Täytä hakemus

Perinnöstä pitää maksaa veroa, jos perintö on kooltaan 20 000 euroa tai enemmän. Perintöveron maksaminen voi kuitenkin osoittautua haastavaksi tai jopa mahdottomaksi tehtäväksi. Mitä voi tehdä, kun veron eräpäivä lähestyy, eikä rahaa sen maksamiseen ole?

Usein kuulee ehdotettavan, että perintöverolta voi välttyä luopumalla perinnöstä. On totta, että perinnöstä voi luopua, mutta se ei silti tarkoita sitä, että perintövero vain lakkaa olemasta eikä kenenkään tarvitse sitä maksaa. Jos luovut perinnöstä, perintö menee sinun perillisillesi. Samalla myös perintövero siirtyy heille. Toisaalta hyppäämällä yhden sukupolven yli, säästetään yhden sukupolven perintöverot.

Perinnön saaminen voi joskus johtaa taloudellisiin vaikeuksiin

Verohallinnon tilastojen mukaan maksamattomia perintöveroja päätyi ulosottoon vuonna 2022 noin 12 miljoona euroa. Yhä useampi suomalainen on siis joutunut taloudellisiin ongelmiin perintöveron vuoksi. Perintönä saatujen omaisuuksien arvot ovat kasvaneet, mikä näkyy myös ulosottoon menevien perintöverojen määrässä. Perintöjen arvon nousu johtuu siitä, että suurilla ikäluokilla, jotka nyt ovat kuolemassa, on paljon enemmän varallisuutta kuin aiemmilla sukupolvilla oli.

Perinnönsaaja ei välttämättä saa perintöä haltuunsa

Isoimmat ongelmat perintöveron maksamisessa tulevat usein siitä, että perintöä ei saa omaan haltuunsa eikä sitä pysty itse realisoimaan, mutta perintövero pitää silti maksaa. Näin käy esimerkiksi silloin, kun kuolinpesään on jäänyt yhteinen asunto, johon leski jää asumaan. Lesken hallintaoikeus pienentää perintäveroa, mutta vero on silti maksettava.

Perinnön myyminen ei aina onnistu

Toinen merkittävä ongelma ovat muuttotappioalueilta perinnöksi saadut talot tai tilat, joiden myyminen on vaikeaa. Perintövero voitaisiin maksaa talon myynnistä saatavilla rahoilla, mutta jos talo ei mene kaupaksi, voi veron maksamisen kanssa tulla hankaluuksia.

Ongelmia saattavat aiheuttaa myös esimerkiksi perintönä saadut perheyhtiön osakkeet. Ne voivat olla arvokkaat, mutta niiden myyminen on hyvin hankalaa. Siitä huolimatta niistä täytyy maksaa vero.

Riitaisa kuolinpesä hidastaa perinnönjakoa

Jos kuolinpesä on riitaisa, varoja ei päästä jakamaan sen osakkaille. Silloin perintövero voidaan panna maksuun, vaikka osakkaat eivät vielä ole saaneet perintöä haltuunsa. Riitatilanteessa perinnönjako saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Tällaisessa tapauksessa verot voidaan maksaa kuolinpesästä, jos se sopii kaikille osapuolille. Toinen vaihtoehto on hakea maksujärjestelyä tai esimerkiksi maksaa verot lainalla.

mistä laina velkojen maksuun

Arvioi perintöveron määrä helposti perintöverolaskurilla

Nordic Bankin helppokäyttöinen perintöverolaskuri auttaa sinua arvioimaan perintöveron määrän. Kirjoita laskuriin perinnön arvo euroina, niin saat tietää veron määrän kummassakin veroluokassa. Laskuri ottaa huomioon myös mahdolliset vähennykset.

Perintöveroluokkia on kaksi. Veroluokka määräytyy sen perusteella, mikä perinnön saajan suhde on perittävään.

I veroluokkaan kuuluvat lähisukulaiset, esimerkiksi:

  • äiti, isä (sekä biologiset että adoptiovanhemmat)
  • isovanhemmat
  • lapset (sekä biologiset että adoptiolapset)
  • aviopuoliso ja hänen lapsensa
  • avopuoliso, jos perittävällä ja perillisellä on yhteinen lapsi tai he ovat aiemmin olleet avioliitossa.

II veroluokkaan kuuluvat muut kuin lähisukulaiset, esimerkiksi kaukaisemmat sukulaiset ja suvun ulkopuoliset henkilöt.

Voiko perillisille lahjoittaa rahaa etukäteen verojen maksua varten?

Helpointa on jättää perillisille perinnöksi myös rahavaroja, joista perintövero on helppo maksaa. Näin perinnönsaajien ei ole pakko myydä omaisuutta, jotta vero saadaan maksettua.

Perilliselle voi myös lahjoittaa verovapaasti enintään 4 999 euroa kolmen vuoden välein. Hänelle voi siis antaa etukäteen rahaa, joilla perintöveron saa maksettua myöhemmin. 5 000 euron tai sen yli menevistä lahjoista pitää maksaa lahjavero.

Raja on lahjoittajakohtainen. Sama henkilö voi siis vastaanottaa alle 5 000 euron lahjoja useammalta henkilöltä. Esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lapselleen 4 999 euroa kolmen vuoden välein ilman veroseuraamuksia.

Alle 5 000 euron lahja lasketaan kuitenkin osaksi perintöä, jos lahjan antaja kuolee kolmen vuoden kuluessa lahjan antamisesta.

Isompiakin summia voi totta kai lahjoittaa perillisille tai kenelle tahansa. Silloin lahjasta pitää kuitenkin maksaa lahjavero. Jos siis veron maksamiselta halutaan välttyä, kannattaa isommatkin lahjat jakaa pitemmälle ajanjaksolle. Lahjaveron määrä riippuu lahjan arvosta sekä lahjoittajan ja lahjansaajan suhteesta. Lähimmille sukulaisille annetuista lahjoista maksetaan vähemmän veroa. Lahjaverolaskurilla voit laskea lahjaveron määrän helposti

Kuinka paljon aikaa perintöveron maksamiseen on?

Perinnönjättäjän kuoltua perunkirjoitus pitää tehdä kolmen kuukauden kuluessa. Kopio perunkirjoituksesta pitää toimittaa Verohallinnolle kuukauden kuluessa.

Verohallinto käsittelee perunkirjan, ja sen jälkeen jokainen perillinen saa oman verotuspäätöksen. Perunkirjan käsittelyaika on tavallisesti 6–12 kuukautta.

Perintövero maksetaan yleensä yhdessä tai kahdessa erässä veron määrän mukaan. Alle 500 euron perintövero maksetaan yhdessä erässä, isommat verot maksetaan kahdessa tai useammassa erässä.

Ensimmäinen eräpäivä on noin kolmen kuukauden päästä perintöverotuksen tekemisestä. Toinen eräpäivä on kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä.

Milloin perintöverotuspäätös tulee?

Yleensä perunkirjan käsittelyaika verottajalla on 6–12 kuukautta perunkirjan toimittamisesta laskien. Käsittelyajoissa on kuitenkin vaihtelua, ja joskus päätös voi tulla tätä nopeammin tai hitaammin.

Jos perunkirjoituksesta on kulunut yli vuosi, eikä verotuspäätös ole saapunut perille, kannattaa varmistaa verottajalta, että perunkirja on varmasti toimitettu verottajalle. Perunkirjan toimittaminen onnistuu helpoiten sähköisiä kanavia pitkin, ja sieltä voi myös helposti tarkistaa, että perunkirja on toimitettu verottajalle aikataulussa.

Miten lasku perintöverosta toimitetaan?

Perintöverotuspäätös ja lasku tulevat näkyviin OmaVero-palveluun sekä myös postitse kotiosoitteeseen. Paperista laskua ei kuitenkaan välttämättä tule, jos olet ottanut käyttöön Suomi.fi-palvelun.

Perintövero on henkilökohtainen, eli jokaiselle perikunnan jäsenelle tulee oma lasku perintöverosta. Jokainen on itse henkilökohtaisesti vastuussa omasta perintöverostaan. Perilliset eivät siis ole vastuussa toistensa perintöveroista.

Mitä tapahtuu, jos perintöveroa ei maksa ajoissa?

Jos et maksa perintöveroa eräpäivään mennessä, joudut maksamaan viivästyskorkoa. Vero kannattaa siis ehdottomasti pyrkiä maksamaan ajallaan, jotta maksettava summa ei kasva entistä korkeammaksi.

Myöhässä olevasta verosta tulee enintään 3 maksukehotusta, joiden jälkeen vero menee ulosottoon. Kolmas maksukehotus tulee parin vuoden kuluttua veron ensimmäisestä eräpäivästä. Maksuaikaa siis on ennen kuin vero menee ulosottoon, mutta totta kai koko tämän ajan vero on kerännyt korkoa ja maksettavanasi on aiempaa isompi summa.

Verotuspäätökseen voi pyytää muutosta, mutta perintövero pitää silti maksaa eräpäivään mennessä. Jos verottaja toteaa, että olet maksanut perintöveroa liikaa, saat ylimääräisen osuuden takaisin tilillesi. Verottaja tekee sinulle uuden verotuspäätöksen ja tämän jälkeen saat liikaa maksetun osuuden takaisin.

Mitä voi tehdä, jos perintöveroa ei pysty maksamaan?

Perintöveron maksaminen voi olla yllättävä taloudellinen haaste varsinkin, jos siihen ei ole varauduttu mitenkään. Jos rahasi eivät riitä perintöveron maksamiseen, sinulla on muutamia vaihtoehtoja.

Maksujärjestelyn pyytäminen verottajalta

Voit saada veron maksamiseen lisää aikaa, kun haet maksujärjestelyä verottajalta. Tällä tavalla maksetuista maksueristä pitää kuitenkin maksaa viivästyskorkoa, joten ilmaiseksi lisää maksuaikaa ei saa. Vuonna 2023 viivästyskorko on 7 %.

Lainaa veron maksamista varten

Voit myös harkita lainan ottamista perintöveron maksamiseksi. Monet pankit ja muut luotonmyöntäjät tarjoavat lainoja perintöveron maksamiseen. Tämä voi olla hyvä ratkaisu, kun perintöveron määrä ylittää käytettävissä olevat varat.

Lainalla saat maksettua perintöveron heti verottajalle, mutta sinun ei tarvitse maksaa koko lainasummaa kerralla takaisin. Sen sijaan voit maksaa sitä sopivan kokoisissa kuukausierissä.

Lainaa harkitessa on erittäin tärkeää vertailla eri lainantarjoajien tarjouksia. Voit säästää paljon rahaa, kun valitset lainan, jossa on edullisempi korko. Kotimaisessa Nordic Bankissa voit vertailla jopa yli 30 luotonmyöntäjän lainoja helposti yhdellä lainahakemuksella. Palvelussamme voit kilpailuttaa lainan 500 eurosta 60 000 euroon asti ilman vakuuksia.

Omaisuuden myynti

Jos perit omaisuuttaa, joudut todennäköisesti harkitsemaan sen myymistä, jos perintöveron maksaminen tuottaa ongelmia. Jos et tarvitse perimääsi omaisuutta tai sinulla ei ole siihen tunnesidettä, voi sen myyminen olla hyvä ratkaisu.

Aina omaisuuden myynti ei kuitenkaan onnistu eri syistä. Toisinaan omaisuutta ei voi myydä, jos esimerkiksi kyseessä on asunto, johon leski jää asumaan. Joskus taas omaisuutta ei saa kaupaksi, vaikka sitä yrittää myydä. Näissä tilanteissa esimerkiksi lainan ottaminen voi olla järkevä ratkaisu.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta laina helposti netissä

Lainojen kilpailuttaminen on tehty helpoksi. Kilpailuttamalla voit säästää mukavasti rahaa ja löytää itsellesi parhaiten sopivan lainan. Nordic Bankissa voit saada useita tarjouksia eri luotonmyöntäjiltä vain yhdellä ilmaisella, helpolla hakemuksella.

Lainan kilpailuttamisessa on kolme helppoa vaihetta:

1. Täytä ilmainen lainahakemus Nordic Bankin sivuilla.
2. Vertaile lainatarjouksia.
3. Valitse tarjouksista paras ja nosta rahat tilillesi.

Kilpailutuksen edut

Säästä rahaa: Kilpailuttamalla voit löytää lainan, jossa on edullinen korko ja pienet kulut.
Säästä aikaa: Netissä toimivan kilpailutuspalvelun kautta voit saada monta lainatarjousta vain yhdellä hakemuksella.
Valinnanvaraa: Voit saada useita tarjouksia.
Ei vakuuksia: Voit hakea enintään jopa 60 000 euroa lainaa ilman vakuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä perintöverosta

Jos sinun osuutesi perinnöstä on alle 20 000 euroa, perintöveroa ei tarvitse maksaa.

Ensimmäinen eräpäivä on noin 3 kuukauden kuluttua siitä, kun verottaja on tehnyt verotuspäätöksen. Mahdollisen toisen erän eräpäivä on 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä.

Perintöä ei ole pakko ottaa vastaan. Voit luopua perinnöstä, jolloin se siirtyy sinun perillisillesi.

Perintöveron määrä riippuu sukulaisuussuhteesta sekä perittävän omaisuuden arvosta. Alle 20 000 euron perinnöstä ei makseta veroa. Lähimmät sukulaiset maksavat perintöveroa vähemmän kuin muut. Perintöverolaskurilla voit laskea perintöverojen määrän.

Perintöveroon voi saada verottajalta maksuaikaa. Ilmaiseksi maksuaikaa ei kuitenkaan saa, vaan silloin verosta pitää maksaa viivästyskorkoa.

Kyllä, perintöveron voi maksaa lainalla. Näin saat veron maksettua eräpäivään mennessä verottajalla, mutta sinun ei tarvitse maksaa lainaa takaisin kerralla, vaan saat pilkottua sen sopiviin kuukausieriin.

Voit hakea maksujärjestelyä verottajalta. Tällöin joudut kuitenkin maksamaan viivästyskorkoa. Toinen vaihtoehto on hakea lainaa veron maksamista varten. Voit myös myydä perittyä omaisuutta, jotta saat rahaa perintöveron maksamiseen.

Perintövero maksetaan yleensä yhdessä tai kahdessa erässä riippuen veron koosta. Alle 500 euron vero maksetaan yhdessä erässä.

Saat perintöverosta 3 maksumuistutusta. Näiden jälkeen perintövero menee ulosottoon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: