Täytä hakemus

Parhaat säästövinkit kotitalouden arkeen

Raha-asioiden hallitseminen saattaa joskus tuntua monimutkaiselta ja haastavalta. Pienillä muutoksilla ja fiksuilla valinnoilla voit kuitenkin saavuttaa merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa jaamme parhaita säästövinkkejä, jotka auttavat suunnittelemaan rahankäyttöä ilman, että joudut tinkimään elämänlaadustasi. Olitpa sitten yksin asuva opiskelija, perheenäiti tai kiireinen uraihminen, tämä artikkeli tarjoaa käytännönläheisiä neuvoja, joita voit soveltaa arjessasi.

Käymme läpi erilaisia menoja, kuten ruokakulut, energiankulutus, matkustaminen ja monia muita. Saat rahansäästövinkkejä kattavasti elämän eri osa-alueilta. Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa kaikesta mukavasta luopumista. Tärkeintä on löytää tasapaino taloudellisen vastuullisuuden ja mukavan elämäntyylin välille. Tämän artikkelin vinkit auttavat sinua säästämään rahaa. Lisäksi voit saavuttaa tunteen siitä, että talousasiat ovat hallinnassasi.

Näin voit säästää suuria summia pienillä muutoksilla

Pienillä arkisilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, minkä verran rahaa jää säästöön menojen jälkeen. Vaikka kaikki hinnat ovat nousseet, voi omilla teoilla silti vaikuttaa rahanmenoon – ainakin jonkin verran. Niinhän sitä sanotaan, että pienistä puroista syntyy suuri joki. Samalla tavalla pienistä säästöistä voi ajan myötä kasvaa isompia summia.

Päivittäisen take away -kahvin vaihtaminen kotona valmistettuun kahviin tuo mukavasti säästöjä jo yhden kuukauden aikana. Turhien suoratoistopalveluiden irtisanominen voi sekin säästää monta kymppiä. Nämä ovat pieniä askelia ja voivat tuntua turhiltakin, sillä tällaisten pienten muutosten kohdalla ei puhuta tuhansien tai välttämättä edes satojen euron vuosittaisesta säästöstä. Mutta kun tekee pieniä elämänmuutoksia, jotka kaikki auttavat säästämään vähän, kertyy säästöjä lopulta paljon.

Laadi budjetti

Ensimmäiseksi pitää aloittaa tulojen ja menojen seuranta. Jos et tiedä minkä verran tienaat ja paljonko kulutat, on säästämisen aloittaminen hankalaa. Kuluja seuraamalla näet mihin rahasi kuluvat ja mistä pystyt säästämään. Laadi kuukausibudjetti. Se toimii kompassinasi matkalla kohti suurempia säästöjä.

Voit tehdä budjetin perinteisesti ruutupaperille tai kätevään Excel-taulukkoon. On tärkeää seurata menoja kuukausikohtaisesti. Myös tulojen seuraaminen on tietysti erittäin tärkeää, ja kuukausibudjettiin kirjataankin tarkasti nämä kaikki.

Karsi turhat kulut

Kun olet ottanut selvää, mihin käytät rahaa, arvioi jokaista rahankäyttökohdetta ja pohdi voisiko siitä säästää. Ole kriittinen ja kysy itseltäsi kysymyksiä, kuten

  • Tarvitsinko oikeasti kaiken tämän, minkä ostin?
  • Voisinko vähentää auton käyttöä esimerkiksi tekemällä osan matkoista pyörällä tai julkisilla?
  • Käytänkö kaikkia näitä suoratoistopalveluita?
  • Ehdinkö lukea kaikki tilaamani lehdet?
  • Voisinko syödä noutoruokaa harvemmin?
  • Olisinko löytänyt tämän tuotteen halvemmalla muualta?
  • Milloin viimeksi olen kilpailuttanut sähkösopimuksen, puhelinliittymät ja lainat?
  • Voisinko odottaa tarjouksia ennen kuin teen isoja hankintoja?
  • Ostanko vaatteita tai tavaroita vain siksi, että ne ovat alennuksessa?

Vaikka karsitkin ylimääräisiä kuluja, pyri silti jättämään rahaa myös mukavia asioita varten. Jos elämästä tulee pelkkää kituuttamista, säästämistä ei jaksa harrastaa kauaa. Budjettiin kannattaakin sisällyttää myös iloa tuottavia asioita, kuten harrastuksia, ulkona syömistä tai muita vapaa-ajanviettotapoja. Niiden määrää voi vähentää tarvittaessa, esimerkiksi käydä elokuvissa vain kerran kuukaudessa kahden kerran sijaan, mutta kokonaan hauskanpitoa ei kannata lopettaa.

Määritä tavoitteet

Tavoitteet ovat kuin kompassi, joka ohjaa oikeaan suuntaan. Aseta siis selkeät säästötavoitteet. Miksi haluat säästää? Haluatko kerryttää taloudellisen puskurin? Kuluuko sinulla mielestäsi liikaa rahaa turhuuksiin? Säästätkö hääjuhlia varten tai lomareissuun? Haluatko säästää lapsille rahaa opiskeluja varten? Tee tavoitteet itsellesi selväksi ja kirjoita ne vaikka ylös.

Voit myös määrittää summia, minkä verran haluat säästää kuukaudessa tai vuodessa. Summan koolla ei ole väliä. Pääasia on, että alat säästämään. Jos tilanteesi on tiukka, aseta säästötavoite matalaksi. Jo muutaman kympin säästäminen kuukaudessa on hyvä alku. Aseta itsellesi realistinen tavoite, jonka pystyt saavuttamaan. Näin motivaatio säästämiseen pysyy paremmin yllä.

Avaa säästötili

Jos olet ihminen, jolla rahaa menee samaa tahtia kuin sitä tulee, kannattaa avata erillinen säästötili, johon säästettävät rahat siirretään. Näin et pääset rahoihin käsiksi niin helposti. Voit siirtää tilille tietyn summan tai tietyn prosenttimäärän tuloistasi joka kuukausi. Jos tarkoitus on säästää lapsillesi, voit avata heille omat pankkitilit.

Säästövinkit arkeen

Mikä säästötavoitteesi sitten onkaan, voit päästä sitä kohti näillä arjen säästövinkeillä. Valitse listasta sinun elämäntilanteeseesi sopivat neuvot ja sovella niitä omaan elämääsi. Parhaat rahansäästövinkit ovat pieniä, helppoja keinoja, joilla voit säästää rahaa arjessa luopumatta kaikesta kivasta.

Koti ja asuminen

Säästövinkit arkeen - Koti ja asuminen

– Tee energiatehokkuutta parantavia remontteja

Tällaisia ovat esimerkiksi katon lisälämmöneristys, ikkunaremontti ja lämmitysjärjestelmän vaihtaminen. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun asentaminen voi tuoda jopa satojen eurojen säästöt sähkölämmitteisessä talossa.

– Harkitse pienempään asuntoon muuttamista

Esimerkiksi kun lapset ovat muuttaneet omiin asuntoihinsa, ei tilaa välttämättä enää tarvita niin paljon kuin ennen. Tällöin pienempään asuntoon muuttaminen voi olla järkevää.

– Kierrätä jätteet

Kierrättämällä voit säästää, sillä mitä vähemmän jätettä tuotat, sitä harvemmin jäteastia tarvitsee tyhjentää. Taloyhtiössä asuvalle kierrättäminen on helppoa, sillä kierrätysastiat löytyvät omalta pihalta. Omakotitalossa asuva voi viedä esimerkiksi pahvi- ja paperiroskat ilmaiseksi jätekeräyspisteelle.

– Kilpailuta vakuutukset

Oli sitten kyseessä kotivakuutus, henkivakuutus tai kesämökin vakuutus, kannattaa vakuutus kilpailuttaa. Hinnoissa on eroja, joten kilpailuttamalla voit saada jopa satojen eurojen säästöt vuodessa.

– Vähennä vedenkulutusta

Ota lyhyempiä suihkuja. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi, ja sammuta vesihana hampaiden harjaamisen ajaksi. Näillä pienillä teoilla voit säästää mukavasti vesilaskussa.

– Älä imuroi, vaan lakaise

Jos siivottavaa ei ole kovin paljon, ei imuria aina tarvitse ottaa esiin. Lakaisemalla saat roskat ja pölyt pois helposti ja sähköä käyttämättä.

– Tee pintaremontit itse

Jos osaamista löytyy, kannattaa remontit hoitaa itse. Ammattilaisille pitää tietysti jättää kaikki sähkö- ja putkityöt.

– Huolla kodinkoneita

Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti. Imuroi niiden takaa silloin tällöin, sillä kylmälaitteiden taakse kerääntynyt pöly voi lisätä energiankulutusta.

– Sammuta sähkölaitteet

Sammuta valot ja televisio, kun niitä ei kukaan tarvitse. Ota laturi ja muut laitteet pois seinästä, kun niitä ei käytetä.

Lämmitä saunaa harvemmin. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, pyri ajoittamaan saunan lämmitys, pyykinpesu, ruoanlaitto ja muut vastaavat siihen ajankohtaan, kun sähkön hinta on alhaalla. Lyhennä suihkuaikoja ja alenna lattialämmityksen lämpötilaa.

– Kilpailuta sähkösopimus

Kun edellinen sopimus on päättymässä, sähkösopimus kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Netissä on sähkönvertailusivustoja, joita voit käyttää apuna vertailussa. Tai voit tutkia sähköyhtiöiden nettisivuja tai ottaa niihin yhteyttä ja pyytää tarjousta.

– Osta energiatehokkaita laitteita

Jääkaapin, astianpesukoneen ja muiden kodinkoneiden hajottua osta tilalle energiatehokas vaihtoehto. Uusi laite voi viedä merkittävästi vähemmän energiaa kuin vanha.

– Aseta kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan

Jääkaapin lämpötilaksi kannattaa asettaa 4–6 astetta. Pakastimen lämpötila taas on noin -18 astetta. Mitä kylmemmällä kylmälaitteet ovat, sitä enemmän sähköä kuluu.

– Laske sisälämpötilaa

Lämpötilan laskeminen muutamankin asteen verran säästää sekä rahaa että luontoa. Lisäksi viileämpi sisälämpötila tekee olon virkeämmäksi ja voi parantaa unenlaatua. Sillä voi siis olla myös positiivisia terveysvaikutuksia. Suositeltava sisälämpötila on 21 astetta. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla vielä pari astetta matalampi.

– Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita

Astianpesukone ja pyykkikone kannattaa lastata täyteen ennen kuin kone laitetaan päälle. Näin saat pestyä kerralla enemmän ja koneellisia tarvitsee pestä harvemmin. Astiat ja pyykit kannattaa pestä pääosin koneella, koska kone kuluttaa yleensä huomattavasti vähemmän vettä verrattuna käsin pesemiseen.

Huomioi, että myös pesulämpötila vaikuttaa energiankulutukseen. Mitä lämpimämpi vesi, sitä enemmän energiaa kuluu.

Ruoka

– Suunnittele viikon ruokalista ja tee ostoslista etukäteen

Etukäteen suunnittelemalla voit välttää heräteostoksia ja virheostoksia.

– Tee ruokaostokset netissä

Hintojen vertaileminen on helpompaa netissä, kun kaikki tuotteet ovat selkeästi esillä samalla sivulla. Lisäksi heräteostosten määrä yleensä vähenee, kun et kävele itse käytävillä ja näe siellä mielenkiintoisia asioita.

Ruokien tilaaminen netistä maksaa tietysti jonkin verran, mutta tuon hinnan saa usein äkkiä takaisin sillä, että hintoja on helpompi vertailla ja heräteostoksia ei tule. Usein ruoan nettikaupan toimituskulujen hinnat myös vaihtelevat hieman päivän ja kellonajan mukaan, joten valitsemalla halvemman päivän voit säästää lisää.

– Vähennä alkoholinkäyttöä

– Valmista ruokia isommissa erissä

Pakasta valmista ruokaa, niin sinulla on aina valmiina ruokaa. Näin sinun ei tarvitse kokata joka päivä. Saat kiireisenäkin päivänä kotona tehtyä ruokaa, eikä sinun ole pakko ostaa valmisruokia tai syödä ulkona.

– Osta vain sen verran, minkä kulutat

Ruoan heittäminen roskiin on sama kuin heittäsi rahaa roskiin. Jos leipä tai liha uhkaa vanhentua, laita se ajoissa pakastimeen.

– Kilpailuta ruokakaupat

Ruokakauppojen hintatasoissa on eroja. Valitse siis kauppa, jossa ruoka on halvinta.

– Vaihda halvempiin merkkeihin

Kauppojen omia merkkejä ostamalla voit säästää rahaa. Näihin kannattaa vaihtaa, jos laatuero tuotteiden välillä ei ole suuri.

– Käy kaupassa harvemmin

Osta kerralla enemmän. Näin säästyy sekä aikaa että rahaa. Usein rahaa kuluu enemmän, jos kaupassa käy joka toinen päivä hakemassa jotain pientä.

– Ota omat eväät töihin

– Hyödynnä tarjouksia ja alennusmyyntejä

Älä kuitenkaan osta jotain vain sen vuoksi, että se on tarjouksessa. Osta siis vain sellaista, mitä oikeasti tarvitset ja käytät.

Matkustaminen

– Harkitse kimppakyytejä tai julkisia kulkuneuvoja oman auton sijaan

– Suunnittele matkasi etukäteen

Esimerkiksi junaliput ovat halvempia etukäteen ostettuina. Voit säästää pitkän pennin, kun suunnittelet matkasi hyvissä ajoin etukäteen.

– Hyödynnä tarjouksia

– Aja lyhyet matkat pyörällä

– Huolla autoa

– Kilpailuta huoltoasemat

Polttoaineen hinta vaihtelee. Tutki siis, miltä huoltoasemalta saat polttoainetta edullisimmin.

Vaatteet

– Osta laadukkaita, ajattomia vaatteita

Nämä vaatteet kestävät pitempään, eivätkä mene muodista niin nopeasti. Voit siis sekä näyttää tyylikkäältä vuodesta toiseen että säästää rahaa ja luontoa.

– Osta käytettyjä vaatteita

Kirpputoreilta löytyy usein edullisia ja hyväkuntoisia vaatteita. Varsinkin lastenvaatteissa voi säästää huomattavasti, kun ei osta aina uutta, vaan suosii kirpputoreja.

– Älä osta vaatteita turhaan

Pohdi ennen uuden vaatteen ostamista, tarvitsenko tätä todella.

– Pyri korjaamaan rikki menneitä vaatteita

Aina korjaaminen ei ole järkevää tai mahdollista, mutta joskus sillä voi pidentää vaatteen käyttöikää.

– Huolla vaatteita oikein

Noudata pesuohjetta, jotta vaatteet kestävät pitkään. Rasvaa nahkakenkiä ja käytä kenkiä tarvittaessa suutarilla.

Lainojen kilpailutus voi auttaa säästämään rahaa

Lainojen kilpailutus kannattaa. Se voi osoittautua tehokkaaksi keinoksi säästää rahaa ja parantaa taloudellista tilannetta. Tämä pätee sekä uusiin että vanhoihin lainoihin. Lainoja kannattaa aina vertailla, kun on hakemassa uutta lainaa. Ja myös vanhat lainat on mahdollista kilpailuttaa. Tämä kannattaakin tehdä säännöllisesti. Kauan sitten otetun lainan ehdot eivät välttämättä enää olekaan niin hyvät, vaan uusi laina voi tulla halvemmaksi.

Kilpailuttaminen auttaa löytämään lainoja, joissa on matalammat korot ja paremmat ehdot. Lisäksi se motivoi lainantarjoajia tarjoamaan nykyistä kilpailukykyisempiä vaihtoehtoja houkutellakseen ihmisiä asiakkaikseen.

Voit tehdä lainojen kilpailutuksen esimerkiksi kerran vuodessa. Näin voit seurata rahoitusmarkkinoiden muutoksia ja varmistaa, että lainasi on mahdollisimman edullinen. Kilpailutusprosessi on yllättävän yksinkertainen ja nopea tapa säästää rahaa. Se voi tuoda merkittäviä etuja pitkällä aikavälillä.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Näin laina kilpailutetaan:

  1. Täytä ilmainen lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Välitämme hakemuksesi noin 30 pankille ja rahoitusyhtiölle. Voit saada yhdellä maksuttomalla hakemuksella lukuisia lainatarjouksia.
  2. Vertaile lainatarjouksia.
  3. Valitse paras tarjous ja nosta rahat tilillesi. Parhaassa tapauksessa saat rahat jo saman päivän aikana.

Voit tehdä lainahakemuksen yksin tai yhteishakijan kanssa. Lainan hakeminen yhdessä kannattaa, sillä yhdessä voitte saada isomman lainasumman ja pienemmän koron. Yhteinen laina voi siis tulla halvemmaksi kuin yksin haettu. Muista, että lainan hakeminen ei velvoita sinua ottamaan lainaa.

Lue lisää säästämisestä: