Inflaatio on kiihtynyt viime aikoina. Mitä tämä tarkoittaa velalliselle? Miten inflaatio vaikuttaa asuntolainaan?

Inflaatio tarkoittaa hintojen nousua eli rahan arvon laskua. Kuluttajien ostovoima heikkenee, kun samalla euromäärällä saa hankittua aiempaa vähemmän asioita. Eläminen kallistuu, kukkaron nyörejä pitää kiristää entisestään ja moni alkaa säästää harrastuksista ja muista ei niin välttämättömistä menoista.

Inflaatioon voi olla monia syitä. Yleensä kyse on rahan tarjonnan kasvamisesta eli siitä, että liikkeellä on paljon aiempaa enemmän rahaa. Myös esimerkiksi yritysten kustannusten nousu ja kokonaiskysynnän kasvu kokonaistarjontaa nopeammin saattavat kiihdyttää inflaatiota.

Inflaatio vaikuttaa lainaan

Usein kuulee sanottavan, että inflaatio syö velat. 1970-luvulla näin tapahtuikin. Samaan aikaan hintojen nousun kanssa myös reaaliansiot nousivat. Palkkojen nousun ja inflaation ansiosta ihmiset pystyivät lyhentämään asuntolainojaan nopeammin. Nykyään palkkakehitys on ollut hitaampaa, joten velkoja maksetaan pidempään.

Inflaatiosta voi olla hyötyä kansantaloudelle, kunhan inflaatio pysyy aisoissa, noin kahden prosentin tuntumassa. Hallitsematon inflaatio vaikuttaa niin tavallisten ihmisten kuin yritystenkin arkeen. Ostovoima kärsii ja maan kilpailukyky heikkenee. Ulkomaiset yritykset ostavat tuotteet halvemmalla jostain muualta, joten myös vientiteollisuus heikkenee.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Hae edullinen lainatarjous!

Lainahakemuksen täyttäminen ei velvoita vastaanottamaan lainaa. Kilpailuta jopa 30 pankkia turvallisesti verkossa.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Inflaatiosta on hyötyä velallisille, jos palkat nousevat

Velalliset hyötyvät inflaatiosta, jos palkat nousevat samalla. Tällöin velalliset maksavat lainansa takaisin reaalisesti pienemmällä summalla. Tavallisesti myös kiinteistöjen arvo nousee inflaation vuoksi. Jos tulot eivät nouse, inflaatiosta ei saa hyötyä.

Inflaatio vaikuttaa enemmän pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä inflaation vaikutusta ei yleensä juurikaan huomaa, koska tuotteiden hinnat, palkat ja korot nousevat lähes samanaikaisesti. Ostovoima pysyy samana, vaikka palkka ja hinnat muuttuvat. Saat siis tuloillasi edelleen saman määrän tuotteita kuin ennen, vaikka tilille tulee enemmän rahaa.

Kun inflaatio on korkea, monien hyödykkeiden ja palveluiden hinnat nousevat nopeasti. Lopulta palkkojakin on nostettava, jotta kuluttajilla olisi varaa ostaa tuotteita ja pitää elintasoa yllä. Tavallisesti inflaatio siis johtaa ennen pitkään palkkojen nousuun.

Inflaation vaikutus asuntolainaan

Korkojen nousu heikentää inflaation hyötyjä

Yleensä samaan aikaan hintojen nousun kanssa nousevat myös korot. Korkojen nousu voi aiheuttaa ongelmia asuntovelallisille. Monet ovatkin pyrkineet suojautumaan korkojen nousulta esimerkiksi ottamalla pitkään asuntolainaan maksullisen korkokaton. Korkokatto tuo mielenrauhaa ja voi tuoda paljon säästöjä, jos korko todella nousee laina-aikana.

Inflaation ja korkojen hankaluus on siinä, että kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Korot saattavat lähteä tiukkaan nousuun tai voi olla, että ne eivät nouse ollenkaan tai nousevat vain vähän. Koroissa voidaan myös nähdä pieni hyppäys, jossa korot nousevat hetkellisesti, mutta laskevat taas vähän ajan päästä takaisin matalalle tasolle.

Jos korot pysyvät matalammalla kuin inflaatio, inflaatio syö lainaa. Ei silti kannata jäädä odottamaan, että inflaatio haukkaa osan lainasta, sillä jos korot nousevat, heikentää se inflaation hyötyä. Asuntolainaa kannattaa maksaa pois mahdollisimman nopeasti. Suurimmalla osalla suomalaisista on asuntolaina, jossa on vaihtuva korko. Joten kun koron tarkistuspäivä tulee, korko nousee. Tällä voi olla suuri vaikutus kuluttajan taloudelliseen tilanteeseen. Siksi jokaisen velallisen pitäisi pyrkiä varautumaan korkojen nousuun jo etukäteen tavalla tai toisella. Omaa taloutta kannattaa tarkastella kriittisesti ja laskea, kestääkö talous korkojen nousun.

Kilpailuta lainat Nordic Bankilla

Usein samaan aikaan asuntolainan kanssa lyhennetään myös remonttilainoja. Korkojen noustessa niidenkin korot nousevat. Tämä voi johtaa siihen, että rahaa menee aiempaa huomattavasti enemmän lainanlyhennyksiin. Taloyhtiössä rahoitusvastikkeen koko voi pahimmillaan moninkertaistua. Velallinen joutuu hankalaan tilanteeseen, sillä kallis rahoitusvastike saattaa tehdä asunnon myymisestä hankalaa.

Inflaatiosta johtuva korkojen nousu vaikuttaa eniten pitkäaikaisiin lainoihin. Lyhytaikaisiin pikalainoihin sillä ei ole yhtä vahvaa vaikutusta, mutta toki yleinen korkotason nousu vaikuttaa jonkin verran myös lyhytaikaisiin lainoihin.

Lainaa kannattaa ottaa aina harkiten. Ennen lainan ottamista on tärkeää kilpailuttaa lainat. Näin voit löytää matalakorkoisen lainan ja rahaa jää enemmän käyttöön muita asioita varten. Lainojen vertaileminen on erittäin helppoa Nordic Bankissa. Saat kilpailutettua yhdellä maksuttomalla hakemuksella jopa yli 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä.

Kilpailuta lainat netissä

Inflaatio syö säästöjä

Inflaatiolla on vaikutusta myös säästöihin. Eniten negatiivisia vaikutuksia inflaatiolla onkin juuri niihin, jotka pitävät rahoja tilillään säästössä pitkiä aikoja. Säästöille maksettava korko on yleensä pienempi kuin inflaation vaikutus. Kun rahan arvo laskee, säästetyillä rahoilla saa ostettua yhä vain vähemmän ja vähemmän asioita. Pienellä aikavälillä inflaation vaikutus ei siis ole kovin suuri, mutta jos säästöjä pitää tilillä vuosikausia, on inflaation vaikutus iso.

Kukaan ei välty inflaation vaikutuksilta täysin. Siltä voi kuitenkin pyrkiä suojautumaan esimerkiksi sijoittamalla rahat joihinkin hyvätuottoisiin kohteisiin. Tällä tavalla omaisuutesi arvo säilyy eikä inflaatio syö sitä.

Tilillä kannattaa säilyttää joka tapauksessa hieman ylimääräistä rahaa taloudellisena puskurina, johon voi turvautua, kun eteen tulee ylimääräisiä kiireellisiä menoja. Yleensä osa rahoista kannattaa sijoittaa hyviin kohteisiin, koska sillä tavalla rahoista saa enemmän tuottoa kuin säästötilillä makuuttamalla, ja omaisuuden arvo on paremmin suojattu inflaatiolta.

Usein kysytyt kysymykset infaatiosta:

Inflaatio tarkoittaa hintojen nousua eli toisin sanoen rahan arvon laskua. Samalla rahamäärällä saa siis ostettua aiempaa vähemmän tuotteita ja palveluita.

Inflaatio syö velkaa, jos myös palkat nousevat. Palkkojen nousun ansiosta ihmiset pystyvät lyhentämään velkaansa nopeammin.

Inflaatio aiheuttaa taloudellista epävarmuutta sekä ihmisille että yrityksille. Ihmisten ostovoima heikkenee, kun hinnat nousevat. Säästöjen reaaliarvo laskee, kun inflaatio on korkeampi kuin säästöille maksettava korko. Lisäksi ulkomaankauppa voi kärsiä.

Yleensä korot nousevat inflaation aikana. Korkojen nostamisella pyritään hillitsemään ja hidastamaan inflaatiota.

Inflaatiolta voi suojautua esimerkiksi sijoittamalla varoja reaaliomaisuuteen ja tuottaviin kohteisiin. Asuntovelallisten kannattaa harkita korkosuojausta tai kiinteäkorkoista lainaa. Ylimääräisiä kuluja kannattaa karsia. Rahaa voi saada säästettyä esimerkiksi yhdistämällä lainat.

Kun hinnat nousevat, ihmisten ostovoima heikkenee, eli samalla rahamäärällä saa aiempaa vähemmän tuotteita ja palveluita. Inflaatio laskee säästöjen arvoa. Taloudellinen epävarmuus saattaa aiheuttaa sen, että yritykset joutuvat irtisanomaan työntekijöitä.

Korkoja nostamalla pyritään hillitsemään ja hidastamaan inflaatiota. Hallitsematon inflaatio aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia.

Osa inflaatiosta on väliaikaista. Osa asiantuntijoista arvioi, että inflaatio asettuisi 2 - 4 prosentin tasolle vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Säästäjät kärsivät inflaatiosta, sillä samalla rahamäärällä ei enää saa yhtä paljon tuotteita ja palveluita kuin aiemmin. Elintarvikkeiden ja vuokrien nousu kurittaa eniten pienituloisia.

Korkea inflaatio hyödyttää velallisia, sillä inflaatio syö velan arvoa. Myös kiinteistöjen arvo voi nousta, mikä hyödyttää asuntosijoittajia.

Pitkäaikaiset lainat kannattaa pyrkiä maksamaan pois mahdollisimman nopeasti.

Inflaatio aiheuttaa yleensä korkojen nousun. Korkojen nousu ei kuitenkaan välttämättä ehdi vaikuttaa lyhytaikaiseen lainaan. Vakuudettomissa lainoissa on yleensä kiinteä korko, eli korko pysyy samana koko laina-ajan.

Vakuudettomissa lainoissa on yleensä kiinteä korko. Kiinteä korko tarkoittaa, että korko pysyy samana koko laina-ajan.

Asuntolainan korko tarkistetaan säännöllisin väliajoin, tavallisesti kerran vuodessa. Jos viitekorko on noussut, asuntolainan korko nousee korontarkistuspäivänä.

Inflaatio hyödyttää velallisia, jos myös palkat nousevat. Tällöin velallinen saa lyhennettyä lainaa nopeammin. Yleensä inflaatio nostaa myös kiinteistöjen arvoa ainakin kysytyillä alueilla.

Laina kannattaa maksaa pois mahdollisimman nopeasti. Suuriin ja pitkäaikaisiin lainoihin, kuten asuntolainaan, kannattaa ottaa korkosuojaus.

Inflaatio saattaa nostaa asuntojen hintoja etenkin kysytyimmillä alueilla. Toisaalta korkojen nousu saattaa laskea asuntojen hintoja.

Inflaatiolta voi pyrkiä suojautumaan sijoittamalla osan varoista tuottoisiin kohteisiin. Sijoituskohteet pitää tietysti harkita tarkkaan.

Täytä lainahakemus Nordic Bankin nettisivuilla. Voit saada yhdellä ilmaisella hakemuksella yli 30 lainatarjousta. Kaikki tarjoukset lähetetään sinulle sähköpostitse ja sen lisäksi voit tarkastella tarjouksia verkkopalvelussamme, jossa tarjoukset järjestyvät koron mukaan. Valitse tarjouksista paras ja saat rahat tilillesi jo yhden työpäivän kuluessa.

Lue myös

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.