Lainan lyhennys

Lainan lyhennys – valitse sopiva kuukausierä

Kilpailuta laina maksutta Nordic Bankin lainavertailupalvelussa. Voit saada yhdellä ilmaisella hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia. Palvelussamme kilpailutat lainat 500 eurosta jopa 70 000 euroon saakka.

Kokeile oheista lainalaskuria, jonka avulla saat helposti arvioitua lainanlyhennyksen kuukausittaisen maksuerän: syötä lainasumma ja kokeile takaisinmaksuaikaa säätämällä, että mikä maksuaika sopii taloudelliseen tilanteeseesi parhaiten. Laskuri kertoo heti arvion lainan lyhennyksen koosta, eli voit mitoittaa maksuajan sopivaksi. Pääset täyttämään lainahakemusta suoraan laskurista. Hakemuksen täyttäminen ja lainatarjouksiin tutustuminen on ilmaista eikä velvoita ottamaan lainaa.

Kilpailuta laina maksutta Nordic Bankin lainavertailupalvelussa. Voit saada yhdellä ilmaisella hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia. Palvelussamme kilpailutat lainat 500 eurosta jopa 70 000 euroon saakka.

Lainatarjoukset yli 30 pankilta  

 Ei velvoita tai sido mihinkään

 Palvelu auki 24/7

Arvioitu kuukausierä

Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä €. Nimelliskorko %. Luoton todellinen vuosikorko %. Avausmaksu €. Takaisinmaksuaika v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä €.

Kokeile myös kätevää lainalaskuriamme. Sen avulla saat helposti määritettyä, millainen lainasumma ja takaisinmaksuaika sopii taloudelliseen tilanteeseesi parhaiten. Laskuri kertoo heti arvion lainan lyhennyksen koosta. Pääset täyttämään lainahakemusta suoraan laskurista. Hakemuksen täyttäminen ja tarjouksiin tutustuminen ei velvoita ottamaan lainaa.

Mikä on lainan lyhennys

Lainan lyhennys tarkoittaa lainan takaisinmaksua.

Koko lainaa ei yleensä makseta pois kerralla, ellei kyseessä sitten ole aivan pieni laina, vaan sitä lyhennetään erissä kuukausittain maksusuunnitelman mukaisesti.

Esimerkiksi asunto- tai autolainat ovat tavallisesti melko suuria, joten niitä maksetaan takaisin useamman vuoden ajan.

Asuntolainan tapauksessa laina-aika voi olla vuosikymmenienkin mittainen.

Lyhennys on maksuerä, joka muodostuu lainanlyhennyksestä, korosta ja kuluista. Maksuerän koko riippuu siis monesta seikasta, kuten lainan koosta, takaisinmaksuajasta, korosta ja kuluista.

Takaisinmaksu alkaa usein välittömästi lainan ottamisen jälkeen, mutta joissain tapauksissa vasta sovitun määräajan kuluttua.

Lue tästä mikä on lainan lyhennys

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Kilpailuta lainat verkossa

Millaisia lainanlyhennystapoja on?

Lainaa voidaan lyhentää eri tavoilla. Lyhennystavat jakautuvat neljään päätyyppiin:

Kiinteä tasaerä

Kiinteässä tasaerässä kuukausierät ovat samankokoisia koko laina-ajan. Koron muutokset eivät vaikuta maksuerän kokoon. Vaikka korko nousisi, kuukausierä ei nouse. Koron noustessa laina-aikaa pidennetään, jos tarve vaatii. Jos korko laskee, kuukausierä ei silti laske, vaan laina-aika lyhenee.

Kiinteässä tasaerälainassa parasta on yllätyksettömyys. Tiedät etukäteen jokaisen kuukausierän koon tarkalleen, mikä helpottaa kuukausibudjetin laatimista. Tällainen laina sopii henkilöille, jotka haluavat, että kuukausittaiset kulut pysyvät samoina ja joita ei niin paljon kiinnosta laina-ajan pituus.

Annuiteetti

Asuntolainat ovat yleensä annuiteettilainoja. Annuiteetissa korkojen nousu tai lasku vaikuttaa kuukausierän kokoon. Laina-aika sen sijaan pysyy samana, vaikka korossa tapahtuisi muutoksia. Takaisinmaksuajan alussa iso osa lainaerästä menee korkoihin ja lyhennyksen osuus on pieni. Takaisinmaksun edetessä korkojen osuus maksuerästä pienenee ja lyhennyksen määrä suurenee. Laina siis lyhenee nopeammin laina-ajan loppu kohden. Annuiteettilaina sopii henkilölle, joka haluaa tietää tarkalleen laina-ajan pituuden ja jonka talous kestää myös korkojen nousun.

Tasalyhennys

Tasalyhennyksessä laina lyhenee alusta lähtien samalla summalla ja lyhennyksen päälle lasketaan korko. Maksuerät ovat siis aluksi suurempia, koska lainaa on vielä paljon jäljellä, joten myös korkoa kertyy maksettavaksi enemmän. Kun jäljellä oleva lainan määrä pienenee, myös korkojen määrä vähenee, jos korkotaso pysyy samana. Viitekoron muutokset vaikuttavat kuukausierän kokoon. Kun viitekorko nousee, kuukausimaksu nousee. Kun viitekorko laskee, maksuerä pienenee.

Kertalyhennys

Kertalyhenteinen laina maksetaan pois kerralla, yhdessä erässä. Lainalle voidaan sopia eräpäivä, johon mennessä se on viimeistään maksettava takaisin. Kertalyhennys on harvinaisempi lainamuoto, jota ei yleensä käytetä varsinkaan isoissa lainoissa. Se voi kuitenkin sopia joissain tilanteissa esimerkiksi pienen lainan pois maksamiseen tai yrityksen lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen.

Paras lainanlyhennystapa

Lyhennystapa vaikuttaa takaisinmaksuaikaan, korkokuluihin sekä maksuerien kokoon. Paras lainanlyhennystapa riippuu aivan tilanteesta ja tarpeistasi, lainan koosta ja monesta muustakin seikasta. Sopiva lainanlyhennystapa pitää siis miettiä tapauskohtaisesti. Jo ennen lainan hakemista kannattaa ottaa selvää erilaisista lyhennystavoista ja pohtia, mikä olisi itselle paras tapa. Pankit neuvovat eri lainanlyhennystavoissa mielellään, joten mieltä askarruttavia kysymyksiä ja vinkkejä kannattaa kysellä tarvittaessa.

Annuiteetti ja tasalyhennys sopivat henkilöille, joiden talous kestää myös korkojen nousun. Näissä lainoissa tiedät laina-ajan pituuden tarkasti etukäteen. Kiinteä tasaerä taas sopii henkilölle, joka haluaa tietää jokaisen kuukausierän koon tarkasti, ja joka ei niin välitä laina-ajan pituudesta.

Korkojen nousu ei näy lainassa heti, vaan hieman viiveellä. Laina on tavallisesti sidottu johonkin viitekorkoon, esimerkiksi 3, 6 tai 12 kuukauden euriboriin. Tämä tarkoitta sitä, että lainan korko tarkistetaan 3, 6 tai 12 kuukauden välein. Esimerkiksi asuntolainojen korot tarkistetaan usein kerran vuodessa. Tämä antaa hieman aikaa reagoida korossa tapahtuviin muutoksiin. Jos vaikuttaa siltä, että korot ovat nousemassa, voit esimerkiksi alkaa säästää rahaa tai tehdä muita muutoksia talouteesi, jotta selviät lainan lyhennyksestä myös silloin, kun korot ovat korkeammalla.

Lainan lyhennys ja lyhennysvapaa - mitä tarkoittaa?

Mitä tarkoittaa lyhennysvapaa?

Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan vain korot ja kulut. Tuona aikana laina ei lyhene ollenkaan. Lyhennysvapaa pidentää laina-aikaa tai suurentaa myöhempiä kuukausieriä, kun maksamatta jääneet lyhennykset siirretään muuhun ajankohtaan.

Varsinkin suuriin lainoihin on mahdollista hakea lyhennysvapaata. Sille tarvitaan kuitenkin tavallisesti jokin peruste. Lyhennysvapaan tarpeen syyksi kelpaavat esimerkiksi maksukyvyn muuttuminen opiskelun tai työttömyyden vuoksi. Lyhennysvapaasta neuvotellaan aina erikseen pankin kanssa.

Pankit saattavat myös veloittaa maksun lyhennysvapaan myöntämisestä. Myös pienistä lainoista voi saada lyhennysvapaata. Tällöin kyse on usein yksittäisestä kuukaudesta tai muutamasta kuukaudesta.

Lyhennysvapaata ei kannata hakea turhaan tai huvikseen, vaan etua kannattaa hyödyntää vain todelliseen tarpeeseen. 

Kun eteen tulee muita yllättäviä, kiireellisiä kuluja, saat irrotettua hetkellisesti rahaa lainan lyhentämisestä muihin menoihin. Lyhennysvapaan mahdollisuus on siis hyvä olla olemassa varmuuden vuoksi, varsinkin jos kyseessä on isompi lainasumma. Vapaata ei ole pakko käyttää, jos sille ei tule tarvetta.

Voiko lainan maksaa takaisin etuajassa?

Lainan voi maksaa pois etuajassa. Se on lakiin kirjattu oikeus, joten jos taloudellinen tilanteesi sattuu paranemaan laina-aikana, saat maksaa lainan pois nopeammin. Voit tehdä lainaan ylimääräisiä lyhennyksiä ja päästä sillä tavalla velasta nopeammin eroon. Tätä tapaa käytetään esimerkiksi lainojen vyöryttämisessä. Siinä velkoja maksetaan pois yksi kerrallaan tekemällä yhteen lainaan ylimääräisiä lyhennyksiä ja muita lainoja lyhennetään minimisummalla.

Halutessasi voit myös maksaa loput lainat pois kokonaan kerralla. Useimmiten tämä onnistuu ilman lisäkustannuksia, mutta joissain tapauksissa ennenaikaisesta takaisinmaksusta voidaan periä maksu. Asia kannattaa siis tarkistaa lainan ehdoista tai ottaa yhteyttä luotonmyöntäjän asiakaspalveluun.

Lainan maksaminen etuajassa tuo sinulle säästöjä. Mitä lyhyemmältä ajalta korkoa ja kuluja kertyy, sitä halvemmaksi laina sinulle tulee. Siksi lainat kannattaa aina maksaa pois mahdollisimman nopeasti. Ylimääräisiä lyhennyksiä ei kuitenkaan missään nimessä ole pakko tehdä. Jos taloudellinen tilanne on tiukka, kannattaa vain keskittyä lyhentämään lainaa alkuperäisen maksusuunnitelman mukaisesti.

Kannattaako säästää rahaa vai lyhentää lainaa?

Etenkin korkeakorkoisia lainoja tai luottoja voi olla kannattavaa lyhentää mahdollisimman suurilla summilla ylimääräisillä lyhennyksillä. Näin on järkevää toimia etenkin, jos sinulla on useita lainoja tai jos olet eläkeiän kynnyksellä. Matalakorkoisen ja pitkäaikaisen lainan suunniteltua nopeampi lyhentäminen sen sijaan ei välttämättä ole järkevää.

Toisaalta pitkäaikaisen asuntolainankin lyhentäminen ylimääräisillä lyhennyksillä saattaa olla järkevää, jos asuntolainaa on jäljellä paljon ja säästöt vain makaavat pankkitilillä. Inflaatio syö säästöjen arvoa koko ajan, joten ylimääräisten lyhennysten tekeminen niillä voi olla järkevää.

Jos taas rahat on sijoitettu sillä tavalla, että niille odottaa saavansa suuremman tuoton kuin asuntolainan ylimääräisestä lyhennyksestä saatava korkosäästö on koko laina-ajalta, voi ylimääräisen lyhennyksen tekemättä jättäminen olla fiksua.

Lue miksi kannattaa lyhentää lainaa

Lainoihin voi siis tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä, mutta kaikkia rahoja ei kannata siihen käyttää. Rahaa kannattaa jättää myös säästöön ja tällä tavalla kerryttää puskurirahastoa. Säästettyihin rahoihin voi turvautua esimerkiksi silloin, kun korot nousevat tai eteen tulee mitä tahansa muita yllättäviä menoja. Rahaa voi myös sijoittaa eri kohteisiin, kuten osakkeisiin ja rahastoihin.

Kuinka suuri osa palkasta kannattaa käyttää lainan lyhennyksiin?

Usein suositellaan, että lainan lyhennykseen menisi korkeintaan 30 % nettotuloista. Tämä tarkoittaa sitä, että jos nettotulosi ovat esimerkiksi 3000 euroa, lyhennykseen saisi mennä korkeintaan 900 euroa kuukaudessa. Kuukausierän koko on sopiva, kun elämiseen ja säästöön jää riittävästi rahaa joka kuukausi. Olisi hyvä, että kaikki rahat eivät kulut lainojen lyhentämiseen, asumiseen ja muihin pakollisiin kuluihin, vaan että rahaa jäisi myös harrastamiseen, lomailuun ja muihin mukaviin asioihin.

Näin lainat kilpailutetaan - katso ohjeet

Näin lainat kilpailutetaan

Yksi hyvä keino, jolla voit säästää merkittäviä summia rahaa, on lainan kilpailuttaminen. Oletpa ottamassa autolainaa, lomalainaa, yhdistelylainaa tai joustoluottoa, kannattaa laina kilpailuttaa. Se on helppo, sillä kun täytät nettisivuillamme yhden lainahakemuksen, voit sillä saada jopa kymmeniä tarjouksia eri tahoilta. Sekä pienet että suuret lainat on syytä kilpailuttaa. Pienestäkin lainasta kertyy paljon maksettavaa, jos korko on tarpeettoman korkea.

Palvelussamme voit kilpailuttaa lainat 500 eurosta 70 000 euroon jopa yli 30 lainantarjoajan kesken. Voit saada useita lainatarjouksia ja niiden joukosta on helppo etsiä edullisin vaihtoehto. Täytä ilmainen hakemus nettisivuillamme, niin alat jo muutaman minuutin kuluttua saada ensimmäisiä lainatarjouksia sähköpostiisi. Pääset tarkastelemaan tarjouksia myös verkkopalveluumme, jossa ne järjestyvät automaattisesti koron mukaan. Tämä hyödyllinen ominaisuus tekee vertailusta vielä entistä helpompaa.

Lainojen vertailu palvelussamme on todella helppoa, sujuvaa ja nopeaa. Sinun ei tarvitse lähettää hakemusta jokaiseen rahoituslaitokseen erikseen. Sen sijaan voit täyttää vain yhden ilmaisen hakemuksen nettisivuillamme ja tavoitat sillä kymmeniä lainantarjoajia.

Lainaa voi hakea täysi-ikäinen, jolla on vakaat tulot sekä puhtaat luottotiedot. Vakuuksia ja takaajia ei tarvita. Lainaa on mahdollista hakea myös yhdessä yhteishakijan kanssa. Yhdessä voitte saada suuremman lainasumman sekä matalamman koron. Muista, että lainahakemuksen tekeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit huoletta kokeilla, millä hinnalla saat lainaa tällä hetkellä.

Usein kysytyt kysymykset lainan lyhennyksestä:

Lainanlyhennys tarkoittaa lainan takaisinmaksua. Maksuerä muodostuu lyhennyksestä, korosta ja kuluista.

Yleisimpiä lainanlyhennystapoja ovat annuiteetti, tasalyhennys ja kiinteä tasaerä. Annuiteettilainassa ja tasaerälainassa koron muutokset vaikuttavat maksuerän kokoon. Kiinteässä tasaerälainassa taas muutokset korossa vaikuttavat laina-aikaan.

Jos lainanlyhennyksiä ei maksa ajoissa, alkaa niistä kertyä viivästyskorkoa. Jos takaisinmaksu viivästyy merkittävästi, voit saada maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi.

Riippuu henkilön yksilöllisistä tarpeista ja taloudellisesta tilanteesta. Esimerkiksi annuiteetti sopii yleensä parhaiten silloin, kun haluat tietää laina-ajan pituuden tarkasti ja taloutesi kestää myös korkojen nousun. Kiinteässä tasaerässä taas tiedät jokaisen maksuerän koon tarkasti etukäteen, mutta laina-aika voi muuttua.

Lyhennysvapaan aikana maksetaan vain korkoja ja kuluja. Tänä aikana laina ei lyhene ollenkaan. Lyhennysvapaa pidentää laina-aikaa tai kasvattaa tulevien kuukausierien kokoa.

Kyllä, lainan voi maksaa takaisin etuajassa. Usein tämä onnistuu ilman ylimääräisiä maksuja.

Voit pienentää kustannuksia kilpailuttamalla lainan. Myös nykyiset lainat voi kilpailuttaa. Jos löydät jostain lainan, joka on nykyistä lainaa edullisempi, voit ottaa uuden lainan ja maksaa sillä vanhan lainan pois. Myös vakuudettomien luottojen yhdistäminen on erinomainen keino, jolla voi saada säästettyä paljon rahaa. Korkokatto suojaa lainanottajaa korkeilta koroilta.

Lisätietoa lainoista: