Vuonna 1811 Turkuun perustettiin Suomen ensimmäinen pankki, Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contori, josta myöhemmin tuli Suomen Pankki. Vuosikymmeniä myöhemmin, 1800-luvun lopussa, Suomen Pankki aloitti varsinaiset keskuspankkitehtävänsä. Tuolloin keskuspankin tehtävänä oli rahalaitoksen pitäminen turvallisella kannalla ja rahaliikenteen helpottaminen.

Suomen ensimmäiset liikepankit avattiin 1820-luvulla. Ensimmäiset pankit olivat säästöpankkeja, joiden tavoite oli palkkatyöntekijöiden taloudellisen aseman parantaminen säästämisen avulla. 1800-luvulla syntyi useita uusia pankkeja ja 1900-luvun alussa niiden määrä kasvoi entisestään, kun Suomi alkoi kehittyä vauhdilla.

Nyt, yli 200 vuotta ensimmäisen pankin perustamisen jälkeen, Suomessa toimii kymmeniä pankkeja, sekä suomalaisia että ulkomaisia. Osalla pankeista on konttoreita ympäri maata, kun taas osa toimii pelkästään netissä. Pankki on suomalainen, jos sen pääkonttori sijaitsee Suomessa ja se siten kuuluu Suomen Talletussuojarahaston piiriin. Tunnetuimpia suomalaisia pankkeja ovat esimerkiksi Osuuspankki, Nordea ja POP Pankki. Ulkomaisia Suomessa toimivia pankkeja ovat esimerkiksi Bigbank, Bank Norwegian ja Resurs Bank.

Pankkiala on muuttunut paljon ajan kuluessa. Etenkin teknologian kehittyminen on muuttanut pankkien toimintaa ja pankissa asioimista. Pankkiasiointi on siirtynyt yhä enenevässä määrin nettiin. Kaikilla pankeilla ei ole sivukonttoreita ollenkaan. Konttoreissa voi edelleen asioida, ja moni asiakas tahtookin niin tehdä. Monet sellaisetkin asiat, jotka ennen täytyi hoitaa konttorissa kasvokkain virkailijan kanssa, hoituvat nykyään kätevästi verkossa. Esimerkiksi asuntolainaneuvottelu ei välttämättä enää vaadi konttorissa käyntiä, vaan neuvottelu onnistuu netissä.

Kilpailuta lainat helposti netissä!

Kilpailuta yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainat Nordic Bank lainavertailun avulla ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Täytä lainahakemus.

Millaisia palveluita pankit tarjoavat?

Pankin keskeinen tehtävä on vastaanottaa talletuksia ja myöntää lainoja henkilö- ja yritysasiakkaille. Lisäksi pankit tarjoavat maksuliikennepalveluita sekä sijoitus- ja varallisuudenhoitopalveluita. Pankkien tarjoamat palvelut vaihtelevat pankista riippuen.

Päivittäisten raha-asioiden hoitoon liittyvät palvelut

Henkilöasiakkaan näkökulmasta tärkeimpiä pankkien tarjoamia palveluita lienee päivittäisten raha-asioiden hoitoon liittyvät palvelut. Näitä ovat esimerkiksi pankkitilit, maksukortit ja verkkopankkipalvelut.

Vakuudelliset ja vakuudettomat lainat

Pankeilla on merkittävä rooli esimerkiksi asuntorahoituksen luotottajana, sillä harvalla yksityishenkilöllä on varaa ostaa oma asunto tuosta noin vain ilman lainarahaa. Pankkilainoja myönnetään tietysti moniin muihinkin tarkoituksiin, esimerkiksi yritystoiminnan aloittamiseen ja opiskelua varten.

Asunto- ja yrityslainat ovat vakuudellisia, eli lainanhakijalla pitää olla niitä varten omaisuutta lainan vakuudeksi tai henkilötakaaja. Henkilötakaus ei ole enää nykyään niin suosittu vaihtoehto kuin ennen, mutta edelleen sitä käytetään jonkin verran.

Jos haet isoa lainasummaa, sinulla täytyy varmasti olla vakuuksia, jotta lainaa voidaan myöntää. Myös kulutusluottoja, joustoluottoja ja muita vakuudettomia lainoja voi hakea pankeista. Kulutusluotot ovat pienempiä lainasummia, joten niitä varten ei vaadita takaajia tai vakuuksia.

Kilpailuta suomen pankit kätevästi verkossa

Säästämisen ja sijoittamisen palvelut

Pankit tarjoavat monenlaisia säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä palveluita. Pankkien kautta voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Pankit tarjoavat myös sijoitusneuvontaa. Tavallisesti osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen tuottaa enemmän tuottoa kuin rahojen pitäminen säästötilillä, mutta tietysti sijoittamiseen liittyy korkeammat riskit.

Yleinen korkotaso on tällä hetkellä sen verran alhaalla, että säästötilin talletuskoroista ei kerry tuottoa kovin paljon. Hajauttaminen on tietysti aina järkevää, joten voit aloittaa sekä sijoittamisen että säästämisen. Säästötili on siinäkin mielessä kätevä, että saat tililtä rahat tarvittaessa käyttöön nopeammin kuin sijoituksia myymällä. Kun myyt sijoituksia, joudut odottelemaan jokusen päivän, ennen kuin saat myynnistä saadut rahat tilillesi ja käyttöösi. Joillakin pankeilla on olemassa myös palvelu, jossa tietty, sinun määrittämäsi, rahasumma siirtyy säästötilillesi joka kerta, kun maksat ostoksia pankkikortillasi.

Pankkiin voi avata useamman eri tarkoitukseen sopivan tilin. Käyttötililtä maksetaan laskuja ja muita tavallisia arjen menoja. Lisäksi voi olla esimerkiksi tavallinen säästötili tai ASP-tili. Säästötilille voi laittaa kuukausittain syrjään jonkin verran rahaa pahan päivänä varalle. ASP-tili on tarkoitettu nuorille aikuisille ensiasunnon ostamiseen säästettyjä rahoja varten.

Lue lisää aiheesta: Sijoitusasunnon omarahoitusosuus.

Vertaile Suomen pankit

Pankkivertailu kannattaa

Esimerkiksi sähkösopimusten ja puhelinliittymien vertaileminen on monille peruskauraa ja itsestäänselvyys. Pankkivertailu on kuitenkin vieraampi asia, vaikka sitäkin kannattaisi silloin tällöin tehdä. Pankkien tarjoamat palvelut ja palvelumaksut vaihtelevat, joten voisit saada huomattavia säästöjä vaihtamalla asiakkuutesi pankkiin, jossa on halvemmat palvelumaksut. Iso rahallinen säästö on mahdollista saada kilpailuttamalla olemassaolevat lainat. Lainan siirtäminen toiseen pankkiin voi tuoda tuntuvat säästöt lainanhoitokuluihin.

On yksilöllistä, mikä kenellekin asiakkaalle on paras pankki. Pankkeja kannattaa vertailla, jotta löydät omiin tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi sopivan vaihtoehdon. Mieti, minkälaisia palveluita tarvitset tällä hetkellä. Harrastatko sijoittamista? Onko sinulla asuntolaina tai muita lainoja? Haluatko panostaa säästämiseen ja tahdot hyviä siihen liittyviä palveluita?

Pankkien verkko- ja mobiilipalveluiden laatu voi myös vaihdella. Toisaalta tämä ei ole kaikille asiakkaille ihan niin merkityksellinen asia. Osa asiakkaista tykkää asioida konttorissa kasvotusten ja tällöin tietysti kannattaa valita pankki, jolla on konttori lähellä kotiasi.

Monet päätyvät avaamaan tilin useampaan eri pankkiin. Tällä tavalla saa parhaat palat eri pankeista ja saa juuri ne palvelut, joita itse eniten tarvitsee. Lisäksi välttyy ikäviltä tilanteilta, jos sattuu käymään niin, että toisen pankin pankkikortti ei toimikaan, voi kuitenkin maksaa ostoksia toisen pankin kortilla.

Voit hakea lainaa mistä tahansa riippumatta siitä, minkä pankin asiakas olet

Voit hakea lainaa miltä tahansa luotonmyöntäjältä riippumatta siitä, minkä pankin asiakas itse olet. Muista aina kilpailuttaa lainat. Se on helppoa Nordic Bankin lainavertailupalvelussa. Täytä vain yksi ilmainen lainahakemus nettisivuillamme ja jo parissa minuutissa saat tarjouksia sähköpostiisi. Voit vertailla palvelussamme yhdellä hakemuksella yli 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä.

Näin helppoa lainavertailu on:

  1. Valitse lainalaskurilla sopiva lainasumma
  2. Valitse sellainen laina-aika, jolla kuukausierästä tulee budjettiisi sopiva.
  3. Täytä lainahakemus huolellisesti.
  4. Vertaile saamasi lainatarjoukset.
  5. Allekirjoita valitsemasi laina verkkopankkitunnuksilla.

Lainahakemuksen tekeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit tehdä sen ihan vain uteliaisuudesta, jos haluat tietää, millä korolla voisit tällä hetkellä saada lainaa. Myös olemassa olevien lainojen kilpailuttaminen on mahdollista. Se kannattaakin tehdä, sillä voisit tällä hetkellä saada lainaa aiempaa edullisemmin.

Vertaile tarjouksia rauhassa. Monet niistä ovat voimassa useita viikkoja, joten sinulla ei ole kiire päätöksen tekemisessä. Voit ajan kanssa tutustua tarjouksiin ja valita niistä itsellesi parhaiten sopivan.

Lainahakemukselle voi lisätä myös yhteishakijan. Hakiessa lainaa yhteishakijan kanssa voitte saada yhdessä paremman lainatarjouksen.

Lue seuraavaksi:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Tutustu evästekäytäntöömme.