Täytä hakemus

Budjetin laatiminen on tärkeää sekä yrityksille että yksittäisille ihmisille. Budjetointi auttaa suunnittelemaan ja tarkkailemaan taloudellista tilannetta. Siitä käy ilmi, mistä rahaa tulee ja mihin sitä käytetään.

Jokaisen kannattaa tehdä itselleen budjetti, jos rahat eivät meinaa riittää tai jos haluat säästää. Rahankäyttöäsi seuraamalla näet, jäätkö plussalle vai miinukselle. Kaikkien menojen jälkeen yli jäävät rahat voi laittaa säästöön tai käyttää johonkin mukavaan. Jos menoja sen sijaan on enemmän kuin tuloja, täytyy miettiä, mitä menoja voisi karsia tai mistä voisi saada lisää tuloja.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Budjetin laatiminen onnistuu näillä helpoilla ohjeilla:

1. Laske tulot

Laske yhteen kaikki tulosi kuukauden ajalta. Tuloja voivat olla esimerkiksi palkat, eläkkeet ja erilaiset tuet. Kirjaa ylös vain se osuus, joka sinulle jää käteen verojen ja muiden maksujen jälkeen.

Jos sinulla on vaihtelevat tulot, varo yliarvioimasta tulojasi. Tee realistinen arvio kuukausituloista esimerkiksi laskemalla minkä verran olet keskimäärin tienannut kuukaudessa viimeisen vuoden aikana.

2. Selvitä kiinteät ja muuttuvat menot

Jokaisella meistä on sekä kiinteitä että muuttuvia menoja. Kirjaa jokainen meno tarkasti ylös.

Kiinteitä menoja ovat pakolliset, kuukausittaiset, aina samankokoiset menot. Näitä ovat esimerkiksi vuokra tai vastike, vakuutukset ja lainojen lyhennykset.

Muita kuukausittain toistuvia menoja voivat olla esimerkiksi bussiliput, puhelinlaskut, sähkölaskut, harrastukset ja lahjoitukset hyväntekeväisyyteen. Jos laitat kuukausittain rahaa säästöön erilliselle säästötilille tai rahastoon, myös tämä lasketaan menoksi.

Muuttuvien menojen arvioiminen voi olla hankalaa. Kerää kuitteja ja tarkastele tilitietojasi ja laske niiden perusteella, minkä verran rahaa olet käyttänyt muihin kuin pakollisiin menoihin. Näitä muuttuvia menoja voivat olla esimerkiksi kampaamokäynnit, ravintolalaskut ja teatteriliput.

3. Laadi budjetti

Kun olet nyt selvillä siitä, kuinka paljon tienaat ja käytät rahaa kuukaudessa, voit laatia budjetin. Tämä on uusi taloussuunnitelma, jota noudatat jatkossa. Voit laatia budjetin Exceliin, puhelinsovellukseen tai perinteisesti ruutupaperille. Netistäkin löytyy budjettilaskureita, esimerkiksi Takuusäätiön sivuilta.

Voit laatia kuukausibudjetin tai vuosibudjetin tai vaikka molemmat. Tiettyjä menoja maksetaan harvemmin kuin kuukausittain, joten ne on helpompi sisällyttää vuosibudjettiin. Näitä ovat esimerkiksi vakuutukset ja tietyt verot. Toisaalta koko vuoden budjettia on helpompi miettiä, kun on ensin laskenut kuukausittaiset tulot ja menot.

4. Arvioi oletko pysynyt budjetissa

Arvioi onnistumistasi säännöllisesti. Voit tehdä esimerkiksi jokaisen kuukauden lopussa yhteenvedon kuluneesta kuukaudesta. Näin saat tietää, oletko pysynyt budjetissa ja voit tarvittaessa tehdä muutoksia taloussuunnitelmaan. Jos rahaa jää yli, laita ainakin osa rahoista säästöön.

Jos sen sijaan menoja on enemmän kuin tuloja, on syytä pohtia mitä menoja voisit karsia. Laita menot tärkeysjärjestykseen. Karsi menoja, jotka eivät ole pakollisia, ja pyri säästämään pakollisissakin menoissa sen verran kuin pystyt. Esimerkiksi ruokamenoja voi pienentää suunnittelemalla ostokset huolellisesti ja suosimalla tarjouksia sekä sesongissa olevia aineksia.

Budjetointi auttaa säästämään rahaa

Budjetointi auttaa säästämään rahaa ja suunnittelemaan tulevaisuutta

Budjetin laatiminen saattaa tuntua tylsältä, mutta se on tehokas työkalu, jolla saat oman taloutesi hallintaan. Taloussuunnitelma auttaa hahmottamaan mihin rahat menevät ja näin voit muuttaa kulutustasi tarvittaessa.

Budjetin ansiosta tiedät tarkalleen kuinka paljon saat ja käytät rahaa. Laatimastasi taulukosta näet paljonko saat rahaa säästöön ja missä asioissa voisit tehdä muutoksia. Näet sen avulla helposti, miten pienistä summista voi ajan kanssa kertyä suuria säästöjä.

Taloussuunnitelma auttaa suunnittelemaan tulevaisuutta ja toteuttamaan unelmia. Jos haaveilet matkustamisesta, oman asunnon ostamisesta tai mistä tahansa pienestä tai isosta asiasta, budjetointi on ensimmäinen askel unelmien toteuttamista kohti. Voit asettaa konkreettisia tavotteita ja suunnitella miten ne saavutetaan. Aseta myös välitavotteita – ja kun saavutat ne, palkitse itsesi jotenkin! Tällä tavalla motivaatio pysyy paremmin yllä.

Kannattaako tehdä kuukausibudjetti vai vuosibudjetti?

Kuukausibudjetin laatiminen tarjoaa lyhyemmän aikavälin näkökulman talouteesi. Kuukausibudjetti on siinä mielessä järkevä valinta, että suurin osa menoista on kuukausittain toistuvia. Tämän suunnitelman avulla voit tarkastella menojasi ja tulojasi kuukausitasolla. Voit arvioida vaikka jokaisen kuukauden lopussa, miten olet pysynyt budjetissa ja tarvittaessa pystyt tekemään siihen samalla muutoksia.

Vuosibudjetti taas antaa laajemman näkökulman rahatilanteeseesi. Tähän budjettiin on helpompi merkitä harvemmin toistuvia maksuja, kuten vakuutuksia, isoja hankintoja tai lomamatkoja. Vuosibudjetin avulla voit suunnitella tulevaisuuttasi pitemmälle.

Pohdi valintaa kuukausi- ja vuosibudjetin välillä omien tarpeidesi pohjalta. Tärkeintä on löytää sinulle sopiva budjetointitapa. Voit ottaa käyttöön myös molemmat. Tai jos kaipaat kuukautta tarkempaa suunnitelmaa, voit laatia viikko- tai jopa päiväbudjetin.

Jos arkesi on kiireistä ja haluat tarkkailla rahatilannettasi lyhyemmällä aikavälillä, kuukausibudjetti voi olla parempi valinta. Jos taas suunnittelet tulevaisuuttasi pitkäjänteisemmin ja haluat nähdä isomman kuvan taloudestasi, vuosibudjetti tarjoaa kokonaisvaltaisen näkökulman.

Vinkkejä rahan säästämiseen

Helppoja säästövinkkejä

Rahan säästämisen ei tarvitse tarkoittaa suurten uhrausten tekemistä. Voit saada merkittävät säästöt pienillä teoilla.

Muutamia helppoja säästövinkkejä arkeen:

  • Vertaile hintoja aina, kun aiot ostaa jotain.
  • Hyödynnä tarjouksia.
  • Suosi sesongissa olevia ruoka-aineksia.
  • Vähennä ulkona syömistä.
  • Liiku julkisilla tai tee osa matkoista pyörällä.
  • Säästä sähköä sammuttamalla ylimääräiset laitteet.
  • Säästä vettä ottamalla lyhyempiä suihkuja.
  • Kilpailuta sähkösopimus, puhelinliittymät ja muut vastaavat.
  • Irtisano ylimääräiset lehtitilaukset ja kanavapaketit.
  • Vältä heräteostoksia.
  • Osta vaatteita ja tavaroita käytettynä.
  • Lue lisää säästövinkkejä arkeen

Kilpailuta lainat

Sekä uudet että vanhat lainat on mahdollista kilpailuttaa. Lainoja kannattaa vertailla aina, kun aiot ottaa uuden lainan. Vertailu voi tuoda sinulle huomattavat säästöt.

Voit vertailla myös nykyisiä lainojasi, ja näin kannattaakin tehdä säännöllisesti. Kilpailutuksen voi tehdä esimerkiksi kerran vuodessa. Näin varmistut siitä, että lainasi ovat aina mahdollisimman halvat.

Yhdistä lainat

Jos sinulla on useita pieniä luottoja, kannattaa tutustua lainojen yhdistämiseen. Yhdistelylainalla saat tehtyä kaikista pienistä luotoista yhden selkeän kokonaisuuden. Yhdistelylaina voi tuoda paljon säästöjä, kun sinun ei tarvitse enää maksaa korkoja ja kuluja monesta lainasta.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä budjetin laatimisesta

Budjetti auttaa hahmottamaan, mihin rahat kuluvat ja mistä on mahdollista säästää. Se antaa yleiskuvan taloudellisesta tilanteesta ja auttaa säästämään rahaa.

Budjetti laaditaan kirjaamalla ylös kaikki tulot ja menot tarkasti. Aseta realistiset tavoitteet säästämiselle. Seuraa suunnitelman toteutumista säännöllisesti.

Budjettiin kirjataan ihan kaikki tulot ja menot. Tuloja voivat olla esimerkiksi palkka- tai eläketulot sekä erilaiset tuet. Menoja on sekä kiinteitä että muuttuvia. Kiinteät menot on helpompi laskea, muuttuvien menojen arvioiminen voi olla vaikeampaa.

Arjessa voi säästää pienillä valinnoilla. Vähennä tarpeetonta kulutusta, kilpailuta palvelut ja lainat ja hyödynnä tarjouksia.

Molemmissa on hyvät puolensa. Halutessasi voit tehdä molemmat. Kuukausibudjetti tarjoaa tarkemman kuvan arjen menoista. Vuosibudjetti taas auttaa hahmottamaan pidemmän aikavälin taloudellista tilannetta.

Lainojen yhdistäminen voi olla järkevää, jos sinulla on monia pieniä lainoja. Yhdistämällä ne yhdeksi kokonaisuudeksi voit saada edullisemman koron ja selkeämmän maksusuunnitelman.

Täytä ilmainen lainahakemus Nordic Bankissa. Palvelussamme voit kilpailuttaa lainat 500 eurosta 60 000 euroon asti. Tavoitat yhdellä hakemuksella kymmeniä luotonmyöntäjiä, joten voit saada lukuisia lainatarjouksia.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: