Täytä hakemus

Lain mukaan palkan tulee olla työntekijän pankkitilillä palkkapäivänä. Jos palkka ei ole käytettävissä erääntymispäivänä, palkka on viivästynyt. Palkanmaksun viivästyminen voi aiheuttaa huolta ja epävarmuutta työntekijälle. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä työntekijä voi tehdä, kun palkanmaksu on myöhässä.

Milloin palkka tulee maksaa?

Palkan on oltava työntekijän pankkitilillä palkkapäivänä, mutta tarkkaa kellonaikaa ei ole määrätty. Joka tapauksessa työsopimuslain mukaan palkan tulee olla maksettuna palkanmaksukauden viimeisenä päivänä.

Kuukausipalkkaisella työntekijällä palkan pitää olla tilillä viimeistään kuukauden viimeisenä päivänä. Tuntipalkkaiselle maksetaan palkka yleensä kaksi kertaa kuukaudessa. Tässä tapauksessa palkanmaksuajat voivat vaihdella. Palkanmaksun ajankohdasta voidaan myös sopia toisin työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa.

Jos palkkapäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhälle, työnantajan pitää huolehtia siitä, että palkka maksetaan edellisenä arkipäivänä. Jos palkkapäivä on lauantai, palkka täytyy maksaa jo perjantaina.

Mitä voi tehdä jos palkanmaksu on myöhässä?

Palkanmaksun viivästyminen voi aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia työntekijälle. Siksi on tärkeää, että sekä työnantaja että työntekijä ovat tietoisia palkanmaksua koskevista oikeuksista ja velvoitteista. Näin varmistetaan asianmukainen ja oikeudenmukainen palkanmaksu kaikissa tilanteissa.

Jos palkka on myöhässä, ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä työnantajaan ja tiedustella, miksi palkanmaksu on viivästynyt. Jos työnantaja ei edelleenkään maksa palkkaa, voi olla tarpeen ottaa yhteyttä lakimieheen tai omaan liittoon ja kysyä neuvoja tilanteen selvittämiseksi.

Jos palkan viivästyminen johtuu siitä, että työnantajalla ei ole maksukykyä, työntekijä voi tehdä palkkaturvahakemuksen. Palkkaturvahakemus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun palkka olisi pitänyt maksaa. Jos edellytykset täyttyvät, ELY-keskus maksaa työntekijälle saatavat ja perii niitä sitten takaisin työnantajalta.

Työntekijän kuuluu saada palkkalaskelma aina palkanmaksun yhteydessä

Palkkalaskelma sisältää tärkeää tietoa työntekijälle maksetusta palkasta. Työntekijän kuuluu saada palkkalaskelma aina palkanmaksun yhteydessä.

Palkkalaskelmassa pitää olla ainakin seuraavat tiedot:
– Työntekijän ja työnantajan perustiedot
– Palkanmaksukausi ja palkanmaksupäivä
– Bruttopalkka
– Lisät ja luontoisedut
– Maksetut vähennykset (vero, työttömyysvakuutusmaksu ja työeläkevakuutusmaksu)

Palkkalaskelma antaa työntekijälle mahdollisuuden tarkistaa, että palkka on maksettu oikein. Sen ansiosta voit saada selville virheet tai epäselvyydet palkanmaksussa ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin niiden korjaamiseksi. Palkkalaskelma on tärkeä väline työntekijän oikeuksien turvaamisessa.

Palkkakuitteja voidaan tarvita myös esimerkiksi silloin, kun haet lainaa. Luotonmyöntäjät haluavat yleensä nähdä todisteet siitä, että sinulla on riittävän suuret säännölliset tulot, ja palkkakuitti toimii tässä tarkoituksessa.

Mitä tehdä, jos palkka on laskettu väärin?

Tarkista palkkalaskelma aina huolellisesti. Jos huomaat palkanmaksussa virheen, ota ensimmäisenä yhteyttä työnantajaan tai palkanlaskijaan. Virheestä kannattaa ilmoittaa kirjallisesti, jotta siitä jää sinulle dokumentti. Pyydä esimieheltä korjausta mielellään jo seuraavaan palkanmaksuun.

Myös liikaa maksetuista palkoista pitää ilmoittaa esimiehelle, koska työnantajalla on oikeus periä liikaa maksetut palkat takaisin.

Jos työnantaja ei maksa palkkoja vaatimuksista huolimatta, toimi näin:
• Ota yhteyttä omaan ammattiliittoosi.
• Jos et kuulu liittoon, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi asianajotoimistoon tai oikeusaputoimistoon.
• Jos epäilet tai tiedät, että työnantaja on maksukyvytön, ota yhteyttä ELY-keskukseen ja jätä palkkaturvahakemus.

Miten palkka maksetaan, kun työsuhde päättyy?

Kun työsuhde päättyy, lain mukaan myös palkanmaksukausi päättyy. Lopputili pitäisi siis maksaa työsuhteen päättymispäivänä. Lopputilin ajankohdasta voidaan kuitenkin sopia toisin esimerkiksi työsopimuksessa. Usein lopputili maksetaankin työsuhteen päättymistä seuraavana normaalina palkanmaksupäivänä.

Loppupalkka pitää sisällään ainakin palkan työsuhteen päättymiseen asti sekä lomakorvauksen. Lomakorvaus maksetaan pitämättä jääneistä vuosilomapäivistä.

Jos lopputili tai sen osa maksetaan myöhässä, työntekijä voi saada viivästyskoron sekä palkan odotuspäiviltä. Odotusajan palkka kertyy niiltä päiviltä, joilta lopputilin maksu on viivästynyt. Sitä voi kuitenkin saada enintään kuudelta päivältä.

Lyhytaikaisesta lainasta apua väliaikaiseen rahantarpeeseen

Lyhytaikainen laina voi tarjota apua tilapäiseen rahantarpeeseen esimerkiksi palkan ollessa myöhässä. Tällaista lainaa voidaan käyttää esimerkiksi yllättävien laskujen, terveyskulujen tai muiden kiireellisten menojen kattamiseen, kun omat säästöt eivät riitä kattamaan kaikkia kuluja. Nordic Bankin lainavertailun kautta voit hakea vakuudetonta lainaa 500 eurosta jopa 60 000 euroon asti.

Lyhytaikaisen lainan etu on sen joustavuus ja nopea saatavuus. Lainaa haetaan netistä, joten lainapäätös voidaan tehdä yleensä nopeasti. Rahat voidaan siirtää hakijan tilille jopa jo saman arkipäivän aikana.

Ennen lainan ottamista kannattaa vertailla eri lainantarjoajia ja lainojen ehtoja, kuten korkoja, kuluja ja takaisinmaksuaikoja. Näin varmistat, että valittu laina sopii omiin taloudellisiin tarpeisiisi ja että sen takaisinmaksu onnistuu vaivattomasti. Kun teet lainahakemuksen Nordic Bankin kautta, tavoitat jopa yli 30 lainantarjoajaa yhdellä hakemuksella!

Kilpailuta laina

Usein kysyttyjä kysymyksiä palkanmaksusta:

Kun palkka on myöhässä, ota ensimmäisenä yhteyttä työnantajaan. Jos työnantaja ei maksa palkkaa, voit ottaa yhteyttä lakimieheen tai omaan liittoosi. Jos epäilet tai tiedät, että työnantajalla ei ole maksukykyä, tee palkkaturvahakemus ELY-keskukseen.

Palkan pitää olla työntekijän pankkitilillä palkkapäivänä. Jos palkkapäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhälle, palkan pitää olla tilillä edellisenä arkipäivänä.

Työnantaja voi joutua maksamaan viivästyskorkoa sekä palkan odotusajan päiviltä.

Kyllä, työt on silti tehtävä, vaikka palkka viivästyisi.

Jos työnantaja on maksukyvytön, eikä pysty maksamaan palkkoja, ota yhteyttä ELY-keskukseen. ELY-keskus voi maksaa palkan sinulle, jos edellytykset täyttyvät, ja periä niitä sitten työnantajalta.

Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi omaan liittoosi tai lakimieheen. Jos palkkaa ei makseta, koska työnantaja on maksukyvytön, ota yhteyttä ELY-keskukseen.

Kyllä, palkanmaksun yhteydessä pitää aina saada palkkalaskelma. Siitä käy ilmi esimerkiksi palkanmaksukausi ja palkanmaksupäivä, bruttopalkka sekä lisät ja maksetut vähennykset.

Työntekijällä voi olla oikeus saada korvaus palkan myöhästymisestä, kuten viivästyskorkoa ja odotusajan palkkaa.

Pyydä työnantajaa korjaamaan virhe ja maksamaan puuttuva summa seuraavan palkan yhteydessä. Jos työnantaja ei suostu maksamaan puuttuvia palkkoja, ota yhteyttä omaan liittoosi tai lakimieheen.

Palkkaturvahakemus pitää tehdä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun palkka olisi pitänyt maksaa. Hakemus tehdään ELY-keskukseen.

Lue myös: