Arvioitu kuukausierä

Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä €. Nimelliskorko %. Luoton todellinen vuosikorko %. Avausmaksu €. Takaisinmaksuaika v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä €.

Säästäminen

Säästäminen kannattaa aloittaa heti!

Säästäminen on ehdottomasti kannattavaa tapa kerätä itselleni mielirauha ja turvaa tulevaisuuden varalta. On olemassa erilaisia säästötilejä johon voit siirtää joka kuukausi rahaa säästöön.

Esimerkiksi jotkut tekevät niin että laittavat aina 30% nettopalkasta säästöön vaikka heillä on asuntolaina ja autolaina sekä kulutusluotot että luottokortit käytössä.

Tämä tarkoittaa siis sitä että kun haluat säästää tietyn summan ja jos sinulla on tavoite säästämiseen ei muut velat haittaa. Säästämisen on hyvää aloittaa heti nuorena ja on suositeltavaa opettaa myös lapsia säästämään rahaa.

Kuinka paljon minun pitäisi säästää?

Jokainen tietää itse kuinka paljon rahaa jää käteen kuukaudessa ja siitä onkin hyvä lähteä, muista kuitenkin että rahaa pitää jäädä myös elämiseen. Tässä ei tarkoiteta lainakuluja, ruokaa tai matkalippuja vaan juuri siihen omaan kivaan. Mitä enemmän säästät sitä enemmän säästöt auttaa sinua tulevaisuudessa.

On yleinen väärinkäsitys jonka mukaan vain hyvin korkean tulotason omaavat ihmiset voivat säästää, pieni määrä – kymmenestä muutamaan kymmeneen euroon kuukaudessa – riittää säästämisen aloittamiseen, mikä kerää esimerkiksi jo vuodessa melkoisen summan. Johdonmukaisuus on tärkeintä säästämisen yhteydessä, joten tee itsellesi säännöllinen tapa säästää rahaa. Ihannetapauksessa voit säästää 15-20% kuukausituloista joka tekee yhdessä vuodessa jo aika paljon.

Erityisesti taloudellinen puskuri on tarpeen voidakseen selviytyä paremmin taloudellisista asioista odottamattomien tapahtumien sattuessa. Esimerkiksi odottamattomat sairaudet, auton korjaukset tai työpaikkojen menetys voivat nopeasti johtaa negatiiviseen budjettiin. Siksi taloudellista puskuria kutsutaan myös rauhanrahastoksi. Tässä on muutamia yksinkertaisia ​​vinkkejä, jotta säästämisen aloittaminen olisi sinulle helpompaa!

Kirjoita tavoitteesi ylös!

Säästäminen tiettyyn tavoitteeseen on helpompaa kuin varata rahaa vain mustien päivien varaan. Kun tavoitteet on kirjoitettu, tiedät kuinka paljon rahaa voit säästää kuukausittain ja kuinka kauan kestää unelman toteuttaminen.

Tavoitteiden on oltava selkeitä, mitattavissa, henkilökohtaisesti merkityksellisiä ja ajoitettuja. Rahansuunnittelussa olemme hahmottaneet joitain esimerkkitavoitteita, joiden avulla voit ajatella, mikä säästäminen on tärkeintä juuri nyt.

Voit myös asettaa useita tavoitteita, erikseen jokaiselle unelmalle ja alat keräämään rahaa säästötilille.

Luo perhe budjetti!

Siitä kaikki alkaa. Kirjoita joka päivä, mihin rahat käytetään ja miten kulut jaetaan ryhmiin, ja mieti, voisitko leikata näitä kustannuksia.

Voit käyttää Excel-laskentataulukkoa, muistikirjaa tai sovelluksia kuten Goodbudget:ia.

Mieti hankinnasi ja ostoksesi halu-tarve-asteikolla!

Rahan säästäminen voi alkaa myös pienillä summilla, ja on noudatettava periaatetta: käytä säästämisestä jäljelle jäävää, älä säästöjä.

Ihmiset säästävät itsellesi usein taloudellisen puskurin, mutta haluavat käyttää sen emotionaalisiin ostoksiin mahdollisimman pian. Tämän välttämiseksi kysy itseltäsi ennen jokaista ostoa, onko se välttämätöntä tai voitko todella elää ilman sitä.

Siirrä säästöt aina toiselle tilille.