Täytä hakemus

Suomalaiset ovat pääsääntöisesti melko uskollisia omalle pankilleen. Silti joskus pankin vaihto voi tulla ajankohtaiseksi. Jos et ole enää tyytyväinen pankkisi toimintaan, hinnat ovat nousseet tai elämäntilanteesi muuttuu, nykyinen pankkisi ei välttämättä enää palvelekaan sinua parhaalla mahdollisella tavalla.

Pankin kilpailuttaminen voi tuoda isoja säästöjä. Etsi pankki, jolla on edulliset palvelumaksut ja joka tarjoaa edullisia lainoja. Toisinaan pelkkä kilpailuttaminen riittää, eikä pankin vaihtaminen tule lopulta tarpeelliseksi. Pankit nimittäin haluavat pitää asiakkaansa, joten ne voivat pyrkiä tekemään sinulle paremman tarjouksen kuin uusi pankki.

Jos kuitenkin päädyt vaihtamaan pankkia, on se yleensä suhteellisen helppoa. Pankit voivat hoitaa monet käytännön järjestelyt puolestasi valtakirjalla. Sinun täytyy itse päivittää luottokorttitietosi ulkopuolisiin palveluihin ja ilmoittaa uusi tilinumerosi tarvittaville tahoille. 

Tietysti asiakkuuden voi avata myös useampaan pankkiin, ja moni päätyykin tähän ratkaisuun. Jos sinulla on käyttötili useammassa pankissa, olet varautunut muita paremmin esimerkiksi häiriötilanteisiin. Toisinaan käy niin, että jonkun pankin yhteyksissä on vikaa, eivätkä maksukortit toimi. Tällaisessa tilanteessa pystyt kuitenkin maksamaan toisen pankin kortilla.

Myös pankit kannattaa kilpailuttaa

Suomessa toimii monia eri pankkeja, jotka tarjoavat erilaisia palveluita erilaisilla hinnoilla. Ei voida sanoa, että joku pankeista olisi paras kaikille. Asiakkaiden tarpeet ja elämäntilanteet vaihtelevat, minkä vuoksi jokainen käyttää pankkipalveluita omalla yksilöllisellä tavallaan. Siksi myös pankkeja kannattaa vertailla samaan tyyliin kuin esimerkiksi sähkösopimuksia ja lainoja, niin löytää itselleen parhaan pankin.

Pohdi ihan ensin, minkälaisia palveluita pankista tarvitset. Käytätkö pankin tarjoamia sijoituspalveluita? Haluatko avata esimerkiksi säästötilin tai asuntosäästötilin? Aiotko siirtää olemassa olevat pankkilainasi ja säästösi uuteen pankkiin? Vertaile eri pankkien tarjoamia palveluita ja niiden hintoja toisiinsa.

Pankin vaihto voi olla helppo ja nopea prosessi

Kannattaa miettiä myös sitä, haluatko asioida pankkikonttorissa vai pelkästään netissä. Pankit ovat vähentäneet konttoreitaan viime vuosina, joten jokaisesta kunnasta niitä ei enää välttämättä löydy. Onneksi pankit tarjoavat kuitenkin hyviä verkkopalveluita, joiden kautta asioiden hoitaminen käy kätevästi. Osalla ulkomaisista Suomessa toimivista pankeista ei ole lainkaan konttoria Suomessa. Tällaisetkin pankit ovat hyvä vaihtoehto, jos tykkäät asioida pelkästään netin välityksellä.

Tietysti kannattaa tutustua myös pankkien hinnastoon. Niissäkin on paljon eroja. Osa pankeista veloittaa peruspalveluista ja joissain pankeissa ne ovat ilmaisia. Veloitus voi tapahtua kuukausimaksulla, johon kuuluu esimerkiksi pankkitili ja -kortti sekä verkkopankki. Osa pankeista kuitenkin veloittaa erikseen jokaisen palvelun käytöstä.

Lainavertailu on Nordic Bankin avulla helppoa

Miten vaihtaa pankkia?

Voit valtuuttaa valtakirjalla uuden pankkisi hoitamaan pankin vaihdos. Tällöin pankki tekee monet käytännön järjestelyt puolestasi. Pankki auttaa muillakin tavoilla esimerkiksi tilien ja sijoitusten kanssa. Voit myös halutessasi tehdä pankinvaihdon itse. Muista silloin etenkin nämä asiat:

Aiempaa tiliä ei kannata kiirehtiä sulkemaan. Uuden tilinumeron ja korttinumeron ilmoittaminen voi kestää jonkin aikaa, joten on parempi, että vanha tili saa olla olemassa vielä, jotta voit hoitaa asioitasi edelleen myös sen kautta. Tilin voi sulkea sitten, kun uudet numerot on saatu ilmoitettua kaikille tarpeellisille tahoille. Tällaisia ovat esimerkiksi työnantajasi, Kela ja verottaja.

Lopeta tarpeettomat luotto- ja pankkikorttisi edellisessä pankissasi. Saat uudet kortit uudesta pankistasi. Ei siis ole tarpeen säilyttää vanhoja kortteja, jotka eivät enää ole käytössä.

Ohjaa suoramaksut ja e-laskut uuteen pankkiin. Voit pyytää nykyisestä pankistasi listan suoramaksuista ja e-laskusopimuksista. Sillä tavalla pystyt helposti viemään toistuvat maksut uuteen pankkiisi.

Kun olet vaihtamassa pankkia, on erinomainen hetki tarkastella luottokortiltasi meneviä toistuvia maksuja. Moni maksaa joka kuukausi erilaisista palveluista, kuten suoratoistopalveluista, äänikirjapalveluista ja pysäköintipalveluista. Käy omat palvelusi läpi ja tarkista käytätkö edelleen niitä kaikkia, vai onko osa niistä ehkä käynyt turhaksi. Siirrä ne toistuvat maksut, joita haluat jatkaa, uuteen pankkiisi.

Neuvottele lainojen ja sijoitusten siirtämisestä uuteen pankkiin. Voit pyytää uudesta pankistasi lainatarjouksen ja pohtia sitten, siirrätkö lainasi sinne. Toisinaan on järkevämpää jättää laina vanhaan pankkiin. Markkinoilla on myös monenlaisia sijoituspalveluita, jotka voit ottaa käyttöön, jos pankkien palvelut eivät sovi tarpeisiisi. Uutta pankkia voi käyttää vain arjen raha-asioiden ja lainojen hoitamiseen.

Kilpailuta lainat fiksusti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Lainojen siirtoa toiseen pankkiin kannattaa harkita

Lainan siirto pankista toiseen tarkoittaa käytännössä sitä, että otat uudesta pankista lainan, jolla maksat vanhassa pankissa olevan lainan pois. Periaatteessa kaikkien lainojen siirto on mahdollista. Esimerkiksi ASP-lainoihin liittyy kuitenkin ehtoja, joihin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä yllätyksiä voi tulla.

Pankki ei myöskään välttämättä hyväksy siirtoa ja saatat saada kieltävän lainapäätöksen. Tällä tavalla voi käydä esimerkiksi, jos tulotasosi tai työtilanteesi on muuttunut lainan ottamisen jälkeen. Laina on mahdollista siirtää toisen ihmisen nimiin. Tällainen toimenpide voi tulla kyseeseen esimerkiksi erotilanteessa.

Pohdi lainojen siirtoa tarkkaan, vertaile hintoja ja neuvottele asiasta pankkisi kanssa. Lainan siirtämisestä aiheutuu kuluja, joiden vuoksi siirron hinta voi nousta kohtuuttoman korkeaksi. Laina on mahdollista myös jättää vanhaan pankkiin. Jatkossa uusia lainoja voi hakea mistä tahansa pankista. Muista kilpailuttaa lainat ensin, niin saat säästöjä.

Asuntolainan vaihto toiseen pankkiin

Asuntolainan vaihto toiseen pankkiin

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa ajoittain. Asuntolainat ovat yleensä pitkäaikaisia, joten voi hyvinkin käydä niin, että kauan aikaa sitten ottamasi laina ei enää olekaan kovin edullinen. Jos löydät jostain toisesta pankista halvemman lainan, voit siirtää asuntolainasi sinne. Tällä tavalla voit säästää jopa tuhansia euroja laina-aikana. Ota laskelmissa huomioon, että siirrosta voi aiheutua kuluja.

Tavallisesti asuntolainat on sidottu 12 kk euribor -viitekorkoon. Viitekoron kokoon asiakas ei voi vaikuttaa. Viitekoron päälle tulee pankin marginaali, joka on asiakaskohtainen. Marginaali muodostuu esimerkiksi sen perusteella, miten maksukykyisenä pankki sinua pitää. Eri pankeilla voi olla asiakkaan tilanteesta erilaisia näkemyksiä, minkä vuoksi korko vaihtelee. Marginaaliin vaikuttaa myös asiakassuhde, eli oletko keskittänyt palvelusi tietylle pankille.

Sinun ei tarvitse vaihtaa pankkia, vaikka kilpailuttaisit asuntolainan ja vaihtaisit sen toiseen pankkiin. Voit olla useamman pankin asiakas samanaikaisesti. Usein kuitenkin kaikkien pankkiasioiden siirto toiseen pankkiin kannattaa, sillä keskittämisestä saa etuja.

Käytännössä asuntolainan vaihto toiseen pankkiin tehdään tavallisesti niin, että otat toisesta pankista asuntolainan, jolla maksat edellisen pankin lainan pois kerralla. Voit hakea asuntolainaa uudesta pankista sähköisesti. Lainan siirron voi tehdä itse tai voit valtuuttaa pankin tekemään se puolestasi.

Selvitä asuntolainan siirtämisestä aiheutuvat kulut. Sekä uusi pankki että vanha pankki saattavat periä siitä maksuja. Vanha pankki voi periä maksun, jos maksat lainan pois ennenaikaisesti, ja uuteen pankkiin pitää ehkä maksaa siirtokuluja. Nämä kannattaa ottaa huomioon, kun lainan siirtämistä suunnittelee. Usein edullisempi asuntolaina tulee kuitenkin halvemmaksi ylimääräisistä kuluista huolimatta.

Myös yhteisen asuntolainan voi siirtää toiseen pankkiin, kun molemmat rinnakkaishakijat suostuvat siihen. Kumpikin voi siirtää erillisen asuntolainansa haluamaansa pankkiin. Tällöin vakuuden pitää pysyä mukana, eli esimerkiksi asunto-osakekirjat pitää toimittaa uuteen pankkiin.

Usein kysytyt kysymykset pankin vaihtamisesta:

Pankin vaihtaminen ei ole kovin vaikeaa, sillä voit valtuuttaa uuden pankin hoitamaan siirron puolestasi. Voit siirtää koko asiakkuutesi toiseen pankkiin tai jättää osan vanhoista palveluista voimaan vanhaan pankkiin.

Ensin pitää kilpailuttaa pankit ja valita pankki, jonka asiakkaaksi haluat siirtyä. Sen jälkeen voit valtuuttaa uuden pankin hoitamaan siirtoon liittyvät asiat puolestasi, tai voit halutessasi tehdä ne itse. Voit siirtää kaikki pankkiasiasi uuteen pankkiin tai jättää osan vanhaan pankkiin.

Kyllä, tili voi olla useammassa pankissa. Isolla osalla suomalaisista on tilejä kahdessa tai useammassa pankissa. Kahden pankkikortin omistamisesta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun toinen kortti ei toimi.

Pankkien luotonmyöntökäytännöt vaihtelevat. Lainan ehtoihin vaikuttavat yksilölliset tekijät, kuten luottotiedot, tulot sekä lainan käyttötarkoitus. Ei siis ole yhtä oikeaa vastausta siihen, mikä pankki antaa helpoiten lainaa. Kannattaa pyytää lainatarjous monesta eri pankista, jotta voit vertailla tarjouksia keskenään ja valita parhaan lainan.

Kannattaa vertailla pankkeja huolellisesti ja selvittää, millaisia palveluita pankki tarjoaa, millä hinnalla sieltä saa lainaa ja millaisia etuja asiakkuuteen liittyy. Valitse sellainen pankki, joka tarjoaa tarvitsemiasi palveluita. Kiinnitä huomiota myös palveluiden hintaan ja laatuun.

Asuntolainan voi vaihtaa toiseen pankkiin. Tästä saattaa aiheutua jonkin verran kuluja, mutta vaihtaminen voi silti kannattaa, jos toisesta pankista saa asuntolainan edullisemmalla hinnalla.

Kilpailuta pankit ensin ja valitse minkä pankin asiakkaaksi haluat. Yleensä asuntolainan siirto tapahtuu niin, että uusi pankki myöntää uuden lainan, jolla vanha laina maksetaan pois. Voit hakea asuntolainaa pankkien omilla nettihakemuksilla.

Osuuspankki on Suomen suurin pankki. Sillä on Suomessa yli 4 miljoonaa asiakasta. OP Ryhmä tarjoaa monipuolisesti pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalveluita.

Vertaile pankkien tarjoamia palveluita ja niiden hintoja. Valitse pankki, joka tarjoaa sinun tarvitsemiasia palveluita edullisella hinnalla. Eri elämäntilanteissa pankilta saatetaan tarvita erilaisia palveluita, minkä vuoksi pankin vaihtaminen voi tulla ajankohtaiseksi elämäntilanteiden muuttuessa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: