Markkinakorko

Markkinakorko – Matalin korko löytyy vertailemalla

Kilpailuta lainat Nordic Bankissa. Saat yhdellä ilmaisella hakemuksella kilpailutettua jopa 30 eri lainantarjoajaa.

Palvelussamme voit kilpailuttaa lainat aina 70 000 euroon asti.

Lainan korko perustuu vallitsevaan korkotasoon. Korko vaihtelee myös lainatyypin ja rahoittajan mukaan. Lainojen vertailu on erittäin tärkeää, kun etsit edullista lainaa.

Kiinnitä vertaillessa huomiota etenkin todelliseen vuosikorkoon. Se sisältää sekä koron että kaikki kulut, joten se kertoo lainan kokonaiskustannukset.

Kilpailuta lainat Nordic Bankissa. Saat yhdellä ilmaisella hakemuksella kilpailutettua jopa 30 eri lainantarjoajaa.

Palvelussamme voit kilpailuttaa lainat aina 70 000 euroon asti.

Lainatarjoukset yli 30 pankilta  

 Ei velvoita tai sido mihinkään

 Palvelu auki 24/7

Arvioitu kuukausierä

Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä €. Nimelliskorko %. Luoton todellinen vuosikorko %. Avausmaksu €. Takaisinmaksuaika v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä €.

Lainan korko perustuu vallitsevaan korkotasoon. Korko vaihtelee myös lainatyypin ja rahoittajan mukaan. Lainojen vertailu on erittäin tärkeää, kun etsit edullista lainaa.

Kiinnitä vertaillessa huomiota etenkin todelliseen vuosikorkoon. Se sisältää sekä koron että kaikki kulut, joten se kertoo lainan kokonaiskustannukset.

Mikä on markkinakorko?

Markkinakorko tarkoittaa markkinoilla määräytyvää korkotasoa. Se muuttuu jatkuvasti rahan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hyvin yleisesti käytetty markkinakorko on euribor.

Pankit käyttävät viitekorkoa lainatuotteidensa hinnoitteluun. Joskus asiakas voi itse valita viitekoron pankin tarjoamista vaihtoehdoista.

Mitä eri korkotermit tarkoittavat?

Korko tarkoittaa rahan hintaa. Korkotermejä on paljon. Seuraavaksi käymme läpi, mitä nämä erilaiset korkotermit tarkoittavat. Lainasanastosta löydät lisää rahoitusalan termien selityksiä.

Viitekorko on julkisesti noteerattu korko. Sen perusteella pankki määrittelee lainan koron. Yleisesti käytössä oleva viitekorko on esimerkiksi 12 kuukauden Euribor. Viitekoron päälle pankki laittaa oman marginaalinsa, ja lainan korko muodostuu siis näistä kahdesta.

Mikä on markkinakrko

Marginaalikorko tarkoittaa pankin osuutta korosta. Marginaalikorolla pankki kattaa toimintakustannuksiaan sekä luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä. Tämä korko on asiakaskohtainen. Lainan korko muodostuu marginaalikorosta ja viitekorosta.

Euribor-korko on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko. Se pohjautuu pankkienvälisiin lainoihin sekä mahdollisesti muihin markkinatietoihin. Suomessa asuntolainoissa käytetään tavallisesti 12 kuukauden Euriboria. Tällaisen lainan korko tarkistetaan 12 kuukauden välein.

Prime-korko on pankin oma viitekorko, joka vaihtelee päivittäin. Prime-korkoon vaikuttaa esimerkiksi yleinen korkotaso ja taloudellinen tilanne sekä inflaatio.

Kiinteä korko tarkoittaa sitä, että lainan viitekorko ei muutu yleisen korkotason vaihtelun mukaan, vaan se pysyy samana sovitun ajanjakson ajan. Kiinteän koron hyvä puoli on se, että asiakas pystyy helposti ennakoimaan lainan kulut eikä korkojen noususta tarvitse olla huolissaan. Kiinteä korko määritetään tavallisesti 3-10 vuodeksi. Kun kiinteä korkojakso päättyy, lainan korko sidotaan vaihtuvaan viitekorkoon.

Todellinen vuosikorko on tärkeä luku, kun vertailet lainoja. Todellinen vuosikorko sisältää sekä lainan nimelliskoron että kaikki kulut. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi tilinavausmaksu sekä kuukausittaiset palvelumaksut. Todellinen vuosikorko ilmaistaan prosentteina.

Lue mitkä asiat vaikuttavat markkinakorkoon

Mitkä asiat vaikuttavat markkinakorkoon?

Koroista päätetään keskuspankeissa ja niihin vaikuttavat myös markkinat. Euroopan Keskuspankin eli EKP:n tehtävä on ylläpitää hintavakautta. Eli toisin sanoen se pyrkii varmistamaan, että inflaatio pysyy vakaana ja ennustettavana. Tavoite on pitää inflaatio 2 prosentissa.

Jos inflaation odotetaan pysyvän pitkään nopeana, joudutaan helposti kierteeseen, jossa työntekijät vaativat palkankorotuksia ja yritykset joutuvat sen seuraksena nostamaan hintojaan. Hintojen noustua tarvitaan taas lisää palkkaa, mikä taas nostaa hintoja. Tämä kierteen välttämiseksi korkoja nostetaan, kunnes tilanne rauhoittuu.

EKP pyrkii hillitsemään inflaatiota nostamalla korkotasoja. Korkotason nostamisen seurauksena rahan lainaamisesta tulee kalliimpaa ja sen kysyntä vähenee. Teoriassa tämä hillitsee taloutta ja alentaa inflaatiota.

Vaihtuvakorkoinen laina sidotaan viitekorkoon. Prime- ja Euribor-korko ovat yleisimmät viitekorot. Kun viitekorko muuttuu, myös lainan korko muuttuu. Euribor-korko määritellään joka aamupäivä Euroopan keskuspankissa, ja Prime-korko on pankkien oma korko, jota pankki muuttaa halutessaan.

Yleinen korkotaso nousee, kun maailman tapahtumat ja kriisit heikentävät luottamusta talouteen. Kun maailman tilanne taas nähdään vakaampana, korko laskee. Markkinakorko perustuu siis kansainvälisen talouden kehittymiseen.

Rahan hinta riippuu kysynnästä ja tarjonnasta. Korot vaihtelevat sen mukaan, miten rahaa on tarjolla markkinoilla. Talouskriisin jälkeen korot laskevat. Valtiot tuovat rahaa markkinoille, joten rahan saanti on helppoa.

Näin markkinakorko vaikuttaa lainoihin ja säästöihin

Vaihtuvakorkoinen laina sidotaan johonkin viitekorkoon, usein Euriboriin. Silloin korko vaihtuu aina tietyn tarkastelujakson jälkeen. Esimerkiksi asuntolainat on usein sidottu 12 kuukauden Euriboriin. Tällöin korko tarkistetaan vuoden välein. Jos Euribor on noussut, lainan korko nousee. Jos se taas on laskenut, myös lainan korko laskee.

Euroopan Keskuspankin tavoite on ylläpitää hintavakautta, jolloin ihmisten on helpompi suunnitella hankintojen tekemistä ja säästämistä. Inflaatiota voidaan pyrkiä hillitsemään korkotasoja nostamalla. Toisaalta korkojen nostaminen johtaa inflaatioon, sillä iso osa kuluttajien ja yritysten varoista menee lainojen korkoihin.

Pankit myös maksavat korkoa asiakkaiden talletuksille. Kun EKP nostaa ohjauskorkoja, säästämisestä tulee kannattavampaa. Yleinen korkotason nousu siirtyy talletuskorkoihin mutta viiveellä. Kun talletat rahaa tilillesi, annat rahasi pankille lainaan. Jos tilin korko on esimerkiksi 2 %, saat 1000 euron talletukselle 20 euroa korkoa vuodessa. Kun talletat tai sijoitat eteenpäin myös tuon 20 euroa, saat korkoa korolle.

Joka tapauksessa pankit maksavat säästöistä vain vähän korkoja ja inflaatio on yleensä aina tätä korkeammalla. Talletuskoroista pitää myös maksaa lähdeveroa, joka syö tuottoja. Paremman tuoton saa tavallisesti sijoittamalla rahat osakkeisiin, tosin tähän liittyy myös enemmän riskejä.

Mitkä asiat vaikuttavat henkilökohtaiseen korkotarjoukseen?

Lainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Marginaali on asiakaskohtainen, eli lainanhakijan yksilöllinen taloudellinen tilanne vaikuttaa siihen.

Hyvästä henkilökohtaisesta luottoluokituksesta on hyötyä, kun haet lainaa. Luotonmyöntäjät tekevät riskiarvion jokaisesta lainanhakijasta. Sen perusteella päätetään, myönnetäänkö lainaa vai ei ja millainen korko lainalle asetetaan. Korkoon vaikuttaa moni asia, kuten lainan koko, sinun tulosi ja muu taloudellinen tilanteesi. Mitä parempi tilanteesi on, sitä todennäköisemmin saat edullisen lainan.

Täytä lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla, niin voit saada henkilökohtaisen lainatarjouksen yli 30 eri pankista ja rahoituslaitoksesta. 

Markkinakorko selväksi

Kiinnitä huomiota erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko sisältää sekä lainan korot että kulut, joten se kertoo lainan todelliset kustannukset.

Todellisen vuosikoron lisäksi lainatarjouksista kannattaa tarkastella esimerkiksi takaisinmaksuaikaa sekä sitä, onko korko kiinteä vai vaihtuva. Myös takaisinmaksuaika vaikuttaa korkoon. Tavallisesti lyhytaikaisissa lainoissa on korkeampi korko kuin pitkäaikaisissa. Lainaa voi aina lyhentää nopeammin, jos taloudellinen tilanteesi paranee takaisinmaksuaikana. Näin voit säästää huomattavia summia rahaa. Yleensä ylimääräisten lyhennysten tekeminen onnistuu ilman lisäkuluja. Ennen lainahakemuksen täyttämistä kannattaa kokeilla lainalaskurilla, että mikä olisi omalle taloudellesi sopivin maksuaika tarvitsemallesi lainasummalle.

Usein kysytyt kysymykset markkinakorosta:

Markkinakorko on markkinoilla määräytyvä korkotaso. Se muuttuu koko ajan rahan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Yleisesti käytetty markkinakorko on euribor.

Markkinakorko vaihtelee rahan kysynnän ja tarjonnan mukaan sekä sen mukaan, miten markkinoilla on rahaa.

Kilpailuttamalla voit löytää edullisen lainan. Kilpailuta lainat Nordic Bankissa, niin voit saada yhdellä maksuttomalla hakemuksella jopa yli 30 lainatarjousta. Tarjousten vertailu on helppoa, sillä palvelussamme tarjoukset järjestyvät automaattisesti koron mukaan.

Markkinakorkoon vaikuttaa moni asia, esimerkiksi rahan kysyntä ja tarjonta sekä yleinen maailman tilanne.

Euribor-korko määritellään joka päivä. Korkojen muutokset eivät kuitenkaan heti näy lainoissa, sillä lainojen korot tarkistetaan tietyin väliajoin, esimerkiksi 12 kuukauden välein.

Lainat kilpailuttamalla voit säästää paljon rahaa. Korot ja kulut vaihtelevat luotonmyöntäjän mukaan. Kun etsit lainan, jossa on mahdollisimman matala korko ja pienet kulut, voit säästää huomattavia summia joka kuukausi.

Kun markkinakorko nousee, lainan korko nousee. Kun markkinakorko laskee, lainan korko laskee.

Korkojen kehitystä voi seurata esimerkiksi Suomen Pankin nettisivuilta.

Korko tarkoittaa käytännössä rahan hintaa. Siksi korot vaikuttavat myös valuuttojen kysyntään.

Markkinakoron nousu vähentää rahan kysyntää. Tämä hillitsee taloutta. Talouskriisin jälkeen korot tavallisesti laskevat ja rahan saaminen on helpompaa.

Monet sijoittajat sijoittavat korkomarkkinoille, kun korot ovat korkealla.

Korkojen noustessa osakkeiden arvostustaso voi laskea. Nousevat korot houkuttelevat sijoittajia sijoittamaan osakkeiden sijaan korkomarkkinoille.

 

Lue lisää: