Omaehtoinen luottokielto kannattaa laittaa päälle jos on saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, tai itsellään ei ole hillintää lainojen ottamiseen.

Omaehtoinen luottokielto estää lainan saantia ja saat tällä tavalla joko estettyä itsesi tai vieraat ihmiset hakemasta lainaa sinun nimiisi.

Maksuton lainavertailu netissä

Hakemuksen täyttäminen ei velvoita tai sido vastaanottamaan lainaa. Voit kilpailuttaa jopa 30 pankkia turvallisesti netissä.

Mikä on omaehtoinen luottokielto?

Omaehtoinen luottokielto kulkee myös nimellä OLK, eli käytännössä sama kuin tekisit itsellesi ”luottotiedoton” merkinnän, mutta tämä on vain omaehtoinen.

Uuden luottosopimuksen tekemisen esto tapahtuu mikäli luotonmyöntäjä tarkistaa tiedot Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnode Finland Oy:n järjestelmistä.

Omaehtoinen luottokielto estää lainan ottamisen sinun nimelläsi ja se kannattaa tehdä molempiin rekistereihin, joskus luotonmyöntäjä voi tarkistaa vain yhdestä rekisteristä tiedon.

Omaehtoinen luottokielto on maksullinen palvelu, mikä on voimassa yleensä 2 vuotta kerrallaan. Oman luottokiellon voi tarvittaessa asettaa tauolle hakeakseen uuden lainan, ja sitten asettaa sen taas päälle. Oma luottokielto merkintä on mahdollista ladata myös paperisena versiona tarvittaessa.

Milloin oma luottokielto kannattaa tehdä?

Oman luottokiellon voi asettaa päälle jos epäilee identiteettivarkautta, esim. omat passitiedot ovat voineet vuotaa julkiseksi ja varkaat voivat hakea lainaa sinun nimelläsi. Voi olla myös että tiedostat ettei sinun tulisi hakea uutta lainaa ja haluat ettei hetken heräteostokset tule sinulle kalliiksi.

Tottakai vastuu on aina lainan ottajalla, mutta tällä pienellä mekanismilla voi estää uusien lainojen ottamisen täysin ja hetken mieliteot eivät välttämättä aiheuta ylivelkaantumista.

Milloin omaehtoinen luottokielto kannattaa?

Identiteettivarkauden uhriksi joutuminen

Jos joku pääsee varastamaan henkilötietosi ja käyttämään niitä rikollisiin toimiin, voi siitä saada ikäviä seurauksia osamaksusopimusten takia.

Saatat joutua identiteettivarkauden uhriksi mikäli:

  • Lompakko, passi, henkilökortti tai ajokortti varastetaan
  • Omien tietojen kertominen väärille ihmisille, esim. netissä
  • Tietomurto

Mikäli epäilet että joku näistä on tapahtunut, kannattaa luottokielto ottaa heti käyttöön. Sitä ei koskaan tietä kuka henkilötietojasi käyttää ja mihin.

Oma luottokäyttäytyminen

Saatat huomata joutuvasi pikavippikierteeseen ja et osaa vastustaa uuden lainan hankintaa. Siinä tapauksessa kannattaa harkita luottokiellon asettamista itselleen, vaikka haluaisitkin hankkia lainaa et sitä välttämättä saa kiellon takia.

Joskus liian kalliita tuotteita saattaa tulla ostetuksi pitkillä osamaksusopimuksilla ja sopimuksia voi kasaantua helposti suuremmaksi potiksi mitä onkin hitaampaa maksella takaisin.

Miten omaehtoinen luottokielto tehdään?

Luottokiellon voit asettaa kahteen eri rekisteriin Suomessa: Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland. Kannattaa huomioida että joskus luotonmyöntäjät tarkistavat vain toisesta rekisteristä luottokiellon tilan, ja siksi kannattaa hankkia kielto molempiin rekistereihin.

Suomen Asiakastieto Oy

Luottokiellon laittaminen on helppoa suoraan verkossa. Pankkitunnusten avulla tunnistaudutaan sivuille ja kirjautuminen on helppoa.

Luottokiellon asettaminen on maksullista, se maksaa vain 19,95 euroa Asiakastiedon sivuilla. Maksaminen on mahdollista kätevästi netissä tai laskulla. Todistus luottokiellosta tulee Suomen Asiakastiedon Omatieto-palveluun.

Luottokielto on voimassa kaksi vuotta kerrallaan ja sen voi poistaa ennakkoon ennen sen päättymistä.

Bisnode

Oma luottokielto merkintä on mahdollista tehdä Bisnoden kautta. Asiakastiedon ja Bisnoden palvelut tekevät saman asian mutta eri rekistereihin. Omaehtoisen luottokiellon saa Bisnodelta myös maksullisesti, luottokielto-merkinnän jälkeen et saa lainaa, pituus 2 vuotta.

Maksamisen jälkeen voit olla huoletta tiedolla ettei nimelläsi voida esimerkiksi identiteettivarkauden jälkeen ottaa lainaa.

Hinta on hieman halvempi kuin asiakastiedon, vain 15,95 euroa kahdelta vuodelta tai 9,90 euroa yhdeltä vuodelta sisältäen arvonlisäveron. Merkinnän poistaminenkin on Bisnoden palvelussa mahdollista veloituksetta.

Bisnode tarjoaa oma luottokielto -palvelun lisäksi myös muita palveluita kuluttajille. Heiltä löytyy esimerkiksi henkilövalvonta- ja yritysvalvontapalvelu, jotka suojelee palvelun ottajaa identiteettivarkaudelta. Valvontapalvelu toimii käytännössä niin, että saat ilmoituksen aina, kun joku yrittää käyttää luottotietojasi väärin. Muut Bisnode palvelut ovat hieman arvokkaampia, alkaen 49,90 euroa kuukaudessa.

Omaehtoisen luottokiellon päättyminen

Omaehtoisen luottokiellon voi poistaa itse pyytämällä sitä rekisteristä ennen kahden vuoden päättymistä. Oma luottokielto poistetaan silloin rekisteristä ja oma luottokielto merkintä ei enää vaivaa lainan hakua.

Luottokielto voidaan poistaa Asiakastiedon tai Bisnoden rekistereistä melkein samalla tavalla kuin sen asettaminenkin tapahtuu.

Voinko hakea lainaa omaehtoisen luottokiellon aikana?

Omaehtoisesta luottokiellosta seuraa hankaluuksia lainan saantiin. Oma luottokielto mahdollistaa todistuksen avulla tietynlaisten palveluiden hankinnan, esimerkiksi vakuutukset, puhelinliittymät tai vuokra-asunnot. Automaattisten järjestelmien kautta tehdyt lainahakemukset toki menevät estoon samantien.

Mikäli joitain sopimuksia tai lainaa tarvitsee tehdä omaehtoisesta luottokiellosta poiketen, voi todistuksen avulla mennä liikkeeseen tekemään sopimuksen.

Omaehtoinen luottokielto ei vaikuta maksukyvyn arviointiin

Oma luottokielto ei tarkoita samaa kuin maksuhäiriömerkintä, vaikka lainaa ei sen vuoksi saakkaan haettua. Oma luottokielto voi tehdä vain merkinnän tietoihin, että tälle henkilölle ei myönnetä lainaa, ei maksukyvyn menetyksen vuoksi vain pyynnöstä.

Bisnoden tai Asiakastiedon sivuilta voi saada luottotietojen tarkistuksen palveluna helposti. Voit vaikka laittaa itsellesi oman luottokiellon ja tarkistaa löytyykö luottotiedoistasi maksuhäiriömerkintä.

Oma luottokielto on melkein yhtä helppoa poistaa kun se on hankkiakin, joten mikään lopullinen tilanne omaehtoinen luottokielto ei missään nimessä ole. Oma luottokielto kestää kaksi vuotta ja voit esimerkiksi pistää sen paussille uuden lainan hankinnan ajaksi.

Oma luottokielto on mahdollista poistaa ilman veloituksia. Mikäli tarvitset uuden omaehtoisen luottokiellon, palvelun maksaminen tapahtuu taas uudestaan jos sen haluaa ehdot päälle.

Miksi ottaa oma luottokielto?

Omaehtoisesta luottokiellosta on useita hyviä kokemuksia ja luottokieltoa suositellaan vahvasti pariin eri tilanteeseen. Oma luottokielto on esimerkiksi erinomainen turvallisuuskeino identiteettivarkauden uhrille tai sitä epäilevälle. Luottokiellosta voi olla myös hyötyä, mikäli oma talouden hallinta ei ole sillä tasolla mitä haluaisi.

Oma luottokieltomerkintä on helppo poistaa Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnoden palveluissa, joten jos haluat hallita omaa talouttasi paremmin tai suojata itseäsi identiteettivarkaudelta, ota luottokielto ja suojaa omat rahasi ja luottotietosi. Kun tarvitset lainaa oikeasti, voit poistaa luottokieltomerkinnän. Luottokieltoa ei siis tarvitse pelätä, koska se ei ole missään nimessä lopullinen ratkaisu.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.