapäivänä, tai jos työsuhde alkaa kesken palkkakauden, saatetaan ensimmäinen palkka maksaa vasta seuraavan kokonaisen palkanmaksukauden jälkeen.

Jos työsuhde alkaa esimerkiksi 20. päivä ja palkkapäivä on kuun viimeinen päivä, saat ensimmäisen palkan todennäköisesti vasta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Sinulle ei siis välttämättä makseta vajaan parin viikon palkkaa tavallisena palkanmaksupäivänä, vaan saat yli kuukauden palkan seuraavan kuun lopussa.

Käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri aloilla ja eri työpaikoissa, joten ensimmäisen palkan maksupäivä kannattaa tarkistaa työnantajalta. Tieto tavallisesta palkkapäivästä pitäisi löytyä työsopimuksesta.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Miten palkka määräytyy?

Palkan koko määräytyy työntekijän ja työnantajan välisen sopimuksen mukaan. Useilla aloilla käytetään yhteisesti määriteltyjä sopimuksia, joita kutsutaan yleissitoviksi työehtosopimuksiksi. Työehtosopimuksilla työnantajia ja työntekijöitä edustavat liitot määrittävät vähimmäisvaatimukset työsopimuksille.

Voit tarkistaa esimerkiksi Finlexistä, kuuluuko alasi yleissitovan työehtosopimuksen piiriin. Jos alalla ei ole yleissitovaa sopimusta, palkka määräytyy työnantajan ja työntekijän sopimuksen mukaan.

Laissa ei ole määritelty tarkkaa vähimmäispalkkaa, vaan laissa todetaan ainoastaan, että työstä pitää maksaa tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Palkkaneuvotteluissa voi käyttää apuna palkkatilastoja tai tekemääsi työtä lähellä olevan työehtosopimuksen palkkamääräyksiä.

milloin ensimmäinen palkka maksetaan

Mikä on palkanmaksukausi?

Palkanmaksukaudella tarkoitetaan ajanjaksoa, jolta palkka maksetaan. Yleensä palkanmaksukausi on kuukauden tai kaksi viikkoa.

Kuukausipalkkainen saa palkan kerran kuukaudessa. Jos palkan perusteena sen sijaan on lyhyempi aika, esimerkiksi tunti- tai päiväpalkka, palkka maksetaan kahdesti kuukaudessa tai useammin.

Urakkatyössä palkanmaksukausi saa olla tavallisesti korkeintaan kahden viikon pituinen. Jos palkkaus perustuu pääosin tai kokonaan provisiopalkkaan, palkanmaksukausi ei saa olla yli kuukauden mittainen.

Vain poikkeustapauksissa palkanmaksukausi voi olla yli kuukauden mittainen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tilanteet, joissa työntekijä saa osan palkastaan provisiona. Provisio-osuuksien maksukausi ei silti saa olla yli 12 kuukautta.

Milloin palkka maksetaan, jos palkkapäivä osuu viikonlopulle?

Jos palkkapäivä osuu viikonlopulle tai juhlapyhälle, palkanmaksupäivä on edellinen arkipäivä.

Palkka maksetaan poikkeuksellisesti edellisenä arkipäivänä, jos palkkapäivä osuu
• lauantaille tai sunnuntaille
• jouluaatolle tai juhannusaatolle
• itsenäisyyspäivälle tai vappupäivälle
• kirkolliselle juhlapäivälle.

Vinkkejä rahan säästämiseen

Miten palkka maksetaan?

Työnantaja maksaa palkan työntekijän ilmoittamalle tilille. Palkka maksetaan palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Palkan pitää näkyä työntekijän tilillä palkkapäivänä.

Työntekijälle on annettava palkkalaskelma

Työnantajan pitää toimittaa työntekijälle palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Palkkalaskelmassa pitää lukea, miten palkka määräytyy ja minkä verran palkkaa on maksettu.

Palkkalaskelma eli palkkakuitti on työntekijälle tärkeä dokumentti. Sitä tarvitaan esimerkiksi veroasioiden hoidossa ja sosiaalietuuksien haussa. Palkkalaskelma on myös tyypillinen liite, jonka luotonmyöntäjät vaativat, kun haet lainaa.

Palkkalaskelmaan pitää merkitä
• työntekijän ja työnantajan nimi ja muut tiedot
• työsuhteen alkamispäivä sekä mahdollinen päättymispäivä
• ennakkopidätyksen alainen palkka sekä kuluvalta palkanmaksukaudelta että kuluvalta vuodelta
• palkanmaksukausi
• lisät
• lomarahat ja lomakorvaukset
• ennakkopidätys ja vähennykset
• nettopalkka.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Työnantaja ilmoittaa palkat tulorekisteriin

Työnantajan pitää ilmoittaa tiedot palkoista tulorekisteriin. Tulorekisteri on sähköinen tietokanta, jonne ilmoitetaan palkkojen lisäksi tiedot myös eläkkeistä ja etuuksista. Tulorekisterin ylläpitäjänä toimii Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö.

Tietyt viranomaiset saavat käyttää tulorekisterin tietoja ja voit itse käydä tarkastelemassa omia tietojasi koska tahansa. Tulorekisterin ansiosta tulonsaajan ei välttämättä tarvitse ilmoittaa tulojaan erikseen kullekin taholle, vaan tiedot voidaan hakea tulorekisteristä esimerkiksi etuuksien ja eläkkeiden myöntämistä varten.

Usein kysyttyjä kysymyksiä palkanmaksusta

Ensimmäisen palkan maksupäivä riippuu työnantajasta ja alan käytännöistä. Palkka voidaan maksaa seuraavana tavallisena palkkapäivänä. Usein se maksetaan vasta ensimmäisen kokonaisen palkanmaksukauden jälkeen.

Palkan pitää näkyä työntekijän tilillä palkkapäivänä. Jos palkkapäivä osuu viikonlopulle, kirkolliselle juhlapäivälle tai muulle vastaavalle, palkka pitää maksaa edellisenä arkipäivänä.

Palkkoja ei makseta lauantaina eikä sunnuntaina. Jos palkkapäivä osuu viikonlopulle, palkka pitää maksaa edellisenä arkipäivänä.

Palkanmaksukausi on ajanjakso, jolta palkka maksetaan. Palkanmaksukausi on useimmiten kuukauden tai kaksi viikkoa.

Palkka maksetaan työntekijän ilmoittamalle tilille. Palkan pitää näkyä työntekijän tilillä palkkapäivänä.

Palkkalaskelma pitää toimittaa työntekijälle jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Laskelmasta pitää käydä ilmi, miten palkka määräytyy ja kuinka paljon palkkaa on maksettu. Palkkakuittia tarvitaan esimerkiksi veroasioiden hoidossa sekä sosiaalietuuksien ja lainan haussa.

Työnantajalta voi pyytää ennakkopalkkaa, mutta on työnantajan päätettävissä, myönnetäänkö sitä vai ei. Ennakkopalkan sijasta voit tarvittaessa hakea kulutusluoton tai joustoluoton, jonka maksat takaisin seuraavana palkkapäivänä tai sopivissa kuukausierissä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: